Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Denominarea leului

Recommended Posts

Articol din ziarul electronic Mediafax Financial News:

 

Campania de promovarea a procesului de denominare a monedei naţionale va începe în data de 17 noiembrie, Romania fiind ultima ţară din Europa unde bancnotele exprimă sume de milioane de unităţi, a declarat joi, la Sinaia, Valentin Lazea, economistul şef al BNR.

Potrivit legii aprobate de Parlament, tăierea a patru zerouri din actualele bancnote va fi pusă în practică începînd cu 1 iulie 2005, cînd băncile vor distribui către comercianţi noile cupiuri. Toate preţurile vor fi afişate în ambele variante, în mod obligatoriu, cu patru luni înainte, începînd de la 1 martie.

Prezent la seminarul EU - Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank şi BNR, Lazea a arătat că circulaţia în paralel a celor două tipuri de monedă, de la 1 iulie 2005 pînă la 31 decembrie 2006, răspunde cerinţei de a nu distruge bancnotele actuale de polimer, care nu şi-au încheiat ciclu de viaţă, şi permite un confort psihic pentru populaţie. În această perioadă, toţi intermediarii din piaţă vor accepta în mod obligatoriu plata cu cele două tipuri de bani.

Unitatea monetară, 1 leu, va fi emisă sub forma unei bancnote şi nu o monedă metalică. Toate bancnotele vor avea dimensiunile cupiurilor în euro, iar cea mai mare va inscripţiona o valoare de 500 de lei. Grafica actualelor bancnote se va regăsi şi la noile cupiuri. Subdiviziunile leului vor fi metalice şi împăţite în patru cupiuri.

La nivelul contabilităţii, înregistrările primare vor exprima ambele valori, iar conturile sintetice o să indice doar cifrele în monedă denominată.

Lazea susţine că cea mai mare parte a costurilor vor fi suportate de BNR, însă nu exclude că operaţiunea va presupune angajamente financiare suplimentare din partea băncilor şi a comercinaţilor.

Sistemul bancar va avea cheltuieli suplimentare cu suportul informatic, reţeaua de bancomate şi situaţia contabilă. La nivelul comercianţilor, va fi nevoie de modele de case de marcat care să prevadă compartimente pentru monede metalice. Totodată, marii retaileri vor fi nevoiţi să achiziţioneze aparate de numărat monedele.

Noua codificarea ISO a monedei naţionale se va schimba din ROL (Romanian Leu) în RON (Romanian New). Cursul de schimb va fi exprimat cu patru zecimale după virgulă.

Noile bancnote vor fi tipărite, cel mai probabil, tot pe suport de polimer.

Share this post


Link to post

Mi se pare o mare porcarie... nu vad rostul acestui balamuc, avand in vedere ca la un moment dat vom trece si noi la Euro.

Share this post


Link to post

nu cred ca trebuie sa fim mari experti ca sa realizam ca aceasta miscare nu are decat rol psihologic asupra maselor. ca o parere personala consider ca mai are si un puternic efect electoral pozitiv in favoarea partidul de guvernare (..care este :lol: ).

 

desi trambitata de mult timp, nu pot sa nu observ reluarea acestei idei in preajma alegerilor si puternica mediatizare pe toate canalele mass media. de efectul pshihologic al denominarii nu mai are rost sa comentez nimic pentru ca, in esenta, scopul acestei masuri este chiar impactul psiho-social de care vorbim.

 

putin offtopic:

deciziile populiste luate in campania electorala (denominare, plata a 100 milioane pentru cei care au depus bani pt dacie inainte de '89, etc) ar trebui sa nu conteze in ochii alegatorilor. din pacate sunt sigur ca vor conta, multi au sa voteze cu stomacul si nu cu ce trebuie. acesti alegatori ar trebui sa inteleaga odata ca populismul nu apare la romani decat in campania electorala, ce urmeaza dupa asta este o cu totul alta realitate.

 

iuzar, scuze ca ti-am politizat topicul :roll:

Share this post


Link to post

Hai mă, ce naiba ?!?1

 

Romanian New ?!?!? :rotfl: :rotfl:

 

Cursul zecimal cu 4 zecimale ?!?!? :rotfl: :rotfl: "da bade, deci dolarul matale este egal cu 3,2516 lei ! şi euroiu' este 4,0120 lei !"

