Jump to content
Sign in to follow this  
ediblue

Problema Pornire - Nu Se Poate Rezolva

Recommended Posts

MAP = presiune absoluta in galeria de admisie

Share this post


Link to post
Ce inseamna de fapt MAP (de unde vin initialele)?

 

Mainfold Absolute Pressure. Da' nu-l lua in engleza pe mecanic...

Explicatii aici.

Share this post


Link to post

Mi-e teama ca, la cat de priceputi sunt mecanicii astia care de-abia si-au facut majoratul, habar nu ai ce e aia MAP. Ei, de ex., la surubelnita torx, cu care mi-au desfacut IAC-ul, ii spun "codita de soricel" ;) Din cauza asta intrebam ce trebuie sa le spun EXACT sa schimbe. Ca poate ma trezesc cu tot motorul pe jos!

Edited by dre77us

Share this post


Link to post

Mi se pare mie, sau toti evita acel suierat/fasait/rasuflat pe care spui ca-l auzi?

Nu e sunetul asta legat de pierderea compresiei undeva? :mda:

 

In doua cazuri compresia e proasta: alunecarea curelei de distributie sau, o neetanseitate. Iar asta din urma poate avea mai multe cauze, incepand cu suruburi stranse insuficient si terminand cu oarece fisuri pe la oarecare componente...

 

Nu stiu daca e posibil, am auzit doar ca ar fi unii cu mai mult de o mana stanga si cu destui muschi, care ar putea sa insurubeze stramb o bujie si de aici ar porni oarece dezastru!? :drinkers:

Share this post


Link to post
Mainfold Absolute Pressure.

e mica rocada de litere: Manifold

Share this post


Link to post

Sunt atat de stresat de masina asta incat simt nevoia sa va tin la curent. Daca ultima data au dat din umeri si au zis ca nu stiu ce are masina, acum de-abia daca m-au bagat in seama. Drept urmare, am sunat la Craiova, unde am expus problema. Rezolvare: la inceputul lunii, vine un inginer la Constanta si voi fi sunat sa aduc masina. (inginerul nu vine special pentru mine, ci are "programare" aici o data pe luna). "Stiu cum sunt mecanicii", a zis omul de la telefon. "O sa vina un inginer care se pricepe si o sa va rezolve problema", a aduagat el, spunand ca va verifica, supriza, si pompa de benzina! In ciuda a ceea ce au zis ce-i din service, ca "n-are cum sa fie pompa, e exclus". Despre Matizuri poti sa spui ca sunt maisni bune, pacat ca nu exista mecanici pentru ele. O sa va anunt verdictul inginerului de la Craiova.

Share this post


Link to post

Pai, mecanicii aia pot avea dreptate, pompa sa nu aiba nimic. Cu Matizu poti porni si fara sa astepti ca pompa sa faca presiunea ceruta in instalatie, iar daca regulatorul are ceva, s-ar fi observat tot timpul, mai ales in sarcina. Eu as fi inlocuit de proba si MAP-ul, operatiunea e un fleac, pentru ca au mai fost cazuri din acestea la masinile de anul acesta. Dar poate nu la ei si poate ca ei nu au timp sa citeasca DaewooClub. Firmele serioase, inclusiv Daewoo, fac informari catre toate service-urile autorizate cu toate probleme aparute, insa nu e cazul Craiova, ca de aproape 5 ani nu mai este Daewoo.

Share this post


Link to post

Stii ce e cel mai frustant? Ca inca mai platim la masina asta!

PS. Ieri a pornit-o cu pedala de acceleratie si nu a mai avut nici o problema. Asta e semn de pompa de benzina?

Share this post


Link to post

Teoretic nu. Cand un motor nu pleaca decat cu clapeta de aer deschisa, fenomenul se explica printr-un amestec bogat, adica mai multa benzina decat e necesara amorsarii exploziei (asta se vede si scotand o bujie imediat dupa ratare si inspectand-o vizual). La un motor cu injectie controlata, cantitatea de benzina este stabilita de ECM prin durata timpului la injector in functie de semnalele de la diversi senzori. La pornire, amestecul este mai bogat cu pana la 50% decat in rest, cifra variabila functie de presiunea atmosferica, temperatura motorului, temperatura aerului, masa de aer aflata in galeria de admisie, tensiunea bateriei. La toata povestea asta mai intervine si avansul la aprindere, despre care nu s-a vorbit pana acum. La motorul tau (matiz e3 ?) unghiul de avans la pornire trebuie sa fie 5' (zice manualul). Ar trebui controlat si acest avans, cu cat este mai mare, cu atat pornirea se face mai greu. Dar mai sunt si alti factori care pot contribui la o pornire grea: un ulei prea vascos, benzina proasta, baterie descarcata, demaror care nu ajunge la turatia necesara. Deja realitatea-i prea complexa si cauza reala, daca n-ai nimerit-o din prima, se afla prin eliminare. Dar pentru asta e nevoie de o metoda, o procedura. Deja este prea mult pentru un service auto, nu ?

