Jump to content
Sign in to follow this  
Mircea

Stilul De Conducere

Recommended Posts

Ma tot uitam aiurea pe topicuri din acest forum si am observat ca sunt multe stiluri de comportament in trafic.

Cred ca ar fi interesant sa ne impartasim un pic din obiceiurile pe care le avem in trafic. Spre exemplu, obisnuiti sa multumiti cand sunteti lasat sa treceti? Cum o faceti? cum obisnuiti sa cereti voie sa intrati in trafic atunci cand nu e loc? Obisnuiti sa anuntati radarele? etc.

Si pentru ca eu am deschis topicul...

Cand sunt lasat sa depasesc (mi se face loc), intotdeauna aprind luminile de avarie cateva secunde dupa ce trec in fata.

Dau flashuri cand vad radare, dar nu si cand vad doar echipaje, si dupa obiceiul soferilor profesionisti arat cu mana si localitatea in care este (1,2,3), pentru ca nu stiu daca mai e vreo masina in spate pana la urmatoarea localitate si da natafletul direct in el.

nu obisnuiesc sub nici o forma si in nici o conditie sa accelerez cand sunt depasit ( ce tie nu-ti place altuia nu-i face), chiar daca respectivul s-a bagat aiurea, franez si-i fac loc (il injur pe urma :D )

cand e traficul aiurea, mai las una doua masini sa intre in fata mea (mai ales incepatori sau masini din alte localitati), chiar daca aia din spate imi umplu frigiderul gratis, dar toti trebuie sa circulam.

Deocamdata atat mi-aduc aminte...

Share this post


Link to post

Si eu obisnuiesc sa multumesc cand sunt ajutat in trafic prin metoda avariilor aprinse. Cand cer voie in primul rand semnalizez intentia cu semnalizatoarele masinii si, daca e cazul, si cu mana. Reduc viteza cand sunt depasit si ma dau cat mai in dreapta. Totusi nu ii las sa ma depaseasca pe cei care mergeau incet, cand sa-i depasesc au tot accelerat, iar cand in sfarsit am reusit depasirea, incearca sa ma depaseasca la loc. NU ii las sub nici o forma (chiar cu riscul lovirii masinii) pe cei care se baga ca nesimtitii de pe linia de tramvai inainte de refugiu sau pe cei care se baga de pe banda speciala de stanga inapoi pe cea de mers inainte aproape de intersectie (ii las doar daca sunt de provincie, pt ca au scuza ca nu cunosc intersectia si nu pot preselecta din timp).

Radarele si chiar si echipajele de politie (pt ca nu se stie, pot sa ii prinda pe ceilalti cu incalcari de linii continue sau mai stiu eu ce) le anunt cu 3 flashuri intotdeauna.

Edited by ticodriver

Share this post


Link to post

Multumesc cu avariile lasandu-le sa clipoceasca de 2 ori. Tot cu alea imi cer scuze, in caz ca ma uita Dzeu la semafor sau ii iau vreunuia fatza.

 

In caz de radar sau echipaj, dau flashuri la greu, cale de mai multe sate... cite doua flashuri (nu trei)! Faza cu degetele si numarul satului n-o stiam, dar am bagat la cap!

 

Ca sa intru intr-o intersectie, in general stau cuminte si astept, cu semnal, uitandu-ma la potentialii care mi-ar putea da voie. In general al doilea sau al treilea ma lasa. Daca totusi vad ca nu ma lasa chiar nimeni, avansez incet incet si pina la urma se gandeste unul si la mine. De partea ailalta a baricadei, daca vad ca respectivul nu se baga ca magarul, in marea majoritate a cazurilor il las! Daca dă sa se bage, fara ca macar sa se uite la mine, ma apropii tare de cel din fatza si chiar de respectivul, ca sa-l fac sa opreasca!

