Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Kosovo - Un Nou Stat

Recommended Posts

Are dreptul o regiune cu autonomie largita din cadrul unui stat sa-si declare unilateral, cu de la sine putere, independenta ? Ce se rezolva prin transformarea unei minoritati intr-o majoritate si a unei majoritati intr-o minoritate ?

 

Kosovo este un caz unic sau urmeaza o insula, doua state (Cipru) s.a.m.d ?

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Nu. E un precedent foarte periculos. Nimeni nu intelege ca un stat cu cat e mai mic cu atat e mai vulnerabil. In afara de asta, sunt musulmani... ei viseaza ii treaca pe toti la religia lor pasnic sau nu... fac asta de mii de ani... de cand au aparut ca religie nu a mai fost pace. Nu ca ar fi fost prea multa si inainte... dar eu sunt impotriva independentei lor... a autonomiei... poate... dar in conditii stricte. Ei cred ca independenta le va aduce numai lucruri bune... se inseala.

Edited by trebor271074

Share this post


Link to post

Oare daca va fi cazul, tara Harghitei va fi si ea membra UE sau ne va trebui viza ca sa mergem pe la prietenii din zona?

 

Da, eu consider ca e un precedent periculos. Oricum what`s the f. point cu aceasta autonomie? Daca Serbia va intra in UE (stiu ca vrea sa adere) si va adera si Kosov sa zicem ca-si va pastra autonomia desi nu cred ca nu vrea Rusia care santazeaza Europa cu gazele, oricum nu vor fi granite intre Kosovo si Serbia sau ma rog vor fi ca si intre Austria si Ungaria... Deci care este rostul? Chiar nu era nevoie de un nou scandal in Balcani. Abia se linistisera cat de cat apele pe acolo.

Edited by Night Elf

Share this post


Link to post

In cazul acesta, sarbii vor sta cu mainele in san si vor contempla sau se porneste iar un razboi zonal ?

 

In cate luntrii stau rusii in situatia creata, cand ei sunt creatorii asanumitei republici transnistrene ?

Share this post


Link to post

Nu, nu are voie.

Asta e smecheria: le da autonomie largita si dupa aia ia uite ce se intimpla.

Pai o sa urmeze si la noi cu ungurii, stai asa X( . Precedentul a fost creeat cu ocazia asta.

Ce-mi place: daca se intimpla asa ceva intr-o tara din Europa, a doua zi venea armata.

Aici, nuuuu tata, Europa zice: stai asa sa analizam ce si cum bla, bla, bla.

Share this post


Link to post

Tarile puternice ale Europei au facut si fac ca acum 1000 de ani. O masura pentru negrii Europei si alta masura pentru ei. Daca un land din Germania sau o regiune a Frantei isi declara independenta... exact asa au facut si cu noi. La aderare au bagat tot felul de conditii, care de care mai absurde, stiind foarte bine ca ne vor afecta economic si ca ne vor transforma intr-o simpla piata a puternicilor Europei. Iar daca o firma fuge din Germania si vine in Romania, fac ancheta ca vezi doamne s-au incalcat nu stiu ce principii Europene. Pentru puternicii Europei suntem si ramanem doar niste negri de pe plantatia lor. Suntem bagati in seama doar daca trebuie sa platim cotizatia la fondul UE, in caz de razboi mondial, ca sa inclinam balanta in favoarea unuia sau altuia, daca putem sa importam doar bunurile produse de ei... etc. daca se pune problema unor drepturi, altfel sta treaba. Nu e vorba ca si ai nostri conducatori ori sunt incapabili sa ne reprezinte cum se cuvine, ori nu vor din cauza unor interese imense... la urma urmei ne meritam soarta. Fac un fel de pristanda politica: se opun independentei, dar trimit trupe acolo in Kosovo. va dati seama ce bine dam in fata marilor cancelarii? Aia nu mai inteleg nimik despre politica noastra externa.

Share this post


Link to post

Cred ca e un pic si vina noastra. Acum ne opunem dar ce zicea nenea Milica cand era el lider regional "sigur, atacati-i prin spatiul nostru aerian, ce puii mei, oameni suntem si ne intelegem noi dupa ce intram in NATO/UE si pe unde mai e de intrat."?

Share this post


Link to post

Referitor la intrebarile din primul post.

De ce n-ar avea? Adica cine-i interzice? Un stat care nu reuseste sa gestioneze situatia? Norocul nostru e ca rommii nu sunt "localizati", altfel tare as fi curios ce ne-am face daca s-ar apuca sa-si declare locul ala drept imparatia sau regatul lor.

