Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Jurnal de bord - ce probleme ati avut la MATIZ?

Recommended Posts

OF, si mie imi face figuri, dar cand zic ca merg cu ea, se linisteste si merge normal.

Edited by NFS
Nu mai cita inutil ultimul post, te rog.

Share this post


Link to post

toate bune si frumoase la masina asta in general.momentan ma confrunt cu 2 probleme .1. un scartait suspect pe stanga spate (cauciuc pe metal) care se aude la orice denivelare.am ajuns sa il ignor de la un moment dat , dar ma gandesc sa nu fie ceva mai serios. poate ma ajuta cineva.si 2. are un tacanit suspect (sau asa mi se pare mie) la motor.cum descria cineva mai sus se aude inainte sa schimb viteza.n-am mai ascultat alt matiz,si nici expert in mecanica nu sunt , dar ma gandesc sa nu aiba joc la tacheti.in service mecanicul mi-a zis ca e 'aproape normal' , si ca daca nu umblii la ei , nu au cum sa aiba joc asa rapid.masina e din 2002 , si are cam 63 000 km.acum nu stiu ce inseamna rapid.ulei am 10w40 , da are cam 6 luni si aproape 10 k km si urmeaza sa-l schimb , cu un 5w30 cum am vazut pe aici.sunt curios daca se schimba ceva. daca are cineva idei/solutii .. ii multumesc

Edited by Mircea
Ajuta-ne cu niste majuscule pentru a te urmari mai usor.

Share this post


Link to post

5w30 full sintetic si o sa-ti mearga motorul mai bine. Trust me!

Cat despre celelalte zgomote suspecte... e de cercetat..

Edited by NFS
citare inutila a ultimului post

Share this post


Link to post

Astazi am observat cu oarecare mirare ca jurnalierul masinii ramasese blocat la 000,9km. Mi s-a parut mie suspect ca parca tot il vedeam asa de vreo 2-3 zile, dar nu l-am bagat niciodata in seama in timp ce conduceam, pana azi dimineata. Kilometrajul mare mergea, se misca rotita pentru sute de metri, cel mic pauza. La primul semafor i-am dat un reset si pana la servici a mers ok, a inceput sa se invarta.

 

Intrebari:

- asta este semn ca este pe duca sau a fost un accident?

- daca se duce de tot, se schimba tot cadranul?

- daca se schimba cadranul, se poate seta kilometrajul mare la numarul de kilometri ai celui care este inlocuit?

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

- Accident

-Tot

-Da, dar pentru ce?

Share this post


Link to post

Pai pentu ca vreau sa imi arate numarul real de km pe care ii are masina. M-ar stresa sa imi arate 1000 sa zicem iar eu sa stiu ca am deja 22.000km peste cei 1000. Oricum, sper sa fie un accident, nu vreau iar sa ajung la service :uff: .

Share this post


Link to post

Am patit si eu acelasi lucrul cu jurnalierul si m-am speriat rau de tot. L-am resetat pe loc si de atunci merge fara probleme. Mi-am adus aminte ca atunci cand a facut figura l-am resetat in mers, si de atunci il resetez numai pe loc. Si eu sper ca e numai un accident. Masinutza mea mai are putin si implineste 90000km.

Share this post


Link to post

Eu am patit si la resetare din mers si la resetare de pe loc. Isi revine dupa inca o resetare.

Mai degraba suspectez ca se intampla ceva ciudat daca nu apas suficient de hotarat pe tamburusul ala (iar daca resetezi din mers nu prea te apleci calumea sa apesi pe el, deci e mai probabil sa o patesti).

Share this post


Link to post

trebuie resetat din nou.asa am patit si eu si nu mai mergea ala mic.l-am resetat din nou si merge fara pb

Share this post


Link to post

Salut.Azi,pe caldura,mergeam cu a/c pornit la trapta II prin oras.Dupa un drum de aproximativ 8 km ajung acasa si ce vad? Pe presul din cauciuc de la pasager era o dara de apa si in mijlocul presului apa adunata cam cat intr-o seringa de 1o ml.Ma uit sub bord si vad ca picura apa dintr-un loc care semana cu o teava.Ma intreb cum ii posibil ca evacuarea sa se faca in masina? La alte masini care stau cu motorul si a/c pornite vad ca se formeaza sub masina o mica baltuta.Sau ar putea fi de vina vreo garnitura sau vreo teava sparta.Am oprit aerul s-a oprit si picuratul..Dar chestia aia arata ca o teava care se termina sub bord si parca ar fii facuta pt. asta.Am bagat mana peste tot si doar din teava aia iesea apa,in rest tot era uscat.Daca ma puteti lamuri si pe mine v-as fii tare recunoscator.Matizul este E a/c din 2004,euro 2,cu 21000 km.Si spuneti-mi daca bujiile NGK BPR5EY sunt bune la matiz,ca am cerut bujii de matiz si asta mi-au dat.Ceao

Share this post


Link to post

Vezi ca a iesit furtunasul respectiv care face legatura cu exteriorul. Cauta pe sub mocheta si il gasesti.