Share this post


Link to post

Respectul in trafic fata de ceilalti participanti este un lucru demn de luat in seama in zilele noastre. Atat comportamentul de a nu te baga altuia in fata, taiat calea, tinut un spatele tau pe loc fara motiv...etc, cat si obicieiul de a lasa pe altii sa se bage, asa cum ziceati si voi nu si pe cei obraznici si aroganti. In plus multumirile sunt de apreciat (eu fac din mana sau din avarii depinde de pozitia fata de celalalt).

Chestia cea mai trista e ca mi se pare atat de greu ca sa nu ma enervez zile de-a randul. Adica sa spunem intr-o saptamana tot se gaseste o zi in care sa ma irite unul sau altul (sau alta...) si devin irascibil apoi. Noroc ca imi trece repede.

 

Si inca ceva : in afara orasului, las orice masina sa ma depaseasca (chiar si Loganul  <img src= "> ) daca m-a ajuns din urma si e clar ca are viteza superioara de deplasare. Dau frumos semnal dreapta si ma apropii de margine drumului fara a accelera.

Share this post


Link to post

1. de cand s-a scumpit benzina sunt foarte calm la volan, 60kmh si uneori pe vitan 80

2. de cand era sa ma aplatizeze un tir din cauza unuia care mi-a accelerat pe deasire fac foarte urat cand imi mai face vreunu asa=> taiat fata si politeturile de rigoare, pentru mine practica asta este tentativa de omor si nu pot decat sa o sanctionez ca atare, si oricum decat sa-l lovesc pe cel din fata mai bine il scot pe nesimtit de pe sosea...

3. nu tai fata si daca se intampla imi cer scuze cu avariile, las sa intre in fata mea toata lumea in afara de obraznicaturi

4. dau flashuri vro 2km si la radar si la filtru

5 am o ura instinctiva pe aia care depasesc coloana la semafor si aia care intra pe la refugiu dupa ce au facut asta

6 chiar si pe vitan multumesc cand imi fac loc pe banda 2 ;)

7 daca am loc ma dau la o parte chiar si in bucuresti si astept sa mi se faca loc daca e banda 1 libera, daca nu atunci depasesc pe 1 si daca nu ma grabesc merg cu 30 in fata lor sa vada si ei cum e sa margi cu mortu in fata :rolleyes:

Share this post


Link to post

respect intotdeauna partenerii de trafic si incerc sa nu deranjez pe nimeni. de cand m-am urcat pe motocicleta, am remarcat ca stilul de conducere la volanul masinii mi s-a schimbat radical. acum sunt super relaxat si nu ma mai grabesc nicaieri la volan, nu mai bruschez masina si nu mai fac slalom cu ea. din noul meu punct de vedere, masinile nu sunt facute pentru asa ceva :) iar inainte de asta va asigur ca eram extrem de sportiv la volan, precizez ca posed o licenta de pilot de raliu :) inainte voiam de la o masina capacitati pur sportive, acum imi doresc o masina mare, spatioasa, confortabila, eleganta, frumoasa (Audi A6 este idealul meu). adrenalina o capat de la motocicleta. in consecinta comportamentul meu la volan este acum mult mai apropiat de cel al pensionarilor simpatici decat de cel al lui niki lauda :) n-o sa aveti ce-mi reprosa in trafic :P

Share this post


Link to post
...in consecinta comportamentul meu la volan este acum mult mai apropiat de cel al pensionarilor simpatici decat de cel al lui niki lauda ...

... nu ca pensionarii la volan mi-ar fi peste masura de simpatici! :D

Share this post


Link to post
Guest Mecmar
Spre exemplu, obisnuiti sa multumiti cand sunteti lasat sa treceti? Cum o faceti? cum obisnuiti sa cereti voie sa intrati in trafic atunci cand nu e loc? Obisnuiti sa anuntati radarele? etc.

Da multumesc cand sunt lasat sa trec. Ridic mana si ii multumesc si cu semnalele de avarie, desi acesta este interpretabil,dar uzitat la noi.

Cand nu este loc, fac gestul de implorare ca si atunci cand te rogi in biserica.

Da anunt radarele pe o distanta buna de drum, dar nu exagerata.

Share this post


Link to post

Mi-am mai amintit una...