 

Cred c-o să înjure contabilii la greu. Şi se produce devreme frate, dacă de la 1 martie încep preţurile "duble"...

Share this post


Link to post
(...)avand in vedere ca la un moment dat vom trece si noi la Euro.

 

exact, o gramada de cheltuieli pentru.. nimic :roll:

mai bine pregateau trecerea de la moneda nationala la euro

Share this post


Link to post

eheeeeee... mai e pina atunci...uite aici mai multe informatii:

 

Isărescu: România ar putea adopta moneda euro pînă în 2014

România ar putea adopta moneda euro pînă în 2014, după o perioadă de cel puţin doi ani în care să respecte cerinţele impuse de adoptarea monedei unice, a afirmat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

În strategia de dezvoltare durabilă a României, prezentată de guvernatorul BNR din perspectiva politicii monetare, se arată că începerea procesului de adoptare a euro este prevăzută pentru perioada 2011-2014. Intrarea României în zona euro este preconizată să se producă în intervalul 2012-2015.

"Este posibil ca moneda euro să fie introdusă în România pînă în 2014. Regula este să stai minimum doi ani în această antecameră, ERM II (mecanismul revizuit de schimb european -n.r.), după care să adopţi moneda euro şi să devii membru deplin al Băncii Centrale Europene. Este însă posibil ca anul 2014 să fie depăşit, dacă ne gîndim că am putea sta şi trei ani în această antecameră", a spus Isărescu.

Multe dintre cele zece ţări care au aderat la Uniunea Europeană la 1 mai şi-au exprimat hotărîrea de a beneficia cît mai rapid posibil de avantajele economice pe care le-ar oferi adoptarea euro.

Noii membri au fost însă sfătuiţi de oficialii europeni şi guvernatorii băncilor centrale din UE să nu grăbească trecerea la moneda unică europeană, care implică mai întîi o perioadă de doi ani de utilizare a mecanismului revizuit de schimb european (ERM-II).

Isărescu a amintit că alte ţări, precum Malta şi Cehia, şi-au propus să intre în zona euro după o perioadă de circa şase ani de la momentul aderării la Uniunea Europeană.

Guvernatorul BNR a arătat că este necesar ca procesul de dezinflaţie să fie continuat, astfel încît rata anuală a inflaţiei să nu depăşească, începînd cu 2007, un nivel de 3%, şi a menţionat că Banca Naţională va trece, începînd cu anul viitor, la ţintirea directă a inflaţiei, ca strategie de politică monetară.

Share this post


Link to post

Şi cum o să se cheme, dacă nu mai e leu ... ? "nou" ? "factura totală este 150 noi domnu' !" :rotfl: :lollol:

Share this post


Link to post

Pai tot spilul e psihologic. O moneda in care noi sa avem incredere! Un leu mai puternic nu strica nimanui si cred ca am fi avut de castigat daca ar fi fost facuta mai devreme. Oamenii au alta imagine despre banii lor.

 

Singura problema reala pe care o vad eu este ca manelistii trebe sa-si schimbe versurile alea cu "miliarde" in dinatea mai noi cu "mii de lei"...

 

Eu unul imi aduc aminte cu placere de momentele in care tata ma trimitea in tabara si imi dadea 6 bacnote de 25 lei (Tudor Vladimirescu)!

 

Si hai sa fim seriosi: cat de atent va uitati la ultimele 2 cifre ale cursului de schimb?!?! Cred ca tot primele 3 sunt de baza. Asa ca nu vad de ce v-ar supara un curs de genul 4.20 lei /euro!

Share this post


Link to post

pai exat asta.. nu supara pe nimeni .. dar se va cheltui enorm pentru aceasta schimbare.. n-ai vazut.. firmele, bancile... case de marcat, contabilitate... toate pentru nimic... doar praf in ochi... doar nu va creste puterea de cumparare... poate chiar vor creste preturile... acum contabilii vor cere mai multi bani de la firme... firmele vor cheltui mai mult.. etc.

O mare panarama!!!