Share this post


Link to post

Muuult prea mult pentru un service. Ei au dat o cheie ai au spus ca e OK, porneste. La insistentele mele au mai pornit de doua, trei ori si a dat rateuri, AU pus scannerul si au zis ca totul e OK. "Daca ne dadea un cod de eroare, stiam si noi ce sa facem", au spus. Asa, practic m-au lasat balta. Ce nemernici. Stii, daca era masina lor, ar fi acordat mai multa atentie. Si, in plus, il mai cunosc si pe patron!

Matizul este euro 2. Uleiul e schimbat la ei, benzina pun de la Mol, dar si de la alte pompe, cand masina a ajuns in tara. O sa incerc si OMV, mi s-a parut OK.

Si mai frustant e ca meanicii astia nu respecta practic nici un pas din manualul de service, pe care, multumita membrilor de aici, am pus si eu mana. :osanale:

Scrie clar acolo ce trebuie verificat in cazul pornirii greoaie.

Pe ei ii doare-n cot. N-au facut nimic din ce scrie in manual.

Share this post


Link to post

Salutare, am gasit acest thread despre probleme la pornire si m-am gandit sa cer si eu niste sfaturi deoarece am patit-o si eu astazi.

 

Masina este un Matiz E, 3100 km cumparat nou, il am de vreo 4 luni.

In fiecare zi de cand il am, a pornit la prima cheie, fara probleme. Ieri am ajuns pe rosu cu benzina si am zis sa fac plinul. Era un OMV in apropiere si m-am dus. Mentionez ca inainte facusem plinul de la Lukoil.

 

Astazi la ora 8:30 am plecat de acasa, a pornit, totul ok, am ajuns la o firma ca aveam o intalnire, a durat vreo ora, m-am urcat in masina si ... dau la cheie ... invartea dar nu pornea. M-am oprit si am zis sa opresc caldura si dezaburizatorul, cine stie, poate nu o mai avea curent bateria. Dau la cheie din nou, la fel, nu o ia. Dau si a treia oara o ia .. nu la sfert, mai repede, aproape instant.

 

Acum, va rog sa ma ajutati, daca stiti o remediere .. , daca este mai bine sa ma duc cu ea in service si stiu aia, la fel ok. Imi este frica sau mai bine zis scarba sa ma duc acolo si sa vada ca la ei porneste ... si sa ma trimita acasa. Este benzina de vina? Bateria ... ploaia asta, se pot uda bujiile la masina cu motor capsulat? In sfarsit, voi stiti si sunteti mai vechi.

 

Apreciez orice sfat si ajutor.

Multumesc anticipat.-

Share this post


Link to post

Nu te mai stresa atata da mai lung la cheie si o sa porneasca din prima...Stie ea masinuta de ce !Nu ai ce probleme sa ai la km aia ai tai!!!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Crede-ma ca la a doua cheie am dat chiar mult, am tinut sa zicem vreo 4-5 secunde ... Cred ca o sa incep sa dau spritzuri ca la Dacie :)

Share this post


Link to post

Intreb si eu o intrebare de blonda, ca vad ca se duce la fund subiectu :mrgreen:

 

De cate ori ma uit in carticica "Manual de utilizare Matiz" descopar ceva nou...

 

(Din seria) Stiati ca... la fiecare 20k km sau 12 luni se Verifica jocul supapelor? :shock:

 

E cineva care si-a verificat vreodata jocul supapelor acasa sau la servis?

 

Ca o observatie, in manualul de service scrie "Jocul la clapeta" :-?

