Jump to content
Sign in to follow this  
khhamsin

Traiasca Berea !

Recommended Posts

un articol interesant de citit... in cafenea !

 

 

Traiasca berea!

 

De la gheata, cu spuma, in pahare inalte sau in halbe aburite, blonda sau neagra... Intotdeauna gustoasa si sanatoasa, cat timp e consumata cu moderatie.

 

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii, iar imbutelierea, in 1605. Berea a fost, dintotdeauna, sinonima cu petrecerile si intalnirile cu prietenii.

Cand oamenii au invatat, in urma cu cateva mii de ani, ca prin fermentarea cerealelor obtin o bautura hranitoare si buna la gust, au descoperit berea - o importanta sursa nutritiva, apreciata de toate popoarele. Noe a luat-o pe Arca. Egiptenii au preparat-o din orz, babilonienii - din grau, incasii - din porumb.

Chinezii o foloseau in ritualurile religioase, romanii au batut monede din argint si aur cu simbolul pretiosului orz. Intr-un text egiptean de la 1600 i.H., sunt peste 100 de retete medicale ce folosesc berea. In urma cu cativa ani, o berarie din Anglia a imbuteliat 1.000 de sticle cu bere blonda numita Tutankamon, obtinuta dupa o reteta veche de 3.200 de ani.

 

O reteta fabuloasa

Berea este o combinatie de ingrediente 100% naturale: apa, malt (din orz), hamei si drojdie. In lume exista circa 20.000 de sorturi de bere, imbuteliata in 180 de variante: de la normala, slab alcoolica, la amara, crema de bere si bere neagra.

Calitatea apei folosite la producerea berii este extrem de importanta. Sarurile din apa determina gustul, aroma si culoarea. Pentru fabricarea berii blonde, se foloseste apa moale; pentru berea bruna, duritatea apei (concentratia sarurilor de calciu si magneziu) poate fi mai mare. De obicei, apele dulci sunt neutre sau usor acide, iar cele dure sunt usor alcaline. Apa dura si hameiul confera gustul amar pronuntat si culoarea mai inchisa a bauturii.

Pregatirea cerealelor prin uscare pentru fermentare este numita "maltuire". Graul este lasat in apa pana incolteste. Germinatia este intrerupta prin prajire in cuptoare. Cu cat prajirea maltului este mai de durata, cu atat berea este mai inchisa la culoare. Berea de orzoaica sau grau are un gust dulceag. Aroma amara, uscata a hameiului contrabalanseaza dulceata maltului. Drojdia transforma zaharurile din malt in alcool. Pentru berea clasica este folosita o drojdie de fermentare rapida, in timp ce drojdia de fermentare lenta este folosita pentru berea slab alcoolica.

BEREA SI SANATATEA

 

Motive pentru care bei bere

1 E gustoasa, racoritoare, hranitoare si relativ saraca in calorii. Berea nu contine grasimi si zahar. Singura sursa de calorii a berii este alcoolul, care are 7 calorii/g (fata de grasimi, care au 9 calorii/g).

2 Berea este o bautura naturala, cu aport mare de vitamine si minerale. Contine cantitati importante de magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, biotina si este una dintre cele mai bogate surse de vitamina B.

3 Este o sursa de fibre solubile (rezultate din prelucrarea orzului). Un litru de bere contine aproximativ 20% din cantitatea de fibre recomandata zilnic, iar unele sorturi contin chiar pana la 60%. Acestea ajuta digestia si absorbtia hranei, reducand nivelul de colesterol. Berea nu contine colesterol.

4 Consumul moderat de bere reduce stresul si rata imbolnavirilor de inima.

 

 

Motive pentru care bei moderat

1 Alcoolul determina scaderea rapida a nivelului de zahar din sange si stimuleaza apetitul. De asemenea, creeaza dezechilibre energetice (la consumuri mari) si produce senzatia de oboseala.

2 Atunci cand beau, cele mai multe persoane consuma cantitati mari de alimente sarate sau grase, cu nivel ridicat de calorii si colesterol (chipsuri, alune, branzeturi, produse de patiserie, hamburgeri).

