Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

Imnul Tarii!

Recommended Posts

da mai zmeule dar e diferenta mare intre a-l canta prost(daca n-ai voce) si a-l face manea,pop,rock...etc. ;)

Share this post


Link to post

Da, si eventual sa mai si dansezi si sa faci miscare scenica! Ma mir ca nu-si taiau si bratul si nu aruncau cu milioane in aer...

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Deci va supara faptul ca au fost cantate de manelisti. Daca ati fi fost dinamovisti si ar fi cantat-o jucatorii de la Steaua ati fi sarit la fel in sus.

Multora de aici le place Nightwish. Daca ar fi cantat Nightwish probabil ca ar fi fost mandri.

Share this post


Link to post

Putea s-o cante oricine Si Guta si Adi de la Valcea si Andra si Hrusca si Mutu si cine mai vroia, singurul lucru era sa respecte linia melodica, intonatia si s-o cante decent! Queen daca iti amintesti o cantau la sfarsitul concertelor, demn si fara a modifica linia melodica...

Share this post


Link to post

Ca tot zicea Priplata (cehul cu asasinarea liderului sindical de la Tepro) ca suntem congolezii Europei, eu zic ca acest nemernic ar trebui sa le ceara scuze congolezilor pentru ofensa. Pai congolezii respecta simbolurile tarii lor si daca asisti la ceremonial si dai dovada de atitudine dispretuitoare sau sfidatoare au ei grija sa te scurteze de cap cu maceta. Cum la noi nu-i scurteaza nimeni de cap pe acesti monstri ai sfidarii si inculturii alde’ Guta, Lori si gasca PRO, indiferent de genul muzical pe care-l reprezinta, atunci oare ce-i impiedica sa asimileze sarbatoarea unei natiuni cu o istorie de peste 2000 de ani cu cei zece ani de poluare PRO?

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Este inca o dovada ca o legislatie democratica e un c...t in tara noastra.

Din pacate, suntem cu atatia ani in urma ca civilizatie, morala, etica, respect incat o sa ajungem sa regretam... dictatura, inainte sa apucam sa ne facem bine. Daca mai apucam...

Cat despre opinia zmeului-zmeilor, ea este corecta in principiu, dar nu in fond. Sa-mi demonstreze el ca-l sageta pe cantaret varianta pe care o lalaia, de nu mai putea de patriotism. Habar n-am cine a fost, dar, daca vroia "nationalism" trebuia sa ia o inregistrare "oficiala" si la concertele unde il apuca sau la posturile pline de elan sa zica: "Fratilor, acum urmeaza o chestie care pe mine ma rapune. Ridicati-va in picioare si sa nu aud crancet timp de cat dureaza cantecul asta". Nope, la noi se danseaza.

De fapt, mai sti: poate au cumparat drepturile de la domn' presedinte! Adica daca tot era de baut un sprit la podul cu pricina, n-ar merge acolo si un imn manelos.

Oh, brad frumos, oh brad frumos...

Share this post


Link to post

Dom' Burel, ce treaba are presedintele cu manelistii?

Share this post


Link to post
Cat despre opinia zmeului-zmeilor, ea este corecta in principiu, dar nu in fond. Sa-mi demonstreze el ca-l sageta pe cantaret varianta pe care o lalaia, de nu mai putea de patriotism. Habar n-am cine a fost, dar, daca vroia "nationalism" trebuia sa ia o inregistrare "oficiala" si la concertele unde il apuca sau la posturile pline de elan sa zica: "Fratilor, acum urmeaza o chestie care pe mine ma rapune. Ridicati-va in picioare si sa nu aud crancet timp de cat dureaza cantecul asta". Nope, la noi se danseaza.

 

Nu trebuie sa demonstrez asa cum nu trebuie sa demonstrez nici ca cei din inregistrarea oficiala ar fi fost sagetati de acelasi sentiment. :) >-

Edited by Zmeul cel rau

Share this post


Link to post

Am in mana ambalajul de la niste drapele americane, din acelea de le poarta lumea la 4 iulie etc. Stiti ce scrie mare cu rosu pe ambalaj??? "Proudly made in the USA"!!! Noi? Pe noi ne "doare" libertatea fix unde nu trebuie! Ne batem joc de tot ce a mai ramas romaneste in noi! Nu comentez aici viata, economia, politica, ci romanismul din noi.

