Jump to content
Sign in to follow this  
CT_ZDB

Cum Se Face Stanga In Intersectie?

Recommended Posts

Din ciclul "cum sa blocam o intersectie cat mai rapid" mai ales in Bucuresti... Am observat ca mai nimeni nu stie cum se face Stanga in intersectie sau marog, se stie, da nu se practica...

Multi fac aceasta manevra cum am invatat in timpul cand au facut scoala de soferi, adica OCOLIND centrul intersectiei, si intersectandu-se cu cei de pe sensul opus, care fac stanga, fiind nevoiti sa le dea prioritate.

In urma cu 1 an, m-am uitat peste niste chestionare de circuatie.. si exact asta era intrebarea: Cum facem stanga in sintersectii?? Ei, raspunsul corect nu e cel de mai sus (si presupun ca multi dintre voi stiti acest lucru). Corect este ca sa nu se mai ocoleasca centrul intersectiei si sa nu se mai intersecteze cu cei de pe sensul opus.

 

INTREBARE: De ce nu se pune in practica aceasta manevra??? De ce politia nu e cu ochii pe acest aspect??? Sau, pentru inceput, sa se marcheze pe asfelt liniile pe care ar trebui sa mearga cei ce fac stanga... Asa s-ar evita si situatiile in cere unii formeaza 6 randuri de masini, si strada are numai 2 benzi...si scapa cine poate.

post-471-1120649534_thumb.jpg

Share this post


Link to post
INTREBARE: De ce nu se pune in practica aceasta manevra??? De ce politia nu e cu ochii pe acest aspect???  Sau, pentru inceput, sa se marcheze pe asfelt liniile pe care ar trebui sa mearga cei ce fac stanga... Asa s-ar evita si situatiile in cere unii formeaza 6 randuri de masini, si strada are numai 2 benzi...si scapa cine poate.

Cred ca e greu sa dezveti oamenii de ceea ce au facut foarte mult timp. Sigur, tu ai dreptate si observam cu totii ca in trafic nu se respecta deloc aceasta regula. Nici noi, cei care am vrea, nu o putem respecta ca vin unu' din fata si iti taie traseul ptr ca vrea sa te ocoleasca. Politia ar putea da niste amenzi, dar de cate ori fac ei ceea ce trebuie? :wallbanger:

Share this post


Link to post

Eu am incercat manevra asta de mai multe ori, cand sunt primul la semafor... si sa vedeti ce efect are: Practic il obligi pe cel/cei de pe sensul opus sa treaca prin dreapta ta. Iar cei din spatele tau, vin dupa tine.. si traficul merge mult mai bine! Ati incervat vreodata aceasta manevra???

Problema e ca nu se incearca sa se puna in practica.. si asta dovedeste cat de reticient este romanul la schimbare!!! Cu parere de rau, asta este adevarul...

Share this post


Link to post

Si eu am incercat dar se intampla exact ce spuneam mai devreme: cel ce vine de pe sens opus incerca sa te ocoleasca, desi vede clar ca tu vrei sa tai intersectia. Oricum, dupa parerea mea, cei mai multi habar n-au ca legea s-a schimbat in acest sens. Nu credeti?

Share this post


Link to post

CT_ZDB, chestia asta e aplicabila doar atunci cand drumul cu care te intersectezi are cel putin 2 benzi. Altfel, vei bloca tu intersectia.

Share this post


Link to post

nu chiar... daca e doar o banda pe sens, si primii 2 fac fiecare stanga, vor trece simultan unul pe langa celalalt. mai degraba blochezi intersectia daca te duci cat mai in fata, pt ca vei ramane infipt in nr 2 din fata, care sta dupa nr 1, care ramane blocat in cel din spatele tau. deci, un dead-lock.

 

sunt absolut convins ca cel putin 90% din soferii care si-au luat carnet acu mai bine de 2-3 ani habar nu au schimbarile relativ recente (adica limitele de viteza si virajul stanga)

Share this post


Link to post

Nici eu nu stiam de regula asta. E ok.

Cred ca se poate rezolva trasand "niste dungi albe" pe sosea care sa te indrume si care sa reziste la prima ploaie.

Share this post


Link to post

din pacate, n-o sa prea fie respectate. tot o sa se bage 3-4 in paralel sa faca stanga, care se vor bloca in cei 3-4 care vor sa face acelasi lucru, dar din sens opus.

