Jump to content
Sign in to follow this  
MethodRO

Pasiunea Mea Muntele!

Recommended Posts

Sunt interesat daca este cineva interesat ca pe timp de vara sa mearga la munte cu cortul. Cand zic la munte cu cortul ma refer la plimbari pe jos, pe coclauri la munte.

 

Daca DA pe unde va place sa mergeti si ce trasee preferate aveti?

Share this post


Link to post

Daca e vara, as veni si eu  <img src= )">

Share this post


Link to post

Si io

Share this post


Link to post

Piatra Craiului. Scapi de mizeria bucegilor. An de an, fie vara, fie iarna... ;)

Share this post


Link to post
Scapi de mizeria bucegilor

In toata tara asta am gasit pana acum doar doua locuri unde scapi de mizeria bucegilor...unul ar fi Cheile Nerei...si altul la mine in baie...pentru ca: Mizeria Bucegilor o reprezinta insusi "turistul" si in Cheile Nerei nu prea gasesti picior de om iar la mine in baie cine intra are grija ca altfel...

 

De la inceput ar trebui sa va zic ca nu ma laud.

Am bantuit si eu o lunga perioada din "tinerete" pe munte... la inceput prin concedii cu ai mei ca un biet copil obositor.

 

Apoi (de prin liceu) de capu'meu aiurea sau cu clasa ...imi aduc aminte si acum cum cabanierii ne luau din prima...Iar ati venit mai pe aici sa stricati? si noi intrebam ce sa stricam? Raspunsul in mod invariabil era ATMOSFERA. Mult mai tarziu am inteles la ce se refereau...

Tot mai tarziu am inceput mersul in mod organizat dupa ce am facut scoala de ghizi a CNTT (ceva concursuri de escalada, orientare, lire si cupe montane, remarcari de trasee,recuperari de turisti tampiti de prin cine stie ce vagauni, cartografieri si verificari de cote, nimic spectaculos dar am invatat destul de multe pe atunci...).

Am descoperit mai tarziu speologia si cu ceva noroc am mers si prin niste grote noi descoperite, necalcate de om pana cand am pus eu piciorul... de fapt e vorba in mod special de un "aven" ce imi poarta si numele in zona Ic Ponor. (au fost cateva expeditii teribile cu baietii din Speomont Cluj, Pitesti si Montana XXV Baia Mare )

 

Spre finalul "tineretii" (a se citi mai bine finalul perioadei in care primeam bani de la mama si tata) m-am inscris voluntar(altfel nu prea se mai putea) in Salvamont Dambovita...apoi am migrat la Savamont Brasov...cu ceva escale prin puncte din Fagaras si Piatra Craiului...

Si a venit si armata...uf...ce nashpa a mai fost...cu Saptamani intregi de garda la releu la Costila...si astea in perioada cea mai draga a anului...decembrie-martie...singurul lucru bun de acolo a fost doar ca am invatat sa schiez...cu adevarat.

Dupa ce am facut armata si am inceput serviciul...e alta treaba...acum am bani(vorba vine) dar nu mai am timp...chiar sunt invidios pe cei ce se mai duc la munte(pe munte) cu rucsacul in spinare...carand cam 20 de kg pentru o iesire de 7 zile...

 

mai bine ma opresc ...

@MethodRO intra pe aici si o sa vezi cam pe unde am bantuit vara trecuta...

 

 

PS1

Ce mi-am propus pentru vara care vine? cateva variante in tara:

1) Cheile Corcoaia- este o locatie interesanta si spectaculoasa situata pe cursul superior al Cernei.

2) Cheile Carasului+Lacul Trei Ape

3)inca o data Cheile Nerei dar de aceasta data pe apa...chiar daca as folosi si o camera de tractor si tot le-as face pe apa...Se baga cineva? ca este in cazul de fata o "expeditie" pentru cel putin 8 persoane...daca vreti dau mai multe detalii..doar un semn

 

in afara tarii...cat de cat realizabil...

In Croatia tarmul marii Mediterane...dar se pare ca o sa raman doar cu visele din orasul cu aeroport de acolo.

 

PS2

Cheile Corcoaia din ce am gasit eu pe internet...

post-1382-1139498980_thumb.jpg post-1382-1139498988_thumb.jpg post-1382-1139498999_thumb.jpg post-1382-1139499006_thumb.jpg

Edited by masterbobs

Share this post


Link to post

Un loc superb cu trasee usoare este masivul ciucas. Eu cand vreau sa ma relaxez dau o fuga pana acolo. Merge sa te duci si iarna, dar nu cu cortu, la Cabana Muntele Rosu. Contitiile sunt super iar privelistea este mirifica. Am sa va mai povestesc despre acest loc imediat ce am sa gasesc si pozele pe care le-am facut acolo.

