Jump to content
Sign in to follow this  
negoctav

Probleme Faruri Tico

Recommended Posts

Vin si eu cu o problema,care sunt sigur ca s-a discutat pe undeva prin multele posturi legate de Tico.Din nefericire nu am gasit nimic care sa ma ajute...

 

 

Ticozaurul prietenei mele nu are lumina,de fapt lumina este dispersata prost.Daca pun masina in fata unui zid nu se vede un contur clar,ci se vede o balmajeala de dispersii ale geamurilor farurilor.

Sa o iau cu inceputul:masina a suferit un mic accident (s-a smuls bara impreuna cu ochelarul de la far),farul stang a fost spart,cel drept era bun.Am hotarat sa le schimb pe amandoua.Pe farurile noi au ramas becurile vechi (un Philips si un Hella,parca).La iesirea din service farurile au fost reglate pe aparat.

Seara ,stupoare:vedeam copaci,cabluri de curent,etc.M-am apucat eu sa reglez farurile dupa mintea mea si le-am facut in asa fel incat sa nu mai orbeasca,dar nu mai vedeam nimic pe sosea.

A doua zi am fost la o statie ITP unde am reglat farurile pe un aparat special.Sigurul lucru care l-am facut a fost sa le mai ridic un pic.Apoi am luat un set nou de becuri (nu mai stiu numele) cu nuanta albastra,tot 55/60w.

A doua seara..stupoare.La fel vedeam copaci,fire,etc.Am reglat iar farurile dupa mintea mea sa nu mai orbeasca,dar acum nu mai am lumina deloc,lumina practic e "raspandita" aiurea,nu se vede un contur cat de cat clar..

Vreau sa spun ca cel care mi-a reglat farurile a doua oara a facut exact ca la carte.El este un inginer auto si am vauzt cu ochii mei.Totul era bine!

 

Un prieten care lucreaza la un service mi-a zis ca poate nu e asezat farul bine pe suport,adik pe ochelar si nu mai focalizeaza bine.

 

Eu am sa iau zilele astea un set de becuri Hella noi noutze H4 55/60 W,am sa le schimb ,dar sunt sigu ca nu-i din becuri..Poate sa fie farurile asezat prost?Cam greu de crezut..

 

 

Voi ce credeti????(va rog pareri avizate.nu bagari de seama)

 

 

multumesc mult!

 

ps:rog si un moderator sa ma ajute cu un link daca exista sau sa stearga/inchida topicul daca crede ...

Share this post


Link to post

Nu stiu cum e la Tico, dar de exemplu la Espero reglajul electric al farurilor consta in miscarea oglinzii din far de catre un motoras electric. Ma gandesc ca daca in urma accidentului s-a deplasat/rupt vreo ureche de prindere a acesteia, e normal sa focalizeze aiurea lumina.

 

Nu da banii pe becuri ca le schimbi degeaba.

Share this post


Link to post

Pai farurile au fost schimbate cu totul.Suruburile,intr-adevar regleaza oglinda din far,dar ele sunt prinse de carcasa farului,nu de ochelar.De ultimul din urma e prins farul cu totul,iar farul vine bine la lufturi,la fata cu capota.Si stramb daca ar fi farul tot s-ar putea regla din suruburi...E dubios!

 

Ne vedem joi la intalnire,sper sa ajung cu ticozaurul!

Share this post


Link to post

Salut,

M-am lovit de aceasta problema cand mi-am schimbat in service farul spart cu unul nou si...surpriza lumina era exact cum spui tu imprastiata. Solutia este schimbarea farului cu pricina

Share this post


Link to post

Daca ai schimbat farurile cu totul ar trebui sa se vada mai bine si nu mai prost . Nu mai folosi becuri albastre sau alte prostii ca alea nu sunt facute de firme cunoscute , ci pe vapor . Regleaza cu vechile becuri bine apoi cumpara-ti niste Philips Vision Plus 50% si nu vei mai avea probleme . ( este 400.000 setul si se vede super ... vino la intalniri si vei vedea ... cu ocazia asta mai se uita si alti specialisti la ea ) .

