Jump to content
Sign in to follow this  
ageana

Povestiri de pe urma Daciei

Recommended Posts

Am eu o banuiala. Nu-i a lui, sau e in familie si o conduce ocazional. Altfel cred ca ar fi intretinut-o. Plus ca daca ai la job alfetta, nu prea ii mai arde de dacie.

 

Daca masina e varza, poti sa mergi cu ea oricum, esti un pericol public. Cat de mult ai subtura motorul, bucsaraia tot nashpa e...

 

Si cand ma gandesc ca acum vreo trei ani cu 5 milioane faceam motorul si inca cate ceva la masina. Tot dacie, off course.

 

Franele bine reglate si intretinute, placute, saboti, discuri etc faceau fata onorabil. Iar motorul, alx are dreptate: cu 110-120 era un regim relaxant de condus. Deci 3000 ture. E mult? Mie nu mi se pare deloc.

Share this post


Link to post

@moshu: masina nu e varza, citeste ce am scris mai sus.

Share this post


Link to post

Inca ma mai minunez dar sunt in acelasi timp si oripilat #-o

Dacia mea in 4 trepte, din 83, cand ies in afara localitatilor daca nu merge constant cu 120 inseamna ca am inebunit.

Scchimb vitezele la 3000 cand merg normal, si cand ma apuca, le mai schimb si la 6000, si la 6500. Ia tata masina intr-o zi (dupa 5 luni in care nu s-a mai atins de ea) si-mi zice "bai tu i-ai bagat kerosen ca trage de rupe, cum apesi pedala cum fuge" :banana: A crescut inima in mine. E de la stilul de condus. El conducea subturat (a treia la 20 kmph :mrgreen: ) iar eu... ii dau in goarna. Si merge de rupe, tot ce tine de ea. O fi ea Dacie, dar daca o tratezi cum ii place, te rasplateste. Zgomotul motorului mie mi se pare nasol abia peste 4000 RPM. A mea e si insonorizata cu 3 straturi de antifon cauciucat si 2 de folie PEE, dar oricum nu asta e esential. Parerea mea ca daca mergi subturat, nu vei obtine niciodata performantele maxime (viteza, demaraj, si zgomot, ca sa nu zic de consum). Un 3000 pt mers constant parerea mea ca e super ok, eu asa as merge cu o cutie in 5. Asa merg constant cu 3800-4000. Si am mers mult in afara. In 13000 km nu i-am schimbat decat uleiul, o singura data si i-l mai schimb acusi. In rest trage frumos, si nu papa ulei.

 

Cert e ca aprinderea e cea mai afectata de subturare. Nu mai merge asa ca nu-i bine. Bafta!

Share this post


Link to post

@ageana. Da-i COX ca merge :) Eu la dacie schimb peste 3000rpm, la tico schimb si pe la 6000rpm cand ma mai supara vreun cimeg prin oras :) .

Share this post


Link to post

Avand in vedere ca la motorul Daciei aproape totul este "setat" manual dupa mana (,urechea) si priceperea fiecaruia, mersul subturat sau supraturat este bun sau rau in functie de reglajul masinii. Daca un motor este reglat sa consume putin la turatii mici, la supraturare (daca pui alt sofer pe acea masina) va merge "prost".

Sa exemplific: motorului aluia i se pot face manual urmatoarele reglaje care unui motor cu ECM nu i le putem ajusta:

-avansul: rotesti cat "simti" ca trebuie ca sa mearga rotund . O paranteza: avansul vacuumatic lucreaza cum vrea el, nu poate fi verificat. Iar reglarea avansului static inca nu se stie daca se face cu vacuumaticul conectat sau nu. Fiecare o face cum crede, cu argumente pro sau contra;

Apropos: mai stiti cum e senzatia ca "ciricaie avansul" ?

- distanta la platine: daca e mai mare, la turatii mari nu-ti mai da scantei, in schimb pe "urban" am observat o comportare mai buna cu distanta mai mare la platine;

- reglarea amestecului aer/benzina la relanti. In oras conteaza sa ai relantiul mic, avand in vedere ca stai si 2-3 ture la un semafor in miezul zilei.