De multe ori, bag semnal dreapta, ca sa-i anunt pe cei din spate ca eu n-am de gand sa merg mai repede si ca poa' sa ma depaseasca linistiti!

Fac si invers, dau semnal stinga cind ii vad ca vin ca berbecii iar eu vad ca le vine ceva din fata!

Share this post


Link to post

Din ce am citit aici sunteti toti niste soferi de nota 10 dar se pare ca sunteti doar 0.00001%(aici m-am inclus si pe mine) din soferi din RO .Am fost vineri la Constanta (dus-intors) si m-am enervat cumplit ,pe linga faptul ca se circula bara la bara se mai bagau in depasire dobitocii pina nu mai aveau unde sa intre in coloana care era oprita ,astfel se oprea circulatia pe ambele sensuri .Soferii de TIR vinerea sunt cei mai nervosi pt ca tb sa ajunga in vama cit mai repede ,deci viteze de 110km/h sunt "normale" la ei ,faza este ca sa depasesti o coloana intreaga si sa nu poti sa te opresti e o problema ,zic eu .Toata lumea depasea in nestire chiar si pe trei rinduri desi drumul avea 2 sensuri :spumelagura: ce sa mai zic un haos total ,pina si soferii de ROMAN mergeau parca prea repede :wallbanger: sper sa termine astia autostrada "soarelui rasare" odata ca m-am saturat de "joaca" unora de-a raliul pe drumul spre mare .Noroc ca mai sunt pe drumul asta si masini pe care scrie D si astia isi respecta semnul si merg uman desi au masini nu jucari .(cred ca au si multe AirBaguri si nu vor sa le foloseasca tocmai in RO)

Share this post


Link to post

Eu sunt de PH si stiu cum conduc Prahovenii.

Exista piloti, soferi si conducatori auto si cei care se cred piloti sau soferi (asta e mai grav).

Nu numai in Ploiesti sunt anti-talente la volan.

Eu unul am fost sfatuit sa ma feresc de DB (damboviteni), si asa fac fiindca sunt teroare pe drum astia. Nu dau semnal, nu dau prioritate, pleaca greu de la stop, se incurca in parcare si multe altele. Am patit luna trecuta cand veneam de la Targoviste o faza nasoala si de aceea sa le fie rusine Db-urilor.

Mergeau seara in jurul orei 8 la miaza noapte asa... sau cum se zice cu faza lunga. Le dadeam scurt faza lunga ca sa isi dea seama ca deranjeaza. Dadeau faza scurta si cam la 10-15 m de mine dadeau faza lunga si o lasau asa. Din 20 de masini, 15 asa faceau. Pai se poate asa ceva?

Si iar soferi de weekend asa mai sunt si BV (brasovenii). Nu dau semnal, nu anunta radare, nu se uita in stanga sau in dreapta cand schimba banda, nu te lasa sa intri pe banda, nu stiu ce inseamna sa dai voie sa intre in trafic. I-am dat voie unui taximetrist care incerca sa se bage pe banda in BV si aveam un mare card de masini in spate. Zic: -Hai ma sa fiu baiat sa-l las.

Pun frana si-i fac semn sa se bage si se uita la mine ca prostu'. Am scos mana pe geam sa-i arat sa plece si abia atunci a inteles, mi-a multumit si s-a bagat. Cate injuraturi mi-am luat eu pentru ca ii tineam p-aia in spate asta e partea adoua, dar gestul conteaza.

Stilul de conducere diferea de la caz la caz.

Daca nu ma grabesc merg normal. 50 in localitate...

Daca ma grabes, da-ti-va din drum ca fac prapad.

Orice ar fi, cand e vorba de bun simt la volan, acolo se vede cine are educatie si cine nu.

Ca si daca ma grabesc si il vad ca imi face loc ii dau avarii, ii fac un semn de multumire ceva..., dar cand ma vezi ca ma grabesc si-mi stai in drum, ce sa-ti mai zic. (exemplu cazurile Salvarilor) care au o gramada de probleme in trafic.