Share this post


Link to post

Si eu sunt un iubitor al muntelui. Daca vrei sa mergi in Fagaras pot sa-ti spun ca i-am batut in lung si-n lat. Am fost si prin Apuseni si Bucegi. Putem discuta mai multe la intalnirea de sambata, unde ai spus ca esti prezent.

Share this post


Link to post

Fagaras???a zis cineva fagaras???Ce cautai tu pe acolo ma???

Share this post


Link to post

Eu propun un Retezat pentru perioada august septembrie!!!...amatori!?!...Cortul la Bucura si de acolo creasta 4-5 zile ...

Share this post


Link to post

@dreamlike: Imi cer scuza dar nu mai pot ajunge sambata asta la intalnirea din Constanta deoarece ni s-au reprogramat niste examene. Dar cu prima ocazie esti primul care vei afla ca vin.

 

Ma bucur extrem de mult ca mai sunt altii bolnavi de munte ca si mine. Eu sunt dispus sa merg oriunde cu cortul. In ceea ce priveste muntii din tara nu exista loc prin care sa nu fi fost. Poate am fost prea putin in partea de N a Carpatilor (acolo unde se agata harta in cui) si nici in apuseni. Sunt deschis propunerilor.

Share this post


Link to post

Deoarece v-am vazut mai experimentati decat mine, poate cineva sa faca o lista cu un minim de echipament necesar unei astfel de excursii pe munte?

 

Eu am fost la munte dar cu ai mei, cu masina, ca tot omu :D

Share this post


Link to post
Fagaras???a zis cineva fagaras???Ce cautai tu pe acolo ma???

 

Acolo am crescut baietica.

Cand tu ai inceput sa constientizezi ca iarna ninge, eu castigam un concurs de ski, e adevarat de amatori. :banana:

 

 

Eu am fost la munte dar cu ai mei, cu masina, ca tot omu :D

 

Pai daca mergi tot cu masina ai nevoie doar de bani de hotel (cabana). :) )

 

Si pentru ca tot folosesc unii de pe aici tonuri agresive si condescendente revin cu dovezi. Imi cer scuze pozele au fost facute cu camera de pe originale si sunt de cand bateam muntii in lung si-n lat. :tongue:

 

post-2220-1139606376_thumb.jpg post-2220-1139606421_thumb.jpg post-2220-1139606465_thumb.jpg post-2220-1139606507_thumb.jpg

Edited by dreamlike

Share this post


Link to post

@mike.omega: Echipamenttul de care ai nevoie este: rucsac de min 50l, sac de dormit, izopren, cana de metal si incaltari (adidasi sau bocanci cu talpa de munte). Pe langa astea eu unul mai am cort, primus, cana de metal, busola iar la sfarsitul lunii o sa am si un ham reglabil pt alpinism sportiv Petzl.

 

@dreamlike: Unde erai cand faceai rapelul ala. P.S. Dupa ce teermin facultatea vreau sa-mi deschid sala de escalada la CT.

Edited by MethodRO

Share this post


Link to post

Ce e aia primus? :scarpin:

Am cam tot in afara de primusu asta, incaltari si cana de metal :) >-

Share this post


Link to post

Pimusul e o butelie mica cu arzator. Poate fi cu gaz sau cu neofalina. Cel cu gaz cum am eu este bun pe timp de vara, iar cel cu neofalina pt iarna.

Share this post


Link to post

Aaaa, exista si din aia :P mica si albastra!

Cred ca in aug-sept vin si eu cu voi desi n-am experienta de mers/urcat pe munte :(

Share this post


Link to post

@mike.omega: Experienta se dobandeste in timp. Nu e nici o problema te luam, doar vointa si putere in picioare sa ai. AAAAAAAAA si sa nu uit. Daca nu iti iei aparatul foto nu te luam. Doar avem nevoie de dovezi. :D

Share this post


Link to post
@mike.omega: Echipamenttul de care ai nevoie este: rucsac de min 50l, sac de dormit, izopren, cana de metal si incaltari (adidasi sau bocanci cu talpa de munte). Pe langa astea eu unul mai am cort, primus, cana de metal, busola iar la sfarsitul lunii o sa am si un ham reglabil pt alpinism sportiv Petzl.

