Jump to content

Recommended Posts

Azi cand am plecat de acasa, dupa ce s-a incalzit, cand era la relanti si trebuia sa coboare la turatia normala de 850 motorul dadea semne ca moare si crestea la 1500 de unde iar cobora si iar crestea si tot asa. M-a tinut asa la fiecare oprire din Colentina pana in Militari. Tocmai facusem plinul si am crezut initial ca e de la benzina care o pusesem.

Dupa vreo ora dupa ce ajung unde trebuia imi dau seama ca am ceva vreme de omorat asa ca dau telefon la service sa intreb daca pot sa vin ca am o problema si ca uite... bla bla... Totul e ok, zic aia ca sunt liberi, asa ca ma indrept inspre service, doar ca acum motorul nu mai facea asa. "Eh, asta e", imi zic, macar ii pun sa se uite, oricum mai aveam de reparat si ACul asa ca totusi ma duc. Pun aia acolo masina pe tester, asta nimic. Mai stau cu ea pornita cand deodata incepe sa faca din nou, apare mare pe tester eroarea" 42: Bypass error EST fail". Se aprinde si becul in bord (mie pana atunci nu mi se aprinsese). Eu, gata, eram fericit, au gasit baietii eroarea, mi-o aranjeaza instant. As, ti-ai gasit! Mai cheama astia pe inca unii: "ia veniti, mah, sa vedeti ce eroare aici! Eu nu am mai vazut, voi ati mai vazut?" Intre timp nu mai tin minte de ce opresc astia motorul si cand ii dau drumul nu mai facea si colac peste pupaza uitasera si codul de eroare (42 ala, unul zicea 49 altul 41, eu ziceam 42  <img src= "> ) si il stersesera si din memoria ECM ului. Eh, daca nu au intalnit-o pana acum au zis ca e de le IAC deci l-au scos l-au curatat dar totusi nu erau convinsi ca e de acolo asa ca au adus cartea (mare groasa, cam de doua ori cat cartea de telefoane si in engleza). Pt ca nu mai stiau numarul erorii au cautat dupa descriere. Bineinteles ca descrierea (textul) nu era aceeasi ca pe scanner dar s-au prins ca era ceva cu "ignition", a mai venit unul care a zis ca i s-a mai intamplat asa ceva la un cielo (dar nu dadea eroare) si ca dupa ce a schimbat bobina din delcou s-a rezolvat. Aia fiind si cea mai ieftina componenta am zis sa o schimbe. Am schimbat-o si nu a mai facut asa.

 

Intrebarile mele:

Ce este cu eroarea asta?

Ce face bobina aia?

Ce repercursiuni are ca merge prost?

Ce altceva ar putea sa fie daca nu bobina? (tipii nu au fost siguri ca era de la ea si maine ma duc pe la ei din nou sa imi faca si ACul ca nu aveau teava de freon in stoc si sa mai dau si eu idei)

Share this post


Link to post

Eroarea 42 : EST A shorted to Battery.

Daca te ajuta cu ceva. Mai mult nu stiu.

Share this post


Link to post

Da, asta era scrisa in carte, descrierea cu "bypass" din titlu o zicea scannerul.

Share this post


Link to post

Habar nu aveam ca exista o bobina in delcou. :dizzy:

Share this post


Link to post

pai este una mica si cu mufa . :D Se coace din cauza caldurii emailu' pe ea si intra in scurt spirele . Trebuie schimbata preventiv ca nu e scumpa . ;)

Share this post


Link to post

Bine, bine. Eu stiu ca exista dar ce face ea acolo si de ce ar avea motorul variatile astea de turatie din cauza ei?

Tot din cauza ei stiu ca se si opreste motorul!

Share this post


Link to post

Pai tot acolo sint si niste magneti care se invirt in jurul bobinei cu pricina si care suplinesc rolul "platinei" . Daca bobina are spire in scurt , scurt care apare intermitent de aici si intreruperile ... ;)

Vezi distanta prea mica sau prea mare la platina prin analogie .  <img src= ">

Share this post


Link to post

Si eu am schimbat bobina aia. Imi murea motoru cand era cald, pe liber. Am fost la Service, au pus aia testeru, si au zis ca se pare ca bobina e de vina, si e ieftina (200 de mii) , le-am zis sa o schimbe. Se pare ca se duce dupa un anumit timp. Au mai schimbat si bujiile(desi erau noi, erau de la o firma ciudata) si s-a rezolvat , de atunci nu am mai avut problema asta.