Cand aveai impresia ca iti lumina copacii , adica reglate din service in fata se vedea bine ? Te intreb pentru ca si la Matiz se lumineaza flora si fauna , dar se vede bine in fata . Daca cei din service le-au reglat si asa le dadea lor pe aparat ca erau reglate bine , pastrezi in talon factura si daca te opreste garcea o arati . Nu cred ca putea sa orbeasca pe cineva in fata un Tico , mai ales daca tocmai fusesera reglate intr-un service dotat cu aparatura de specialitate .

Share this post


Link to post

Sunt nevoit sa te contrazic, eu eram multumit de reglajul farurilor originale. Dupa ce am avansat de la becurile de origine la Philips Vision Plus 50% am constatat ca lumina bate prea jos, la maxim 15 m in fata masinii, pe pozitia 0. Am refacut reglajul empiric, in parcare, cu farurile luminand lateralul unei dube: am actionat cu degetul rotitele dintate laterale (D-U) ridicand farurile la o valoare acceptabila, acum am lumina 30m in fata masinii. Daca imi iau vreun flash noaptea le mai cobor de la bord. Succes!

Share this post


Link to post

Incearca sa pui farul original pe masina si ai sa vezi ca lumina o sa bata bine. Se pare ca aceasta problema este de la sticla farului

Share this post


Link to post

Tico,in primul rand ca are lumina slaba..

 

In urma intalnirii de sapt trecuta (13 apr) am pus masina mea langa un alt tico,la egala distanta de un zid si surpriza:farul din dreapta batea in stanga,adica lumina unde trebuia cel din stanga sa o faca,iar cel din stanga batea pe contrasens.Deci inaltimea farurilor a fost bine reglata,am umblat numai la stanga -dreapta.Lumina de parca as avea masina pt Marea Britanie.. :mrgreen:

Am schimbat si becurile cu unele Hella normale.Cand am pus masina langa un Tico in fata zidului se vedea clar diferenta dintre becurile mele (becuri,faruri noi) si Philips Vision Plus.Trebuie sa imi iau si eu asa ceva...

 

Concluzie: Tico are lumini slabe si m-am obisnuit prea mult cu cele de la Polo..sa vedem cu vision plus ce s-o mai intampla!!

Share this post


Link to post

lumini slabe am schimbat faruri si la fel o idei va rog dati un bip 0766639754

Share this post


Link to post

Da mai multe amanunte.S-ar putea sa ai doar becuri proaste, un contact slabit pe circuitul de faruri ,alternatorul sa nu incarce suficient sau alte cauze.Si la mine era slaba lumina si s-a rezolvat prin schimbarea becurilor cu doua becuri philips nu mai stiu exact ce tip ,dar dau cu 30% mai multa lumina,sau cel putin asa zic ei.

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Cati volti ai pe faza scurta?

Share this post


Link to post

la vechiile faruri erau afumate lentilele (asa am cumparat masina, nu stiu care era cauza) am luat altele noi si sunt foarte slabe, nu prea ma pricem asa ca va rog sa imi dati mai multe detalii la ce as putea verifica. multumescv anticipat

Share this post


Link to post

Pai hai sa o luam in ordine :

 

pasul 1. se ridica capota

 

pasul 2. se gaseste unul din faruri

 

pasul 3. se scoate mufa de la becul H4

 

pasul 4. se porneste motorul si se porneste faza scurta

 

pasul 5. se masoara tensiunea la borne (cum te uiti tu asa la mufa cu 3 fire, firul din dreapta este masa, cel de sus este faza scurta iar cel din stanga este faza lunga)

 

pasul 6. se posteaza pe forum ce voltaj apare pe ecranul aparatului de masura.