3 Alcoolul in exces impiedica si capacitatea organismului de a arde grasimile. In procesul metabolizarii acestuia, ficatul se poate mari si inconjura de grasime - factori care, in timp, determina aparitia unui abdomen "generos", caracteristic marilor bautori de bere.

4 Consumul de alcool provoaca deshidratare si duce la ingerarea de noi cantitati de alcool; in exces, alcoolul impiedica absorbtia vitaminelor.

 

 

Berea nu ingrasa!

In cantitati moderate, berea nu numai ca nu ingrasa, dar chiar te poate ajuta sa-ti pastrezi silueta.

Este diuretica, faciliteaza eliminarea toxinelor si contine fibre solubile, care iti asigura protectie fata de bolile de colon.

Nu contine grasimi, ceea ce face ca aportul caloric al berii sa fie destul de scazut. O sticla de bere de 500 ml are 225 de Kcalorii, mai putin decat aceeasi cantitate de suc de fructe sau orice bautura racoritoare. Iar in cazul berii fara alcool, aportul caloric este si mai mic (70 Kcalorii/sticla de 1/2 l).

Asadar, nu este adevarat ca berea ingrasa! Ceea ce ingrasa sunt alimentele grase, tip fast food, consumate o data cu berea, obiceiurile alimentare gresite, un regim alimentar dezechilibrat, stresul si viata sedentara, in care exercitiul fizic este redus ori lipseste cu totul.

Cum recunoastem o bere buna

Culoare Culoarea berii blonde este deschisa, transparenta, aurie si lucioasa. Nu trebuie sa aiba o nuanta rosietica, bruna sau verzuie. Berea bruna poate sa nu luceasca, sa fie de culoare maro si chiar sa nu fie transparenta.

Spuma Spuma trebuie sa fie densa, persistenta, specifica. Toarna berea intr-un pahar si observa-i stratul de spuma: in cazul unei beri de calitate, trebuie sa aiba 3 cm inaltime si sa dureze cel putin trei minute. Daca stratul de spuma este mai mic sau dispare fara a lasa urma pe pahar, berea nu este dintre cele mai bune. In plus, spuma trebuie sa "se lipeasca" de peretii paharului.

Gust Majoritatea marcilor de bere au, in diferite proportii, toate cele patru gusturi: dulce, amar, sarat, acru. Gustul amar, care persista mult timp, semnaleaza o bere de calitate inferioara - obtinuta din materie prima slaba calitativ sau prin incalcarea procesului tehnologic. Berea blonda are un gust slab amarui de hamei, care dispare repede. Berea bruna este, din contra, usor dulce (gustul maltului). Gustul ei este mai dens, de aceea berea pare mai "densa". Gustul unei beri brune de calitate se poate caracteriza astfel: "putin exprimat", "gol", "de malt".

Mai multe vitamine

Proprietatile nutritive fac din bere una dintre cele mai complete bauturi. Bogata in minerale si vitamine (A, D E, dar mai ales vitaminele din grupa B), berea are un continut ridicat de acid folic, o substanta esentiala in metabolismul celular, care contribuie la prevenirea anemiei si diminueaza concentratia homocisteinei (considerata un nou factor de risc cardiovascular).

Continutul moderat de alcool (4-5s) creste asa-numitul colesterol bun si actioneaza ca o bariera impotriva colesterolului rau, reducand riscul de infarct si alte boli ale inimii. La femei, intarzie instalarea menopauzei si a efectelor acesteia - osteoporoza.

 

 

Berea - un deliciu gastronomic

Obisnuiti sa o consideram exclusiv o bautura, cei mai multi uitam ca berea este si un ingredient clasic in arta culinara.

Folosita cand si cum trebuie, berea poate transforma cea mai banala mancare intr-o delicatesa gastronomica. Folosita ca baza pentru sosul marinat, fragezeste carnea de pui, pestele sau fructele de mare.

In timpul gatitului, alcoolul se evapora, lasand o aroma fina in sosuri. Ca ingredient in aluaturi, berea da o un gust delicat clatitelor si produselor de patiserie, facandu-le mai pufoase.