Despre ce precedent e vorba? Iugoslafia a fost federatie de cand o stiu eu. Ca si URSS. S-a suparat cineva pe Estonia, Letonia, etc. Nicidecum. Toti au fost bucurosi. Acum, vezi Doamne, e precedent periculos.

Stati linistiti... UE, SUA, NATO, etc, toti au nevoie de astfel de situatii. Ca doar din probleme traim, nu-i asa. Daca ar fi totul rezolvat, ce am mai face :D

Share this post


Link to post

Din Yu si din URSS (federatii de state) s-au desprins state, grupate acolo prin forta imprejurarilor, aici este cazul unei regiuni. Confuzia dintre ele nu tine de argument.

 

Ce ar face statul spaniol in cazul declararii independentei Cataluniei si de catre cine ar fi recunoscut noul stat ?

 

Astept cu interes independenta Sectorului 5 din B sub forma Republicii Zabrauti, care este.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

In Kosovo inca mai locuiesc un numar insemnat de sarbi. Ce or sa devina ei dupa independenta, persoane non grata sau tinte miscatoare pentru extremisti? Chiar credeti ca politia locala va misca vreun deget pentru ei? Politica e un rahat care se linge de pe degetele celor puternici, iar religia e o arma in mana lor. Scuze metafora cam violenta, dar cam asa vad eu situatia.

Da, politica o fac cei mari, celor mici le ramane sa se resemneze prin declaratii de sprijin sau sa intre in aceeasi oala cu nefericitii prinsi la mijloc. Calea de mijloc e tot un fel de curvasarie politica, nu sprijini da nici nu blamezi gestul lor.

Au vrut sa spulbere al 4-lea exportator de armament din lume, Iugoaslavia, au reusit. Acum dau lovitura de gratie, sa nu se mai ridice cu pretentii vreodata.

Share this post


Link to post
In afara de asta, sunt musulmani... ei viseaza ii treaca pe toti la religia lor pasnic sau nu... fac asta de mii de ani... de cand au aparut ca religie nu a mai fost pace. Nu ca ar fi fost prea multa si inainte....

Deci te-ai combatut singur. Si ai dreptate.  <img src= )">

 

 

... se opun independentei, dar trimit trupe acolo in Kosovo. va dati seama ce bine dam in fata marilor cancelarii? Aia nu mai inteleg nimik despre politica noastra externa.

Trupele fac parte din forta de mentinere a pacii. Nu s-au dus acolo sa ia partea unora sau altora, ci pur si simplu pt a-i impiedica sa se cafteasca intre ei, daca e cazul. Daca imi aduc bine aminte este un singur batalion de jandarmi, sau cam asa ceva. Nu avem trupe combatante acolo.

In plus, jandarmii astia nu sunt trimisi pe shestache acolo, s-a solicitat Romaniei sa-i trimita (ca membra NATO, sau UE, sau naiba stie ce).

Share this post


Link to post

Pai razboiul vad ca deja a inceput, ambasada SUA de la Belgrad a fost asediata zicea pe la TV .

Share this post


Link to post

Toata lumea vorbeste de precedent...precedent la ce...au fost atatea alte precedente. Chiar mai crede cineva

ca mai exista asemenea "precedente" intamplatoare si ca provincia in cauza si-a declarat independenta prin PROPRIA EI VOINTA? Daca interesele o cereau va asigur ca "precedentul" eram noi.

 

ps intamplarile de la ambasada americana din belgrad credeti ca sunt "spontane"?

Edited by dadu1976

Share this post


Link to post

Cu siguranta ca totul face parte dintr-o mare conspiratie DAR asa ceva nu s-a intamplat de mult in Europa, adica trebuie sa ne asteptam sa apara Pays Basque, The Irish Republic ?????

Share this post


Link to post

Imi expun si eu o parere:Un mare procent din economia SUA este dat de productia de armamant, iar in viitorul foarte apropiat SUA va intra intr-o criza financiara deoarece "nu prea se mai omoara nimeni".Kosovo ar fi un loc excelent de plasare a armamentului si un motiv de conflict armat.Numai bine.

@BogdanG:In Belgia e o stare asemanatoare intre cei de origine flamanda(Brugges,Genk etc) si cei de origine franceza(Bruxelles) .

