Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Dacia Logan (fosta X90)

Recommended Posts

Evident ! Insa nu pentru Dacia ci pentru cumparator ;) Din punctul ei de vedere, uzina a bagat - sa zicem - 6000 EUR, vrea profit 1000 EUR ... ata ete ! Daca ar fi vorba exclusiv de o singura operatiune (sau hai sa-i zicem TUN) atunci da, rationamentul tau ar fi 100% corect. Daca vorbim de o activitate pe termen lung (ceea ce, sa recunoastem, e si cazul Dacia) atunci lucrurile nu mai sint asa de simple. Cei de la Mioveni stiu ca pentru lotul din Aprilie 2009 au nevoie de XXX EUR, pe care, evident, o sa ii cumpere la cotatia actuala. Nu zic ca nu ar cistiga nimic din toata povestea asta, insa jocul poate fi cu mai multe taisuri. Intre 1999 si 2006 am avut o activitate sustinuta de export, m-am lovit de problemele legate de cursul valutar asa ca stiu cit de cit ce vorbesc.

Share this post


Link to post

Am zis-o si mai demult. Pentru nemti, Loganul e echivalentul a cateva salarii. In conditiile actuale, ei isi dau seama ca cel mai bine e sa se multumeasca cu putin si sa nu investeasca prea multi bani in masini. Mai vine si programul rabla, care la ei inseamna 2500 de euro, rezulta un pret de nimic pentru Logan. Si, la cat ajunge sa ii coste pe nemti masina asta, ii doare fix la banana ca e finisata cam naspa, ca e urata, ca e nustiucum, ci ca e o masina cu care sa-ti faci treaba si de care sa te doara unde nu intra soarele.

Ce bine era daca in anii 90 se dezvolta si la noi infrastructura...ar fi venit mai mult investitori sa faca fabrici pe aici, sa faca produse low-cost, pentru romani, chipurile (desi romanul caruia ii este destinat Loganul trebuie sa-si faca credit pe minim 10 ani, cei care sunt cu o clasa sociala mai sus deja isi dau seama ca nu prea merita banii, cel putin in Ro, in afara mai conteaza si impozite, asigurari, etc) si, acum, in situatii de criza, ajungeam sa ne dezvoltam pe seama celor care realizeaza acum ca trebuie sa lase deoparte luxul, si, sa se axeze doar pe necesitati.

Acum sa fim seriosi, ce e mai sus de Megane sau Octavia, este, totusi, un moft, se poate si fara ele.

 

Dar, ca de obicei, am dovedit intotdeauna ca suntem romani tampiti si am ratat toate ocaziile, de a ajuns faima negativa pentru o firma sa arate ca are afaceri in Ro.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post
In conditiile actuale, ei isi dau seama ca cel mai bine e sa se multumeasca cu putin si sa nu investeasca prea multi bani in masini. Mai vine si programul rabla, care la ei inseamna 2500 de euro, rezulta un pret de nimic pentru Logan. Si, la cat ajunge sa ii coste pe nemti masina asta, ii doare fix la banana ca e finisata cam naspa, ca e urata, ca e nustiucum, ci ca e o masina cu care sa-ti faci treaba si de care sa te doara unde nu intra soarele.

Ce bine era daca in anii 90 se dezvolta si la noi infrastructura...ar fi venit mai mult investitori sa faca fabrici pe aici, sa faca produse low-cost, pentru romani, chipurile (desi romanul caruia ii este destinat Loganul trebuie sa-si faca credit pe minim 10 ani, cei care sunt cu o clasa sociala mai sus deja isi dau seama ca nu prea merita banii, cel putin in Ro, in afara mai conteaza si impozite, asigurari, etc)

 

Deci, ce inteleg eu de aici... pe neamt il doare la banana ca foloseste o masina finisata nasol, urata bla bla, in schimb romanul, daca are bani sa isi ia masina in mai putin de 10 ani, inseamna ca e prea avut ca sa se mai uite la asa ceva. Chiar daca, defapt romanu' in cauza are un venit destul de mult sub cel al neamtului. Mda, sa traim.. bine. Cat despre partea cu impozite, asigurari blablabla... am impresia ca tot acolo is ceva mai mici (raportand, evident, la venituri).