Share this post


Link to post

Intr-adevar, TRAIASCA BEREA, ca tot are 2 degete prafu' de pe masina.

Share this post


Link to post

Haideti sa va dau un mic subiect de barfa:

 

Singura degustatoare de bere

 

O romanca stapineste arta de a face bere

 

Monica Mindrutiu face parte din juriul care in fiecare an acorda echivalentul Premiului Oscar in industria berii. Aceasta spune ca „prima data o bere se bea cu ochii”. Singura femeie din Romania care a ajuns sa ocupe functia de berar-sef al celui mai mare producator din tara a reusit sa cistige cu o marca de bere doua medalii de aur si una de argint la cele mai mari concursuri din lume.

 

Monica Mindrutiu detine functia de berar-sef al celui mai mare producator de bere din tara, dar spune ca acest lucru nu i s-a urcat la cap, ci dimpotriva, in permanenta ii invata si pe alti colegi arta degustarii berii. Lumea o priveste cu respect, iar ceea ce spune este luat ca litera de lege. Este, practic, autoritatea suprema in materie de bere si toti o asculta fara comentarii. „Noi sintem cumva ultima frontiera intre fabrica de bere si consumator. In beri se pot gasi diverse arome, unele acceptate, altele de neacceptat. Putem vorbi de arome de trandafiri, de banane, de mere verzi sau chiar de unt, in cazul berii de culoare neagra. Sint citeva zeci de tipuri de arome care, in functie de tehnologia aplicata in momentul producerii berii, pot fi controlate. Daca nu controlezi foarte bine aceasta tehnologie poti sa te trezesti ca berea are un gust nedorit si tocmai acesta este rolul berarului-sef: de a interveni pentru a nu se ajunge la astfel de probleme”, povesteste specialista. Berea ideala, spune Monica Mindrutiu, trebuie sa fie in conformitate cu stilul producatorului, fara arome neplacute la gust, echilibrata si, bineinteles, rece. Berarul-sef ne arata intr-un catalog de concurs toate tipurile de arome si ramii surprins sa afli ca berea poate avea cele mai diferite arome, de la trandafiri si banane pina la porumb, unt, mere verzi, coaja de lamiie sau de sconx. „Unele sint dorite in functie de stilul producatorului, iar altele nu trebuie sa se regaseasca sub nici o forma in bere. Poate cea mai intilnita aroma este aceea de mere verzi, care da un gust placut berii.”

 

De la inginer stagiar la berar-sef

 

Berarul-sef sau chef brewering, asa cum ii place sa-si spuna, are 38 de ani si lucreaza in domeniu de cind a terminat facultatea. „In 1990 am absolvit Facultatea de Industrie Alimentara de la Galati. Pentru ca mi-a fost draga aceasta meserie, am plecat la Galati tocmai de la Baia-Mare, unde locuiam. Apoi am fost repartizata la Cluj, unde am parcurs toate etapele de productie a berii. De la microlaborator, pina la linia de imbuteliere. Numai asa poti sa inveti totul”, marturiseste tinara specialista. Dupa numai un an, a fost remarcata de fostul berar-sef al fabricii unde lucreaza si a fost cooptata in colectivul de degustatori. „Atunci berea avea tot felul de gusturi pentru ca hameiul era din Romania si ba era uscat, ba nu. La fel si cu maltul, care nu corespundea intotdeauna standardelor de calitate. Si, de aici, tot felul de gusturi si arome. Acum tehnologia a fost schimbata total, iar toate materiile prime se importa. In acesti ani am participat la multe sesiuni de instruire la Budapesta sau chiar in Africa de Sud si asa am invatat mai mult despre arta de a face bere”, povesteste Monica Mindrutiu.