Share this post


Link to post

:lollol: ...care 4.20 lei/Euroi?...ai ramas in urma... acum e 3.90 lei pe euroi si 3.05 lei per dolarash...se vede ca salariul tau e in lei....  <img src= ">

Share this post


Link to post

S-avem pardon, o să am fix aceeaşi imagine despre leu, din moment ce puterea de cumpărare contează ! în "Un yankeu la curtea Regelui Arthur" de Mark Twain, eroul principal încearcă să demonstreze unuia că degeaba are el "20 de lei salariu" dacă poate să cumpere cu ei doar o fustă pentru nevastă, pe când unul din altă regiune poate să cumpere o fustă pentru nevastă şi un cal ... ;)

 

Turcii cum se descurcă bine-mersi cu bancnotele lor de milioane ?

Share this post


Link to post
scuze ca ti-am politizat topicul   :roll:

 

NP :lollol:

Share this post


Link to post

ca unul care a simtit trecerea de la DM la Eu in Germanica... Toate preturile se vor rotunji in sus... 48000 de mii vor fi cu sigurantza 5 lei nu 4, altfel cam aceeasi marie cu alta palarie... Oricum si bancnotele mari cu multe zerouri au un rol, cind am platit la Munchen consumatia a trei insi la bar cu 4 monezi cu tot cu spaga m-am simtit parca nu stiu cum, obisnuit sa numar tescalaul... In concluzie tot baietii smecheri vor specula momentul

 

PS: se vezi nervi cind o sa gasesti o bancnota de 100.000 in niste pantaloni vechi si n-o sa mai fie buni. Eu am gasit anul trecut in salopeta de schi 80.000 de lei, 8 Iorga, toti foarte rosii si m-am ofticat gindindu-ma cit valorau ei cind au fost pusi acolo si acum ii voi pune la colectia de monede

Share this post


Link to post
acum ii voi pune la colectia de monede

Ii mai tii un pic si apoi incepi sa ii vinzi pe net pentru colectionari.

Am vazut niste site-uri unde vindeau romanii bancnote vechi (iesiti din circulatie de cativa ani) de 1.000 lei cu 10.000 lei, etc. Numai pentru colectionari.

Oricum, odata cu trecerea la leul greu se impune perchezitia hainelor, recensamantul tutuLor obiectelor si curatenie generala :lol:

Share this post


Link to post

Costurile estimate: 20 mil us$. Cat 1km de autostrada! Hai sa fim seriosi.

 

Au venit niste amici din strainatate la mine. Doamne ce-a fost pe capul lor sa inmulteasca cu 37000lei (atata era euro atunci). Se uitau la milion cu un dispret extraordinar. Parca bacnota lor de 20 euro era mai apreciata!

 

Depinde de la tara la tara! Eu am prins trecerea de la Lira la Euro in Irlanda si n-am observat nici o modificare de pret. E drept ca Lira a fost singura moneda mai mare decat euro in momentul modificarii! Si la fel de drept esta ca aia e o tara in care de esti beat mort taximetristul iti ia din buzunar exact cat a fost cursa si iti lasa chitanta in loc sa stii a doua zi unde tzi s-au dus banii...

 

Mie imi convine trecerea la noul Leu. Daca in 2 ani si inflatia ajunge la 3% o sa vedeti ce incredere o sa aveti in leu atunci.

 

De fapt lucrurile vor urma acelasi scenariu pana vor termina astia de adus taxele si accizele la nivel UE. Dupa care preturile vor incepe sa scada pt ca piata va ajunge la saturatie (a se traduce prin noi la fundul sacului)

 

Si din nefericire si eu am salariul echivalent in us$. Si compania e americana! Nici nu vor sa auda de inflatie, devalorizare etc. "Out budgets are in us$. We can not modify them. Love it or leave it!" Rata la masina in euro! Si toate facturile in LEI.

Deci... sunt teribil de afectat... da' ce dreaq sa fac! Asta e!

 

Si mai e o chestiune importanta (si aci sunt un pic off-topic):

Guvernul spune asa: "Marim impozitele indirecte (accize, tva, taxe vamale - cele care se aplica pe consum in speta) ca sa ne aliniem la normele UE. In compensatie vom micsora impozitele si contributiile pe salarii."

