Jump to content
Sign in to follow this  
keluboss

Dictionar de termeni

Recommended Posts

propun infiintarea acestui dictionar pentru cei nescpecializati ca si mine. sunt 2 termeni pe care i-am regasit in ultimele topicuri si ma siciie enorm, unul este Tangaj si celalat tendinta subviratorie II rog pe cei luminati sa-i explice. De asemenea indemn pe orice forumist sa intrebe fara rusine daca este vreun termen necunoscut pentru el :wink:

Share this post


Link to post

Tangaj = miscarea oscilatorie in plan orizontal, in lungul axei longitudinale pe care o are masina in urma trecerii peste denivelari ( evident , accentuata atunci cand amortizoarele sunt uzate ).

Tendinta subviratorie = habar nu am :oops: , si decat sa dezinformez , ii las pe meseriasii forumului ...

Share this post


Link to post

Tangaj=Miscare de balans a masinii in sens longitudinal.

Share this post


Link to post

tangaj este miscarea masinii (balansul acesteia) in axa longitudinala.

 

tendinta subviratoare e tendinta curului masinii de a aluneca in exterior la o curba. Sau a botului de a curba mai mult decat vrei tu...

tendinta supraviratoare este tendinta fetei masinii de a pierde aderenta si de a curba mai putin decat vrei tu. sper ca m-am facut inteles...

Share this post


Link to post

tangajul se pare ca e clar ce este. :lol: Dar ce e tendinta subviratorie?

Share this post


Link to post

a explicat alx. in general masinile cu tractiune, asa cum este cazul nostru, pot prezenta tendinta de subvirare.

Share this post


Link to post

alx, e taman pe dos decit zici matale!!!!!

 

SUPRAVIRARE: asa cum ii zice si numele, masina vireaza mai mult decit ii dai din volan, adica incepe fundul sa gliseze spre exteriorul curbei; este un comportament tipic masinilor cu tractiune spate.

 

SUBVIRARE: tot precum ii zice numele, masina vireaza mai putin decit ii dai din volan, fata gliseaza spre exteriorul curbei; comportament tipic masinilor cu tractiune fata.

 

O sa caut niste ceva link-uri explicative, in care sa aflam atit DE CE se intimpla fenomenele astea, cit si CUM putem sa redresam masina in respectivele situatii.

Share this post


Link to post

FLEX, dar nu este logic... adica sunt sigur ca tu ai dreptate (eu mi-am explicat singur fenomenul) dar de ce sa nu tina curba fata tocmai atunci cand ea este cea care dicteaza?

Share this post


Link to post

pai ar putea fi din cauza amortizoarelor prea moi sau uzate ... masina inclinandu-se prea tare ... forta centrifuga ...

Share this post


Link to post

nu cred. forta centrifuga se aplica intregii masini nu numai spatelui... cat despre aderenta, nu presupunem ca este aceiasi si pentru fara si pentru spate... FLEX, explica-ne!! :oops:

Share this post


Link to post

Understeer: also known as pushing, understeer is prevalent on front-drive cars when driven hard. The front of the car resists turning and wants to go straight. Some cars are designed to understeer because it is thought to be safer and easier to manage for average drivers than oversteer.

 

Oversteer: also known as getting loose, oversteer is the tendency of the rear wheels to push out and maybe lose traction during a turn, with the back end sliding out. Most rear-wheel drive cars can be made to oversteer, especially if the surface is slippery. As power is transmitted through the rear wheels they can be made to lose traction by accelerating hard in first or second gear on a wet or loose surface; a front-drive car is safer in this regard because a sliding front is easier to control.

 

Leneşilor  <img src= "> folosiţi Google !

Share this post


Link to post

Recunosc, imi e cam lene sa caut acum si sa explic de ce se intimpla asta (intram pe terenul minat al fizicii, din care eu mai tin minte F = a*m), dar lucrurile pentru mine sint clare si destul de simple: cu Dacia 1310 si cu Matiz trebuia(e) sa virez mai mult decit "cere curba", cu Lada si Fiat trebuia(e) sa contrabrachez usor, pentru a readuce masina pe traiectoria corecta.

Vorbim despre curbe strinse, atacate cu viteza mai mare decit cea legala :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post

Este cum a zis @FLEX, subvirarea insemna ca masina vireaza mai putin decat vrei, iar la supravirare masina vireaza mai mult decat vrei. In general producatotii fac masinile subviratoare, pt ca subvirarea e mai usor de controlat, fata de supravirare care e periculoasa pt un sofer normal (fara experienta de pilotaj).

Share this post


Link to post

Pai asta il intrebam si pe VaXXi... deci datorita faptului ca nu pot elimina aparitia unuia dintre cele doua evenimente, constructorii aleg sa il provoace subvirarea (...pentru ca este mai usor de controlat)? Corect?

