Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 11/22/24 in all areas

  1. E vorba de Skoda Felicia '98 dar asta e mai putin important, ci starea box-ului deteriorat si a caloriferului vai mama lui. La modelul asta din fabrica caloriferul ii din aluminiu si extrem de dens ce mie nu mi-as monta unul similar ca densitate a lamelelor pentru ca in timp ar crea probleme datorita impuritatilor ajunse in camera de stabilizare a caloriferului. Bun, la Ford (si nu doar) au doctorit problema impuritatilor (praf, frunze, crengi, lilieci) protejind traseul aerului din exterior cu filtru de aer montat inaintea suflantei, unii avind la cunostinta de existenta acestuia (filtrului) altii ba, dar asta e "alta intrebare". Revenind la calorifere, dintotdeauna cele din cupru le-am considerat cele mai valabile insa asta tine de moft si vointa de a investi mai mult dat fiind is mai scumpe decit astea din aluminiu, cel putin astfel stiu ce tine de pret. Caloriferul asta spre ex. nissens fu 25.000 Ft, urmarorul ar fi fost valeo la 27.000 ce nu aveau pe stoc, celelalte noname-uri se invirteau in jur de 10.000. Acuma, n-am ideie cit ar fi costat unul din cupru (nici macar n-am vazut pentru modelul asta) insa am convingerea ca cu mult peste ca pret. Carcasa (box-ul cum ii mai zice) e de negasit ca piesa noua, toti cei care i-am contactat (piese auto expres pentru Skoda) mi-au sugerat sa-mi i-au gindul de la asa ceva ca piesa noua ca nici din afara nu-mi pot procura asa ceva, astfel, ramine reconditionarea celui existent, cu un altul SH aprox. de aceiasi virsta cu aceleasi bube nu rezolvi absolut nimic. Ei, intrebarea de zece puncte abia acum isi face prezenta : esti tu (ca propietar al calestii) dispus in a investi in asa ceva ? Ca de putut se poate, faci o carcasa bijuterie doar ca pentru asta iti trebuesc materiale pe masura : placi silicon 2-3mm grosime pentru reconditionarea voletilor, bare cornier dur aluminiu pentru stabilizarea atit a voletilor deformati ci si al carcasei unde e necesar, nituri pe masura si alte maruntisuri. Se poate, lucru de calitate si de durata de nu esti scirtar cu "l'as ca merge si asa". Ce am mesterit pe carcasa mai sus expusa ... ii ok, da' nu e in tocmai ceia ce eu as fi vrut sa fie, voletii inchid destul de bine, dirijarea aerului la grile in functie de comutator ii ok, flux de aer cit cuprinde (nu mai e obturat de amaritul ala de calorifer prin care nici lumina nu trece). Se poate si mai bine din punctul meu de vedere doar ca nu mi-s dispus a investi in caleasca altuia, asadar am folosit materiale ce-am avut la indemina pentru a o scoate cumva la capat si functionala. Ma repet, cit investesti in caleasca, atit ai ! Vrei un lucru de calitate si de durata, banul jos ! Extrem de simplu.😉
    1 point
  2. Am finalizat inlocuirea caloriferului (nissens) mai sus amintit iar la grila am inregistrat peste 50° pe treapta a 2-a in conditiile in care afara se inregistrau ~10°. Termometrul folosit nu poate mai mult, caut un altul mai serios sa vad cit poate caloriferul asta.
    1 point
  3. Acuma, cine face si desface are zinlic ce face. M-am ocupat de carcasa cu voleti si calorifer incalzire al unei calesti, pornind de la problema dirijarea aerului neadecvata. Bon. Dupa indepartarea intregului ansamblu de pe caleasca a inceput sa-si arate coltii : calorifer plin de balarii la exterior, voleti deformati, silicon etansare voleti degradati, carcasa deformata, angrenaje uscate toaca, apoi sa constat ca e si spart caloriferul dupa ce a primit presiune de test, defapt nu spart ci cu scapari la imbinarea plastic/aluminiu. Bon. Sun pe nenea proprietarul calestii si-i spun despre ce-i vorba, apoi ii recomand carcasa noua, copleta. Cu greu si-a dat acordul (greu la deal cu boii mici). Ce sa vezi, carcasa noua nu se gaseste, nimeni nu are asa ceva ba mai mult, aproape toti care i-am intrebat la piese auto mi-au recomandat sa ma las de cautat ca asa ceva nu voi gasi ca piesa noua. Ok. O carcasa sh colmpeta avea in plus individul (proprietarul) iar din doua am facut una buna. Voletii ce au fost cit de cit ok i-am reconditionat prin intarirea acestora cu bare metalice si/sau banda silocon unde a fost cazul. Cu semnul intrebarii a ramas caloriferul, eu am recomandat din start unul nou, individul zice nu, pentru el ii bun si cel sh.OK zic, da' n-o sa ai caldura ! Dupa ce am montat totul la loc, am dat cheie, motor bine incalzit iar caldura ... canci ! 😆 Abia ca adie un aer caliu asa ... Am stiut si i-am spus-o de la bun inceput ca astfel nu e bine, da' daca prostu-i prost (!) si se zgirceste la un amarit de calorifer nou ... mai desfacem o data ! Inainte de a monta caloriferul sh mi-am dat silinta de a-l curata (cu detergenti, perii, presiune apa si aer) atit la interior cit se exterior, da' caloriferul asta (identic cu ce a fost pe caleasca) ii atit de dens incit abia ca trece aerul prin el, nici LUMINA nu trece prin el (vezi poze mai jos, dupa ce s-a lasat intunericul am pus o sursa de lumina in spatele celor doua calorifere, cel nou si cel vechi, iar lumina nu strapunge caloriferul vechi, atit de dens e). Concluzie, ce se intimpla de fapt in cazul unui calorifer foarte dens : fluxul de aer redat de suflanta e restrictionat de fagurile dense ale caloriferului iar in timp apar si depuneri la exterior ... nema caldura in cabina. O a doua problema ce apare, ii deteriorarea/deformarea carcasei, aerul obstuctionat fiind de densitatea caloriferului o caute scapare prin alte puncte slabe si e logic, plasticul se incinde, aerul impinge, il deformeaza si astfel fluxul de aer ocoleste caloriferul, doar fura caldura. O a doua concluzie : nu-ti bate capul cu prosti, lasa-i sa-si rezolve problemele gen in alta parte, scirtari din astia ce se pun in curmezis pentru un amarit de calorifer nou ... te lasi lipsit, lasa-i ca poarta-i deschisa si mai scapa cite-un din asta. Mda.
    1 point
This leaderboard is set to Bucharest/GMT+03:00
 

×
×
  • Create New...