Fiind iarna incep cu echipament de munte pentru timp de iarna:

(nu stiu daca ar trebui sa le zic numele de firma..dar daca se poate ... )

Bocanci -1 pereche Salomon + 1 pereche bocanci plastici Dachstein (deobicei in turele mele de iarna foloseam cel putin o pereche serioasa bine impermeabilizata)

Parazapezi - nu sunt cine stie ce ... le-am facut personal pentru nevoile mele din materiale "Breatable" cu 2-3 locuri de "branhii" pentru a nu ingheta ce imi transpira sau condenseaza...

Subpantaloni - de obicei nu suport izmenele...dar cand e frig rau am folosit polartek-uri

Suprapantaloni- rar de tot...in cazul in care am avut parte de o noapte de cort sau bivuac...(iarna)

Ciorapi de mers- din lana

Ciorapi de cabana- obligatoriu spalati caci altfel...sconcsii te pot prinde si viola...

Manusi de schimb- 2 perechi

Doua-trei caciuli- depinde de vreme...si locatia finala

Geaca de ploaie- chiar daca nu ploua la viscol e super utila

Sticla de apa- aici as sublinia o mare problema ce am sesizat-o in ultima perioada pe munte...chiar daca dau bine acele sticle din aluminu mai fratilor sunt bune doar vara... iarna le strici daca iti ingheata apa in ele si mai vrei sa o si incalzesti pe vreo soba...eu folosesc un pet din acela deformabil...chiar daca arata ca dracu e usor si daca ii scot aerul din el ocupa foarte putin...

Lanterna Frontala: este mereu bine venita in caz de doamne fereste...

 

Cam la atat imi rezum echipamentul ce il iau cu mine.(bine inteles ca am 2-3 schimburi calculate in functie de lungimea traseului, durata si dificultatea lui)

 

Acum cred ca ar fi bine sa punctez cate ceva din experienta mea de pana acum... si anume:

 

- cand se face o tura iarna... nu mergeti cu necunoscuti sau mai bine zis cu persoane ce nu le cunoasteti "puterile" chiar daca se recomanda muntomani. Fiecare are talentul de a exagera propriile puteri.

- iarna "turele" de 3-4 ore sunt doar pentru cei ce au supravietuit vara traseelor de 12-13 ore.

- nu plecati in tura daca este vreme rea.

- nu plecati in tura iarna daca nu stiti cum e vremea sau cum se va modifica.

- daca tot v-ati pornit pe vreme rea este bine de stiut ca avalansele nu se petrec doar pe lumina sau cand atmosfera este calma

- nu taiati zapada. Nu coborati cu schiurile de pe versanti ce au zapada pulver...apare mereu peste un strat de gheata...

- daca nu este strict necesar, iarna nu dormiti in cort sau in pesteri sau alte grote...este foarte posibil sa va mai gaseasca lumea tocmai in primavara. Daca totusi trebuie dormiti cu randul... si cel mult 1-2 ore...apoi treceti la mers...

 

 

PS

- daca v-ati ratacit folositi telefonul mobil daca se poate apela 112 iar daca nu merge COBORATI! Nu cautati traseul urcand...

- cu busola au murit oameni cu ea in mana pentru ca nu au stiut sa o foloseasca sau mai bine spus nu au stiut sa citeasca harta... mai bine un drum intors la timpului...

Edited by masterbobs

Share this post


Link to post

@masterbobs: Pe timp de iarna sunt mai cuminte. Un lucru ai uitat sa ilamintesti la echipamentul de iarna: Coltarii. Sunt cei mai utili pe trasee. De dormit in cort dor si pe timp de iarna nu e problema. Dar intervine din nou echipamentul. Daca cei cu care merg cu cortul pe munte au cort de iarna totul e ok.Dar sa nu uitam echipamentul de vara e unul iar cel de iarna e alta mancare de peste.

 

P.S. Nu va recomand turele montane pe timp de iarna decat doar daca sunt trasee care vara sunt foarte usoare. Vb din experienta, fac alpinism de ceva vreme si am scos impreuna cu baietii de la salvanont o gramada de oameni rataciti.

Share this post


Link to post

Mai bine mergem vara :D

 

@Masterboobs

Cate zile ar fi necesare pentru a urca Mont-Blanc-ul, plecand din Chamonix? Privind asa, cu pixul pe harta, nu pare foarte complicat, dar daca spui ca 3 ore iarna = 12 ore vara... e clar ca iarna nu-i ca vara :D

Share this post


Link to post

Coltarii. Sunt cei mai utili pe trasee.

