Jump to content
Sign in to follow this  
gigi-kent

Cat De Mult Conteaza "lamaile" Din Geam

Recommended Posts

Acum cateva zile prietena mea si-a luat permisul de conducere.Joi dimineata l-a luat de la militie si imediat dupa aceea am plecat la Iasi. Dupa cat m-a batut la cap ca vrea permis, am lasat-o sa conduca imediat cum l-a luat. Lamaile regulamentare in geam si ura! Bineinteles ca n-a putut sa conduca tot drumul asa ca am mai mers si eu, dar tot cu lamaile in geam.Recunosc ca am facut-o si eu putin pe nebunul adica omorat motorul la stop, plecat smucit, mers incet, etc. Am facut toate chestiile astea ca sa vad reactia soferilor cand vad un incepator in trafic.Am ramas cam dezamagit.Claxoane la stopuri, claxoane si flashuri la depasiri, sicane si alte chestii de genul asta. Am ajuns la concluzia ca semnele de incepator fac mai mult rau decat bine in sensul ca multi sunt tentati mai mult sa te ia la misto decat sa te ajute in trafic. Nu contest faptul ca unii te lasa in pace, iti fac loc, sunt rabdatori, dar si multi care parca s-au nascut soferi si uita ca si ei au fost incepatori.Cat a fost prietena mea la volan nu am dat atentie la toate fazele pentru ca eram atent la cum conducea ea si sa-i mai spun si ce trebuie sa faca, dar cat am fost eu la volan am putut sa observ majoritatea marlaniilor pe care le fac unii.De ce unii soferi cred ca s-au nascut cu volanul in mana si uita de unde au plecat? De cate ori m-a enervat o masina de scoala am injurat instructorul si nu elevul, deoarece multi instructori merita sa fie injurati pt ca doar iau banii si isi fac treaba doar ca sa fie facuta.

Nu am deschis topicul asta ca un sondaj ci mai mult ca o constatare a realitatii.

Share this post


Link to post

Ha, asta am observat si eu acum vreun an cand am avut ocazia sa conduc masina surorii mele, pe atunci incepatoare. Ma claxonau toti la semafor (mai ales conducatorii de dacii papuc si de microbuze de marfa) chiar inainte sa se faca verde, ma sicanau si incercau sa se bage in fata mea. Si nu faceam sa merg altfel decat de obicei.

 

Mi-aduc aminte totusi ca faceau asta si cand eram incepator dar cu atat mai mare era satisfactia sa ii depasesc dupa sau sa ii las mult in spate la semafor.

Share this post


Link to post

Eu unul cand vad lamaita in geam ma cuprinde un zambet larg pe figura, si un flashback la cum eram si eu la volan pe vremea aceea. Recunosc ca ma mai scapa si pe mine cate un flash, rar ce-i drept, si mai ales cand vreau sa-i atrag atentia ca-l depasesc. Chiar mi se par simpatici si cateodata cand sunt pe jos chiar stau si ii urmaresc cu privire, iar cand sunt cu masina, in 95% din cazuri ii las sa se bage chiar daca nu au prioritate, dar sincer nu-mi prea place sa merg cu mortul in spatele lor :D

Share this post


Link to post

Din pacate cei care fac pe desteptii nu vor scrie niciodata aici. Si eu intru in categoria celor care nu ii "molesteza" psihic pe incepatori.

Este chiar o tampenie pentru ca se pot speria mult mai usor -> greseli sau menevre aiurea din partea lor. Dar ca ajungi la concluzii de genu trebuie sa-ti functioneze cerebelul la un nivel ceva mai inalt. Specia de care vorbim si cum bine a spus cineva mai inainte, este reprezentata de soferi de masini de marfa este in general (fara a generaliza) este ceva mai inceata, mai animalica.

In concluzie: memoria este apanajul fiintelor inteligente...