Bujiile sunt bune

Share this post


Link to post

La 3000 Km a inceput sa faca figuri senzorul de acceleratie. La 4000 am reusit sa il schimb in garantie la Focsani, cu ocazia unui drum spre Bucuresti, pt ca se tura singura si scoasa din viteza. La inceput au vrut sa il regleze pt ca valoarea TP era 4,8 - dar mai jos de 3,6 nu se putea; cel nou a mers din prima.

Acum e alta masina, merge perfect.

Share this post


Link to post

Salut, baieti!

Cand postez eu, sa stiti ca mereu sunt probleme.  <img src= ("> Dupa ce m-am plans saptamana trecuta ca mi se aprinde martorul de la ulei in mers si mai ales cand o las la ralanti, acum am o alta problema. Deci problema cu martorul aprins am rezolvat-o prin spalarea motorului cu un motor flush (am observat ca in acele 3 minute, martorul de la ulei statea tot timpul aprins), schimbarea filtrului de ulei si a uleiului. Am folosit un ulei MOBIL 10w40. Mai mult ca sigur eu am confundat uleiul MOBIL1 cu MOBIL care sunt total diferite si am vrut sa ma tina 10.000 de km.Ei, uite ca m-a tinut numai 6000 (5 luni).

Acum sa revenim la problema...cum va spuneam eu cu vreo luna in urma, imi pierdea apa...am schimbat furtunul de retur de la caloriferul interior de incalzire, am schimbat garnitura de la termostat, am schimbat capacul de la vasul de expansiune si nimic, oameni buni.  <img src= ("> (( Sambata, dupa ce am schimbat uleiul si am mers vreo 15 km, ajung cu masina in parcare. O las putin si ma uit sub ea...ei bine, iarasi apa, cativa stropi si se vedea cum se prelingea. M-am uitat si parea ca se situeaza in zona distributiei...m-am gandit eu sa nu fie pompa de apa. O las asa si ma intorc la ea dupa vreo 4 ore si vad ca sub ea, apa nu se uscase (desi afara era foarte cald) si chiar parea ca a curs cu vreo cateva secunde inainte sa vin eu. Am deschis capota, am vazut ca nivelul in vas scazuse putin si am zis totusi sa arunc o privire. Am scos vasul din suport, am tras putin de furtunul de la retur si cum il miscam, am vazut ca incepe sa curga din ce in ce mai multa apa iar la un moment dat m-am trezit cu el in mana. :(

Am zis eu...hai ca am gasit buba, era furtunul crapat, dar sa vedeti ca nu e asa, furtunul era intr-o stare buna, numai ca in el am gasit bucati de metal putrezite/ruginite (daca-l strangeam in mana, se faramita).M-am speriat enorm...am inceput sa pipai pe acolo si nu gaseam de unde a iesit pana mi-a venit ideea sa suflu in furtun si abia dupa aceea am vazut ca tasneste apa prin stutul care era rupt/crapat.Am localizat piesa respectiva si m-am uitat imediat in manualul de utilizare si am gasit piesa care face parte din circuitul de racire si care se numeste CAPAC BUSON sau CAPAC UMPLERE (are forma de T). Am sa atasez si o imagine sa vedeti si voi despre ce este vorba. Acum problema este ca nu am vizibilitate si nu stiu cum as putea sa o inlocuiesc.E asa de stramt locul respectiv incat abia imi incape mana.Imi cer scuze daca v-am facut sa pierdeti timpul citind aiurea dar am cautat si pe forum si nu am gasit pe cineva care sa fi patit la fel. Acum nu stiu daca piesa aia e doar prinsa cu suruburi de bloc sau circula apa in partea unde e prinsa cu suruburi, ca vad totusi ca este si o garnitura acolo. Merci anticipat pentru raspunsuri.

Share this post


Link to post

Nashpa rau!