Share this post


Link to post

Sa nu uitam ca in De traiesc si alte natii. Neamtul este prea orgolios sa-si cumpere Logan sau Sandero, ei sunt nationalisti in privinta masinilor; poate japonezele au trecere la ei. Am prieteni in De, etnici germani, plecati din Ro, dar nu cred ca o sa-i vad vreodata cu... by R.

Share this post


Link to post

Loganul, prin echiparile sale, s-ar parea ca e destinat celor cu venituri foarte mici, stiut fiind ca la o masina, se vand in general variantele cele mai ieftine spre medii. Pentru multi insa, daca tot dau ceva mii de euro bune pe masina si se inglodeaza cativa ani in rate pentru ea, conteaza ca respectiva masina sa aiba si un aer conditionat, aer pe care il gasim doar pe echiparile de varf, de parca ar fi cine stie ce dotare. Ori, pentru aer, mai trebuie cumparate si proiectoare, cd-player si alte nimicuri, de care romanul se poate dispensa si pentru care plateste destul luna de luna la rata.

Ori, pentru neamtul de aceeasi stare sociala ca romanul caruia ii este destinat Loganul, ii este mult mai usor sa si-l achizitioneze, daca ne uitam la salariile lor si la cat costa un Logan. Daca ti-ai permite sa-ti iei o masina decenta cu doar 4-5 salarii, este ca n-ai mai trata-o ca pe un bibelou?

 

Acolo, masina e o necesitate, nu un lux, si poate fi procurata la fel de usor cum poate fi procurat un telefon mobil la noi. La noi insa, francezii au creeat o masina low-cost, dar care tot este scumpa pentru romanii de rand.

Share this post


Link to post
Loganul, prin echiparile sale, s-ar parea ca e destinat celor cu venituri foarte mici, ... low-cost, dar care tot este scumpa pentru romanii de rand.

Acum este foarte greu , pentru un roman, cu venituri medii spre mici sa-si cumpere masina noua, Logan sau Sandero, pentru ca ( , ) conditiile de acordare a creditelor sunt altele fata de anul trecut. Uitati-va in parcarile mari la numerele masinilor si vedeti cate au nr rosii; cam rare spre nici una.

Share this post


Link to post

Compenseaza cu BMW-urile seria 3 din 95, Golf 3-urile de acum 15 ani, etc, sa fim noi sanatosi, rable cu numere rosii sunt destule.

Share this post


Link to post

Toate masinile pe care le-ai enumerat tu mai ingroapa 10 tigai rino, made in turcia(cu t mic).

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Ce, la cine si cum?

 

kornel: Pe langa faptul ca esti offtopic, nici nu ai dreptate. M-am saturat de toate sicriele de import de prin Iasi care abia isi muta tablele, baraie ca dracu, nu au amortizoare din tinerete sau au evacuarea prinsa cu sarma. Enough! Daca si-ar face RAR-ul treaba alea nu ar fi fost inmatriculate si nu ar avea ce cauta pe drumurile patriei. Mai bine un logan/sandel nou decat un sicriu de 15 ani intretinut la standardele de spatele blocului.

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Oameni buni ! Nu comparati nivelul de top al Dacia cu niste super-cazaturi la care nu s-a schimbat uleiul din 1900 toamna, lichidul de frina este cel din dotarea uzinei, s.a.m.d. Hai sa comparam Loganul/Sandelul cu un BMW intretinut si care a trecut toate ITP-urile pe bune ... Intr-o astfel de situatie eu declar ca as alege in orice moment BMW-ul. Ma rog, exemplul poate nu e bine ales dat fiind faptul ca sint dusman declarat al tractiunii pe spate :) . In fine, discutia ar trebui sa se orienteze catre alte criterii de selectie. Voi nu aveti ceva in particular (exceptind poate doar norma de poluare) cu virsta unei anumite masini vs. Logan/Sandero nou. Pe voi, ca si pe mine de altfel, va deranjeaza cazanele, masinile neintretinute si batjocorite. A compara un Logan chiar si nou cu un BMW/Mertz/Audi/VW/Toyota/Honda/etc din 1995 bine intretinuta mie mi se pare deplasat. Nu pentru ca as fi fan Dacia sau din alte motive nationaliste sint si eu de acord cu niste ITP-uri 100% serioase si trimiterea la REMAT a acelor carute motorizate care reprezinta adevarate pericole pe drumurile publice. Totusi, inca o data o spun, nu vad o legatura directa intre virsta unei masini si starea sa tehnica ...

