Jump to content
Sign in to follow this  
ediblue

Problema Pornire - Nu Se Poate Rezolva

Recommended Posts

Asta n-o poate spune nici Mama Omida :)

 

Daewoo sunt masini fiabile si ieftine (adica, raport pret/performante bun). Dar nu sunt nirvana in domeniul auto (vorba aia, pana si Ferrari ia foc). Au existat unele "bug-uri", ca sa le zic asa, dar din cate am urmarit eu forumul, tuturor li s-a gasit rezolvare.

 

Ma bucur ca ai citit forumul, dar raspunsul la intrebarea pe care-o pui tu trebuie sa ti-l dai singur ;)

Share this post


Link to post

Ok, multumesc pt. replica.

 

Cand am pomenit de satisfacere, m-am refirit la o normalitate cat de cat. Ceea ce nu gasesc eu normal este nepornirea la prima cheie, trepidatiile si alte chestii de acest gen.

 

Eu nu concep sa cumpar o masina noua si sa cobor dimineata si sa nu vrea la prima cheie. Ca asa raman cu Oltcicu meu din 93 care porneste LA PRIMA CHEIE indiferent de temperatura/benzina/etc..

 

Eu sincer m-am speriat ce am citit pe acest forum. Masina va fi condusa in principal de mine (la serviciu) dar din cand in cand si de mama (la piata), deci va fi folosita cam la doua drumuri pe zi si apoi eu voi face aprox. 3 drumuri CT- Buc. pe luna, deci masina va fi folosita intr-o oarecare masura.

 

Ma gandesc ca dupa ce semnez de predare si o iau acasa daca intampin vreo problema va trebui sa o rezolv in garantie DAR ce am citit pe aici ca sant destui idioti in service si multora nu li s-au rezolvat problemele ... .

 

Asa ca, nu stiu ce sa mai zic.

Edited by alecsandru111

Share this post


Link to post

Stimati domni,se pare ca sirul problemelor ivite la un Matiz iesit din garantie in luna ian.al acestui an(31000 km.) nu mai contenesc.Dupa ce i-am schimbat IAC-ul in urma cu cateva zile,pornire la sfert de cheie,relantiu bun,demaraj bun,intr-una din zilele acestea am pornit masinuta si am mers vreo 6-7 km.,stationare 10min,iar cand sa o repornesc pauza.Invartea electromotorul,dar refuza sa porneasca.Am tractat-o pana la domiciliu,dupa aprox.1 ora incerc din nou sa o pornesc si reusesc la sfert de cheie.Azi am fost cu ea in service pentru o diagnosticare,dupa ce le-am expus problema,in urma verificarilor (cu testerul)mi-au dat verdictul:senzorul din delco defect.Pret 3 mil.lei,sau delco complet,4 mil lei,fara manopera :wallbanger: .Am ramas mut .Ma intreb,si v-as ruga si pe voi sa va dati parerea:avind in vedere ca motorul merge bine, la bord nu i s-a aprins nici un martor,iar problema apare destul de rar (a 3-a oara in decurs de o luna) oare chiar aceea piesa sa fie problema.Va multumesc. :mrgreen:

Share this post


Link to post

Stimate domn, tu i-ai crezut ? Ai vazut codul de eroare ? Nu trebuia sa se aprinda si MIL in cazul acesta ? Daca sensorul acela e defect (caz foarte rar si care intervine mult mai devreme), atunci nu-ti mai pleaca niciodata pentru ca acel senzor da informatii pentru gestionarea avansului. Cauza trebuie sa fie alta, porneste cu pedala de acceleratie la podea in cazuri din acestea. Cat era avansul la ralanti, daca zici ca au pus testerul pe ECM, 10' ? Ce benzina aveai in rezervor atunci ? Cum stai cu bateria si cu bornele ei ?

Share this post


Link to post

Te salut cu respect  <img src= "> si Cristos a inviat.Nu am vazut codul de eroare.Nu mi-i s-a aprins nici MIL. Mi-au verificat aprinderea(bujii,fise )nu a fost nici o problema.Initial mi-au spus ca e de la bobina.Dupa ce mi-au pus testerul mi-au spus ca e senzorul delco,ca ar fi bine sa cumpar delco in intregime ,ca nu se gaseste senzor separat,ca, chiar daca gasesc diferenta de bani este mica intre una si alta etc.Nu mi-au spus nici cat era avansul la relanti,cu toate ca eu le-am dat de inteles ca as dori acest lucru(m-am dus cu lista de acasa ,multumita acestui site).Cat despre benzina avuta in rezervor ,OMV 95,fara pb.Le-am mai solicitat sa verifice senzorul TPS,MAP-ul,dar nu mi-au dat nici un raspuns concludent(s-or fi mirat ca de unde stiu treburile astea :D )

Share this post


Link to post

Fa o relatare completa, ca la doctor. Pana la service ai tractat-o ? Acolo a pornit ?