Share this post


Link to post

Eu am dat jos "lamaile" dupa numai 2 luni pt ca nu ma prea ajutau. Exemplu concret: eu mergeam pe strada cu prioritate (blvd lapusneanu pt cei din cta) dar cei care ieseau dupa strada fara prioritate (str. de vis-a-vis de zodiac) cand vedeau "lamaia" se bagau deoarece, probabil, credeau ca merg incet si au timp sa intre. Dupa ce am dat jos lamaia ,desi mergeam la fel ca inainte nu mai incercau sa intre in fata mea.(din martie pana in iulie am mers aproape zilnic cu masina la liceu deci nu au fost cazuri izolate)

Share this post


Link to post

Este o scoala de soferi la noi care are un baner lipit pe fiecare masina, in spate deasupra numarului: "Nu fi rau, lasa-ma sa-nvat si eu!". Lasand deoparte textul pueril, pe mine ma face sa zambesc si de cate ori vad un incepator il asociez cu mesajul de mai sus. Pacat pentru cei care uita prea repede ca au fost incepatori...

 

Interesant este ca proba lamailor a fost facuta si de mine acu vreo doi ani, cand era Cielofan lamaios. Ma saturasem sa le pun seara si sa le scot dimineata cand plecam la servici. Nu am simtit diferente de comportament in jurul meu, poate pentru ca aratam asa cum sunt, adica mai in varsta, barbos si mai dadeam si flashuri pe Cosbuc cand ma grabeam dimineata :) )

Share this post


Link to post

Am observat si eu doua schimbari majore in atitudinea soferilor bucurestenii - prima dupa ce mi-am dat jos lamaile (am scapat de majoritatea claxonelor si a fost de-a dreptul relaxant), a doua dupa ce am trecut de la numerele de AG la cele de B (am scapat de toate).

Share this post


Link to post

Discutia asta mi-a adus aminte de o faza interesanta... la circa o luna dupa ce mi-am luat Matizul ( merg zilnic cu ea ), intr-o intersectie, un taun tembel, idiot, cretin ( ... loc de completat ... ), mi-a taiat fata, ma rog, nu are rost sa descriu cat de neregulamentar si imprevizibil a fost ! Nu avea lamaie in geam !

Ei bine, panica cea mai mare a fost ca, la o luna de cand conduceam Bubulina, am vrut sa il claxonez pe cretinoid, sa il fac atent ( pentru ca nu se asigurase ) si... brusc mi-am dat seama ca, NU STIAM unde are Matizul claxonul !

Raspunsul la intrebare: toti coparticipantii la trafic trebuiesc tratati in mod egal, adica cu politete, ingaduinta. Mai putin aceia care cred ca strada este proprietatea lor si ca maneta de semnalizare este pur si simplu inutila ! :spumelagura:

Share this post


Link to post

Avand in vedere ca pana in noiembrie mai e mult, eu cica ar trebui sa port mamaligile in geam. De ce nu o fac?!

1. Fratimiu, care se crede mare sofer, nu le suporta si cum le vede le da jos riscand sa le rupa, nu sunt scumpe dar sunt ale mele(am eu niste fixuri la capitolu asta :P )

2. Nu exista zi pe vremea cand le purtam sa nu-mi taie unu calea sau sa nu primesc claxoane desi n-am probleme cu plecatul de pe loc sau sa-mi moara motorul pe la semafor :)

3. Am pierdut ventuzele

4. Intotdeauna se va gasi cate un "destept" care sa incerce sa ma impresioneze sau sa ma sperie

 

Oricum, personal recomand purtarea acestor semne de incepator macar 2-3 pentru ca e o perioada mai critica :P

 

PS: stiu cazuri ce persoane care nici dupa un an nu si-au dat jos semnele  <img src= )">

Share this post


Link to post

De mult ori am lasat "incepatorii" sa faca manevre "interzise" si tot de atatea ori nu am primit nici cel mai mic semn de multumire, ca si cum eram obligat sa fac asta.

 

De obicei cand vad o masina cu lamaita in geam parca sunt putin mai atent la ea decat in mod normal.