- reglarea tachetilor: merita odata la 2 ani reglati, cu efecte remarcabile asupra mersului cat mai regulat (rotund) al motorului.

As recomanda ca reglajele astea sa si le faca fiecare fara a apela la un mecanic, presupun folosirea unei surubelnite si 2-3 chei fixe. Apoi, in functie de comportamentul masinii, isi poate ajusta mersul masinii dupa cum ii place.

Ar mai fi bujiile: parca se murdaresc prea repede, sau doar la mine mi se-ntampla chestia asta, la prima bujie.

Share this post


Link to post
@moshu: masina nu e varza, citeste ce am scris mai sus.

 

Referirea era la general.  <img src= ">

 

Si am postat aproape consecutiv, nu l-am vazut pe al tau.

 

Pai daca e asa, chiar nu te inteleg de ce nu-i dai in goarna...

 

Si inca ceva, apropos de reglajul la mana al avansului. O facei cat de sprintara vrei, fara lag la pedala, numai sa ai urechea buna (adica testeru :) ) )

 

Un pic supraturata asigura si o ungere buna. Chiar daca e dacie, uleiul bun nu trebuie sa lipseasca. Si uite asa o "inveti" cu zvac, si se va comporta onorabil.

 

In concluzie, o parere personala. Dacia nu sufera asa mult ca un Cielo la subturare, dar motorul se va simti mai bine la 3000 ture. Asta nu-i din carti, e din experienta de daciot :D

Edited by Moshu

Share this post


Link to post
-avansul: rotesti cat "simti" ca trebuie ca sa mearga rotund . O paranteza: avansul vacuumatic lucreaza cum vrea el, nu poate fi verificat. Iar reglarea avansului static inca nu se stie daca se face cu vacuumaticul conectat sau nu. Fiecare o face cum crede, cu argumente pro sau contra;

Avansul initial se regleaza dinamic (stroboscop) neaparat cu racordul de vacuum scos, altfel se regleaza avansul initial+cel vacuumatic, asta e clar. Apoi se pune vacuumul si avansul trebuie sa creasca cu aprox 10 grade RAC = 20mm deplasare reper calare de pe volanta (vizibil cu stroboscopul la relanti) Mai complicat cu avansul centrifugal, care in majoritatea cazurilor este dereglat, si de aici fiecare Dacie are mersul ei specific, in functie de turatia la care corectia avansului e mai apropiata de valoarea optima.

Share this post


Link to post

Si eu dadeam cox la dacie cat putea duce.. (recordul a fost de 2 litri de ulei de la B la SV) dar sa recunoastem ca e pericolos sa zbori in curbe :) )

Nu-i vorba .. se poate zbura cu orice.

Share this post


Link to post

Eu va inteleg ca nu face bine mersul subturat dar sa nu aud ca schimbatul mai sus la DACIE scade consumul.

 

Inainte de matiz am condus un break din 99 carburatie cu moaca lu iliescu.

 

Masina aia era super intretinuta, avea vreo 60k km, uleiuri bune, piese etc, dar consuma ca dracu.

 

Ma obisnuiesem cu sentimentul ca acum 2 ani cu 500 mii mergeam 80 km. Papa fata mea intre 14-17 in Bucuresti indiferent ce mecanici o reglau. Nu urcam exagerat de sus in ture cum zic unii pe aici, adica 5500-5700 mi se parea de bun simt.

 

Acum ma intelegeti de ce 8-9 la matiz mi se pare painea lu` Dumnezeu. :) )

Edited by steph

Share this post


Link to post

Daca motorul se aude urat la peste 2500 rpm, ce sa mai zicem de 4000 rpm.

Si daca viteza de 90 km/h ti se pare mare, care in opinia mea este viteza minima de croaziera, un 120 - 130 km/h inseamna ca e ca si cum ai merge cu avionul.

Fara suparare da la viteza de 90 km/h maxim cu cat zici ca mergi, eu unul in locul tau nu as avea curajul sa intru pe autostrada, as considera ca incurc alti participanti la trafic.

 

Si eu am dacie din '97 si pot sa zic ca am mers constant si cu 4500 rpm in trapta V, si nu mi s-a parut ca s-ar dezintregra masina.