 

@Zmeu: tu ce vrei sa demonstrezi cu tot ce zici? Cine a concluzionat cum zici tu? Eu? Ar trebui sincer sa te gandesti mai adanc si sa vezi cum de ai tu acum libertatea de a scrie orice pe Internet (da, ai Internet! Da, ai Espero, nu Dacie, etc!). De unde vine libertatea asta? Tu ai castigat-o? Eu? Sau cine? Cine mama naibii a murit calcat in picioare de senile si bocanci? Si asta cu Drapelul Tarii in brate??? Pentru multi acest Drapel e o chestie care o agita la meciuri... Remarcati, cred, ca tot ce inseamna Drapel, Imn etc la mine se scrie cu majuscula. Dar probabil ca sunt vreun fanatic idiot care nu are treaba pe acasa si incearca sa va oblige sa "credeti si sa nu cercetati"...

Share this post


Link to post

eu am un logo.. in stanga, va spune ceva?

este printre primele simboluri nationale, dar nimeni nu prea mai stie de el, simbolul aproape a murit

imnul si drapelul sant printre putinele lucruri sacre.. nu poti sa-ti bati joc de biblie, coran,..... drapelul unei tari si imn..

sant facute asa cum sant facute..

3 culori intr-o anumita ordine simbolizeaza o natiune, un cantec acelasi lucru..

m-am umplut de mandrie cand un sportiv a coborat de pe podium pt ca se canta vechiul imn..

Share this post


Link to post

Nu ai inteles. Eu am libertatea de a scrie "orice" pe internet si altii au libertatea de a se exprima la televizor. E o diferenta intre cum s-au exprimat ei si afrontul adus insemnelor statului. Tu zici ca "romaneste" inseamna un cor, 20 de tipi tunsi regulamentar si o fanfara. Asta e "romaneste - varianta militara".

 

PS: despre ce a insemnat '89 si de ce au murit oamenii aia e o discutie cam lunga si probabil foarte putini stiu ce s-a intamplat cu adevarat. Opinia mea e ca s-a murit fara rost doar pentru a se ascunde altceva dar nu se incadreaza in subiectul asta de discutie.

Share this post


Link to post

Cand ala a zis ca suntem congolezii europei ne-a supra-apreciat!

 

Mi-e sila... De fapt, mi-a fost de acum doi ani, parca, cand a inceput actiunea de terfelire a Imnului la ProTV... atunci si-a butut joc de el ASIA!

 

Si aici nu e vorba de lege... e vorba de bun-simt si de patriotism... Ceea ce pentru unii cum sunt cei de la PRO valoreza cat fix doua hartii cu Eminescu sa se stearga intre buci cu ele in direct la Teo!

 

Nu stiu daca stiti, dar acum ceva ani Rosseane (sper ca am scris bine) a facut cam acelasi lucru cu imnul SUA la o finala de Baseball... Nu a mai putut canta din cauza huiduilelilor... Asta e democratie!

 

Vrei sa canti imnul cum vrei tu? pai canta-l tata in cada, sa nu te auda nimeni... Dar daca iesi in strada cu el sau pe sticla, atunci ar trebui sa fie lume destula sa te huiduie... Din pacate noi nu avem glas...

 

I-auzi imnul cantat la nunti de Gogu din Deal :

 

"Desteapta-te romane,

< De la nasul mare dedicatie speciala pentru nasul mic si foarte mic>

Din somnul cel de mooaaaaarteee...

In care te-adancira...

<Fara numar, fara numar, fara numar...>

Barbarii de tiraniiiiiiii,

<Offfffffffff...viataaaaaaaa meaaaaaaaaa>"

 

(Asta e o caterinca, nu ma acuzati ca "tefelesc" imnul!).

Share this post


Link to post

cati au citit tot imnul.. nu muli, eu zic sa postez aici, sa se stie despre ce vorbim...

 

 

 

Istoria imnului în România

 

Începând cu anul 1840 în toate "Principatele Române" s-a nascut ideea unui imn national, ce se cânta mai ales la festivitatile oficiale unde aparea Domnitorul tarii.

 

În anul 1862 s-a organizat un concurs pentru Imnul de Stat al României. A fost retinuta piesa "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei-Sale Printul Domnitor" scris de Eduard Hülseh. În anul 1881 cu prilejul încoronarii regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul "Imnului regal român".

 

Imnul s-a cântat, în mod oficial, pentru prima data în România, în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.

