Jump to content
Sign in to follow this  
pojandragos

Calatorie In Franta

Recommended Posts

In special pentru Florinbad care de mult m-a rugat sa povestesc excursia in Franta, dar si pentru ceilalti care vor sa citeasca. scriu acum pentru ca pana acum am fost prins cu tot felul de alte treburi si... ce sa faci asta este. mai bine mai tarziu decat niciodata.

 

Daca ati vazut albumul meu de poze cu calatoria de anul trecut (2004) atunci imi va fi mai usor sa va povestesc.

 

Bun... Deci am plecat de la Constanta in data de 05.08.2004 in concediu. Am mers in prima faza pana la Aiud la parintii mei unde am stat pana duminica 07.aug. La aceasta data, dimineata la ora 04.00 am plecat catre Franta. Am luat-o pe la Oradea, am trecut granita super misto in 5 minute (nu exagerez), dupa care am luat-o catre Budapesta. Nu am intrat in Budapesta pentru ca vroiamsa ajung la Regensburg in aceasta zi. Am mers pe centura Budapestei si am tinut-o intins catre Viena. Poate va intereseaza, taxa de autostrada in Ungaria este de 7 Eu pentru 4 zile. Am ajuns la granita cu Austria am trecut-o la fel de repede ca si pe cea cu Ungaria. Taxa de autostrada in Austria - 7,85 Eu (cred ca imi aduc bine aminte) dar de data asta pe 10 zile. Am trecut pe langa Viena, Linz si am ajuns in Germania. In apropiere de Regensburg (la Walhalla) am tras intr-un ausfahrt la o pensiune super misto (58 Eu/noapte). Am ajuns aici pe la ora 17.30 dupa vreo 950 km. @-) Trebuie sa va spun ca nu mai mersesem niciodata atat de mult mai ales cu matizu.

a doua zi ...Germania -nebunie- masini care treceau cu 200 si ceva pe langa tine, eu credeam ca stau pe loc, dar destul de plictisitoare autostrada asta in Germania. Aici Matizu a mers cu ...150!!!! Nu prea imi vennea sa cred dar asta era. Alta sosea, alta benzina... aceeasi masina.

Am mers pana la Mardie, o localitate mica langa Orleans, unde aveam ceva cunostinte - cred ca peste 1000 km in aceasta zi.

Acum sa va povestesc ce am facut in Franta. O zi la Versailles, 5 zile la Paris (aici am gasit un hotel bun si mai ieftin - 50 Eu/noapte camera de 2 persoane) si am vizitat Louvre-ul, Catedrala Notre Damme, turnul Eiffel, catedrala Sacre Coeur, cartierul latin, Moulin Rouge, cartierul La Defense, turnul din Montparnasse etc. Am facut si plimbari cu vaporasul pe Senna.

Apoi 2 zile pe valea Loirei, pe la castele. Am vizitat Villandry, Chenocheaux si Chambord. Super castelele, merita vazute.

O zi am mers intr-o zona din centrul Frantei, efectiv nu imi mai amintesc numele localitatii, unde am intalnit alti prieteni pe care ii aveam in Franta. Oricum era o localiatet foarte mica, fara importanta.

O zi am vizitat Orleans, un oras care parca este construit in jurul imaginii ioanei D'Arc. Asta a fost cel putin parerea mea - oricum un oras foarte frumos.

Aici in Franta se plateste fiecare autostrada pe baza de tichet - il iei cand intri pe autostrada si platesti la iesire. Ca o medie - 5 Eu/100 km!!

La intoarcere am plecat catre Viena, nu eram sigur ca voi ajunge, dar am reusit si pe la ora 19.30 eram la Alland, la 15-20 km de Viena. Pensiune very nice - 42 Eu/noapte. Am ramas 4 nopti, facand zilnic "naveta" pana la Viena. Am vazut Opera, Catedrala, Hofburg-ul, Schonnbrun si regret ca nu am fost in Prater. Viena noaptea este intradevar mirifica. Si Parisul de altfel avea o alta nota noaptea, strazile erau pline, cafenelele asemenea.