 

PS Am uita sa spun masina mea mai mult de 10% in oras (Bucuresti) nu a consumat niciodata, si cu talpa, forja, COX ... etc, nici o Dacie nu cred ca poate consuma mai mult de 12 % in conditii de iarna cand se sta la semafor de mai multe ori, poate daca stai vreo 2 ore cu motorul pornit si astepti pe cineva in masina.

 

@Steph Eu cred ca ai facut 180 km cu benzina de 500 mii, fara suparare da asta cu 17% in Bucuresti la Dacie nu am mai auzit-o pana acum

Edited by Relu

Share this post


Link to post

Hmm...

 

Luam dacia ta ( ca poate a mea era reglata prost ) facem plinul, conduc EU 100 km in Bucuresti si daca nu scot minim 15 o mananc.

Share this post


Link to post

Acum vreo 2 ani si jumatate am luat dacia lu' taica-miu la umblat, am bagat de vreo 20 de lei benzina si am scos-o la produs pana la Braila. Ajung eu la drum liber, eram cu a 5-a, strivesc acceleratia: 100-110-115-120-121-122-121. Bafta. Retrogradez a 4-a, la fel, nu voia sa sara de 120, in afara ca vibra acul vitezometrului. Volanul imi vibra in mana de-l lua naiba, rotile nu mai fusesera echilibrate de pe timpul lui pazvante, carburatorul cred ca era plin de gunoi, aprinderea muci, etc.

Acasa mi-a curatat gigikent carburatorul, mi-a umblat pe la aprindere, apoi am trecut pe la vulcanizare sa-i fac o presiune. Rezultatul a fost ca am ajuns la 130, dar in aceleasi conditii de siguranta ca si cu matizul cu 160 inainte de viraje.

Dacie din 1998, acum are vreo 60 de mii de kilometri, papa ulei, etc. Nu stiu cat consuma, taica-miu ii pune benzina de la moldoveni la sticle de 2 litri.

Oricum, daca ar fi fost vorba de o masina ingrijita, care mai si iesea din oras (in momentul asta n-are rovigneta, ca nu-i trebuie), eventual mai vedea cate o forja, alta ar fi fost situatia.

Share this post


Link to post

Bre, ati sarit pe bietul om de l-ati zapacit. Fiecare merge in ritmul sau interior. Acum vad ca toata lumea povesteste ce minuni a facut cu Dacia lui. Normal ca, dupa ce umbli toata ziulica in Alfa de la firma, sa ai temeri sa calci Dacia din parcarea proprie.

Toata lumea stie ca Dacia este o masina care trebuie bibilita in parcare toata saptamana ca sa poata in weekend sa te duca intre punctele A si B. Adevarul este ca daca o revizuiesti de 2x pe an si ii pui consumabilele care trebuie si nu cele de la ploaia de dughene, n-ai treaba cu ea, faci 60.000 km fara problema. Dupa acestea, mai vedem.

Share this post


Link to post

Toline, nu te supara da' nu-s de acord cu tine :)

 

Steph, ce problema ai avut tu, ca-ti manca 17% e un caz izolat. Eu in Bacau oscilez intre 9% (bine, cand era mai cald) si 10%, nimic mai mult indiferent. Nu pot sa zic ce consum are cand merg subturat ca eu o cald pe coada zilnic, nu suport sa merg subturat.

 

Bafta!

Share this post


Link to post

De ce nu specifici portiunea de text cu care nu esti deacord ? Suntem intr-o discutie relaxata aici.

Share this post


Link to post
Inca ma mai minunez dar sunt in acelasi timp si oripilat #-o

Dacia mea in 4 trepte, din 83, cand ies in afara localitatilor daca nu merge constant cu 120 inseamna ca am inebunit.

Scchimb vitezele la 3000 cand merg normal, si cand ma apuca, le mai schimb si la 6000, si la 6500. Ia tata masina intr-o zi (dupa 5 luni in care nu s-a mai atins de ea) si-mi zice "bai tu i-ai bagat kerosen ca trage de rupe, cum apesi pedala cum fuge" :banana: A crescut inima in mine. E de la stilul de condus. El conducea subturat (a treia la 20 kmph :mrgreen: ) iar eu... ii dau in goarna. [...]