 

la mine, la intersectia virtutii cu uverturii (intarea in pasajul lujerului), e interzis sa faci stanga, pe strada principala. indicatoare peste tot, bineinteles ca nu erau respectate si se faceau blocaje monstruoase.

 

au pus pana si garduri printre liniile de tramvai ca sa-i impiedice, dar tot mai sunt soferi care se baga sa faca stanga si blocheaza tot traficul. mai putini, cei drept, dar tot sunt.

Share this post


Link to post

Eu am carnet de mai bine de zece ani si drept urmare am invatat pe vechile reguli. Am auzit ceva de genul asta, insa e clar ca facutul asta de stanga tine mult de specificul intersectiei. Uneori te scoti mai usor si repede daca faci din scurt, alteori insa s-ar putea sa te intepi, sau mai exact sa ii intei pe altii care fac coada in urma ta, iar tu nu ajungi la jumatatea intersectiei, astfel ca vreo 2 masini mai prind un semafor pe rosu sau forteaza galbenul etc. Stiu intersectii in care acest "la stanga din scurt" pur si simplu nu s-ar putea aplica, decat in conditii de trafic scazut.

 

Poate gasiti un fragment de lege sa il vedem si noi, nu ca nu te credem, dar sa stim ce atitudine sa luam in fata politiei in caz de ne opreste.

 

sunt absolut convins ca cel putin 90% din soferii care si-au luat carnet acu mai bine de 2-3 ani habar nu au schimbarile relativ recente (adica limitele de viteza si virajul stanga)

Sa stii ca limitele de viteza le stium , ca alea sunt mai importante :P

Share this post


Link to post
nu chiar... daca e doar o banda pe sens, si primii 2 fac fiecare stanga, vor trece simultan unul pe langa celalalt.  mai degraba blochezi intersectia daca te duci cat mai in fata, pt ca vei ramane infipt in nr 2 din fata, care sta dupa nr 1, care ramane blocat in cel din spatele tau. deci, un dead-lock.

 

nu am inteles. fi atent: eu vorbeam de benzile drumului cu care te intersectezi, nu de cele ale drumului pe care esti si de interesectii fara semafor de stanga (acolo este clar: intotdeauna se aplica ce a zis mai sus ZDB-ul)

Share this post


Link to post

Exista o intersectie dirijata si marcata astfel (stanga in scurt). Este vorba de intersectia Sos.Mihai Bravu (liceul Iulia Hasdeu) cu Ferdinand (Dimitrov).Este si semaforizata suplimentar-separat pentru "viartori" si functioneaza mai bine ca inainte.

Share this post


Link to post

Daca intersectia este dirijata (are semafor) nu mai esti obligat sa ocolesti centrul imaginar al intersectiei.

Iar daca intersectia nu e dirijata de semafoare aplici regula stiuta de tot romanul de cand e decretul (ala vechi) din '66 adica ocolesti centrul imaginar al intersectiei.

Share this post


Link to post

si de ce sa nu aplici noua regula si pentru intersectiile nesemaforizate?? Nu mai ai de dat prioritate la un "sir" de masini...

P.S. Regula asta provine din SUA... asa ca se pare ca nu noi am inventat-o

Share this post


Link to post

Aia cu intersectiile semaforizate cred ca e optionala daca poti te bagi daca nu nu dar e scris la carte asa ca daca cumva tai intersectia Garcea nu are ce sa iti faca ...teoretic :-? ...

Share this post


Link to post

Defapt treaba sta in felul urmator : Daca ai semafor special pentru (LA STANGA) in timp ce , cei care merg inainte stau pe loc .. atunci manevra se face fara sa ocolesti centru imaginar al intersectiei. Insa daca nu exista semafor special pentru stanga , si ambele sensuri pornesc in acelasi moment , trebuie sa ocolesti centrul imaginar pentru ca circulatia sa curga mai usor.

Share this post


Link to post
... trebuie sa ocolesti centrul imaginar pentru ca circulatia sa curga mai usor.

N-are logica! La un moment dat se vor forma doua siruri care stau cu nasul unul in koorul aluilalt dânduşi prioritate!

 

In schimb daca n-ar mai ocoli centrul, ar trece unii pe linga altii linistiti si fara sa se incomodeze citusi de putin.

 

Regula cea noua e mult mai buna pt descongestionarea intersectiilor. Dar in momentul critic, marea majoritate actioneaza dupa reflexe, adica aplicand vechea regula. Eu mereu stau sa vad ce face cel care-mi vine din fata, apoi fac si eu ca el, daca el vrea sa ocoleasca centrul , ocolesc si eu, altfel o tai direct!