Share this post


Link to post

Uau! Esti un caz rar! :P

De multe ori "las de la mine"! Adica cedez prioritate chiar si cand ar trebui sa trec eu sa am rabdare ca cineva sa faca o manevra. De cate ori primesc un semn de multumire? Cam 1-2 din 10 cazuri.

 

PS: doamnele/domnisoarele ori te injura ori iti multumesc b-(

Share this post


Link to post

Incerc sa evit pe cat posibil sa stau pe langa incepatori in trafic, deoarece prefer sa imi pazesc pielea (ma rog...tabla). Sunt imprevizibili, datorita lipsei de experienta, nu "simt" traficul si sunt uneori aerieni, neconectati. Prefer sa incetinesc, eventual, sa schimb banda atunci cand pot si sa ma departez de ei usurel, fara sa ii stresez. Cate un flash scurt la semafor, atunci cand ii vad ca dorm, este probabil cel mai "agresiv" mod de manifestare din partea mea indreptat spre un incepator.

Insa vineri seara...am avut parte de un show interesant cu o incepatoare... :mda: . Veneam dinspre Bucuresti spre Snagov, intrasem pe drumul Tancabesti - Snagov, care este un drum cu o banda pe sens, dar destul de lat cat sa incapa 3 masini lejer. Un vw golf 5, arata ca fiind nou, mergea pe mijlocul drumului. La propriu! Asta nu ar fi o problema, ca si eu tot pe mijloc merg, deoarece iluminatul public in zona e destul de prost, atunci cand nu lipseste cu desavarsire. Dar eu MERG, nu dorm. Ma rog, ma apropii si vad ca are lamai de incepator. Ma gandesc sa nu stresez, asa ca reduc viteza asteptand sa se traga un pic mai spre marginea drumului. De unde. Am dat cateva flash-uri, dar m-am calmat cand am vazut ca nu am cu cine sa ma inteleg si am stat linisit in spate, pana intr-un loc unde stiam ca am pe unde sa depasesc. Am depasit (am vazut ca la volan era o tanti de vreo 40 de ani, estimez) si dupa aia am inceput sa ma departez. Insa dupa ce am trecut...durere. Tipa avea faza lunga + proiectoare aprinse. Sa mor, nu mai vedeam eu nimic in fata. Bag avarii, stopuri de ceata, frana scurta, sa se prinda bovina. Nimic. Tot cu faza lunga o tinea. Am tras pe dreapta, m-a depasit si i-am tras o faza cu proiectoare de ceata vreo 500 de metri, sa se sature. Dupa aia am depasit-o si am avut surpriza sa constat ca isi daduse seama care era "problema"...Nu stiu daca am procedat tocmai corect, dar...ma rog, probabil ca pe viitor va fi mult mai atenta la semnele pe care i le fac ceilalti participanti la trafic.

Share this post


Link to post

Asta e este o alta problema, cum sa-i educi sa nu mai mearga cu proiectoarele sau cu faza lunga. Asta e cea mai buna metoda, il lasi sa te depaseasca si apoi stai in spatele lui si nu-l slabeste din faza lunga, faza scurta, faza lunga, faza scurta, faza lunga, faza scurta...

 

In cazul incepatorilor, este o scuza, eu cred ca 99 dintre femeile incepatoare nu cunosc bordul in totalitate.

Share this post


Link to post

Eu am tinut lamaile de incepator mai bine de o jumatate de an, nu mai mult, timp in care am facut vreo 15 mii de kilometri (multi fac in ani buni kilometrii astia). Dupa aceea nici nu eram eu tot timpul sofer si imi era lene sa le mai montez la loc. Dupa ce le-am dat jos am avut parte de mai muulta liniste. :)

Share this post


Link to post
De mult ori am lasat "incepatorii" sa faca manevre "interzise" si tot de atatea ori nu am primit nici cel mai mic semn de multumire, ca si cum eram obligat sa fac asta.

 

De obicei cand vad o masina cu lamaita in geam parca sunt putin mai atent la ea decat in mod normal.