Dupa 4 zile in Viena am plecat catre casa, mergand pe acelasi traseu ca si la venire, si m-am oprit tot la Aiud. A fost ceva super.

 

La intrebarea - cum s-a comportat Matizul - ce sa va spun -

Fiind 2 persoane am putut sa incarcam in portbagaj 2 baxuri de apa minerala, 2 baxuri de Coca-Cola (la 0,5 l costa in Franta 2 Eu!!!) si o geanta frigorifica cu mancare. Valiza mare cu haine am pus-o pe bancheta din spate si nu am avut probleme. Cred ca ar fi dificil de facut o astfel de calatorie cu mai mult de 2 persoane in Matiz datorita spatiului existent.

 

Consumul a iesit in jur de 7 litri la drum intins, dar asta inseamna mers cu peste 120 km/ora constant, pe alocuri 140 si chiar 150 dar nu mai mult de 10 km. Calitatea benzinei este net superioara, masina se comporta mult mai bine, dar era si mai scumpa (intre 0.99-1.25 Eu/l).

 

Una peste alta ne-am descurcat binisor. Rezultatul - in acesta vara o sa va povestesc noua "expeditie" - Belgia, Olada, Luxembourg.

 

Sper ca nu v-am plictisit. Si ca o sa va povestesc mai multe.

Share this post


Link to post

sal!

voi pleca in vara asta pana in franta si as dori sa stiu daca mai trebuie altceva in afara de permisul de sofer romanesc si asigurare...

sper sa nu fiu prea :o fftopic: si multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Am avut si eu ocazia sa fac 3.000 de kilometri prin drumurile francejilor si am rams cu urmatoarele impresii:

 

1. Majoritatea drumurilor sint fara cusur. Unde sint citeva cute sau gauri sint semnalizate si parasemnalizate nu tu gropi gauri si alte surprize :lavolan:

2. Autostrazile foarte scumpe peyaje-le sint ca ciupercile si costa per total am facut socoteala cam 1 euro la 10 kilometri

3. sint foarte disciplinati in trafic rar vezi cite unul sa mearga peste 160 si atunci ori are numere de Italia sau de Belgia ori e ceva deosebit

4. fac economie la carburnat. Se tin dupa tine la distanta mica si te lasa doar daca prind vreun camion sau autocar

5. au un sistem aiurea de indicatoare, trebuie sa te inveti sa-l urmaresti trebuie sa privesti in perspectiva si sa te incadrezi pe banda care iti este indicata daca nu aleluia ai pierdut iesirea si ocolesti de-ti vine rau. De asemenea mai au o boala: au foarte multe giratorii si dupa ce iesi din el nu mai prinzi nici un indicator 1 km daca nu era marcat bine ceea ce se intimpla des sa-ti spuna spre nantes prima la stinga si de fapt sa fie a doua iarasi dai si intoarce-te din drum

6. sint fierti pe diesele, foarte rar vezi masini pe benzina

7. preturile la zeama difera dintr-un loc in altul chiar daca e aceeasi firma , in Paris e cea mai scumpa

8. daca ai numere de RO risti un control la piele in tigarilor de contrabanda, pe care toti din est le aduc acolo. La ei e 6,5 euro un pachet de Parliament @-)

:scarpin: ar mai fi o multime de spus dar nu imi vin in minteacum

Share this post


Link to post
8. daca ai numere de RO risti un control la piele in tigarilor de contrabanda, pe care toti din est le aduc acolo. La ei e 6,5 euro un pachet de Parliament  @-)

Pai si cite pachete ai voie sa ai la tine? Nu de alta, dar eu altceva in afara de Viceroy Ultra Special nu prea suport si nici n-am de gand sa ma las de fumat!

Share this post


Link to post
Pai si cite pachete ai voie sa ai la tine? Nu de alta, dar eu altceva in afara de Viceroy Ultra Special nu prea suport si nici n-am de gand sa ma las de fumat!