 

Si cum explici tu faptul ca masina trage mai bine doar prin faptul ca tu atingi 6500rpm?! Asta daca atingi aceasta turatie in fapt real si nu ai turometrul stricat pt ca hai sa fim sa seriosi dupa 4500rpm nu mai trage semnificativ in nici o treapta. Deci povestile tale cu 6500rpm tind spre utopic, parerea mea :mrgreen:

Nu ai cum sa schimbi raspunsul carburatorului doar prin faptul ca tu conduci mai turat!

 

Ah! Apropo pe alt topic te laudai ca ti-a scazut consumul la 7.x% cu noul Efix, in ritmul asta de mers?!

 

Revenind la intrebarea principala a topicului, da! 2000rpm se poate considera subturat. Mai ales in treptele 4 si 5 unde nu trage mai deloc. Daciotul de mine schimba treptele undeva la 3000rpm in oras si 4500rpm in afara orasului daca am drum liber in fata, daca nu o las si eu mai usor.

De consum nu stiu sa va spun cum este el influentat de stilul de mers deoarece nu am stat niciodata sa ii fac consumul dar in general parcurg >120km in regim mixt cu 15L de benzina.

A se consemna ca si dacia mea tot din 95 este, papa ulei(putin) dar tot poate atinge 130-140kmph unde nu prea te mai simti in siguranta, e mai bine la 110 :mrgreen:

Share this post


Link to post

Sa nu comparam Bacaul cu Bucurestiul. Una e sa ii dai o talpa, doua si sa ajungi la destinatie si alta sa te grabesti la orele amiezii din nord in sud prin Bucuresti.

 

Si un pic de on topic, la 2000 de ture tin minte ca demarujul si raspunsul la comenzi era basm chiar si pentru dacie.

Share this post


Link to post

@relu si altii:

nu e vorba ca masina se "dezintegreaza" la viteze mari, ca tremura sau alte lucruri !!! Intelegeti asta odata. Treaba e ca mie mi se pare prea turat motorul la peste 2500rpm sa zicem.

Si sa nu crezi ca pur si simplu merg cu 50 kmh pe autostrada sau pe drumurile din afara localitatilor. Nu ma sperie o viteza de 150kmh sa zicem, dar cu dacia mi se pare sinucidere curata! Nu ai sentimentul acela de siguranta (sau cel putin nu il am eu), nu ca vibreaza, tremura sau eu stiu ce mai face masina.

V-am mai spus, masina tocmai a fost reconditionata complet acum vreo 3 luni.

 

Dupa cele citite am inceput sa merg mai turat <2500rpm, si vad ca se comporta mai bine (curent incarcat, demaraj in treapta superioara schimbata etc)

 

Multumesc.

Share this post


Link to post

@tolin: nu-s de acord ca Dacia trebuie bibilita toata saptamana ca sa poti iesi in weekend cu ea.

O fi ea o metafora, da' e exagerata rau!

 

@Mike.omega:

Nu e vorba de carburator. Mergand subturat se depune calamina pe bujii si normal ca nu mai ai scanteie ca lumea. Si alea nu se curata cu una cu doua, doar la un drum. Eu le-am dat jos o singura data din curiozitate ca am prins in mana o cheie de bujii sa le vad culoarea, si erau perfect maro, nici urma sa fie afumate.

 

Cu benzina Efix, da, la stilul asta ma refeream. I-am dat in goarna sa vad ce are de zis. Nu inseamna ca merg pe strada doar cu treapta I, cu 50 kmph constant. Prin spatele blocului i-am tras niste forje si cu asta basta, nu-s tampit. A, sa nu uit. Masina mea mi se pare ca trage clar, dar clar pana in 5000 rpm. Dup-aia mai greut, e adevarat. Si nu am zis niciodata ca trage pana la 6500.. turatia aia i-o dau ca-s eu maniac si imi place sound-ul si feeling-ul :) e parerea si placerea mea personala, ce sa-i faci.