Senzorul optic este format dintr-un disc din film (mylar) cu fante de intuneric care obtureaza un sistem optic banal format din LED si fotodioda (tranzistor). Sunt 2, unul semnaleaza rotatia arborelui (turatia) si altul pozitiile fata de PMS (avansul).

Cauze de defect:

- electrice: contacte, LED, fotoelement;

- mecanice: murdarirea filmului.

Defectele trebuie sa dea obligatoriu cod de eroare 0320 si/sau 340.

Verificare functionarii se poate face pe conector, cu un voltmetru sau cu un osciloscop. Verificare vizuala poate fi facuta prin desfacerea pacientului, iar operatiunea nu cere mare stiinta, doar grija. Chiar daca sunt defecte electronice, o pereche de fotoelemente pot fi schimbate de un simplu eletr(onist/ician) sau o scama sau pata pe film poate fi indepartata cu o carpa curata. Nu trebuie sa schimbi tot ansamblul acela costisitor pentru a remedia eventualul defect. Ia manualul de service de la Matizul euro2 si vezi ce sigurante, contacte si valori electrice trebuie verificate pana sa desfaci ansamblul senzorului. Doar daca este afectat discul optic trebuie schimbat ansamblul. Dar pana acolo e cale lunga. Vezi sa n-ai o pana de contact pe undeva, chiar la conectorul ECM. Daca era de vina acel senzor se afla fara bajbaiala din primul minut cand puneau scanerul pe ECM ! In cazul lui, un electronist sau un electrician bun te poate ajuta mai repede si mai ieftin decat service-ul acela.

 

Atentie, daca umbli la pozitia senzorului, sa marchezi pozitia lui inainte si sa nu speli cu apa sau alte lichide, doar alcool isopropilic pe o carpa curata si moale.

Share this post


Link to post

Nu am tractat-o.A pornit la prima cheie.Am traversat orasul masina s-a comportat exemplar.Chiar ma gandeam ca o sa ajung in service si cine stie ce problema voi mai avea,dupa ce voi pleca de acolo.Mersi Toline de sfaturi.Raman uimit de bagajul de cunostinte pe care il posezi,avand in vedere ca altii (eu _ :redface: )nu cunosc nici macar unde-i furtunul de vacum. :D

Share this post


Link to post

Pai, daca motorul mai merge, cum poate fi stricat sensorul de la delco, ca semnalele lui sunt vitale ? Sa nici nu-l desfaci, verifica contacte electrice la conectori la toti senzorii, adica ii scoti, folosesti spray de contact daca e cazul si pui la loc ferm. La fel si la toate sigurantele si releele. Baga-te sub bord, in stanga locului soferului, acolo-i ECM si reconecteaza.

Share this post


Link to post

Am Matizul de aproximativ o luna. In aceasta perioada nu a pornit la prima cheie de 4 sau 5 ori. Dar sunt convins ca de fiecare data cand nu a pornit a fost vina mea: m-am grabit.

Share this post


Link to post

Al meu, in prima luna , pornea uneori si la a treia cheie.Dar s-a rezolvat, a fost reglat senzorul TPS, si de atunci porneste la sfert, nu a mai ratat nici o pornire.

Share this post


Link to post
Am Matizul de aproximativ o luna. In aceasta perioada nu a pornit la prima cheie de 4 sau 5 ori. Dar sunt convins ca de fiecare data cand nu a pornit a fost vina mea: m-am grabit.

Incearca si curata toate contactele,inclusiv contactele de la distribuitor.Ai sa vezi diferenta la pornire.Am avut probleme cu pornirea,azi am sosit din zona Banatului(Felix),total 420 km,masina s-a comportat exemplar.Multumesc pe aceasta cale userului Tolin,pentru sfaturile date. :) >-

Share this post


Link to post

Hei, a mea are 9000 km , de 6 luni, si am si eu probleme la pornire. POrneste la prima cheie dar incepe sa tremure ca si cum s-ar opri si atunci incep s-o accelerez. MI-a zis un mecanic ca ar fi de la injectoare. Insa astept revizia.

Share this post


Link to post

Si daca atunci cand incepe sa tremure nu o accelerezi? Se opreste sau ridica automat turatia? Asa mai facea si a mea, si dupa un reset+Idle Learn a inteles cum se tine turatia de ralanti (ma rog, mai cade turatia cand imi porneste automat mp3 playerul la volum foarte mare. Cand am facut Idle Learn nu aveam montata partea audio, deci pe aia inca nu o "stie")

Share this post


Link to post

Nu mai cita inutil si in intregime posturi anterioare !