 

 

 

1 cartus de persoana

Share this post


Link to post

Cateva tips and trics

 

In Franta, luati benzina din oras, nu de pe autostrada. Daca se poate de la o benzinarie de supermarket gen Carrefour, Leclerc, Auchan, Intermarche. Puteti castiga peste 10%. Cum a spus cineva mai sus, autostrazile costa aproape 1€/10 km, asa ca fiti atenti cum faceti calculele.

 

Italienii au drumuri super, chiar si departamentalele. Nu va speriati ca sunt din cele mai subtiri de pe harta, sunt impecabile si e poate alerga pe ele fara probleme, si unele ocolesc localitatile, au iesiri ca autostrazile. Autostrazile costa cam ca-n franta.

 

Belgia-Olanda-Luxemburg - benzina ( si tigari, pentru cine e cazul) din luxemburg. La benzina Luxemburgul e printre cele mai ieftine din europa iar Olanda printre cele mai scumpe. Autostrazile sunt gratuite, insa nu sunt chiar la fel de bine intretinute ca cele italiene sau frantuzesti.

Pentru GPL-isti, Belgia e raiul :) Litrul de gaz- 38 eurocenti. Cam 60 eurocenti in Franta, in rest nu prea stiu.

Cehia-autostrazi moaca (insa nu foarte grozave) si benzina destul de ieftina, mai ieftina decat austria si ungaria.

 

Austria - atentie la radare. Pun golanii aia cate un radar la iesirea de prin tunel, unde sunt restrictii de viteza si daca va prind riscati sa va ia ultimul ban din buzunar (la propriu). Din cauza asta, austriecii sunt poate cei mai disciplinati la volan. Benzina e mai ieftina decat cea din ungaria sau din Italia, asa ca faceti plinul in Romania si apoi in Austria, sariti peste Ungaria si daca se poate si peste Italia.

In Franta e plin de radare, insa cele automate nu prea au ce sa va faca. Amenda pentru depasirea vitezei cu pana in 30km/h a scazut la 45€, asa ca nu e foarte grav.

Italienii sunt mai simpatici, nu pun "capcane". Sunt radare in general in zonele unde intr-adevar e periculoasa viteza.

 

Pentru hoteluri, incercati siteul hrs.de, au preturi speciale pentru hoteluri in toata lumea. Uneori pot fi prinse adevarate afaceri. De exemplu am stat doua persoane in Budapesta cu 32€/noapte la hotel de 3 stele, cu mic dejun si parcare inclus. In Praga, 35€. Viena 55€. Roma - 55€ 4 stele. Marseille - 35€ 2 stele. Strasbourg 35€ 3 stele. Toate pentru doua persoane, cu mic dejun inclus.

In venetia se poate sta in camping sub 20€ pe noapte (2 pers), in rulote sau casute cu tot confortul, incalzire individuala, grup sanitar si dus propriu. E de preferat sa lasati masina acolo si sa mergeti in oras cu autobuzul - vaporetto, parcarea la intrarea in venetia costa enorm.

 

La limita, puteti sta in jur de 30€ pe noapte langa autostrazi in hoteluri Formula 1. Sunt toate identice, au 3 paturi in camera, sunt curate chiar daca sunt juma' de stea si au grupurile sanitare in fundul curtii :D

Edited by mr_

Share this post


Link to post

@ NFS

au mai venit niste baieti din tara si au intrat cu 2 cartuse, 20 de pachete

sper sa fie in marja ta de consum, altfel trebuie sa bagi adinc mina in portofel

Share this post


Link to post
La limita, puteti sta in jur de 30? pe noapte langa autostrazi in hoteluri Formula 1. Sunt toate identice, au 3 paturi in camera, sunt curate chiar daca sunt juma' de stea si au grupurile sanitare in fundul curtii :D

 

Nu sunt chiar la limita. Am stat si eu intr-unul; rezervarea facuta de-acasa, totul desfasurat cu cardul, fara cash; accesul in camere este cu cod pe usa, iar grupurile sanitare nu sunt in curte, ci pe culoar. Dusurile sunt un soi de ... cutii, in care intri; dupa ce iesi, se porneste automat o instalatie de curatare pentru intreaga cutie. Semnele de liber/ocupat la bude sunt niste semafoare mici, cu rosu/verde (asta mi s-a parut haios rau).