Poate nici nu si-au dat seama, si au ramas cu impresia ca asa trebuie sa faca si altadata  <img src= )"> (joke)

Asa este, cred ca ala este de fapt rolul lamailor, sa ne faca ceva mai atenti.

Share this post


Link to post

Eu sunt foarte atent la cei cu SCOALA şi la începători. Sunt imprevizibili şi e normal să fie aşa.

 

O întâmplare: stăteam la semafor, în faţă o maşina de Şcoală. Evident că nu a reuşit să plece la fel ca cei din faţa ei. În spatele meu un berbec - imdeiat ce s-a făcut verde s-a înfipt în claxon. Mă umplu de draci ăştia, nu pot să-i sufăr... după ce a plecat Şcoala am pus avariile şi nu am plecat decât după ce se umpluse ăla de spume (că nu mă putea nici depăşi) eu am trecut dar el a mai aşteptat o rundă la semafor.

 

Ştiu că nu a fost frumos şi pe viitor mi-am propus să mă controlez... nu se ştii la ce poţi ajunge din faze dintr-astea.

Share this post


Link to post

Sunt de acord ca trebuie facuta putina educatie in trafic( ideea cu faza scurta faza lunga, unii mai merg si cu lampile de ceata care mi se par cele mai stresante, mai dam cate un flash, cate un claxon, mai lasam pe cate unul sa se bage), dar nu sicane , nu spart in figuri intentionat si altele.

De vina pt cat de prost merg incepatorii o au instructorii - majoritatea nu stiu nici eu sa merga cum trebuie- si faptul ca unii iau permisul fara macar sa stie sa scrie( categoria asta e totusi destul de mica). Si intr-adevar lamaile din geam sunt pt noi cei care suntem in trafic de mai mult timp si care ar trebui sa fim mai prudenti cu cei care le au.

Share this post


Link to post

Ma intreaba o vecina,care si-a luat permis de conducere de curand(2-3 luni!),cum este cu indicatorul de prioritate(are tablita aditionala sub el) ce se afla in intersectia din fata blocului nostru...de-o vesnicie:-auzi vecine daca vin dinspre Big Berceni si o iau la stanga catre P-ta Resita am prioritate dar,daca vin dinspre P-ta Resita si merg inainte ...cui trebuie sa-i dau prioritate?! :lavolan:

Asa ca,feriti-va,va spun sincer am o vaga banuiala ca se dau permise cam usor!..... :scarpin:

Share this post


Link to post
Asa ca,feriti-va,va spun sincer am o vaga banuiala ca se dau permise cam usor!..... :scarpin:

 

 

Se dau foarte usor!

 

Voi sunteti atenti cu incepatorii in Buc sau alte orase.Ok.Si eu sunt atent,dar ce faci in afara localitatilor cand depasesti si se baga spre tine sau pur si simplu merg pe mijloc.Atunci e mai rau ca am observat cazuri in care nu stiu de existenta oglinzilor retrovizoare si dupa de ii/le depasesc (eu de obicei merg mai tare in afara) trag brusc drapta de volan.In conditii de aderenta mai scazuta aceasta manevra e chiar periculoasa.

Oricum mor pe incepatorii care merg exagerat de incet,avand de obicei pe cine stie ce mos in dreapta care il/o invata ca daca mergi incet e sigur.Total eronat: daca mergi incet incurci tot traficul!

Si mai mor pe incepatorii teribilisti care fac tot felul de imprudente si provoaca atatea nenorociri.

In rest sunt calm cu cei cu lamaile in geam,nu claxonez(decat daca depaseste cu mult bunul simt).Incerc sa imi aduc aminte ca si eu am fost asa!

Share this post


Link to post

Eu nu am patit nici macar o data sa incurc pe cioneva, sa mi se opreasca motorul sau sa ma bag aiurea, desi am fost in orasele mari, Iasi, Botosani, Galati, Bucuresti... Nu m-a claxonat nimeni, nici un flash, nici o injuratura.

Eu in trafic nu ma simt deloc incepator. Am deja in jur de 10.000 km facuti, stiu ca nu ma pot numi sofer, dar consider ca am experimentat aproape toate situatiile posibile.