 

Medalii de aur consecutive

 

Din august 2004, de cind a devenit berar-sef, Monica Mindrutiu a reusit, impreuna cu colectivul pe care-l conduce, performante deosebite. Cu una dintre berile produse de fabrica unde lucreaza a cistigat, doar in cursul acestui an, doua medalii de aur. Una in Australia, la Australian Beer Awards, in luna aprilie si alta, in mai, la Bruxelles, la Institutul International pentru Selectia Calitatii. „Nu este doar meritul meu. Impreuna cu colegii mei am reusit aceste performante. Am cistigat doua medalii de aur cu o bere foarte curata si echilibrata din punctul de vedere al aromelor. O bere buna il face intotdeauna pe cel care o bea sa mai ceara un pahar. In schimb, o bere care are arome nedorite te umfla, iar dupa primul pahar simti ca nu mai doresti”, continua Monica Mindrutiu.

Ca o recunoastere a calitatilor sale, in 1992, berarul Monica Mindrutiu a fost cooptata in comisia de jurizare a echivalentului Premiilor Oscar in industria berii. „Anul acesta voi participa din nou la concursul suprem in industria berii, Brewing Industry International Awards. Cine cistiga acest premiu este mare. Ca membru al juriului ai voie de trei ori in viata sa participi la jurizare. Pentru mine, anul acesta este ultima data deoarece pina acum am mai fost de doua ori, in 2002 si 2004”, spune Mindrutiu.

 

Cum gusti o bere

 

Pentru inceput, trebuie ca berea pe care o ai in pahar sa fie limpede. „Apoi, incet, o apropii de nas, iar daca a stat mult la lumina vei simti gustul de lumina, similar cu cel de sulf. Mirosul nu este persistent si dispare foarte repede. Pasul urmator este agitarea berii in pahar, care trebuie pusa fara spuma. Se inspira scurt pentru a descoperi compusii de sulf, de genul porumbului fiert. Se mai inspira inca o data lung pentru a simti substantele aromate, banana, mar verde etc. Dupa aceasta, se plimba berea in gura pentru a descoperi toate aromele, dupa care se inghite. In acest mod se marcheaza fiecare calitate si se obtine un punctaj”, explica Monica Mindrutiu.

Edited by nrares

Share this post


Link to post

mie nu prea imi place berea :mrgreen: e prea amara pentru gusturile mele. Prefer oricand un suc rece. Is curios daca exista pe piata romana o bere dulce..

Share this post


Link to post
Is curios daca exista pe piata romana o bere dulce..

Silva neagra

 

In germania gasesti un Radler - combinatie de bere cu suc. Mie personal nu-mi place, dar are destui adepti.

Edited by cpop

Share this post


Link to post

Bacardi Black

Clan McGregor...

 

:X My favourites

post-17-1128512509_thumb.jpg

post-17-1128512523_thumb.jpg

Edited by sebian

Share this post


Link to post

si golden brau-ul e dulce...

Share this post


Link to post
In germania gasesti un Radler - combinatie de bere cu suc. Mie personal nu-mi place, dar are destui adepti.

 

Am facut si eu greseala sa vad cum e (in Slovenia), ca imi parea cunoscut. Limonada, n-am gasit nici o idee de bere prin sticla aia; pe eticheta parca era un ciclist :) dup'aia a urmat o testare furibunda a tuturor marcilor de bere de prin raft, incluzand bere cu 15% alcool (olandeza), bere pentru copii (root beer), bere cu apa pura din nustiuce ghetar (4,5 euro pentru o sticlutza cat fiola de algocalmin), si alte tampenii. Singura care mi s-a parut acceptabila era una cu numele unui an, parca 1488 sau 1482, ceva de genul asta.

 

La noi, Stella e ok.

Share this post


Link to post
mie nu prea imi place berea :mrgreen: e prea amara pentru gusturile mele. Prefer oricand un suc rece. Is curios daca exista pe piata romana o bere dulce..

