Jump to content
Sign in to follow this  
NFS

Nascut In Zodia Porcului

Recommended Posts

Datele problemei:

Oboseala acumultata (conduceam deja de 11 ore in continuu - baska Moeciu si drumul pina acolo!);

Noapte;

Ploaie (carosabil ud);

Serpentine.

Viteza (nu prea mare, dar totusi neadaptata conditiilor de trafic).

 

Putin inainte de Niş (sudul Serbiei), coboram pe drumul in cauza. In dreapta deal (pamant), in stinga vale. Curba la dreapta, nu foarte inchisa (nici macar 90 de grade). Trag de volan dreapta si pun frina (probabil cam prea brusc), rotile se blocheaza si incep sa derapez spre stinga (adica inainte, pe directia de mers de pina atunci). Fac ABS-ul saracului, mai redresez nitel masina... apoi iar se blocheaza rotile, dau iar drumu, aduc masina paralel cu noua directie de deplasare, totusi derapam in continuare... nu mai tin minte exact de cite ori am facut manevra cu ABS-ul saracului, totul s-a petrecut in citeva fractiuni de secunda, cert e ca am pierdut controlul si m-am repezit in santul adinc de vreo 2 metri!

Santul era captusit cu diverse tufe si pomisori. Ca intr-un film de groaza am vazut crengi si frunze lovind in parbriz si trecind pe deasupra mea.

In cele din urma m-am proptit intr-un pomishor. A facut ceva trosc si acolo am intepenit! Masina era inclinata pe stinga cam la 45 de grade.

 

Cum am zis, nu aveam viteza prea mare si mai si reusisem deja sa reduc binishor pina sa intru in sant.

 

Care va sa zica... m-am oprit! Am stat un picutz nemiscat asteptind sa vad daca ma rastorn sau nu. Nu m-am rasturnat! Mi-am numarat oasele... eram intreg, nu ma durea nimic (purtam centura). Am remarcat ca motorul inca merge (la fel de silentios cum il stiam). Asta era bine! Asa ca l-am oprit! Acum imi amintesc ca am stins si farurile!!!!

Am deschis usa din stinga incetisor ca nu cumva sa schimb centrul de greutate al masinii si sa se rastoarne. Nu s-a rasturnat. Cu miscari de felina mi-am scos centura si m-am aruncat in jos si am taiat-o repede de pe directia pe care ar fi putut sa cada masina. N-a cazut. M-am dus linga ea si am pus mina pe ea, parea destul de stabila.

 

Am zis, bun, am scapat, multumesc lui D-zeu, dar am sfeclit-o, e nasol... bun, motoru merge, da' cred ca fatza e muci, ca sa nu mai zic de roti, cum mai ajung eu in Kosovo!?

M-am urcat pe drum... de pe drum ma uitam in jos la masina care era aproape pe o parte (deci eu de sus, de la vreun metru deasupra ei, o vedeam dintr-o parte - asta ca sa va faceti o imagine, cit era de aplecata!!!)

Bun, deci eram singur pe strada... dupa vre-un minut, in care (nici nu mai stiu, asa eram de agitat, cred ca am mai coborit o data la masina, habar nu mai am de ce), apar doua masini, una dintr-o parte, una din ailalta... le fac cu mina, ala care venea de sus mai mai sa pateasca la fel ca mine, pina la urma opreste! Le spun tarashenia, intre timp mai apar citiva... si hai sa punem mina la treaba (la noi, nu stiu citi s-ar fi oprit!!!!!). Am incercat s-o impingem, era intepenita bine. Pina la urma am luat-o de aripile din spate si am ridicat-o pe sus si i-am mutat kurul vreo juma de metru spre stinga.

 

Aha... am uitat sa va zic, ca la un metru mai jos era o potecutza care ducea pana mea stie unde si care la vreo 20 de metri mai in spate dadea taman in drumu mare!

 

Bun, dupa ce am pus masina cu spatele pe directia spre potecutza, m-am suit la volan, am pornit motoru si am bagat "reverse". N-a vrut sa se miste. Atunci sirbii m-au luat de aripile din fatza si m-au impins pina au prins rotile ceva aderentza, crengi si maracini se agatzau de oglinzi si faceau sciiiiirtz pe tabla... dupa care am mers cu spatele pe potecutza pina am iesit in drumu mare. Am tras intr-o parte, iar un tip a venit la mine si mi-a zis "Dom'ne, masina n-are nimic, sunteti un om foarte norocos!". I-am strins mina, le-am multumit si s-au carat!