 

Multe succesuri !!!!!!!

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

Am citit intr-un tutorial ca tensiunea la bornele becurilor farurilor pe faza scurta ar trebui sa fie de 13,5V, este adevarat? E valabil la toate masinile? Eu am 13,33V pe faza scurta a farului din stanga(cum stai la volan), si 13,11V pe faza scurta a farului din dreapta. Aceste tensiuni sunt obtinute fara alti consumatori importanti. Insa iarna eu merg cu dezaburirea permanent pornita si cu treaptele 1 sau 2 la ventilator, tensiunea scazand la 13,00V stanga si 12,93V dreapta. Cam putin fata de cei 13,5V necesari. In plus ar fi mai indicat sa fie mai luminos farul dreapta.

Faza lunga fara alti consumatori importanti: 13,14V stg, 13,15V dr.

Faza lunga cu dezaburire si ventilator treapta 1: 12,80V stg, 12,75V dr.

Cam putin totusi.

Lumina galbuie si obositoare a luminilor de la Matiz cred ca provine de la faptul ca si becurile de pozitie lumineaza pe faza scurta. Bine ar fi sa existe niste becuri de pozitie Blue Vision.

Share this post


Link to post

Galbeneala luminii poate proveni si de la oglinda matuita a farului.

Share this post


Link to post

Cat ai pe surubul de la cutia de sigurante fata de surubul de masa de la circuitul farurilor ?

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Cat ai pe surubul de la cutia de sigurante fata de surubul de masa de la circuitul farurilor ?

Sper ca am inteles bine intrebarea ta.

Cu motorul pornit si voltmetru alimentat cu + baterie si surub cutie sigurante - 14,53V. Daca e dezaburirea pornita - 14,32V, 14,24V cu dezaburire si tr. I ventilator, 14,19V cu dezaburire si tr II ventilator.

Cu motorul pornit, + de la baterie si surub de masa G101 - 14,50V (fara dezaburire si ventilator)

La G102 - 14,51V in aceleasi conditii.

 

Cu + luat de la mufa farului din dreapta si masa de la surub G102:

- fara consumatori : 13,35V

- dezaburire + tr I ventilator : 13,02V

Cu + luat de la mufa farului stanga si masa de la surub G101:

- fara consumatori: 13,38V

- cu dezaburire si ventilator tr. I : 13,01V

 

La bornele bateriei am 12,79V cu motorul oprit si 14,62V cu motorul pornit, asta ca o completare.

Share this post


Link to post

Bun asa, perfect ! Masoara si dupa sigurantele de la faruri (ralanti si doar cu farurile ca sarcina, restul este perfect) pentru a vedea unde ai caderea de tensiune de aproximativ 1V. Vezi si daca exista o diferenta intre masa farurilor (pe mufa, nu pe surub sau papuc) si minusul baterie.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Am refacut masuratorile, pentru ca mi-am dat seama ca nu am aplicat aceleasi conditii.

Concluzia:

- "-"G101 cu "+" baterie - 14.17V

- "-"G102 cu "+" baterie - 14.15V

- "-"surub cutie sigurante cu "+" baterie - 14.14V

- "-"mufa far dreapta cu "+" baterie - 14.26V

- "-"mufa far stanga cu "+" baterie - 14.27V

- "-"mufa far dreapta cu "+" siguranta Ef10 - 13.38V

- "-"mufa far stanga cu "+" siguranta Ef11 - 13.39V

- "-"G101 cu "+" mufa far stanga - 13.33V

- "-"G102 cu "+" mufa far dreapta - 13.38V

- "-" si "+" mufa far dreapta - 13.38V

- "-" si "+" mufa far stanga - 13.36V

 

Masuratori efectuate cu motorul la relanti si fara alti consumatori de data aceasta.

De asemenea toate masuratorile efectuate cu faza mica pornita, si in toate cazurile cu mufele farurilor nescoase inutil, daca nu trebuia sa masor pe ele.