 

Istoria Imnului "Desteapta-te române"

 

În anul 1848, poetul Andrei Muresianu a rugat pe cântaretul Gh. Ucenescu de la biserica sf. Nicolae din Scheii Brasovului, sa-i "potriveasca" o melodie pe versurile revolutionarei poezii, intitulata "Rasunet".

 

Gh. Ucenescu a adaptat melodia "Din sânul maicii mele" scrisa de Anton Pann la strofele 1, 2 si 4 din poezia "Rasunet" si i-a dat titlul primului vers - "Desteapta-te române".

 

Acest cântec s-a intonat pe strada pentru prima oara în 1848 de catre studentii revolutionari.

 

În anul 1900 s-a facut prima înregistrare pe disc, de catre solistul Al. Pascu, în S.U.A.

 

În anul 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti împreuna cu fanfara Regimentului Stefan cel Mare din Iasi, a facut la Bucuresti, prima înregistrare instrumentala.

 

Tot în anul 1910, corul "Ion Vidu" din Lugoj, a înregistrat pe disc, în restaurantul Lugoj din localitate, pentru prima oara, varianta corala.

 

"Desteapta-te române" a fost adoptat ca imn national în decembrie 1989 - ianuarie 1990, de fapt, imediat dupa caderea regimului totalitarist al lui Ceausescu.

 

Potrivit art.12, alineatul 3 din Constitutie, Imnul National al României "Desteapta-te române" este format din versurile strofelor 1, 2 ,4 si 11 ale poeziei "Un rasunet" de Andrei Muresianu, pe muzica lui Anton Pann.

 

Imnul National al României se cânta si se publica oficial numai în limba româna. Imnul National al altor state se intoneaza cu prilejul vizitelor, festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter international împreuna cu Imnul National al României, înaintea acestuia.

 

 

Desteaptã-te Române!

 

de Andrei Muresanu (1816-1863)

 

Desteaptã-te, române, din somnul cel de moarte,

 

In care te-adâncirã barbarii de tirani!

 

Acum ori niciodatã croieste-ti altã soarte,

 

La care sã se-nchine si cruzii tãi dusmani!

 

 

 

Acum ori niciodat-ã sã dãm dovezi la lume

 

Cã-n aste mâine mai curge un sânge de ronam

 

Si cã-n a noastre piepturi pãstrãm cu falã-un nume,

 

Triumfãtor in lupte, un nume de Traian!

 

 

 

Înaltã-ti a ta frunte si catã-n giur de tine

 

Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;

 

Un glas ei mai asteaptãsi sar ca lupi in stâne,

 

Bãtrâni, bãrbati, juni, tineri, din munti si din câmpii!

 

 

 

Priviti mãârete umbre, Mihai, Stefan, Corvine,

 

Româna natiune, ai nostri strãnepoti,

 

Cu bratele armate, cu focul nostru-n vine,

 

"Viata-n libertate ori moarte!" strigã toti.

 

 

 

Pre voi vã nimicirã a prizmei rãutate

 

Si oarbã neunire la Milcov si Carpati!

 

Dar noi, pãtrunsi ;a suflet de sânta libertate,

 

Jurãm cã vom da mâna, sã fim pururea frati!

 

 

 

O mamã vãduvitã, de la Mihai cel Mare,

 

Pretinde de la fiii-si azi mãnã d-ajutori,

 

Si blastãmã cu lacrãmi in ochi pe orisicare

 

În astfel de pericul s-ar face vânzãtori!

 

 

 

De fulgere sã piarã, de trãsnet si pucioasã,

 

Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,

 

Când Patria sau mama , cu inima duioasã,

 

Va cere ca sã trecem prin sabie si foc!

 

 

 

N-junse iataganul barbarei Semilune,

 

A cãrui plãgi fatale si azi le mai simtim;

 

Acum se vârã cnuta în vetrele strãbune,

 

Dar martor ne e Domnul cã vii nu o primim!

 

 

 

N-ajunge despotismul cu-ntreaga lui orbie,

 

Al cãrui jug din seculi ca vitele-l purtãm;

 

Acum se-ncearcã cruzii, in oarba lor trufie,

 

Sã ne rãpeasca limba, dar morti nu mai o dãm!

 

 

 

Români din patru unghiuri, acum ori niciodata

 

Uniti-vã în cuget, uniti-vã-n simtiri!

 

Strigati în lumea larga cã Dunerea-i furatã

 

Prin intrigã si silã, viclene uneltiri!