Mi-am luat lanterna si am inceput sa inspectez la masina... INCREDIBIL, masina nu are nici o zgirietura!!!!! Nici macar numarul indoit! Ce naiba a facut trosc in copac, habar n-am , la fel, unde sunt urmele de la crengile alea care scrârţâiau pe tabla?!?!

Mi-am facut o mare cruce si i-am multumit lui Dumnezeu ca am avut asa noroc porcesc.

 

M-am urcat si am pornit mai departe... de data asta cu mai mult simt de raspundere... ascultind cu mare atentie sa vad daca bate ceva pe la roti. Canci. Merge ca si pina acum. Nu-mi venea sa cred. Am ajuns la autostrada si i-am dat pina la 120 sa vad cum se comporta. Absolut la fel ca inainte. DE NECREZUT, DAR TOTUSI ASA A FOST!

 

Care va zica... eu n-am patit absolut nimic, iar masina e aproape ok... dupa ce am indreptat o curba!!!! Totusi... eu am luat-o ca pe un warning pe care mi l-a dat viatza. Probabil a vrut sa-mi spuna "Fraiere, pay atenşăn mărit că poa' sa iasă nasol. Iete un demo version!"

 

Ca sa revenim mai spre aspecte tehnice, de ce zic ca masina e aproape ok?: in afara de faptul ca-mi zdrangane usurel ceva prin usa de la sofer, din nu stiu exact ce motive acum cind merg drept sta volanul un pic spre dreapta!!!!!!! Iar daca ii dau drumul se apuca si vireaza spre stinga! Mi s-o fi strimbat bascula? Nu m-as mira. Da' totusi, la 120 nu bate si nu troncane si nu vibreaza nimic!

 

La birou cind am ajuns dimineatza, m-a intrebat una "How was your weekend?"... i-am raspuns "It was ok"... apoi am completat "Actually the best of my life!" Cum altfel sa fie weekendul in care am scapat cu viatza!?!?

Share this post


Link to post

Si nu te-ai oprit la o biserica sa aprinzi o luminare, Serge???  <img src= "> ... fie ea si catolica??????????? nu-i frumos...

Share this post


Link to post

Deci partea cu scapat intreg, s-ar mai intelege... dar chiar asa fara nici o zgarietura, nici macar pe masina ?!?! :shock:

 

La limita imposibilului, ce mai ! Bine c-ai scapat fara probleme (sincer, ai scapat foarte, foarte ieftin din asa patanie) !

Share this post


Link to post

Aha... as mai vrea sa adaug ca numa roata de pe dreapta fatza era Pirelli. Alelalte erau Continental care vad ca de fapt sunt tot un fel de Montane.

 <img src= ">

 

Banuiala mea e totusi ca pe portiunea aia, din cauza ploii se adunase ceva pietris, nisip de pe deal.

Cred ca d-aia am derapat, ca totusi au fost si curbe mai naspa si luate mai in fortza si n-am avut nici o problema!

Iar dupa patzanie, am bagat pina la 90 apoi am pus o frina brusca ca sa vad daca mai derapez... era drum drept... n-a derapat deloc!!! Dosarele X ! :roll:

 

Mi-am mai amintit o problema ce am la masina in urma evenimentului: mi-am pierdut capacelul ala negru de la roata din stinga fatza!

 

Iuzare... ai dreptate cu lumanarea aia, asa o sa fac. :cadelnita:

Share this post


Link to post

Wow!! Ai dreptate cu zodia aia :o ... cit despre masina, trebuie sa recunoastem ca astea galbene au fost foarte reusite. :roll:

Share this post


Link to post
Aha... as mai vrea sa adaug ca numa roata de pe dreapta fatza era Pirelli. Alelalte erau Continental care vad ca de fapt sunt tot un fel de Montane.  <img src= ">

Zic si eu bine c-a fost doar atat, mare noroc ai avut. Acu' intrebarea mea, ai roti cu profil diferit pe puntea fata? Ca parca ziceai ca ai luat 2 Pirelli pe fata, ai avut pana? Ca e nasol, si in manual scrie ca macar pe tractiune sa ai profil identic, ca altfel e de nashpa, nu cumva asta s-a intamplat, adica ai pierdut tractiunea pe o parte si ai facut un mic "spin", ca sa zic asa?

Share this post


Link to post

Pai pe fatza imi luasem doo Pirelli de care eram foarte incantat... numa' ca in graba venirii la intalnirea de la Moeciu, am luat o bordura cam inalta cu stinga fatza, da numa cu partea din interior a jentii (pe drumul dintre Tr. Severin si Craiova, care e tot in lucru). Ma rog, am pus rezerva (Continental nou noutz) si m-am dus cu Pirelli-ul la vulcanizare. Mi-a dat omu ciocane in janta si culmea, era mesariash la ciocaneala, a indreptat-o misto!