Share this post


Link to post

:o fftopic: Ar fi fost traznet sa aibe si culoarea galbena. Cu declansare pe derularea hartiei igienice =))

Share this post


Link to post

eu in Franta am stat la F1 26 de euro e anul asta E cam janghinos, plus ca (,) curatire cabinelor de dush si de wc nu se face tocmai in regula. Ma rog la banii astia te lasa sa stai 4 insi deci e super ieftin, si e totusi mai bine ca la cort

Share this post


Link to post

Am de gand sa revigorez putin acest topic peste care s-a cam asternut praful. Vreau sa trag un drum la Nisa. Inca nu sunt hotarit daca plec cu masina sau cu avionul... dar just in case, care e cel mai de preferat drum pina acolo?

 

Via Michelin imi da o varianta prin Serbia -Croatia. Stiu ca s-au scos vizele cu Serbia, dar despre Croatia nu stiu mai nimic dp asta dv.

Alta varianta la care ma gandeam ar fi Ungaria - Austria- Italia-Franta.

 

Ia s-auzim, alte pareri?

Share this post


Link to post

Ungaria - Germania - Franta!?..Treci si prin Strasbourg...Drumul e mai lung dar cred ca-i mai fain si mai ai si autobandul nemtesc mocca...

Share this post


Link to post

Eu spun totusi sa nu uiti si de Elvetia este o tara superba( Ungaria- Austria - Elvetia - Franta )...iar intoarcerea sa o faci prin sudul Frantei -Italia. Drum bun :lavolan:

Share this post


Link to post

Plec si eu luni pina in N la Rouen. Cluj-Ungaria-Austria-Germania -Franta. Cred ca voi iesi din Austria spre Passau. Exista si varianta Strasbourg. Voi , care cunoasteti zona , ce ziceti? Care varianta ar fii mai buna?

Share this post


Link to post

Scuze ! Intre Passau si Salzburg am vrut sa zic.

Share this post


Link to post

Eu nu cunosc, dar sa ratezi Salzburg-ul, cred ca ti-ar parea rau, doar auzind cine a trait acolo sau ce-i Salzburgul acum. Noi vorbim de capitala culturala eurpeana la Sibiu, fara sa avem ceva. Sa zic ca pe timpul verii Salzburgul este capitala (academia) canteretilor de opera din toata lumea ? De ce au ales astia tocmai orasul acela ?

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Eu am ajuns saptamana trecuta pana la Linz.Poate ca vremea s-a indreptat intre timp, dar ar fi bine sa consulti buletinele meteo, sa iei si haine groase cutine, si sa tii bine de volan. Eu am prins doua zile de frig si ploaie si vant lateral extrem de puternic. Chiar daca la noi e canicula, pe acolo poti avea surprize, asa ca mine :) In apropiere de Linz, sunt cateva portiuni in care se lucreaza la autostrada, iar viteza e limitata la 80-100.

Share this post


Link to post

Va multumesc mult de informatii . @tolin ; eu am un "morcov" de ...spe cm la gandul distantei pana la Rouen si cel putin la dus , nu ma gandesc sa stau pe drum . Sa ma vad cu bine la destinatie. La intoarcere , daca e totul ok , pot sa mai privesc imprejur si sa ma bucur.Clar ca cel putin la intoarcere vin pe acolo.Multumesc anticipat si celorlalti care mai pot sa dea sfaturi utile.  <img src= ">

Share this post


Link to post

Cel mai bun sfat. "Scoate morcovul" si da-i inainte fara frica. Singurul lucru care nu trebuie sa lipseasca nimanui in momentul in care iese in vest este sistemul de navigatie GPS. Daca il ai pe ala, 90% din probleme sunt rezolvate.