 

Si la mine e la fel, am mai vazut si pe forum, se pare ca la astea cu euro 3 nu trebuie sa se stinga check-ul decat dupa ce porneste motorul.

 

 

 

Eu stiam ca benzina cu CO mai mare arde mai repede si masina fuge mai tare...de cand ma stiu..cu sau fara plumb..

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post

Cred ca in aproape un an de zile a aflat si el. Oricum e bine ca citesti tot topicul!  <img src= )">

Share this post


Link to post
Hei, a mea are 9000 km , de 6 luni, si am si eu probleme la pornire. POrneste la prima cheie dar incepe sa tremure...

 

Tocmai mi-am adus aminte de subiectul asta azi, gandindu-ma cum ar fi daca ar fi infundata aspiratia??!

...ceea ce e foarte posibil in cazul unui filtru de aer care trebuie schimbat urgent, sau daca a intrat ceva pe conducta de aspiratie.

 

O pornire fara capacul de la cutia filtrului de aer mi se pare un test simplu.

Numai sa nu fie prea mult praf in jur...

Share this post


Link to post
Incearca si curata toate contactele,inclusiv contactele de la distribuitor.Ai sa vezi diferenta la pornire.Am avut probleme cu pornirea,azi am sosit din zona Banatului(Felix),total 420 km,masina s-a comportat exemplar.Multumesc pe aceasta cale userului Tolin,pentru sfaturile date. :) >-

 

la ce contacte te referi? eu nu ma pricep si mai bine intreb decat sa spun ca am inteles si de fapt sa nu stiu nimic :D . care sunt contactele de la distribuitor? si cu ce le curat? e vreun spray special? Am schimbat bujiile la revizie acum cateva sute de km. Am tot auzit de IAC si de resetat nu stiu ce. Vine cineva la intalnirea de joi sa-mi explice si mie, intr-un limbaj mai putin tehnic :P , ce si cum. Eventual sa-mi si notez. Nu de alta dar nu prea ma incred in cei de la service si macar daca ma duc la ei sa stiu ce sa cer si sa pot vedea daca verifica sau fac ceea ce le zic. Merci de raspuns

Share this post


Link to post

Citeste postul lui Tolin de mai sus,si-i vei da seama ce contacte trebuiesc curatate.Desfa capacul delco sterge-l bine si curata contactele din interior inclusiv rotorul.Foloseste alcool izopropilic spray,il gasesti la magazin piese auto la pretul de 120000 lei.Nu folosi smirghel la delco,dai cu sprayul,astepti putin dupa care stergi cu carpa curata.Eu nu am mai avut probleme dupa executarea acestor operatiuni.Sper ca sfaturile mele sa-ti fie de folos.

Share this post


Link to post

fratilor dupa ce a-ti oprit masina tineti putin pedala de acceleratie la fund si va porni de fiecare data la prima cheie . se opreste motorul inechat asa se intimpla la Matiz

Share this post


Link to post

Daca zici ca se opreste inecat (banuiesc ca asta-i transcrierea lui inechat), problema e de la valva IAC. Pana la rezolvare, se porneste cu pedala apasata la blana.

Share this post


Link to post

@tolin_afc: ce este cu valva asta IAC? Se curata, se repara, se inlocuieste? Cam cat ar costa operatiunea? Nu ma pripep si d-asta intreb... Daca m-as pricepe as da eu sfaturi la altii ;) . Merci pt raspuns.

Share this post


Link to post

Merci mult. M-am mai dumirit. Oricum cred ca stiu de ce nu mi-a pornit ce cateva ori la prima cheie. Verific si va anunt. O curatare a contactelor trebuie facuta asa preventiv.

Share this post


Link to post

Care contacte ?

Share this post


Link to post

La fise, la delco (am vazut ca i-ai spus cuiva sa nu desfaca delcoul). Nu stiu ce naiba sa fac. Nu e o problema asa de mare pentru ca nu se intampla des. Dar totusi e ceva si nu-mi da pace. Ultima oara cand mi s-a intamplat sa nu-mi porneasca din prima cheie (care intentionat a fost mai lunga dar degeaba) a fost dupa o ploaie si am banuit ca e ceva legat de umezeala. De atunci a mai plouat dar nu mi s-a mai intamplat sa nu pornesca la prima cheie. E ceva ciudat. Ceea ce ma streseaza este ca nu ma pricep mai deloc, iar daca ma duc la astia la service or sa zica ca-s nebun si cine stie ce imi mai fac la masina. Daca nu mai face figuri timp de o luna doua o las asa. O sterg de praf, bag benzina si atat. :)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...