Dar cind a bagat aer in ea, a vazut ca rasufla pe linga janta, se ciupise si perforase caucuicul intr-o parte. Mi-a pus un petec pe interior, dar n-am mai avut curaj s-o pun pe fatza! Asa am ajuns sa merg cu doua diferite pe fatza.

 

Intrebi daca am facut "spin". Nu... din contra... imagineaza-ti ca am luat o curba "mai larga" decat ar fi trebuit. :?

Share this post


Link to post

Uau man! :? Bine ca esti in viata. Tabla se repara. Drumurile astea de noapte sint periculoase rau de tot. Bine ca nu am consumat bateriile de la lanterna ta la gratarul de la Moeciu. Bafta!

Share this post


Link to post

Serge, si nu-mi spui si mie cum e cu chestia aia cu ABS-ul saracului?... ca stii matale ca eu sunt afon in chestii din-astea si poate m-o feri si pe mine de vreun necaz candva... Doamne fer'....

Share this post


Link to post

Iti zic eu :)

 

Ideea este sa nu te trantesti pe pedala de frana, pentru ca risti sa blochezi rotile. In loc de asta, o pompezi repetat; eventual aplici ritualul "pompat frana, eliberat frana, invartit volanul pe o directie convenabila incercand cat de cat sa redresezi masina" de mai multe ori.

Share this post


Link to post

aha...uite ca muream prost si nu stiam cum se numeste manevra asta... am practicat-o si eu pe polei sau udatura... sar'na VAXXi (ti-am zis eu ca pun intrebari cretine :lol: )

Share this post


Link to post

sergiule, m'ai emotzionat teribil.. chiar ma gandeam la tine cand m'am culcat aseara ca totzi am andocat, doar tu mai eshti pe drum..

uff.. bine ca eshti ok, slava Domnului!!

 

ps: chestia cu demo version a fost kriminala!

bafta multa shi in continuare, ca ieri se pare ca ai consumat o doza uriasha!!

cand mai vii sa ai multa grija, pls.. va trebui sa :drinkers: in cinstea acestei shanse de level two care tzi'a fost acordata!

numai bine, sergiulica!

Share this post


Link to post

Hai ca mi s'a mai luat o piatra de pe inima aseara .. numai ca nu am mai avut putere sa mai scriu .

Bine ca ai ajuns cu bine si ca esti intreg .

Cu treaba cu level doi .. un singu lucru vreau sa zic ... : !0x God u had coins on you ! :D ... haz de necaz ...

toate cele bune

Share this post


Link to post

Deci Sergiule numai ZEII te-au tinut mai alive sa stii !!...Vezi ca in puii mei NU MAI PLECI TU ASA AIUREA LA UN ASEMENEA DRUM...M-am gandit eu ca ceva aventuri ai putea avea cand m-am oprit pe la Ploiesti era nopate pe la 8.30 si m-am gandit bai bagami-as daca eu sunt ini halul asta (deci eram mai mai sa adorm de obioseala) zic NFS -ul de draq o face ...A doua zi sti si tu ca la tine ne gandeam...Deci mai da' eu nici macar n-am stiut ca tu ai batut drumyul si vineri mai nebun esti adica ai fost !...Fi atent cu viteza mai eu am mers si cu 60 duminica seara pe bune e naspa rau si Continentalurile astea sunt chiar de cacao pe ploaie !....CLAR ASTA !!....Cand mai vi back!?!?

Share this post


Link to post

Nu pot sa zic decat ca rasuflu usurat.Era naspha ca o chestie misto sa se inceheie cu ceva neplacut pt noi.

Share this post


Link to post

totul e bine cand se termina cu bine - e o vorba sfanta!!!!

 

sanatatea conteaza cel mai mult.

 

sper ca pana la urma nici masina sa nu aiba mari probleme, fa un test la geometrie, nu cred ca e ceva strambat pe sub masina...

 

bafta multa...NFS-ule

Share this post


Link to post

Iesirile in decor nu se uita usor. Din experienta, in acele momente, timpul parca se dilata. Cu multi ani in urma, in Mamaia, pe la hotel Perla, am facut o jumatate de pirueta la 60km/h. Parca nu se mai oprea masina. Atunci am fost inspirat sa nu folosesc frana, si am accelerat la maxim. Asa mi-a venit. Mai tarziu am realizat ca era singura solutie sa scap de copacii grosii de un metru care defilau pe langa borul masinii. De... tractiune fatza.