Teoretic toate bune si frumoase! Dintr-un calcul mai atent rezulta ca cele 2 nu se compenseaza in totalitate. Sau macar nu se compenseaza pe structura consumurilor mele.

Problema apare cand te duci la sef sa ii spui: "S-au micsorat impozitele pe salarii. Daca firma cheltuieste aceeasi suma io ar trebui sa iau mai mult, nu?" Raspuns: "Fugi ma la plimbare de aici! Cand te-ai angajat am negociat NETul. Indiferent ce se intampla cu impozitele tu iei tot atat." TEAPA deci. Reducerea de impozit intra in buzunarul firmei. Noi, praful de pe toba!!!

 

Cand s-a introdus scutirea de impozit pt programatori cate firme au dat impozitul angajatului si cate au preferat sa micsoreze BRUTurile a.i. NETul + impozit sa iasa la fel. Deci, banii au ramas la cei care au platit lobby-ul... In afara de asta prevederea cum ca trebe sa ai 1 an in acea firma e facuta tot in favoarea firmelor. O noua legare de pamant a sclavilor ca pe vremea lui Mihai Viteazu.

Am eu cativa prieteni care si-au schimbat locurile de munca cand au aflat ce le-au facut patronii! Nu dam exemple ca ii defaimam pe patronii respectivi... stiu angajatii despre cine e vorba...

Share this post


Link to post

Mda, cam ai dreptate Panzer :?

 

La nemţi din câte ţin eu minte, a fost măgărie mare, s-a păstrat preţul, dar valuta e trecut de la marcă la EUR. O bere de 1 DM a devenit 1 EUR, şi bineînţeles că au fost scandaluri.

 

O chestie niţel offtopic: în Franţa, deşi s-a trecut la EUR, mai peste tot se afişau preţurile şi în franci ! chitanţa de la supermarket avea totalul în EUR (scris mare) şi în franci (scris mic).

Share this post


Link to post

Panzer, ai dreptate in ce ai scris.

 

In schimb la treaba asta:

Problema apare cand te duci la sef sa ii spui: "S-au micsorat impozitele pe salarii. Daca firma cheltuieste aceeasi suma io ar trebui sa iau mai mult, nu?" Raspuns: "Fugi ma la plimbare de aici! Cand te-ai angajat am negociat NETul ...

 

Vezi tu, pe vremea cind lucram la patron (acuma lucrez pentru mine :P )m-am dus si io cu chestii din astea. Si patronul mi-a zis: boid.gif. Dupa ce am prins experienta in firma respectiva, m-am dus cu alte texte, invatate la rindul lor de la altzii mai destepti ca mine, ceva de genul: 'Sint in firma asta de 2 ani, am realizat obiectivele stabilite la angajare, am facut asta si asta, am contribuit la firma cu asta si asta, as dori o compensare la salariul meu (deci nu folosesti cuvintul marire, da?)de 15%.' Cam asa, si face minuni te asigur io! :wink: Daca nu itzi mareste salariul, inseamana ca firma respectiva nu te merita si e timpul sa-ti gasesti altceva!

Share this post


Link to post

Nu ma refeream la primele de obiectiv sau la deja celebrul Review (anual sau bianual) unde ceeace spui tu este perfect adevarat. E normal sa primesti mai mult daca muncesti mai bine si prinzi vechime. Nu asta am comentat, pt ca aici sefii sunt corecti.

 

Ma refeream la inflatie + efectul schimbarilor de politici monetare si cum ne afecteaza ele pe noi. S-a adus reteta din VEST unde functioneaza binemerci. In Irlanda am prins si o reducere a taxelor. Cu ei negociasem insa BRUTul (cam cum ar veni la noi fondul de salarii: cat cheltuiesc ei cu tine in total). Cand au operat reducerile hopa m-am trezit ca luam mai mult. La noi, canci! (scuzati expresia)

 

Basca este ca si cei care la ei acasa sunt super corecti cand ajung la noi se imbolnavesc subit de "obiceiurile" balcanice... :(

 

Anyway: maine e sambata!!! si mai am o singura ora de munca pe saptamana asta! 8)

Share this post


Link to post

Din Mediafax Financial News:

 