Share this post


Link to post

Sa inteleg ca acel aprox. 0,9V se pierde in cutia de sigurante, pe soclul sigurantei ?

Share this post


Link to post

Baga-i relee nu te mai chinui ! :thumbl:

Share this post


Link to post

Sa inteleg ca acel aprox. 0,9V se pierde in cutia de sigurante, pe soclul sigurantei ?

Concluzia mea este ca fluxul de curent se imparte de la siguranta Ef18 de 20A, unde obtin ~`

~14,09V cu masa mufei farului, la electromagnetul releului farurilor si catre farurile in sine. La acestea din urma ramanand 13,39V. Deci nu prea am ce-i face, se pare ca e o chestie naturala. Nu stiu altii cat au voltajul la mufa farului, insa mie din 13,39V imi raman sub 13V, cu dezaburire, ventilator, boxe.

Am cuplat "-" de la mufele farurilor la toate sigurantele posibile si imposibile (claxon, pozitii, si Ef18 a farurilor etc.) si mi-a dat aprox. 14,05-14,11V. Cand am cuplat aceleasi "-" cu siguranta corespunzatoare farului am obtinut aprox. 13,39V. De aceea cred ca releul e de vina pentru ca se alimenteaza tot de pe Ef18. Frumos si foarte simplu ar fi sa gasesc o cale de a cupla releul farurilor la alta siguranta.

Uitandu-ma in schema electrica, am observat ca la Ef18 ar trebui sa gasesc mereu "+" de la baterie, dar daca scot siguranta, si cuplez minus de la mufa far cu locasul sigurantei, nu indica nimic, ceea ce e cam ciudat. Masuratoarea se poate face doar cu siguranta lasata in locas.

Lumina slaba nu mai provine de la matuirea geamului de plastic, pentru ca l-am lustruit cu smirghel de 240, 1500, 2000, 2500 si jet de apa(trebuie munca serioasa si rabdare), iar apoi am dat luciu cu Xerapol. Nu supraestimati Xerapolul, e bun doar de finisare, nu scoate zgarieturi adanci. Cea mai importanta treaba o face smirghelul. Acum se vad doar niste crapaturi mai vechi si care trec prin tot materialul plastic, pe partea dreapta. Rezultatul e multumitor.

In ceea ce priveste reglajul, este simplu de facut pentru cei cu motoras de reglare pe verticala. Pe orizontala, trebuie rotit surubul destul de mult pentru a misca oglinzile inauntrul farului, sa nu credeti ca daca rotiti de patru ori surubelnita s-a rezolvat problema.

O sa ma interesez cum pot sa pun relee pe faruri, pentru ca pentru mine sa am lumina multa de la faruri e ceva vital. De multe ori la 90km/h pe drum national/judetean fara marcaje cu vopsea, nu imi mai dadeam seama incotro o ia drumul, lumina ingalbenita joaca feste. Imi dadeam seama destul de tarziu ca drumul e buclat.

Edited by vonLeeb

Share this post


Link to post

Daca te intereseaza farurile de Espero, de ce postezi la sectiunea dedicata Tico si Matiz ? Vezi aici.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Am avut si eu o problema cu luminile la ticozaur. Cu becuri normale h4 cateodata cand vroiam sa dau flash nu schita nimic, cateodata mergea normal. Am observat ca daca tineam maneta in sus pe flash si incercam sa si semnalizez in acelasi timp cateodata isi revea flashul.

 

Dupa ce am schimbat becurile cu un kit xenon, nu am mai avut problema asta nici macar o data. In cele din urma mi-am pus relee pe ambele faze ca sa fiu sigur ca am acelasi curent ca si la baterie.

 

 

Oricum...diferenta dintre becuri normale si xenon e imensa... dupa ce iti montezi realizezi ca nu mai poti fara :) Ca un drog.

Edited by Claudiu Turcanu

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...