Cel mai important este ca te-ai ales doar cu sperietura. Daca s-a impins de masina, chiar nu s-a indoit nimic? La ce tabla are pe afara este de mirare.

La faza cu directia, asa cum spunea si emilv, repede la unghiuri.

Share this post


Link to post
Daca s-a impins de masina, chiar nu s-a indoit nimic? La ce tabla are pe afara este de mirare.

La faza cu directia, asa cum spunea si emilv, repede la unghiuri.

Stiu ca pare incredibil, dar chiar nu s-a indoit nimic! Cel putin eu nu am remarcat nimic. Si sa stii ca am ochi foarte critic la treaba asta.

Probabil ca dupa ce-i trag o spalare o sa mai remarc citeva zgirieturi, dar deocamdata e doar murdara pe unde au pus aia mainile! Am vrut sa vad daca sunt zgirieturi asa ca am dat cu degetul si dedesupt e vopsea curata!

Aia n-au impins, ci mai degraba au apucat de aripi, deasupra rotilor si au ridicat.

 

Azi am mai remarcat niste pamant si iarba infipte pe undeva prin partea de jos a radiatorului... bine ca nu s-a spart. Si o bucaztica de plastic care lipseste din suportul numarului din fatza!!!!

Inca nu-mi vine sa cred ca e doar atit! :shock:

 

La faza cu directia, daca mai merg asa vreo mie de km e belea mare? Ma gandeam s-o fac in Ro! Nu tremura, nu bate, dar cred ca s-a strimbat bascula sau vreun pivot, parerea mea!

Share this post


Link to post

Pune Continentalul pe fatza si chiar daca se duc un pic, paguba este mai mica. Sigur, daca dupa eveniment directia trage aiurea, s-a deformat ceva. Ridica masina pe cric, trage de roti sa te siguri ca totul este in ordine si restul acasa. Sa nu uit: da un ochi si la puntea din spate.

La intoarcere, parca vad ca scoti 4%. :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Inca nu-mi vine sa cred ca e doar atit! :shock:  

 

:shock: Bine ca ai scapat... si, daca ti-a scapat si masina... :urale:

Numai ca ce ai avut tu n-a fost noroc... a fost, cum foarte bine ai zis, o "demo version"...

Share this post


Link to post

bine c-ai scapat intreg.

restul defectelor...la topicurile specifice :lol:

nu pot sa-ti spun decit:mergi mai incet.

bafta :wink:

Share this post


Link to post

Azi am mai observat o belea la masina :(

Aripa stinga fatza este un pic indoita spre exterior!!! :?

Oare de la impact sau de la sirbii care au ridicat de ea? :roll:

Share this post


Link to post

daca e spre exterior atunci sigur e de la carat...parerea mea...  <img src= ">

Share this post


Link to post

Sa urmaresti daca se uzeaza rotile aiurea pe fata. Eu am izbit mult mai sanatos bascula de am deplasat roata cu vreo 8-9 mm mai in spate si nu s-a simtit in uzura 15 k km cat am mers cu ea asa. Daca vrei neaparat sa fii sigur atunci cand vii in ro dute sa-ti verifice suspensia si poti sa schuimbi si ambele brate pe fata. Doar e 600 k lei bucata+ manopera de service si ti-ai rezolvat suspensia. Faza cu jentile indoite am patit-o de enspe mii de ori si nu e problematica. Eventual daca vezi ceva aiurea poti sa le roluiesti dar cred ca nu ai nevoie. Eu hartanesc mult mai mult ca tine masina si nu am nevoie de roluire.

Share this post


Link to post

Incep sa ma simt urmarit! :mda:

 

Dupa ce, acum vreo citeva zile, cind ma intorceam acasa mi-a taiat una calea venind de pe un drum fara prioritate, apoi un copil a tisnit dintre masini prin fatza mea... aseara tocmai plecasem de la stop la intersectia Viitorului cu Eminescu, venind dinspre bd.Dacia, trec intersectia, pe partea ailalta era un tramvai oprit in statie, eu tocmai acceleram, aveam cam 30-40 si prin spatele tramvaiului apare o parashuta in fuga, fara macar sa intoarca capul (scuzati cacofonia) !!!! Am frinat instant... dar sunt convins ca daca eram cu juma de metru mai in fatza sau daca gagica nu era in fuga, O LOVEAM! :cadelnita: Doamne fereste!

 

Era un taxi in spatele tramvaiului... se uita ala la mine "domne ce noroc ai avut". Sa'nebunesc de nu!

 

PS. Bausem bere fara alcool!

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...