Share this post


Link to post

Nu aduceti discutia pe firul "soferii din judetul X sunt mai prosti". E inutila, nu are nici un rezultat final.

Share this post


Link to post

pai cand sunt lasat sa intru pun avarii si scot ce mana apuc pe geam sa o ridic in dreptu oglinzii ...

 

daca ma grabesc si depasesc la stop sau dupa refugiu (rar) ma duc pana la capat nu milogesc in capt sa imi dea cineva voie ca nu suport treaba asta absolut deloc. daca te grabesti grabeste-te pe barba ta pana al capat.

 

dau flash`uri afara si daca careva imi atie fata nu ma las pana nu il depasesc injur incomodez etc. :)

 

si nu cloaxonez masini de scoala sub nici o forma ;)

Share this post


Link to post
daca ma grabesc si depasesc la stop sau dupa refugiu (rar) ma duc pana la capat nu milogesc in capt sa imi dea cineva voie ca nu suport treaba asta absolut deloc. daca te grabesti grabeste-te pe barba ta pana al capat.

asta uitasem sa spun mai devreme :P

@vaxxi: da de ce? crezi ca or sa vina hoarde de damboviteni sau de constanteni( care sunt mai rai) cu furcile si topoarele la intalniri dupa noi? =))

Share this post


Link to post

Eu zic ca e un lucru bun sa vorbim despre problemele interjudetene ;) , ca asa poate devenim mai atenti. De exemplu la ce am scris eu mai devreme, poate au grija si si ei si dau flashuri cand e radar sau nu te mai orbesc asa cand sunt in dreptul tau si altele.

Eu zica ca asa e bine si fara suparare aveti grija in trafic si incercati sa mergeti cat mai corect.

Share this post


Link to post

hihi da sa stii ca toti dambovitenii o sa vada ce scriem noi aici :D

Share this post


Link to post
Eu sunt de PH si stiu cum conduc Prahovenii.

[...]

Mergeau seara in jurul orei 8 la miaza noapte asa... sau cum se zice cu faza lunga. Le dadeam scurt faza lunga ca sa isi dea seama ca deranjeaza. Dadeau faza scurta si cam la 10-15 m de mine dadeau faza lunga si o lasau asa. Din 20 de masini, 15 asa faceau. Pai se poate asa ceva?

Stimate Bobby DePH,

Chiar nu se poate asa ceva! Mai ales ca nu m-am prins cum devine cazu' cu "seara in jurul orei 8 la miaza noapte asa" :scarpin:

 

Si iar soferi de weekend asa mai sunt si BV (brasovenii). Nu dau semnal, nu anunta radare, nu se uita in stanga sau in dreapta cand schimba banda, nu te lasa sa intri pe banda, nu stiu ce inseamna sa dai voie sa intre in trafic.

Aici chiar ai devenit comic. Pai nu stiai ca noi, brasovenii, suntem telepati? Care stie telepateza se prinde ca e radar! :D

Acu' pe bune, in Bv se circula foarte civilizat. Nu stiu cum ai constatat matale ca toti BV (brasovenii) sunt soferi de weekend. Si in general nu stiu pe ce te bazezi in momentul in care lansezi afirmatii atat de categorice, prin care etichetezi o intreaga zona geografica / :)

 

Daca nu ma grabesc merg normal. 50 in localitate...

Daca ma grabes, da-ti-va din drum ca fac prapad.

Serios? :-W

Share this post


Link to post

claz> pai cum nu stiai ca in brasov se circula doar in week`end? in timpu sapt e oras pietonal =))

Share this post


Link to post

Oare de ce vorbiti voi de PH, BH si MH ? Eu nu vad motivul. Oare cine la sters ?