Share this post


Link to post
Totusi, inca o data o spun, nu vad o legatura directa intre virsta unei masini si starea sa tehnica ...

Exista o legatura f stransa, cred ca observata si aici pe forum din plin: cu cat masina e mai veche cu atat sansele ca ea sa fie slab intretinuta sunt mai ridicate. De ce?... E f simplu: o masina mai veche (peste 10 ani) are costuri de intretinere mai mari decat una de 1-2 ani iar problemele nerezolvate la timp tind sa se adune... Asta ca sa nu mai pui ca e f probabil ca in viata ei masina aia sa fi avut mai multi proprietari, sa fi trecut prin jde service-uri si sa ascunda tot felul de improvizatii.

Edited by andreib

Share this post


Link to post
In momentul in care cea mai mare parte a productiei se duce la export, nu prea mai conteaza cotatia EUR pe piata locala. Pretul de vinzare (local) a ramas neschimbat - in EUR. In plus, daca si furnizorii Dacia folosesc ca referinta EUR, iarasi nu prea mai conteaza (pentru Dacia) valoarea EUR. CV, motor, bord ... se aduna destul de multe !

 

 

Loganul a fost vandut INTODEAUNA in Euro, chiar si atunci cand Euro era in cadere libera. Bineinteles insa ca in aceler vremuri aveau grija ca din cand in cand sa-l mai scumpeasca.

Daca nu ma insel in 2004 cand a aparut cea mai ieftina versiune era 5600 Euro, acum aceeasi versiune este 6400.

 

Eu aprilie 2005 am luat masina in euro cand cursul era cam 4,1 ... apoi ani de zile am platiyt la ea la 3,x  <img src= ">

 

@andreib - costurile la o masina veche nu sunt mai mari decat la una mai noua, gandestete doar ca nu esti nevoit sa faci operatiunea la serviceuri autorizate de catre producator (adica la tarife orare duble). E drept ca la masinile mai vechi apar pbe de caroserie care iara-si sunt extrem de scump de remediat.

 

Mai depinde si de tipul masinii, de accesibilitatea pieselor, etc

 

pacatoasa la noi este mentalitatea ... ca romanul se uita doar daca are bani sa-o cumpere nu sa si-o intretina, daca la una noua e "silit" sa o intretina de faptul ca altfelk pierde garantia, la uina veche ... uita de schimb ulei, de geometrie, etc ... asa ca se trezeste ca o masina luata buna ... ajunge fumigatoare in nici 1/2 an

Edited by tarzy

Share this post


Link to post
kornel: Pe langa faptul ca esti offtopic, nici nu ai dreptate. M-am saturat de toate sicriele de import de prin Iasi care abia isi muta tablele, baraie ca dracu, nu au amortizoare din tinerete sau au evacuarea prinsa cu sarma.

Dupa cum a zis si Salex hai sa comparam Loganuri si Sandero noi cu cazane de seria 3 si Golf 3 intretinute.Sau daca vrei hai sa comparam Loganuri din primele aparitii care au fost pe taxi si au sute de mii de km si sunt daramate cu acelasi gen de cazane nemtesti.Sa nu comparam mere cu pere ,cum se faceau acum ceva timp pe topicul otto vs. diesel, fara a se specifica TURBO diesel cu otto aspirate.