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

E foooooaaaaaarte discutabil. E o regiune intr-adevar si cel putin teoretic nu ar avea baze de declarare a independentei decat prin prisma procentajului locuitorilor. DAR. Sarbii had it coming prin separationisme, atrocitati, razbel. Sunt un popor foarte al naibii, extrem de incapatanati si razbunatori. Deci oficial nu e OK dar uman ar fi sa-si ia o leapsa peste ochi si sa ramana independenti kosovarii. Adica eu daca as fi kosovar as zice: "Ne-ati omorat mamele si copiii, ne-ati aruncat in gropi comune si vanat ca pe sobolani datorita simplului fapt ca eram de alta etnie, si acum vrei sa ma consider cetatea al aceleiasi tari cu tine? fac you, motherfucker!"

 

O alta abordare ar fi cand se pune intrebarea: Unde incep si unde se termina criteriile pe baza carora o tara/regiune/etc se poate desprinde din alta, politic? Cand o astfel de decizie e intemeiata si cand nu?

Edited by alx

Share this post


Link to post

Sa vedem cand o sa se intre in Harcov cu pasaport ; ungurii de la noi ( conducatorii lor ) au si inceput. Sa vedeti ce "o sa creasca" actiunile PRM-ului.

Sa vedem republica Harcov , republica Tarii Bascilor , Republica , Kurda etc. Cel putin ciudat... nu le-a ajuns americanilor un 11 septembrie din partea musulmanilor.

Edited by body

Share this post


Link to post
... nu le-a ajuns americanilor un 11 septembrie din partea musulmanilor.

Acel 11 septembrie e cel mai prost regizat atentat din istorie.Vezi Fahrenheit 9/11 si adevarul despre atacurile de la 11.09.

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Am vazut la stiri ca UDMR-ul a trimis in Cosovo doi membri pt a saluta declaratia de independenta. :scarpin:

Desi sunt la guvernare in ultimi 10 ani, nu sunt in asentimentul guvernului din care fac parte, in privinta "Cosovo".

Share this post


Link to post
... Sa vedem cand o sa se intre in Harcov cu pasaport ...

Se poate intampla asta intr-un stat din UE si membru NATO, adica nu mai garanteaza astazi cineva integritatea teritoriului ?

Share this post


Link to post

Eu cred ca se vor impaca in final ;)

 

Cand ii zambeste un sarb unui albanez kosovar ? - ...cand il vede prin luneta

 

Am vazut la stiri ca UDMR-ul a trimis in Cosovo doi membri pt a saluta declaratia de independenta. :scarpin:

Desi sunt la guvernare in ultimi 10 ani, nu sunt in asentimentul guvernului din care fac parte, in privinta "Cosovo".

 

Se-apropie alegerile, au si ei nevoie de front de lucru, cam somau.

Share this post


Link to post

Parlamentul sarb se va reuni luni pentru a adopta decizia guvernului de "anulare" a proclamarii independentei Kosovo, relateaza AFP. Intre timp, ministerul sarb de Interne a inceput anchetarea presedintelui, premierului si presedintelui parlamentului din Kosovo. Acestia sunt acuzati ca au proclamat un stat fals pe teritoriul Serbiei.

Parlamentul se va reuni la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei).

Dupa ce Parlamentul kosovar a proclamat, duminica, independenta Kosovo, presedintele sarb Boris Tadici si premierul Voislav Kostunita au reafirmat ca Belgradul "nu va recunoaste niciodata un Kosovo independent".

 

De altfel, saptamana trecuta, guvernul sarb a decis "sa anuleze in avans" o eventuala proclamare a independentei Kosovo, motivand ca acest demers ar constitui "o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Serbia".

 

Aceasta "anulare", care are un caracter simbolic, este destinata sa arate ca Belgradul refuza sa renunte la suveranitatea sa asupra Kosovo.

 

"Suveranitatea Serbiei asupra Kosovo si integritatea teritoriala au fost garantate prin Constitutia sarba, Carta ONU, rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU si dreptul international", a aratat Guvernul.

Share this post


Link to post

In maxim 2 saptamani o sa avem un nou teatru de razboi in balcani... :(

Share this post


Link to post

Si la sarbi este parlamentul in weekend prelungit, se intruneste luni dupa ora 16 ? Asta insemna ca nu-i situatie de urgenta la ei si pot sta linistiti la gratare.

Share this post


Link to post

Atat dureaza pana ii aduna. Fiecare este la biroul lui gandindu-se cum poate sa profite de pe urma razboiului.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...