 

 

 

Preoti, cu crucea-n frunte! cãci oastea e crestinã,

 

Deviza-i libertate si scopul ei preasânt.

 

Murim mai bine-n luptã, cu glorie deplinã,

 

Decât sã fim sclavi iarãsi în vechiul nost' pamânt!

Share this post


Link to post

@Zmeu: unde am zis ca asa vreau sa fie cantat Imnul? Am zis ce imi evoca el, nu ca asa trebuie cantat! Vrei o mostra de Imn cantat superb? La Gala Hagi! Cine a fost acolo stie ce zic!!! A cantat un stadion intreg cu fetita aia impreuna!!! Absolut superb, numai voce, fara nici un instrument, singurul acompaniament fiind "vocea" miilor de spectatori (da, am cantat si noi si ne-am simtit superb!!!).

 

Ma doare ca, asa cum zice aztec, sunt cam singurele bucati de Romania pe care (inca) nu ni le luase nimeni...

Share this post


Link to post
Intrebare: ce formatie mega-cunoscuta a cantat "God save the queen"?

PArca cantase "Goat save the queen" si s-a lasat cu scandal?. :headbanger:

Share this post


Link to post

Corect, dar ceea ce inseamna pentru tine imn pe majoritatea romanilor ii lasa rece. De ce sa le fortezi pe gat versiunea ta si sa le creezi repulsie cand poti sa vorbesti pe limba lor? (aici nu vorbeam de tine, era o exprimare la modul general) Ce s-ar fi intamplat daca ar fi dat la televizor imnul in versiunea clasica? 90% din romani ar fi zis "ce tampenie!".

Share this post


Link to post

Mai precis, imnul s-a cantat pentru prima data pe 29 iulie 1848, in Rm.Valcea.  <img src= ">

 

Zmeule, fara suparare, dar zici ca iti creaza repulsie imnul tarii tale e o chestie de toata jena! Poate nu-ti place nici galbenul din steag? Hai sa-l facem maro, ca sa se bucure si aia care au repulsie la galben...

 

{quote] Ce s-ar fi intamplat daca ar fi dat la televizor imnul in versiunea clasica? 90% din romani ar fi zis "ce tampenie!".

Nu da' cifre "din top" numai ca sa iti sustii ideea. Tu iti dai seama ce zici? Ca 90% din romani sunt de parere ca imnul e "tampenie"?

 

E cam fas...

Edited by ASIMO

Share this post


Link to post

Drapelul, imnul national, stema tarii si sigiliul statului sunt simboluri nationale. Oare suntem o natiune de manelisti? Asta trebuia scos in evidenta de 1 Decembrie? Urmeaza ca duminica, in biserici, sa ascultam imnurile bisericesti si rugaciunile "remix" after Guta & Adrian ?

 

 

P.S. Abia astept Craciunul ... ce colinde frumoase vor rasuna ... [-O<

Share this post


Link to post

@Zmeu: Crezi? De unde atata siguranta? Ca tot aduci aminte de fotbal: cand se joaca un meci cu Nationala, ce imn se canta pe stadion, de canta toti suporterii? Rock? Pop? Manea? Sau o versiune normala, eleganta, care sa tina in picioare ideea de IMN?

 

Apropos, hai sa vedem si definitia cuvantului, ca multi nu o (mai) stiu:

 

IMN, imnuri, s.n. Poezie sau cântec solemn compus pentru preamărirea unei idei, a unui eveniment, a unui erou (legendar) etc. Spec. Cântec religios de preamărire a divinităţii. Spec. Cântec solemn apărut odată cu formarea statelor naţionale şi adoptat oficial ca simbol al unităţii naţionale de stat. – Din fr. hymne, lat. hymnus.

Edited by VIPER

Share this post


Link to post

Deci ala de la televizor nu a fost imn. Atunci de ce ne mai batem capul?

 

@ASIMO: nu am zis ca imi creeaza repulsie. Unde am zis eu asta? Am zis (si sunt chiar sigur de asta) ca pentru majoritatea romanilor, in afara de meciurile echipei nationale, imnul nu inseamna nimic.

Edited by Zmeul cel rau

Share this post


Link to post

Imi pare rau sa te contrazic, dar nu cred ca existe roman care sa auda undeva imnul fara sa se intoarca sa vada de ce se canta, cu ce ocazie, pentru cine... Sunt 100% sigur de asta.