Share this post


Link to post
sunt absolut convins ca cel putin 90% din soferii care si-au luat carnet acu mai bine de 2-3 ani habar nu au schimbarile relativ recente (adica limitele de viteza si virajul stanga)

 

Eu asa am invatat, cu centrul imaginar. Si asa fac nu pentru ca am ceva cu circulatia, ci pentru ca:

 

* Asa stiam

* Daca intersectia nu este detul de lunga (nu lata), atunci "taiatul" blocheaza toti cei care vin din spate, formandu-se un sir. Cei din spate injura si trebuie sa taie banda a doua (din 3) ca sa se bage in vata ta. In felul asta sunt 2-3 masini care stau sa faca stanga, nu doar una.

 

Intr-adevar, daca exista semafor de stanga, nu se pune problema. Dar daca nu exista, atunci toti se duc pana in capatul celalalt al intersectiei, fac dreapta si asteapta. Urmatul face la fel, etc. In felul asta se face stanga pe 2-3 benzi odata si cand e "liber" se trece repede.

 

Daca stai in taiat, chestia asta nu se intampla. Si sincer aia care stau asa ma enerveaza pentru ca desi sunt 3 benzi la stanga stam toti dupa el.

 

Scuzati talentul la desen, sper ca ma urmariti. Cand masina rosie 1 sta sa acorde prioritate, masina rosie 2 e blocata in spate, tinand tot randul. In varianta ocolirii, masinile verzi stau pe 3 benzi, urmand sa se incadreze la urmatorul semafor.

 

Ce-i drept, daca toti se inghesuie ca nebunii, se va forma o coada pe 3 randuri in ambele sensuri si se va intampla o intarziere la plecare. Dar vina nu este a soferului sau a sistemului de asteptare, ci a faptului ca masinile nu ar trebui sa faca si stanga si dreapta in acelasi timp. Problema se rezolva simplu.

 

Pe sensul subliniat se da verde inainte si stanga, pe sensul opus (aceeasi directie) se da inainte si DREAPTA. Cei de pe contrasens care fac stanga, si care se intersecteaza cu noi acum, ar trebui sa aiba semafor separat, cu semaforul dreapta de pe sensul nostru.

post-1165-1120687229_thumb.jpg

Edited by Ndi

Share this post


Link to post

Acestea sunt cele doua cazuri despre care va vorbeam. Cel mai bun exemplu este intersectia de la piata dr taberei (moghioros) - Bucuresti :P . Cei care vin dinspre Lujerului sau partea opusa , Billa , fac la stanga ocolind centrul intersectiei! Iar cei care vin dinspre valea ialomitei sau sensul opus dr taberei 34 , pe scurt fiindca semafoarele arata verde doar pentru ei la un moment dat.

post-1002-1120692620_thumb.jpg

post-1002-1120692631_thumb.jpg

Share this post


Link to post

eu tot cred ca ocolirea centrului intersectiei = dead lock

asta daca fac simultan masini stanga din ambele sensuri.

 

daca doar un sens face stanga, atunci prin paralelizare o sa apuce sa treaca mai multi odata. DAR tot se blocheaza o banda, o sa treaca 4-5 in loc de 2-3 sa zicem, dar daca e unu care vrea sa mearga inainte, tot o sa-l injure si o sa-l claxoneze pe ala din fata care sta sa faca stanga.

 

poza cu deadlock-ul:

post-228-1120724779_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Exista o intersectie dirijata si marcata astfel (stanga in scurt). Este vorba de intersectia Sos.Mihai Bravu (liceul Iulia Hasdeu) cu Ferdinand (Dimitrov).Este si semaforizata suplimentar-separat pentru "viartori" si functioneaza mai bine ca inainte.

 

Corect! Este si semafor special pt cei care fac stanga acolo, dar totusi sunt f multi cei care nu pot intelege ce se intampla acolo si ocolesc centrul intersectiei! :wallbanger:

 

Si la intersectia stefan cel mare cu dorobanti la fel e, doar ca acolo se respecta!

Share this post


Link to post

in regulamentul de anul trecut chiar, scrie de varianta asta cu traiectorii tangente. numai ca nu prea stie lumea. si cine stie, mai rar respecta. si sa vrei cateodata, te obliga traficul sa nu faci cum trebuie.

 

exemplu: intersectia de la orhideea. cel mai mare circ posibil. si cand erau 2 politisti acolo, tot era un balci de ndescris.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...