Leul greu nu va aduce rotunjirea preţurilor, afirmă Mugur Isărescu

Denominarea monedei naţionale, prin tăierea a patru zerouri de la sfîrşitul actualelor bancnote şi monede, începînd cu 1 iulie 2005, nu va duce la o rotunjire a preţurilor, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Nu putem vorbi de rotunjire decît acolo unde se poate, cînd este vorba de un curs de schimb, iar lucrurile sînt mai complexe. Ce rotunjire se poate face cînd vor fi tăiate doar zerourile din coada leului. Preţurile în leul nou vor fi afişate cu patru luni înainte de denominare şi vom vedea dacă sînt eventuale rotunjiri", a spus Isărescu, la un seminar organizat de banca centrală pe tema denominării.

Pe de altă parte, viceguvernatorul Eugen Dijmărescu a recunoscut că, în cazul altor ţări care au procedat la denominare, au avut loc, pe termen scurt, uşoare majorări de preţuri.

Viceguvernatorul BNR a arătat, însă, că există o diferenţă între comportamentul din ţările care au denominat moneda naţională şi cele care au aderat la euro.

Astfel, în statele unde au avut loc tăieri de zerouri, o ajustare în sus a preţurilor a fost înregistrată cu aproximativ o lună înainte de momentul denominării, iar imediat după aceea s-a consemnat o reducere a ratei inflaţiei.

Spre deosebire de experienţa acestor ţări, trecerea la euro a statelor din spaţiul comunitar a adus majorări de preţuri ulterioare conversiei, pe o perioadă de două-trei luni. Rearanjarea preţurilor în spaţiul Uniunii Europene a avut la bază rotunjirea unor cursuri de schimb, fiind vorba de cotaţii cu zecimale.

Mugur Isărescu susţine că noua formulă de cupiuri va încuraja înapoierea restului şi afişarea de preţuri exprimate cu zecimale.

De la 1 iulie 2005, 10.000 de lei vechi vor reprezenta 1 leu nou. Structura cupiurilor va fi formată din şase bancnote, 1 leu şi cinci multipli, precum şi din patru monede metalice. Bancnotele în lei noi vor exprima valori de 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) şi 500 de lei (5.000.000 lei).

Divizorii leului greu vor fi un ban nou (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) şi 50 de bani (5.000 lei vechi).

Potrivit guvernatorului BNR, monedele actuale vor fi, cel mai probabil, foarte rapid retrase din circulaţie. Circulaţia paralelă este stabilită, potrivit legii, pînă la 31 decembrie 2006, respectiv 16 luni.

O retragere mai rapidă a vechilor cupiuri s-ar putea realiza şi în cazul bancnotelor cu valoare mică, respectiv 10.000 şi 50.000 de lei.

Viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a arătat că etapele de preschimbare vor fi accelerate în funcţie de percepţia populaţiei şi interesele băncilor şi agenţilor economici.

Conturile băncilor vor fi alimentate în perioada octombrie 2004-30 iunie 2005, noile cupiuri fiind destinate exclusiv seifurilor instituţiilor de credit, fără a putea fi utilizate nici măcar pentru adaptarea aparatelor electronice. Astfel, modificarea bancomatelor va fi permisă doar după data de 1 iulie 2005.

De la momentul denominării şi pînă la sfîrşitul anului viitor, va urma o perioadă de suplimentare a noii emisiuni pentru acoperirea nevoilor băneşti, mai ales pentru ultima parte a anului 2005, cînd există, sezonier, un necesar de numerar mai mare.

Anul 2006 va reprezenta etapa de finalizare a înlocuirii treptate a vechii structuri de cupiuri. "Pînă la sfîrşitul anului viitor va fi preschimbat jumătate din numerarul actual. BNR ar putea accelera procesul de tipărire şi preschimbare în funcţie de semnalele din piaţă, urmînd ca 31 decembrie 2006 să rămînă doar termen limită, aşa cum este stabilit prin lege", a spus Georgescu.