Share this post


Link to post

Asa e, total de acord cu GPS-ul. Nu stiu ce m-as fi facut in Austria, si mai ales in Viena fara minunea asta, care m-a dus exemplar unde aveam nevoie. Imaginati-va cum ar fi fost sa opresc din intersectie in intersectie sa intreb 20 de vienezi " Unde e strada Marchfeldstrsse nr 8?", in conditiile in care habar nu aveam nici de oras, nici de limba germana :) . Asa ca, desi preferam vocea Ioanei, si a lui Marcel a fost aur, m-a ghidat excelent. GPS-ul l-am cumparat special pentru plimbarea asta si am fost foarte multumit de prestatia sa, m-a facut sa evit mari incurcaturi. Asa ca, incercati sa aveti un GPS cand umblati prin Vest, si totul va fi mai simplu si mai placut.

Share this post


Link to post

Sunt harta-ist dar ptr. iesirea asta am primit de la cineva un GPS care , din pacate, nu "vede " decat din Ungaria incolo.

Cred ca plec duminica pe la ora22 si voi sta putin in vama ca sa ma dumiresc cum functioneaza. Sper sa ma descurc (ca doar n-oi fii cel mai ...).Din indicatii , pana acu, voi merge pe Szolnok -Budapesta-Viena-Salzburg-Germania-Luxemburg si de acolo voi vedea pe unde intru mai bine in Franta (cu cost mai redus).Traversez Ungaria noaptea si asta ma cam streseaza

dar asta este stilul meu de condus. Preconizez ca sa innoptez cat mai in interiorul Germaniei (dincolo de Munchen).

Share this post


Link to post

Daca esti odihnit, mersul noaptea prin Germania te poate scuti de multe batai de cap. Pe la 8 dimineata si 5 seara scapi dintr-un ambuteiaj si dai de altul, si in plus pe unde se lucreaza la autostrada risti sa mergi ziua foarte nasol. Noaptea traficul e mult mai fluid si nici unde se lucreaza nu se mai formeaza ambuteiaje. Eu cand am fost in Ro, la venire am traversat-o ziua... am facut 600km cam in 9h. La intoarcere am venit noaptea... jumatate din timp, mai putin de 5h.

Atentie ca nemtii s-au cam tampit cu radarele, au inceput sa puna restrictii de viteza si radare.

Noaptea le poti evita... cauti unul care merge cam cu viteza cu care vrei tu sa mergi si te tii dupa el la vreo 100m... daca vezi un flash puternic franezi :D

 

Insa in nici un caz nu fa drumul obosit, nici ziua nici noaptea. Daca esti obosit pe autostrada unde e monoton e foarte riscant. Mai bine mai dai 50E si stai o noapte in plus la hotel decat sa iti asumi riscuri aiurea.

Share this post


Link to post

Salut la toti ,din Rouen . Am plecat de la Cluj la 12 noaptea si am ajuns in Augsburg, unde m-am si cazat la 16 (ora lor). A doua zi am mers prin Luxemburg - Amien -Rouen(7,30

-12,30);Partea de Franta pe drum national pana la st. Quentin, apoi drum de viteza mare si autostrada.Am circulat pe cea mai dreapta ruta din Luxemburg pana la Rouen. Am stat vre-o 3 ore in Luxemburg+opriri scurte. Merita sa faci drumul cu un Tico ca sa le vezi expresia fetei . Culmea au fost mai surprinsi in Franta :) )

Germania am facut-o ziua si e perfect ce se spune mai sus, dar nu aveam cum sa merg altfel. Total km aprox 2230, cu papa de ulei vreo 200ml, la 120km/h viteza de croaziera.

Totusi, la viteza asta doar eu si tirurile mergeam pe dreapta . Din ce-am constatat pe autostrada se merge constant cu 130-140.Salut la toti  <img src= ">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...