 

Faptul ca stadionul strange cel mai mare numar de oameni care canta imnul impreuna asta nu inseamna ca numai acolo se canta si se respecta imnul! Imnul s-a cantat la Revolutie, s-a cantat in Piata Universitatii si oriude oamenii s-au unit intr-un crez national comun... Drapelul, si imnul ne unesc. O gramada de oameni au luptat si s-au jerfit ca noi sa avem acum un steag si un imn, ca sa avem o tara aproape intreaga... Si pentru ce? Ca sa vina niste papagali sa isi bata joc de ele?

 

La anul la ProTV se va canta imnul national din ragaieli, din partzuri, si din suflat nasul in batista! Asta ca sa fie "inghitit" de toata lumea...

 

Cat despre repulsie, fiind atat de sigur cand ai zis asta :

De ce sa le fortezi pe gat versiunea ta si sa le creezi repulsie cand poti sa vorbesti pe limba lor?
am crezut ca si tu te numeri printre cei atinsi de repulsie la auzul imnului.

Share this post


Link to post

Nu, ma gandeam ca, la fel cum unui copil de 3 ani nu ii explici cum deplasarea uniforma a purtatorilor de sarcina creeaza un curent electric si ca la o intensitate mai mare... bla-bla... ca el oricum te ignora din cauza ca nu intelege nimic si mai bine il atentionezi doar sa nu bage degetele in priza, asa si romanilor trebuie sa le vorbesti pe limba lor. (Daca mai scriu fraza asta inca o data mor).

 

Ceea ce pentru voi inseamna bataie de joc pentru altii inseamna nationalism. Vorbiti de unitate nationala dar va suparati cand romanii de etnie rroma canta imnul romanesc asa cum canta ei de obicei.

Share this post


Link to post
Ceea ce pentru voi inseamna bataie de joc pentru altii inseamna nationalism. Vorbiti de unitate nationala dar va suparati cand romanii de etnie rroma canta imnul romanesc asa cum canta ei de obicei.

Din pacate n-ai inteles nimic sau te faci ca nu intelegi. Toata discutia nu are nici o legatura cu etnia tiganeasca ci cu faptul ca Imnul trebuie cantat asa cum trebuie si nu este necesar a fi aruncat in ridicol prin punea semnului de egal intre ceea ce defineste un stat si o natiune si cultura suburbana din care face parte si "genul muzical" (?) manele.

Share this post


Link to post

He-he, ba am inteles foarte bine. De aia am si scris ce am scris mai sus. Una o implica pe cealalta.

Share this post


Link to post

In primul rand AZTEC multam fain pentru textul Imnului.

Fiul meu, in clasa a III-a mi-l cerea si nu stiam unde gasesc versiunea integrala.

 

In alta ordine de idei - si la subiectul topicului.

M-a cuprins SCARBA cand am vazut pe 1 Decembrie bascalia si marlania la care s-a dedat protv.

 

Nu am fost surprins de ceea ce au facut cei de la pro. Nu ma asteptam la ceva mai bun de la gasca asta de idioti infantili si vedete inchipuite. M-a surprins in mod extrem de neplacut lipsa de reactie a institutiilor statului (pe care le platim noi, romanii, din vraful de impozite varsate la buget).

De fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine, probabil ca daca bascalia asta era facuta la un alt post - Prima de ex. - in minutul urmator CNA-ul, Procuratura, Politia, Jandarmeria, BOR etc. erau calare pe ei cu vraful de amenzi si dosare penale.

 

Pentru mine, Imnul si Drapelul sunt simboluri ale fiintei noastre.

Poate datorita locului nasterii si locului in care am copilarit (bunicii sunt - mai degraba au fost, Dumnezeu sa-i odihneasca - din Muntii Apuseni) si am crescut cu legende despre Horia si Iancu.

Si cu povestile bunicilor despre perioada Diktat-ului (granita vremelnica trecea pe la jumatatea ogrezii strabunicului din partea mamei).

Si cu amintirile lor despre perioadele petrecute pe front - bunicul din partea tatalui a prins si primul Razboi in armata austro-ungara; amintiri cu greu smulse, caci bietii de ei voiau sa uite desi purtau pe trup urmele acelor vremuri teribile.

 

Va rog sa ma scuzati daca am scris pre mult sau prea cu patos, dar din aceste motive eu consider Imnul si Steagul simboluri sacre.

Si de aceea sunt nationalist (dar NU xenofob)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...