Share this post


Link to post
claz> pai cum nu stiai ca in brasov se circula doar in week`end? in timpu sapt e oras pietonal =))

asa clazule?!..ne tradezi?!..in weekend iti iei piciorusele la spinare si treci agale pe trecerea de pietoni cand e coloana si pe stanga si pe dreapta?! :P

Share this post


Link to post

eu sunt din constanta .si in afara de faptul ca nu dau semnal de radar in majoritatea cazurilor(mama lor :spumelagura: ) in rest conduc destul de civilizat si te lasa sa te bagi in trafic de cele mai multe ori.( spun asta din proprie experienta)..in schimb au ceva probleme la semafor ca se inghesuie toti sa treaca cum apare verde si tre sa faci niste plecari gen 2fast 2 fourious. da nimeni nu-i perfect

 

Later edit: nu am decat 10 luni de carnet si 7000 de km la activ asa ca inca mai invat...las lumea sa ma depaseasca si ma retrag cat de mult pe dreapta(avand tico lumea poate sa ma depaseasca fara mari probleme).de semnalizat semnalizez si nu depasesc 60 in localitate(poate doar putin)

Edited by gxg

Share this post


Link to post

:o fftopic:

@toti care au drum spre MARE: Faceti tot ce puteti si evitati drumul la mare in special Vineri si Duminica pe ruta Bucuresti - A2 - Fetesti - A2 - Cernavoda - Medgidia - Constanta. Stiu... asta e cel mai scurt (225km), dar mai exista inca 2 drumuri, e drept, ceva mai lungi, dar daca tineti la nervii vostrii merita. Acestea ar fi : Buc-A2-

Calaras-Ostrov... si unde vreti voi, pe tot litoralul

Drajna Noua - Slobozia - Vadul Oii - Haersova - M Kogalniceanu - Constanta ( cca 250 km )

 

:ontopic:

 

La drumuri lungi (extrautbane) merg cu viteza, dar ii respect pe cei din jurul meu; nu tai fata, SEMNALIZEZ si cand depasesc si o caruta sau biciclisti/carutasi, pietoni... orice.. ca cel din spate sa nu se trezeasca cu nu stiu eu ce in fata (patit pe propria piele). Merg cu faza scurta aprinsa oricand/orice vreme. Semnalizez tot, cat mai din timp posibil (depasirile de fac deobicei venind tare din spate (lansat) si de obicei dau flash-uri.. sa nu se bage ala din fata intr-o depasire fara sa semnalizeze in prealabil, sau sa semnalizeze dupa ce s-a bagat in depasire... (patit cu din astia...). Nu stiu daca ati observat, dar parca in ziua de azi, marea majoritate a masinilor au semnalizarile "optionale" si bineinteles ca proprietarii nu "le mai pun"... :wallbanger:

Ce e asa greu sa dai de o maneta inainte sa faci o manevra... cu cat mai din timp, cu atat mai bine... dar nici cum fac cate unii, ca stau in fundul unuia cu semnalizarea ON, si pe contrasens vine coloana de masini, se baga in depasire si isi dau seama ca nu au timp, ca deh... si se baga inapoi, si tu stai dupa ei.. ca nu sti cand are el chef sa mai incerce, iar tu cu masina pe care o conduci ar fi avut timp de 10 ori sa depasesti... pe astia chiar nu ii inteleg :scarpin:

Dau flash-uri pe primii 2-3 km dupa ce trec de un radar/echipaj de politie, NU accelerez cand sunt depasit.

In oras, semnalizez toate intentiile, si sa stiti ca in Bucuresti de obicei te lasa lumea sa te bagi de pe o banda pe alta, daca semnalizezi si nu tai fata. Claxonez "mototolii" care nu pleaca de la semafor cand se face verde... sunt unii la care le ia 5 sec pana se urnesc (si sunt o gramada). Nu trec pe GALBEN, de rosu nu mai vorbesc, nu blochez banda pentru dreapta (verde + cedeaza trecerea), ma incadrez pe cat posibil pe banda sensului pe care vreau sa-l urmez.. asta prin intersectiile pe care le stiu cat de cat... si bodogan indicatoarele de informatie rutiera care lipsesc cu desavarsire...(scheme de intersectii vizibile)

In oras merg cu maxim 60km/h .. si sunt foarte atent atat la botul meu cat si la spatele meu... de dreapta nu mai vb.