Share this post


Link to post

Chiar daca pare ciudat chestia cu invatatul masinii la un anumit regim nu e basm la masinile cu carburator si fara electronica. Daca ati desfacut chiulasa la Dacie ati vazut poate ce strat gros de calamina se poate pune pe supape si in capul pistoanelor. Un regim mai turat reduce depunerea, curata bujiile si motorul poate sa capete "viata". A doua Dacie pe care inca o mai am (in acte) a fost forjata de fostul proprietar 20 ani in Tr. Severin zilnic din oras spre Combinatul de apa grea, cu 100-120Km/h dimineata si la fel seara. Cum se auzea ceva suspect trecea urgent la doctor, si se puneau piese noi. Are aprindere electronica si din cauza asta schimba bujiile cam des ca se mancau electrozii. Si acum inca mai trage nene. Cară saci de faina si 5 persoane fara probleme de pe la Dunare inspre Craiova :)

 

PS- Si uite asa incepem nostalgic sa laudam fosta masina nationala, "rabla" de care toti vor acum sa scape cat mai urgent  <img src= )">

Share this post


Link to post

N-as fi crezut ca subiectul asta poate avea atata "viata". Se pare ca Andreib a avut mana buna... Mai stie cineva detaliile legate de cuplu si altele la berlina?

Share this post


Link to post
Toata lumea stie ca Dacia este o masina care trebuie bibilita in parcare toata saptamana ca sa poata in weekend sa te duca intre punctele A si B.

Dacia mea, fabricata in 1998 si care avea 90.000 km nu a suferit nici o reparatie la motor, nici macar o segmentare si nu manca nici ulei. Reviziile erau facute periodic, intrun service autorizat. Consumabilele si piesele de schimb erau de calitate si omologate RAR. Nu m-a lasat niciodata in drum si nici nu imi amintesc sa fi desfacut vreodata vreun surub la carburator sau sa curat bujiile. Dacia de care vorbesti tu este probabil proprietatea unui individ care o repara in parcare cu piese cumparate din targ sau de la buticurile de care aminteai.

Share this post


Link to post

Cuplu maxim?

 

Bineinteles ca vor aparea mishtourile ca de obicei, dar cu toate riscurile ma expun voluntar :D

 

Dacia mea 98 avea 100.000, o segmentare pe la 90.000. In rest revizii periodice, o data la 3-4 luni mergeam la service-ul si mecanicul care cunostea masina, o urcam pe rampa si se verifica tot ce trebuie. Nu am reparat-o in parcare din simplul motiv ca nu ma pricep (si nici incredere in vecinii mecanici de ocazie) si totodata imi permiteam cate o vizita la service cand credeam de cuviinta. Nu mi-a facut probleme, nu m-a lasat in drum, o singura data am avut probleme cu una din rotile spate - pistonas frana blocat. Rezolvat cu un mecanic dintr-un sat de munte. Ajuns acasa, schimbat totul cu elemente noi.

Cand luam o bieleta de ex, ma intreba fata: de 600 mii, de srl sau de 1 mil, de fabrica? Am luat intotdeauna tot ce am crezut ca e mai bun chiar daca a costat mai mult. Si acum fac la fel.

 

In rest forja - supraturat - dar la limita bunului simt, viteza de croaziera peste suta, in a 5cea (lunga si silentioasa) se comporta excelent.

Ulei bun, benzina buna, cate un aditiv de ulei la schimb si cam atat. Cauciucuri idem. Deci nici o "frica", nu aveam motiv.

 

O singura data s-a supraincalzit cand am facut o cursa pe sepentine, la urcare, cu un prieten care avea cielo. Atunci am fost obligat sa o supraturez in stilul lui Steffix cu 1a si a 2a. Si era vara in august, fierbea asfaltul. Am racit-o cand am ajuns sus 15 min, apoi talpa in continuare.

 

:lavolan: am fost multumit de ea  <img src= ">

Share this post


Link to post

A mea are electroventilator, imi permit :dizzy:

Share this post


Link to post

@Steffyx&Perfidus: Pe mine tot nu m-ati convins cum "educati" voi motorul sa mearga mai bine doar prin turatii :(

Eu zic ca e placebo!

Am mers si eu turat si apoi linistit si nu am simtit diferente.

 

Ah si ca idee, bujiile se strang cu o cheie dinamometrica(iti trebuie un anumit cuplu) pt ca altfel risti sa crapi chiuloasa si sa vezi atunci bucurii :mrgreen:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...