 

 

Iata cateva de fructe..sunt dulci si sunt belgiene

 

LAMBIC AND FRUIT BEERS

 

 

BELLE VUE FRAMBOISE

BELLE VUE GUEUZE

BELLE VUE KRIEK

FRANK BOON FRAMBOISE

FRANK BOON GUEUZE

FRANK BOON KRIEK

CANTILLON GUEUZE

CANTILLON ROSE DE GAMBRINUS

CANTILLON KRIEK

CHAPEAU APRICOT

CHAPEAU BANANA

CHAPEAU FRAISES

CHAPEAU FRAMBOISE

CHAPEAU GUEUZE

CHAPEAU KRIEK

CHAPEAU MIRABELLE

CHAPEAU PECHE

FLORISGAARDEN CHOCOLATE

FLORISGAARDEN FRAISES

FLORISGAARDEN GRIOTTE

FLORISGAARDEN HONEY

FLORISGAARDEN NEWTON APPLE

FLORISGAARDEN NINKEBERRY

FLORISGAARDEN PASSION FRUIT

LEIFMANS FRAMBOZEN

LEIFMANS KRIEK

MORTE SUBITE CASSIS

MORTE SUBITE FRAMBOISE

MORTE SUBITE GUEUZE

MORTE SUBITE KRIEK

TIMMERMANS CASSIS

TIMMERMANS FRAMBOISE

TIMMERMANS GUEUZE

TIMMERMANS KRIEK

TIMMERMANS PECHE

 

Morte Subite este si in Romania... :drinkers:

Share this post


Link to post

Si pentru ca un moderator mai sensibil mi-a tras un warn in freza pt raspunsul meu de mai devreme, cu Bacardi, revin ontopic cu o bere care mie imi place dar care nu se gaseste in Rromania... va veti da seama din poza :D

post-17-1128577979_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Miller... hm... gasesti la Nik in Dorobanti!!

Share this post


Link to post

Si foarte des e intens promovata in cluburi gen Twice.

Share this post


Link to post
In germania gasesti un Radler - combinatie de bere cu suc. Mie personal nu-mi place, dar are destui adepti.

bere cu cola..amestecul il puteti faceti si singuri, 3/4 bere si 1/4 cola..o recomand calduros femeilor..

si uite si combiatia perfecta, bineinteles totul savurat intr-un mediu natural adecvat si companie aleasa! :D

combinatia_perfecta.jpg

Edited by ileana

Share this post


Link to post
bere cu cola..amestecul il puteti faceti si singuri, 3/4 bere si 1/4 cola..o recomand calduros femeilor..

si uite si combiatia perfecta, bineinteles totul savurat intr-un meiu natural adecvat si companie aleasa! :D

 

Cu cola e prea dulce, mai bine Pepsi si nu mai mult de 1/6 pepsi.

Parerea mea... hic!

Share this post


Link to post

Eu spun un NU hotarat oricarui carcalete. cu exceptia cocktailurilor...

Share this post


Link to post

In acelasi ton cu tine ALX, nu stricati berea!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
mie nu prea imi place berea :mrgreen: e prea amara pentru gusturile mele. Prefer oricand un suc rece. Is curios daca exista pe piata romana o bere dulce..

 

 

Da, gasesti si bere mai dulce.

E voba din cei facuta, cea care se face si din porumb este mai dulce. Daca o bere este rasuflata capata acea amareala, o bere trebuie sa fie proaspata, adica dupa ce o desfaci sa-si mentina spuma, aciditatea.

 

Principalul "ingredient" ca sa fie berea buna, este apa. La noi foarte multi folosesc apa de put. Desigur si tehnologia si restul ingredientelor conteaza, dar apa este pe primul loc.

 

Stie cineva care-i diferenta dintre berea blonda si cea neagra?

 

 

APROPO, stiati ca celebrele firme Cumpana si La Fantana folosesc apa de put, nu folosesc apa MINERALA plata (neacidulata), celebra denumire APA DE MASA.

La Fantana are apa dintr-un put de adancime, din Bucuresti, de langa Obor, iar Cumpana are tot apa de put, de adancime, din Stefanestii de Jos (langa Bucuresti).

Share this post


Link to post

Dar de asta ce ziceti stimabililor?

Este de la mama ei!

post-198-1128601597_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Cam asta fac calugarii in Belgia...

 

Frumos la manastire, nu am ce zice

post-1446-1128605317_thumb.jpg

post-1446-1128605329_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...