Share this post


Link to post

si eu sunt cuminte la volan..respect daca sunt respectata si nu ma pun la mintea prostilor..ca sa ma bag pe undeva, am mai multa trecere..ca sunt femeie! :banana: ..si daca sunt prin bucuresti(si cu numar de provincie), profit de mila sexului tare! :D ..dar sunt si dezavantaje..la semafor, de exemplu, imi cam intrase in reflex sa nu fiu prima (de cand eram cu oltcitul..pana demaram, nu mai eu stiu cate "dulcegarii" imi mangaiau urechile...acu', cu Papadia, am mai prins coraj si tupeu..daca se intampla sa fac o greseala, sunt mai aspru judecata decat un barbat..in schimb ma descurc mai bine cu politaii..ranjesc nitel, fac pe proasta si scap mai usor..in depasiri nu ma aventurez..si nici ambitii nu prea am...respect un oltcit care ma depaseste(ce sa fac?!..mi-a ramas la inimioara!)...dar daca vine o putrezita de dacie sau mai stiu eu ce,cu slash-uri sa trag pe dreapta ca vine EL cu talente de masina de curse, il las sa ma depaseasca...dar nu sta in fata mea mult timp...ca stiti voi, cine rade la urma, rade mai bine...am si eu mandria mea de matizista!

Share this post


Link to post

Cand aveam moskvitch-ul, fiind o masina rara, ii salutam pe toti cei care aveau aceiasi masina in trafic. Acum nu mai fac chestia asta, dar daca vrea cineva cu un matiz, nubira sa se vare, ii fac loc. Mi se intampla si mie la serviciu sa ma grabesc, caz in care fac slalom printre benzi, dar cand fac asta, niciodata nu tai fata si franez, caut sa accelerez, pentru a nu-l obliga pe cel din spate sa franeze, intotdeauna semnalizez intentia si ma asigur ca cel in cauza a observat ce vreau sa fac si intotdeauna multumesc cu 2 clipituri din avarii cand fac o asemenea manevra. Din categoria niciodata, NICIODATA nu tai fata unuia cu lamaile pe geam, unei masini de scoala sau unei femei la volan (combinatie optima in toate cazurile de respect+autoprotectie :D )

Intotdeauna opresc cand vad o ambulanta, masina de pompieri in spate si daca observ ca cel din dreapta mea sau din fata n-a observat-o, ii fac semn sau il "imping" in acostament.

In afara localitatilor la drumuri mai lungi intotdeaua merg cu faza scurta aprinsa si semnalizez cu flashuri atunci cand depasesc.

Nu semnalizez echipajele fara radar din mai multe motive: poate cauta o masina furata si-i creez hotului premisele sa scape, poate prind unul care taie linia continua intr-o curba fara vizibilitate si n-as vrea sa fi fost in aceiasi curba pe contrasens, poate opresc un sofer beat, o masina fara frane etc. Pe radar am boala insa, mai ales pe masini nemarcate :spumelagura: si semnalizez pe drumurile mai pustii si 6-7 km distanta, aratand cu degetele a cata localitate. Atentie, degetele in jos, atunci cand arati 1, pentru ca altfel se pot confunda cu the finger, respectiv spre laterala masinii cand arati 2 sau 3. Ii multumesc si acum celui cu Matizul galben care mi-a dat flashuri la intrarea intr-o curba in Mogosoaia si mi-a facut semn si cu mana pe fereastra sa incetinesc imediat :osanale: Radarul era in miscare, in coloana la iesirea din curba si eu aveam 100...

Share this post


Link to post

Eu conduc astfel :

Flashuri la radar , si am vazut ca in general prin toata tara se practica asta!

Daca unul vrea sa ma depaseasca ii fac loc , inclusiv semnal stanga!

Daca vine salvare , politie etc sau daca e blocaj ceva , bag avariile desi am vazut ca la noi nu prea se practica chestia asta !

Daca unul imi face loc , bag avariile dupa ce il depasesc !

Cam atat!

Bafta

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...