 

Mergeam spre Iasi, cand, la vreo 20 de kilometri de Vaslui, tacanituri groaznice in motor, batai (reculuri) puternice in ambreiaj, s-a oprit curentul definitiv si , in ultimile clipite, bateria si robinetul galben aprinse o fractiune de timp. am oprit contactul radiatorul spart, a curs tot antigelul din el si din vasul de expansiune. A venit un prieten si m-a tras pana la Vaslui (apropos, sa va luati shufe sa aveti la voi, ca in zona nu gasiti neam de shufa!), am spalat radiatorul si elicea, am lipit radiatorul cu Bizon Poxipol (12 lei in Dedeman) pentru radiatoare (temperatura de lucru 100 de grade si nustiucati niutoni forta la care rezista, oricum, e cel mai tare ca e pentru radiatoare si piese din metal). Dupa ce am refacut radiatorul si am pus inapoi elicea (apropos, a sarit ceva din motor, a spart o pala a elicii, ale carei fragmente au acrosat in mers radiatorul si l-au intepat sanatos), constat ca motorul facea ca o bormasina cu percutie,avion in picaj, etc.. iar bataia din pedala tot nu a disparut, masina nepornind de una singura... am tractat-o spre service de unde mi-a spus omul ca, in urma verificarilor, are cevala motor si trebe desfacut.. a vedem ce este si cat anume "ma face de buzunar". Masina taman avea 10.000 km dupa ce a avut motorul, cutia si transmisia facute de nou. kilometrii masinii sunt pe 140.000. Ce ziceti, mai merita facuta masina, sa o mai tin? La ce anume sa ma mai astept sa cada?

Vreun tinichigiu pe ruta Iasi - Bucuresti, destul de bun si mai ieftin, cunoasteti? (Mi-au cerut cei din Vaslui, pentru aripa fata stanga, portiera sofer stanga, portiera apsager stanga, contrapraguri roti spate stanga si dreapta, hayon, bara spate si vopsire totala (circa 1 kg de vopsea) o suma de aproximativ 3.000 RON.. cam mult, zic eu, pentru o masina la pretul lui Mati...

Share this post


Link to post

Vai dar varza e facuta masina aia...

Share this post


Link to post

E posibil sa fi mers fara apa pana ai calat motorul, sau aproape de aceasta. Dupa zgomot si simptome (mai ales bataile in ambreiaj) si faptul ca n-a pornit singura, ori s-a rupt arborele cotit, ori s-a spart volanta/placa de presiun, disc ambreiaj etc.

Pana nu o desfaci, n-ai sa stii ce si cum, iar sfatul meu personal este sa-ti cumperi un grup motopropulsor complet SH, cu garantie (motor+CV) si sa-l montezi pe masina. Sincer, nu pot intelege cum la 140.000 km ai refacut motorul, tinand cont ca am in parc matiji cu peste 180.000 km care nici macar nu necesita completare cu ulei de la schimb la schimb!

Share this post


Link to post

In ultima vreme trage nasol rau de tot cu a-1 si a-2a... Inainte tragea de rupea cu benzina de 95 de la lukoil. Acum cu benzina de 98 deabia trage in primele 2 trepte. Am zis ca o fi de la vremea calda dar vara trecuta mergea bine rau. Acum cu pedala la podea deabia trage in a 2-a :( a 3-a mai e cum mai e... dar primele 2 slabe... Schimbat filtre, ulei, vf bujii si cam ce mai e... si nimic... tot asa urat trage desi s-a mai racit un pic... Am mai strans si cablul de acceleratie... degeaba... merge urat... Idei ceva?

Share this post


Link to post

In sfarsit am rezolvat si problema cu pierderea de apa la capacul de buson. #-o Am asteptat o saptamana pana mi-a venit piesa si vreo 6 ore pana mi-a montat-o mecanicul plus un morman de bani.Vad ca deocamdata nu mai curge. Tare aiurea e cu locul mic la compartimentul motor. E aproape imposibil sa schimbi vreun furtun, ceva pe la capota aia. Mai mult ca sigur, stutul ala a ruginit din cauza lipsei antigelului in instalatia de racire. Am avut noroc ca am verificat furtunul pt ca o bucata de metal din stut se oprise in interiorul furtunului si obtura circularea lichidului. Asa ca baieti, nu umblati cu apachioara in loc de antigel ca ati vazut si voi ce se intaampla. :D

Edited by andreib

Share this post


Link to post
In ultima vreme trage nasol rau de tot cu a-1 si a-2a... Inainte tragea de rupea cu benzina de 95 de la lukoil. Acum cu benzina de 98 deabia trage in primele 2 trepte. Am zis ca o fi de la vremea calda dar vara trecuta mergea bine rau. Acum cu pedala la podea deabia trage in a 2-a :( a 3-a mai e cum mai e... dar primele 2 slabe... Schimbat filtre, ulei, vf bujii si cam ce mai e... si nimic... tot asa urat trage desi s-a mai racit un pic... Am mai strans si cablul de acceleratie... degeaba... merge urat... Idei ceva?

Curata sau schimba filtrul de aer, apoi da un reset si idle learn.