Cand vad pe altii cu lamaia in geam sunt foarte rabdator, nu claxonez, nu il depasesc pe drapta, nu ii fac nimic sa il intimidez. Chiar daca eu nu am fost asa. Am avut norocul sa invat sa conduc de la 12-13 ani, si la 18 cand am iesit prima data cu masina pe strada sa conduc f bine. Dar putini suntem astia, majoritatea cand se duc la instructor abia pun mana pe volan.

Trebuie sa fim intelegatori si rabdatori cu ei, ca se invata si ei in cele din urma.

Bafta!

Share this post


Link to post

Stiti cum se rezolva 90% din problemele de mai sus?

1. 30 de ore de condus de zi

2. 10 ore de condus de noapte

3. 5 ore de poligon (parcare cu fata, parcare cu spatele, parcare laterala. Cu Dacia, nu cu masina cu servo!)

4. 10 ore de legislatie.

Apoi examenul: legislatie, traseu de zi, traseu de noapte poligon. Pici, o iei de la capat!

Ar fi dur, dar din pacate ar salva viata sau doar tabla multora!

M-am saturat de incepatorii insuficient scoliti sau care si-au luat permisul pe oua care incurca traficul, fac manevre periculoase sau habar n-au sa parcheze.

Si eu ma feresc de ei pe cat posibil, evit sa-i claxonez, nu-i sicanez daca fac vreo prostie (dar la primul semafor le zic, daca pot, civilizat ce au gresit). De vreo 5-6 ani incoace permisele se iau prea usor, si din pacate scoala se face prea superficial.

Share this post


Link to post

Scoala are acelasi numar de ore ca intotdeauna. Din pacate, conditiile de trafic s-au inasprit: multe masini, mai puternice, oameni care vin de afara (Italia de ex) si conduc aici ca-n codru - cu toate ca toata lumea zice ca acolo este civilizatie pe sosele. Acum 10 - 15 ani sau mai bine nu erau atatea masini, predominau daciile etc.

Nu uitati ca si acum sunt vecini de-ai vostri care au Dacia in 4 trepte.

Pe de alta parte, soferii profesionisti care fac scoala intr-o unitate de stat (liceu auto de ex) fac aproape un an - cu pauza de vacanta mare de traseu. Am in familie, deci stiu. Cei amatori au 30 de ore de traseu. Ce poti sa inveti in 30 de ore avand in vedere traficul de azi?

Multi dau vina pe instructori. Ei sunt primii care au semnalat ca nr. de ore a devenit prea mic, dar programa e aprobata de MEC, si nu-i asculta nimeni. Daca instructorul zice "ar fi bine sa mai facem 10 ore", reactia elevului este negativa: el vrea repede carnet si nu sa fie "jecmanit" cu inca 10 ore.

Share this post


Link to post

Umblam azi printr-un cartier din CT pe niste stradute intortocheate si in fata urma sa se infunde strada pe care mergeam eu(intersectie in "T"). Si cum mai aveam eu cam 100 de m pana la intersectie apare o dacie de scoala de prin 1900 toamna cu o doamna la volan, instructorul in dreapta. Doamna respectiva nu a mai redresat volanul(facuse curba la stanga), se blocase si a intrat pe contrasens in fata mea, eu am oprit facandu-i semne disperate ca banda si sensul ei sunt mai in stanga mea dar nimic! :grumpy:

Ma mir cum de totusi a reusit sa opreasca masina :D

 

Ce n-am inteles eu:

1. Cum de instructorul are curaj sa iasa cu asemenea oameni pe strada?! :scarpin:

2. De ce nu a intervenit sa traga de volan pentru a evita posibilul accident?! :mda:

Share this post


Link to post

Pai l-a evitat.

Ia incearca sa fii instructor o zi.

Share this post


Link to post

@Mike

 

1. pentru $-) ;

2. avea casco si era un motiv ca sa mai schimbe cate ceva...

 

Ai inteles?! :D

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...