 

Sa traiti! :drinkers:

Share this post


Link to post

Salut dre77us,

 

Din ce ai povestit ai exact acceasi problema ca mine. Pacat ca nu suntem din acelasi oras sa ne intalnim si sa pornim motoarele in acelasi timp sa vedem care rateaza prima :D

 

Una peste alta, ca sa nu las subiectul sa se stinga o sa expun din nou ipotezele cele mai relevante:

 

1. Masina porneste la a doua cheie in aproximativ 30-40% din cazuri absolut aleatoriu (cel putin pana acum).

2. Ajutata cu pedala de acceleratie porneste la prima cheie in 100% din cazuri.

3. Cu cat motorul e mai rece cu atat sansa sa porneasca din prima e mai mare.

4. Cu cat motorul e mai cald cu atat sansa sa NU porneasca din prima e mai mare.

 

Acum ca s-a racit vremea, am un mic termometru in masina care imi arata dimineata cand pornesc 12grade. Porneste la prima cheie. In schimb dupa-amiaza imi arata 24grade si nu porneste la prima.

 

Ca si dre77us, am umblat pe la mai multe service-uri, pe la mai multi mecanici inclusiv pe la "specialistii" de la Craiova si nu au dat de nimic. Nu stiu sa se foloseasca de ipoteze, aici e problema lor cred.

Am schimbat pe rand: fisele, bujiile, injectoarele, IAC/PCV, TPS, s-a verificat pe scaner, si mai presus si-au dat cu parerea toti mecanicii.

 

Cea mai tare faza a fost cand unul a zis: "Sefu, eu ii schimb si motorul si ai sa vezi ca tot asa face" :D

 

Mentionez ca masina o am de noua si am acum 14.000km cu ea. Inca de la inceput a facut asa cu pornirea.

 

Un amic care a cumparat un Matiz, tot nou cu un an inaintea mea are acum 30.000km si o singura data a ratat pornirea la prima cheie cand erau afara -20grade. In rest ii porneste perfect.

 

Fabrica e clar ca a schimbat ceva, o piesa ceva care are probleme, un senzor sau orice care produce efectul asta enervant. In mod normal pornesc cu pedala de accelaratie (ca sa nu ma fac de ras in fata blocului ca nu porneste la prima masina noua)...asta nu ar fi problema, dar ce ma fac cand o sa vreau sa o vand?! Cum ii zic cumparatorului? Ce ii zic?

 

dre77us, te tin la curent daca mai aflu ceva, sunt sigur ca printre voi mai sunt care aveti acceasi probleme. Mai impartiti cu noi din experientele voastre

Share this post


Link to post

nu stiu daca o sa va ajute cu ceva dar mie mi s-a intamplat de cateva ori o chestie...cand puneam masina cu partea din fata pe o bordua, adica ridicata un pic de de fata nu a pornit...cum coboram masina de pe bordura(impinsa) pornea instantaneu(nu zic la sfert ca mie nu mi-a pornit niciodata la sfert). Nu stiu daca are vre-o explicatie dar...mie asa mi s-a intamplat

Share this post


Link to post

Nu are nici o legatura cu pozitia masinii, si pe plan drept si pe plan inclinat face la fel!

Share this post


Link to post

Daca problema e de la pompa de benzina si regulatorul de presiune, atunci are legatura.

Share this post


Link to post

din pacate, inginerul de la craiova a venit si a plecat, iar eu am fost la munca si nu am avut timp sa merg cu masina.

de o luna insa, pornesc numai cu pedala de acceleratie si nu am nici o problema

o singura data am uitat si nu a pornit.

e evident ca aici, undeva, e ceva in neregula

Share this post


Link to post

De un an de zile de cand mi-am luat Matiz-ul, in circa 30 % din cazuri nu a pornit la prima cheie. Daca insa apas pedala de acceleratie la punerea contactului, masina porneste fara probleme. Chestiunea nu m-a deranjat foarte tare, nu ma doare piciorul sa apas pedala la pornire si cum alte probleme nu au aparut am evitat sa dau masina pe mana mecanicilor.

 

Benzina am pus mereu de la OMV.

 

Urmand insa o sugestie aparuta pe forum - sugestie desfiintata rapid de mai multe persoane ca fiind absurda - am alimentat in ultima saptamana de la Lukoil. Pot spune ca mi-am calcat pe inima, avand in vedere ca nu agreez produsele sovietice =))

 

In ciuda parerii mai multor forumisti competenti, de cand am schimbat benzina Matiz-ul pleaca mereu la prima cheie. Multumesc, guru!

 

Las acum specialistii in petrochimie sa se pronunte cu privire la acest paradox.