Share this post


Link to post
Pai asta il intrebam si pe VaXXi... deci datorita faptului ca nu pot elimina aparitia unuia dintre cele doua evenimente, constructorii aleg sa il provoace subvirarea (...pentru ca este mai usor de controlat)? Corect?

 

Cam asa sta treaba. Mai ales ca subvirarea e specifica masinilor cu tratiune fata, iar supravirarea e specifica unor masini cu tractiune spate. Deci faza cu sub/supravirarea mai e unul din motivele care pt un sofer obisnuit e mai buna tractiunea fata, decat cea pe spate. Practic tractiunea spate e buna la masinile super-sport si la limuzinele lungi si grele.

Share this post


Link to post

Constructorii nu prea au de ales. Pretul si cantitatea dicteaza. Fara dispozitive aditionale si scumpe, tractiunea fatza este mai usor de folosit pe orice drum si in orice anotimp. La aceasta tractiune, rotile motrice au tendintza sa pastreze directia initiala de rulaj (inertia). Din acest motiv, cu cit creste viteza de rulaj, virajele trebuie atacate tot mai devreme, pentru a compensa comportamentul subviratoriu. Acest comportament este influentzat si de repartizarea greutatii pe cele doua punti. La tractiunea pe rotile spate, acestea au tentintza sa pastreze directia de rulaj si astfel se provoaca un comportament supravirator. Ambele comportamente solicita o adaptare a manevrarii volanului in functie de viteza, de repartizarea maselor pe punti, de raza si de unghiul de virare. Comportamentul subvirator este mai usor (termenul este relativ si este valabil pana la proba contrarie) de stapinit in cazul in care masina pierde din aderentza. Comportamentul supravirator al unei masini este periculos pentru "toti participantii la trafic" in conditii de aderentza scazuta, indiferent de aptitudinile soferului.

Si din acest motiv constructorii au adoptat varianta motor pe fatza si tractiune pe fatza, ea fiind mult mai ieftina. In plus, ea se preteaza mai usor la compensare prin dispozitive electronice. Celelalte solutii se adopta din traditie sau din alte considerente tehnice, iar atunci nu conteaza pretul si conditiile de rulaj.

Share this post


Link to post

ce-am creat fratilor :lol: , iata ca lucrurile nu sunt chiar lamurite pe deplin, in buza topicului ar trebui ca admin sa bage o lista la care sa adauge tot timpul definitiile la care s-a ajuns de comun acord, acum astept definitiile oficiale pentru tangaj si tendinta subviratorie in capu' la lista

Share this post


Link to post

Ce inseamna mai exact repriza/reprize buna/bune vs rea/rele? :oops:

Share this post


Link to post

repriza: capacitatea unei masini de a accelera in timp cit mai scurt, fara schimbarea treptei de viteza; pentru acest parametru, se masoara timpul parcurs de la 60 la 100 si de la 80 la 120, pe fiecare dintre ultimele 2 trepte de viteza ale masinii; cu cit timpul e mai scurt, cu atit repriza e mai buna. De observat ca pe linga motor, pentru o repriza buna are o mare importanta si o cutie de viteze corect etajata, care sa puna cit mai bine in valoare motorul; un motor e cu atit mai bun la repriza cu cit e mai "elastic", adica urca cit mai liniar si sustinut in ture, cu usurinta.

 

Kelu', vezi ca definitiile s-au dat, e asa cum am spus eu :lol: :lol: :lol:

 

PS: Alimentati acest topic cu intrebari noi, discutiile generate in jurul unor termeni vor fi splituite in topicuri cit mai interesante :-D

Share this post


Link to post

60-100 in a IV-a

si 80-120 ia a V-a?

 

sau pentru fiecare din cele doua se folosesc, pe rand, a V-a si IV-a?

Share this post


Link to post

Se folosesc ambele trepte pe rind, pentru fiecare interval de viteze.

60-100(IV/V) = xx/yy

80-120(IV/V) =zz/vv

... si am spus "ultimele 2 tr. de vit." pentru ca la masinile cu 6 viteze se face cu V si VI.

Share this post


Link to post

Eu peste tot am intalnit: 60-100 in tr.IV si 80-120 in tr.V. Nu prea e logic sa masori o repriza in treapta V (ultima) pornind de la 60km/h unde motorul e subturat destul de bine.

Share this post


Link to post

Nu zic ca n-ai dreptate, dar eu asa am vazut in ams ala cu testul comparativ LGN vs restul lumii. Datele erau asa atit in testul Logan, cit si in serie1 vs A3 vs A-klasse, se parcurgeau ambele intervale de vitea atiti cu vit IV cit si cu vit.V

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...