Share this post


Link to post

Filtrul am schimbat cu 1-2 sapt. Filtru benzina la fel. La fel si valva PCV. uleiul are cel mult 3k km. Benzina de 95 de la lukoil mi se pare cea mai buna. Am incercat si de 98 dar in afara de un mers mai rotund nu prea a facut nimic. Bineinteles ca dupa schimburi s-a facut si reset si idle learn. Nu stiu...pur si simplu trage greu. Am mai mers si mai turat din cand in cand fara sa o fortez brusc, deci nu cred ca e de la injectoare... Desi benzina la noi e cam vai de ea.

 

O alta chestie observata... are un mic delay la apasarea pedalei de acceleratie. Si nu e de la nesincronizarea picioarelor sau de la ambreiaj (am facut niste teste dupa indicatiile de aici). Se poate sa fie de la Senzorul TPS? Schimbat in garantie acum cateva luni si parca de atunci nu mai merge calumea. Era ceva cu un reglaj 0,0 sau 0,4 cum era? Cum ziceam... merg cu a 1-a turat un pic si cand schimb a doua se simte ca se accelereaza dar slabut, dupa da un pic in nas ca si cum s-ar ineca si dupa creste turatia calumea si se simte bine. Cu celelalte viteze la fel... TPSul o fi de vina?

Edited by banzay

Share this post


Link to post
... Cum ziceam... merg cu a 1-a turat un pic si cand schimb a doua se simte ca se accelereaza dar slabut, dupa da un pic in nas ca si cum s-ar ineca si dupa creste turatia calumea si se simte bine. Cu celelalte viteze la fel... TPSul o fi de vina?

Ce inseamna "a 1-a turat un pic", 20 km/h, 25 km/h ? Nu-ti mai face iluzii la defecte auzite de la altii, tu ai: motor rece, apasare prea mica pe pedala de aceleratie. Demareaza hotarat de pe loc, schimba la minim 20-25 km/h si n-o sa te mai plangi. Nu uita ca mai ai A/C-ul ca sarcina pe motor.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Sa traiti D-le Tolin. Asta e ideea...ca schimb pe la 25 in a-2, 40+ a 30, 60+ a 4a si 90 a 5-a. A/C nu am... Demarez hotarat... dar parca nu pleaca ca inainte... nu mai are zvacul ala care il caracteriza... Stiu cum mergea masina inainte si ma dezamageste cum merge acum. Stiu si sunt de acord cu Dvs. ca pedala trebuie apasata si ca e motorul de doar 800cc. Dar v-am spus...e diferenta de cum mergea inainte si cum merge acum. Si parca toate problemele au inceput de cand am fost cu masina de au schimbat TPSul... Numai bine va doresc

 

PS. Cat despre TPS nu e problema din auzitelea... e o problema reala care am avut-o acum ceva timp... senzorul fiind schimbat pe garantie. Dar de atunci... parca trage mai slabut si s-a schimbat un pic si tonalitatea motorului. Si de aici si intrebarea... citisem pe aici ceva cu reglarea TPSului...dar nu mai gasesc valorile exacte. Multumesc.

Edited by banzay

Share this post


Link to post

Scuze, n-am citit toata istoria topicului. Dupa schimbarea TPS-ului ti-au facut Idle Learn ? Incearca intai Reset si daca nu se schimba comportamentul, fa un Idle Learn, dar pe rece, la prima pornire a motorului in ziua aceea. Oricum, daca ti-au schimbat TPS si nu l-au reglat peste 0,4V la ralanti, n-au facut ceva bun.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Stiam eu ceva cu reglatul TPS dar nu mai gaseam. Multumesc mult D-le Tolin. Idle learn nu au facut sigur. Dar am facut eu si am dat si reset inainte. Si am mai dat reset si idle learn dupa ce am schimbat filtrul de aer, benzina, valva PCV. Si tot asa... O sa vb cu baiatul de pe la service sa se vada el cum o fi reglat TPSul ca oricum trebuie sa ii vizitez iar... iarasi si din nou apar probleme non-stop la masinuta asta...offf... Inca o data multumesc mult D-le Tolin si numai respect ptr. Dvs.

 

LE: Mi-am mai adus aminte de o problema... Motorul cald (s-a intamplat si dupa drum de 1-2 km si dupa drum de 30 km)... trag pe dreapta, opresc, stau 2,3,5,10 min si-mi rezolv treaba. Ma sui in masina. Porneste la sfert. Dupa 1-2 secunde moare motorul... Doar cu motorul cald face asa fara a avea un patern bine definit. A 2-a cheie si porneste normal. Ce o fi, ce o fi? :)

Edited by banzay

Share this post


Link to post

Ceide la Service Sermecom Iasi nu au scimbat niciodata valva PCV,iar de Idle learn nu-i vad rostul cei din Service.Si nu au auzit de asa ceva.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...