Eu cred ca nu este asa. De ce? pentru ca am adunat cel putin 8 indivizi intr-o iarna din Bucegi cu gambele taiate sau cu picioarele atat de umflate incat nu le mai intrau in bocanci. Poate lumea nu stie ca daca mergi cu bocanci cu talpa bloc piciorul sufera si se va umfla rau in mai putin de 2 ore...la fel e si la coltari...

In plus un picior sau un alpinist neantrenat nu pot merge in stilul clasic de ratoi mai mult de 1 ora si de aici apar accidentarile..

Ar mai fi ceva ... multi neexperimentati fac greseala si cand apare o coborare(de mai mult de 100 m) folosesc in continuare coltarii...si de aici iar accidente...

 

Tot din aceste cauze nu am adaugat la echipamentul obligatoriu nici pioletul...foarte putini vazuti de mine stiau cum sa mearga cu el... foarte multi dintre cei ce nu stiu cum sa il foloseasca au patit necazuti...Ce necazuri? De la degete degerate, picioare taiate, abdomene perforate si nu in ultimul rand oameni ce au murit increzandu-se in te miri ce prastie de piolet facut prin vreo fabrica de conserve din china...

 

PS

Cand am mers de curand in Prapastiile Zarnestilor am vazut chiar un dobitoc de vreo 20 de ani, ce vroia sa faca escalada pe filon de gheata cu niste coltari semi rigizi pusi pe niste bocanci de armata (nici macar VM-uri). Si nu mai zic ca "filonul" respectiv era de fapt foarte friabil si subtire si format doar din 2-3 ingheturi (din cat am vazut eu).

M-am facut ca fotografiez doar sa il vad mai de aproape ce prostie face...si dupa ce a cazut prima data l-am gonit banuind ca daca mai cadea isi taia ceva sigur...

 

Cate zile ar fi necesare pentru a urca Mont-Blanc-ul, plecand din Chamonix? Privind asa, cu pixul pe harta, nu pare foarte complicat, dar daca spui ca 3 ore iarna = 12 ore vara... e clar ca iarna nu-i ca vara :D

Nu stiu cat ar dura ... nu am mers pe acolo si nici macar nu am citit despre acest traseu...de la prietenii mei din Club 7000 as putea sa aflu ceva... daca te intereseaza te-as putea pune in legatura cu cineva care a fost pe acolo.

Oricum... un timp mediu s-ar putea calcula pe individ... chiar si pe grup dar doar bazandu-ne pe precedentele lor ascensiuni...

 

PS

Sa stii ca nu este exagerat timpul... doar ca este in principiu calculat pentru zapezi din platoul si din vaile Bucegilor si a Fagarasului.

Edited by masterbobs

Share this post


Link to post
@dreamlike: Unde erai cand faceai rapelul ala. P.S. Dupa ce teermin facultatea vreau sa-mi deschid sala de escalada la CT.

 

Eram undeva in zona Timisului de Sus, nu mai stiu cum ii spune dar cred ca as putea ajunge si acum acolo. Este o stanca de vreo 80-100 m iar pe la baza ei se formeaza o cascada mica.

Catarari adevarate am facut numai in Cheile Rasnoavei. In poza asta mai mult ma jucam. Am coborat in salam si apoi m-am catarat. Este un traseu foarte usor, dar inaltimea e impresionanta, pacat ca nu se poate observa din poza.

Cat priveste echipamentul, depinde de bugetul fiecaruia si de ce vrea sa faca. Poate costa de la cateva milioane la zeci de milioane. Parerea mea ca daca nu esti profesionist nu are rost sa bagi foarte multi bani in echipament doar sa-l tii acasa sa te uiti la el.

Share this post


Link to post

@masterbobs: Sunt perfect de acord cu tine. Multi sunt dusi cu capu si nu stiu sa foloseasca echipamentul. Dar cand am adus aminte de coltari m-am referit sa ii ai la tine. Normal ca nu o sa-i folosesti decat cand ai nevoie. Cum am mai precizat eu pe timp de iarna o las mai moale cu turele si cataratul doarece nu am echipamentul adecvat.

Share this post


Link to post

Stai ca nu m-am luat de nimeni...ziceam si eu...

Share this post


Link to post

NU am zis ca te-ai luat de cineva. Un lucru e clar muntele trebuie facut cu cap!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...