Share this post


Link to post
...Intre timp nu mai tin minte de ce opresc astia motorul si cand ii dau drumul nu mai facea si colac peste pupaza uitasera si codul de eroare (42 ala, unul zicea 49 altul 41, eu ziceam 42  <img src= "> ) si il stersesera si din memoria ECM ului.

Mecanicii strikes again. Ce-mi place mie moda asta cu stergem intai codul de eroare si dupa aia mai vedem. Din ce stiu eu in manualul de service asta-i de abia ultimul pas.

Share this post


Link to post

Cum functioneaza aprinderea la cielo, espero?Modulul de aprindere(EST-ul) Primeste impulsuri electrice sincronizate cu pozitia motorului de la ruptorul electromagnetic constituit din bobinuta din delco impreuna cu armatura metalica in care este montata si rotorul delco constituit dintr-un magnet cu 4 proeminente, impulsuri care atunci cind turatia este mai mica de 400 rot/min (la pornire, cind motorul este antrenat de electromotor) le foloseste direct si comanda bobina de inductie generind scintee. Tot odata el trimite catre ECM aceste impulsurii si atunci cind turatia a depasit 400 rot/min Ecm aplica o tensiune de bipass de 5 volti pe unul din cele 4 fire din mufa care intra in delco si comuta comanda aparitiei scintei la ECM.Daca Ecm nu poate comuta comanda scintei la el apare cod de defect 42 si de cele mai multe ori acest defect se datoreaza intreruperi sau punerii la masa a firului pe care ECM trimite tensiunea de Bypass(de obicei aceste fire freaca de carcasa cutiiei de viteza sau nu exista contact bun in mufa delco cu 4 fire).Firul maro este cel pe care ECM aplica tensiunea de bypass. :o fftopic: Buni baieti electricieni aceeia(cred ca erau electricieni pt. ca daca sint mecanici este explicabil).Manualele de reparatii unde este explicat cu lux de amanunte functionarea aprinderi, si nu numai, trebuie sa le citeasca clientul.Ps.O singura data am fost nevoit sa inlocuiesc modulul de aprindere(EST) pt. rezolvarea unui asemenea defect.

Share this post


Link to post

M-ai Luminat. :drinkers:

Share this post


Link to post

Erau mecanici, dar au citit ei cartea. Eu doar m-am uitat peste umarul lor. :D

Share this post


Link to post

Cum se inlocuieste bobina aia ca nu ajung la ea ?

Desfac cele 2 suruburi ale capacului, scot capacul apoi luleaua nu iese: o trage un arc sau altceva inapoi. Dupa ea vad o siguranta din tabla, dar nici aia nu iese.

trebuie demontat din partea cealalta, sa scot axul cu totul ?

Mi-e teama sa nu stric aprinderea.

Share this post


Link to post

Tot eu: intr-adevar se scoate tot distribuitorul, nu e ca la Dacia unde ieseau pe sus una cate una. Pentru cine vrea sa se apuce singur de operatie: nu e complicat. Se demonteaza capacul (2 suruburi), se noteaza pozitia distribuitorului (avansul static !), apoi cu 13 se desface gatul care tine distribuitorul. Cu el desfacut, se incepe demontarea din partea cealalta: o siguranta (arc elicoidal), un stut care e sub acel arc (asta se scoate cel mai greu), SE MARCHEAZA POZITIA AXULUI, apoi se scot pe rand toate componentele pana la bobina. Ramane pe ax doar magnetul si eventual luleaua aia. Mai este o mica siguranta care se scoate/pune fara mari dificultati. E bine de curatat axul distribuitorului care are un canal de ungere daca tot s-a umblat acolo, ala are depuneri partiale si se poate infunda.

Dupa cum am gasit izolatia la bobina aia de terminata (era coapta, suflam in ea ca-n papadie si zburau bucati din ea) v-as sfatui sa o schimbati preventiv sau sa aveti una la-ndemana (e 15-20 lei), schimbatul (cu exceptia stutului aluia) e simplu - 10/15 minute, mai repede decat v-ati gasi un binevoitor sa va tracteze la un service.

Plus ca defectul apare fara niciun preaviz, pur si simplu cand se incalzeste delcoul nu te mai asculta masina (stai, se raceste, mai mergi 5-10 km, si tot asa-n reprize pana ajungi acasa)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...