Ca fapt divers tatal meu,care lucreaza intr-un service auto, are un opel kadet din '88 super intretinuta ptr varsta ei,pe care a cumparat-o in 2004 fara a sti exact cati km are.A schimbat la ea tot de la distributie, ulei, filtre, pivoti, etc. iar toata afacerea la vremea respectiva a ajuns vreo 75 mil, si nu s-ar desparti de ea pentru nicio caruta made in mioveni, by rino.

Edited by kornelush

Share this post


Link to post
Ca fapt divers tatal meu,care lucreaza intr-un service auto, are un opel kadet din '88 super intretinuta ptr varsta ei,pe care a cumparat-o in 2004 fara a sti exact cati km are.A schimbat la ea tot de la distributie, ulei, filtre, pivoti, etc. iar toata afacerea la vremea respectiva a ajuns vreo 75 mil

Cuvinetele cheie sunt ,,lucreaza in service" si 75mil. Eu unul chiar daca imi place sa mai mesteresc din cand in cand NU mai am timp nici sa verific uleiul.Ce toata lumea omite cand vb de o masina veche este timpul pierdut si valoarea muncii prestate in regie proprie.

La matiz in 4 ani, nubira in 4 ani si grande punto in 2 ani, toate luate de noi, in total nu am cheltuit 75mil pe intretinere!

 

Si da, o masina noua este INTOTDEAUNA mai ieftin de intretinut decat una de peste 10 ani. In primii 2- 3 ani tot ce ai de facut e sa te duci la reprezentanta si sa platesti reviziile, eventual sa mai remediezi gratuit cate o mica defectiune. Oricat de bun ar fi fost golful 3 acum 15 ani pentru orice masina este f mult. Ca mai gasesti masini intretinute este adevarat, dar nu este nici pe departe o regula. Un bun care are durata medie de viata 5-10 ani nu poate fi perfect dupa 15-20, e un fier care sufera uzura.

 

Mergeti intr-un service daewoo sa vedeti in ce hal ajung cielo/espero coreene... Pericole publice, pline de improvizatii si carpeli, intretinute ca daciile vechi la care nimic nu mai este intreg... Carpesti una si crapa alta...

 

Si oricum ceva e gresit aici: eu am ajuns sa apar loganu? :-?

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Tarzan, mioveniul si-a primit banul de la finantator in momentul cand a vandut masina, deci faci confuzii grele, tu daca platesti rate, platesti celui ce te-a creditat indiferent ca e leasing sau banca.

 

Kornelush, de 75 de milioane ii dadeam foc cazanului =)) Cum mama naibii sa fie mai buna ca un logan nou? Asa plasticos cum e, e o masina noua, cu garantie, care totusi si-a aratat ceva fiabilitate, este euro 4.. deci nu vad ce se poate cumpara cu o rabla de 20 de ani, ca doar nu cred ca vorbim de vreo scula de rolls sau ferrari.

Share this post


Link to post

@andreib: Hai sa ne intelegem. Si eu am exclus din start masini cirpite, neintretinute, cu improvizatii ... Nu astora le iau apararea ! Pe astea si eu "le-am trimis" la REMAT ! Oarecum mi-ai dat dreptate, mascat ce-i drept ;) . Si anume PROPRIETARII sint cei care trebuie condamnati pentru starea jalnica a multor cazane ! E drept ca asa se gindeste la noi ... "are 15 ani, da-o dracu', mai trag de ea pina cade si asta e". Eu unul nu am fost in Franta insa imi tot spune un amic stabilit in Paris cit de uimit este de "virsta" parcului auto. Inca gasesti 2CV, Renault-uri antice, etc. pe toate drumurile. Evident ca o Dacie actuala este "peste" respectivele jucarii (ABS, EURO4, AC, Air Bag, etc), insa eu vreau doar sa spun inca o data: nu virsta ma deranjeaza la o masina ci starea tehnica. Daca asta ar fi OK, eu sint in continuare dispus sa merg pe mina unei masini mai vechi in defavoarea Loganului. Care Logan, sa am iertare, in afara de data fabricatiei trecuta in CI si a motorului EURO4, NU este nici pe departe o masina a anului 2009.