Actualele cupiuri îşi vor pierde puterea circulatorie de la 1 ianuarie 2007, dar vor putea fi preschimbate pe o perioadă de trei ani de la acea dată. "Această prevedere demonstrează că denominarea nu urmăreşte nici un impact confiscativ. De asemenea, circulaţia paralelă arată că prin denominare nimeni nu pierde şi nimeni nu cîştigă, totul se va simplifica, iar banii îşi păstrează valoarea", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a arătat că adaptarea omului obişnuit la leul nou ar trebui să fie foarte uşoară. El a exemplificat, spunînd că în Afganistan, ţară unde alfabetizarea este mult redusă, populaţia s-a obişnuit în doar cîteva luni.

Pe de altă parte, grafica şi culorile dominante ale bancnotelor noi rămîn asemănătoare cu cele ale cupiuri actuale.

De asemenea, vor fi păstrate potretele aceloraşi personaje. Singura bancnotă care nu are corespondent, cea de 500 de lei, va avea reprezentat portretul lui Mihai Eminescu. "Bancnota de 500 de lei va fi mai sofisticată, cu toate elementele de siguranţă cerute de un cupiu cu valoare mare. Valoarea de 500 de lei este echivalentul a 100 şi ceva de euro, pînă în 200, dar, dacă se întăreşte cursul, cine ştie...", a mai spus Isărescu.

Dimensiunile bancnotelor noi vor fi identice cu cele ale cupiurilor aproximativ corespondente în euro, ceea ce va permite băncilor să nu mai modifice bancomatele la momentul trecerii la moneda unică europeană.

În ceea ce priveşte costurile, guvernatorul a arătat că, deşi în primă fază vor fi mai ridicate, în următorii şase ani cheltuielile se vor plasa sub nivelul impus de păstrarea actualei structuri de cupiuri.

Pentru primul an, BNR estimează că va cheltui aproximativ 30 milioane de dolari.

 

Denominare

 

Isărescu va propune preschimbarea pe termen nelimitat a actualelor bancnote

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că va propune Consiliului de Administraţie al băncii centrale să aprobe preschimbarea pe termen nelimitat a bancnotelor actuale, de BNR, după data de 31 decembrie 2006, cînd vor pierde puterea circulatorie.

"Cred că am greşit cînd am stabilit nişte limite temporale pentru preschimbare. Cît timp reprezintă valori emise de banca centrală, aceasta are obligaţia să le preschimbe în orice moment", a explicat Isărescu.

Această măsură ar aduce un sentiment de siguranţă în rîndul populaţiei, care va înţelege că bancnotele actuale nu-şi vor pierde valoarea, iar procesul de denominare va presupune doar emisiunea unor bani noi.

"Garantez populaţiei României că din punct de vedere al organizatorilor sîntem pregătiţi. Nu vreau să diluăm mesajul în timp. O concentrare a dialogului cu populaţia, din partea BNR şi a băncilor comerciale, va avea loc în perioada ianuarie - iunie", a afirmat guvernatorul BNR, prezent la un seminar pe tema denominării.

Pe de altă parte, Isărescu a sfătuit bancherii să nu mai ridice problema preschimbării bancnotelor la ghişeele băncilor, pentru a nu stimula publicul spre aceste operaţiuni.

"Dacă se acreditează ideea că băncile trebuie să preschimbe banii vechi, veţi avea costuri suplimentare fără nici un motiv", le-a spus Isărescu bancherilor.

 

Bancherii doresc o perioadă mai scurtă de preschimbare a actualelor bancnote

Bancherii solicită BNR o perioadă mai scurtă de înlocuire a actualelor bancnote cu noile cupiuri ce vor intra pe piaţă de la 1 iulie 2005, posibilitatea introducerii imediate a leului greu la bancomate şi păstrarea codificării ISO pentru moneda naţională ROL (Romanian Leu).

Prezenţi la un seminar pe tema denominării, organizat de BNR, reprezentanţii băncilor au atras atenţia asupra pericolului ca după momentul iulie 2005 să apară din partea populaţiei o cerere foarte mare de cupiuri noi.

Vicepreşedintele BRD - Gprupe Societe Generale, Petre Bunescu, a arătat că există riscul ca o cerere nesatisfăcută de bancnote exprimînd leul greu să împingă populaţia la investiţia monedei vechi în valută sau în sectorul imobiliar.