Share this post


Link to post

:o fftopic: nu stiu cum e cu petrochimia insa rusii au si petrol si au si tabelul...al lui Mendeleev desigur !!....ma gandesc ca nu e intamplator!!! :D

Share this post


Link to post

Matizul se impaca cel mai bine cu benzina sovietica, oricat de greu ne-ar fi sa recunoastem asta. poate o fi si pentru ca tara lui de provenienta e vecina cu respectivii tartori iar la proiectare ar fi folosit aceeasi carburanti. Cu Petrom, Rompetrol se impaca cel mai greu, manifesta lipsa de agilitate, nu mult dar sesizabil.

Share this post


Link to post

Luk-Oil rulez ca sa zic asa la noi. nici eu n-am avut incredere, dar la insistentele varului meu care lucreaza la o firma care le proiecteaza si executa retelele la benzinarii, am inceput si eu sa alimentez de la ei, intai la Tico benzina si dupaia motorina la Fiat si lucrurile s-au schimbat in mod placut. Pornesc mai repede si merg motoarele mai linistit, mai lin.

 

Scuze de off-topic.

Share this post


Link to post
De un an de zile de cand mi-am luat Matiz-ul, in circa 30 % din cazuri nu a pornit la prima cheie. Daca insa apas pedala de acceleratie la punerea contactului, masina porneste fara probleme. Chestiunea nu m-a deranjat foarte tare, nu ma doare piciorul sa apas pedala la pornire si cum alte probleme nu au aparut am evitat sa dau masina pe mana mecanicilor.

Benzina am pus mereu de la OMV.

Urmand insa o sugestie aparuta pe forum - sugestie desfiintata rapid de mai multe persoane ca fiind absurda - am alimentat in ultima saptamana de la Lukoil. Pot spune ca mi-am calcat pe inima, avand in vedere ca nu agreez produsele sovietice

Asta imi intareste convingerea ca problema ta e departe sa fie rezolvata si ca benzina de la LukOil este de CO mai mic decat la altii (se aprinde mai usor), motiv pentru care le permite s-o vanda mai ieftin si pentru care utilizatorii raporteaza consumuri mai mici. Altfel, bogatia de sulf din materia prima a lor ma tine incontinuare departe de acest produs.

In cazul pornirii, demarorul trebuie sa ajunga la o anumita turatie, iar avansul initial trebuie sa fie la o anumita valoare. La Matizul euro2 valoarea avansului initial este stabilit mecanic la 10' (valoare de manual). Din reflexul creat la motorul meu, pe alta masina ratez sistematic prima pornire ptr. ca tin demarorul prea putin. Jucandu-ma cu valoarea avansului initial am remarcat rolul esential al lui in cazul pornirii. Din pacate, nu pot recomanda ceva pentru ca nu cunosc influenta lui in comportarea avansului la alte turatii, mai exact, daca valorile de avans din ECM sunt absolute sau relative la pozitia initiala. Daca fritzul acela, care a proiectat instalatia, a fost destept sa nu lege fenomenele, atunci a facut o treaba foarte buna. Daca nu, atunci nu este indicat sa se modifice valoarea de 10'. Dar asta, doar cineva competent din fabrica ne-ar putea lamuri.

Share this post


Link to post

In primul rand imi cer scuze pentru faptul ca primul meu post a fost cam acid. Sunt de profesie inginer si ma irita persoanele care emit judecati definitive relativ la chestiuni pe care nu le stapanesc.

In al doilea rand, sunteti cu totii siguri ca intre OMV95 si Lukoil95 exista diferente intre cifrele octanice? Cu totii suntem inclinati sa credem ca "rusii ciupesc la CO", dar are cineva dovezi in sensul acesta? Nu acuz, intreb.

Aceeasi chestiune se pune si relativ la presupusul continut ridicat de sulf al benzinei rusesti. Alimentez la ei doar de o saptamana, dar nu am remarcat pana acum mirosul specific al hidrogenului sulfurat ("oua clocite").

Daca are cineva date reale privitoare la calitatea benzinei Lukoil versus OMV versus Orice Alt Producator eu sunt chiar interesat sa le ascult.

Pana una-alta continui sa alimentez de la "sovietici". Imi place cum pleaca Matiz-ul la prima cheie. Daca voi constata ceva probleme ulterioare, datorate benzinei, va anunt si-mi fac si mea culpa.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...