Share this post


Link to post

Din discutiile de mai sus o sa propun ca viitoarele masini pentru firma sa fie bmw-uri din 1990-1995 pe care o sa le luam din germania in loc de logane dizal...

Share this post


Link to post
...

 

Si da, o masina noua este INTOTDEAUNA mai ieftin de intretinut decat una de peste 10 ani. ...

 

Depinde ce si cat bagi in ecuatie.

 

La Logan ... care vorba aia e "cea mai ieftina masina noua" am platit ptr intretinere in medie cam 300-350 Euro / an, la vechea berlina cheltuiam de 2 ori pe an cam 100 Euro ... si aici intrau si diverse piese schimbate nu ca la logan unde intra numai "consumabile".

La masinile vechi merge ulei mai slab (adica mai ieftin), cum spuneam nu esti legat de service autorizat (adica manopera la jumatate minim), oferta de piese&consumabile mai diversificata (la masin noi ai doar "branduite" - adica X3 valoarea) etc

 

 

 

Tarzan, mioveniul si-a primit banul de la finantator in momentul cand a vandut masina, deci faci confuzii grele, tu daca platesti rate, platesti celui ce te-a creditat indiferent ca e leasing sau banca.

...

 

Stiu asta stimabile, ideea era ca Loganul are pret de vanzare in Euro ...

Share this post


Link to post

Bre, tu o dai dupa cum bate vantul? Dacia veche orice faceai tot se strica, ca era o cazatura toata. Nu cred ca la acelasi nr de km dai pe intretinere mai mult la logan, sa fim seriosi... Doar daca 1300le vechi il intretineai pe prinicipiul mai merge asa...

 

Iar la masinile SH umbli dupa piese de-ti vine acru (nu vb de daewoo) si gasesti la cele mai variate preturi si calitate cat incape... Oricum trebuie sa ajungi in service, ca doar nu pornesti cu ideea ca o s-o faca nea mitica tractoristu'... Si chiar daca o faci la nea mitica tot te costa mai mult reparatiile per ansamblu decat te-ar costa schimbatul unui filtru la una noua...

Edited by andreib

Share this post


Link to post
Kornelush, de 75 de milioane ii dadeam foc cazanului =)) Cum mama naibii sa fie mai buna ca un logan nou?
... iar toata afacerea la vremea respectiva a ajuns vreo 75 mil, si nu s-ar desparti de ea pentru nicio caruta made in mioveni, by rino.

Citeste tot stimabile, iar 75 mil e pretul in care e inclusa si masina, ca sa zic asa.

Share this post


Link to post

Si cred ca de 75 de mil e mai buna ca un sandero/logan nou... Cred ca trebuie sa facem coltul SF al forumului.

Share this post


Link to post
, si nu s-ar desparti de ea pentru nicio caruta made in mioveni, by rino.

Acum se vede mai bine?

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Am mers aseara cu un taxi in iasi, un logan cu 183.000 km la bord. Masina de firma. Mi s-a parut ca se tine excelent. Soferul zicea ca el o conduce de noua si nu l-a lasat in drum niciodata. Intretinere la service Dacia ca in carte. Nu stia sa-mi spune ce s-a schimbat dar se vedea ca mere calumea si stia macar ca la motor nu s-a umblat. Motorul mergea ca nou, fara zgomote ciudate.

Eu zic ca este remarcabil, asteptarile noastre de logan erau ca ajunge la 100k fara probleme majore...

Share this post


Link to post
Acum se vede mai bine?

 

Eu unul am un vaz foarte bun, si cred ca si altii, asa ca eu zic ca nu e nevoie sa tipi, da?

Daca tatal tau e foate multmit de ea e foarte bine, poate nu o da nici pe un mertan.. nu zic ca nu se poate.

Dar asta nu inseamna ca e mai buna decat mertanul cu pricina.. asa ca sa ramanem la o judecata normala,

si la rationamente corecte, altfel putem ridica in slavi orice gunoi mizarabil de masina la rang de limuzina.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...