"Există riscul creşterii efectului inflaţionist. Problema rămîne, anul viitor, cînd va scădea inflaţia şi se vor reduce dobînzile, cu cetăţeanul de rînd care nu găseşte lei noi şi îşi va îndrepta banii vechi către altceva", a spus Bunescu.

Aceste ipoteze ale bancherilor au în vedere o posibilă percepţie în rîndul populaţiei, care să valorizeze în exces deţinerea bancnotelor noi.

În acelaşi timp, oficialii instituţiilor de credit ridică şi problema afectării credibilităţii sistemului bancar, în cazul în care populaţia nu va bancnote noi la ghişeele băncilor atunci cînd solicită preschimbarea.

Preşedintele CEC, Enache Jiru, a arătat că asfel de situaţii se vor regăsi numai la băncile cu o reţea teritorială foarte dezvoltată, care se lovesc şi de categorii mai aparte de clienţi.

"Greul va fi la ghişeul bancar, în relaţia cu clientul. De asmenea, trebuie văzut ce se întîmpă cu acele conturi reziduale, unde sînt sume foarte mici, care nu mai interesează titularul", a adăugat Jiru.

El s-a raliat celorlalţi bancheri în ideea ca perioada de preschimbare să fie cît mai scurtă. "Din teorie se ştie că riscurile cresc direct proporţional cu timpul", a explicat oficialul CEC.

În replică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că denominarea este un proces care se adresează întregii populaţii, iar cel care gestionează procesul este obligat să aibă în vedere un optim naţional.

"Procesul de denominare trebuie să-i aibă în vedere pe toţi. Banul emis de BNR va intra şi în proprietatea copilului de zece ani pe care-l trmit părinţii după pîine. Noi nu-i putem dicta acelui copil să folosească, de a doua zi, noua bancnotă de un leu şi nu hîrtia de 10.000 de lei, pentru că este mai puţin costisitor pentru bănci", a spus guvernatorul BNR.

Cu toate acestea, Isărescu spune că procesul de preschimbare poate fi grăbit, dacă populaţia îşi manifestă dorinţa în acest sens, dar nu se poate modifica legea şi crea o obligativitate.

"Trebuie să ajungem la un optim naţional şi dacă cererea de bancnote noi e mare, vom grăbi preschimbarea chiar dacă vor creşte, probabil, costurile BNR", a mai spus Isărescu.

În ceea ce priveşte introducerea noilor cupiuri la bancomate imediat după momentul denominării, oficialul băncii centrale s-a arătat de acord ca BNR să asigure necesarul de bani care să permită alimentarea automatelor.

Isărescu s-a abţinut însă de la un punct de vedere final privind schimbarea codificării ISO a monedei naţionale din ROL (Romanian Leu) în RON (Romanian New).

Bancherii susţin că aceste modificări trebuie transmise tuturor corespondenţilor internaţionali şi vor necesita şi schimbări în constituirea codificării IBAN.

Share this post


Link to post

Şi iată că astăzi am văzut CD-uri blank de vânzare cu un leu :dizzy:

Share this post


Link to post

asha scumpe, bre? #-o ...eu am vazut cu 0.65 RON Verbatimuri Bulk de 25 :D

Share this post


Link to post

RON îi zice la leul greu ?

Share this post


Link to post

Iegzact!

ROmanian New Leu

Share this post


Link to post
RON îi zice la leul greu ?

 

Mai exact ROmanian New, fara leu ... citat BNR :D

Share this post


Link to post

Trecerea la Leul Beton trebuia facuta imediat dupa '90. Nu se ajungea acum la N zerouri. Pana acum s-a cheltuit pe lucrul cu cifre multe, acum se cheltuieste pentru cifre putine. Eu zic sa plateasca Isarescu, de la el, ca a dovedit incompetentza timp de 15 ani. Italienii aveau 2 zerouri in plus si n-au facut caz de asta. Mai bine ar aprecia leul la adevarata valoare, ca tot la devalorizat el artificial, din birou, sa-i favorizeze pe niste exportatori de conjuctura care au facut averi nemeritate pe spatele unor intreprinderi in deruta si pe banii consumatorilor de importuri. La cursul permanent crescator si umflat cu pompa de Isarescu, caruia i-ar trebui sa-i cada trompa (ca alta rima n-am gasit), orice fraier stie sa exporte in vest.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...