Jump to content
Sign in to follow this  
Mircea

Probleme Motor Matiz

Recommended Posts

@geta blonda - din nefericire am matiz euro 2 si din cunostiintele mele generale cele 2 fenomene nu ar trebui sa aiba legatura unul cu altul, totusi daca ai informatii suplimentare chiar as fi interesat.

 

@Mircea - te rog detaliaza, senzorul VSS ce face si cam pe unde isi face veacul (pe cutia de viteze I presume) dar cam in ce zona. De asemenea, check-ul mi se aprinde in special in viteza a 4 a si a 5 a dupa ce sar de 60 la ora (estimativ / ochiometric ca de...nu mai am vitezometru  <img src= ("> )

Share this post


Link to post

Verifica pe cutie senzorul VSS daca mai are mufa bagata. E posibil sa-l fi scos gealatii in service...

Matiz euro2 nu are senzor VSS pe cutia de viteze. S-a discutat pe forum aceasta problema, cel putin, de 2x. Traductorul se afla in mecanismul vitezometrului din bord si este antrenat de catre cablul de kilometraj.

Share this post


Link to post

Uite ca s-a facut putina lumina. Dar...cu tot respectul @Tolin, dilema mea ramane. Este posibil ca check-ul in bord sa se aprinda de la ruperea cablului de kilometraj? Exista o asemenea eroare? Pentru ca zilele astea sunt cam strans cu banii si nu imi prea permit sa la ciubucuri prin service-uri :( .

Share this post


Link to post

Semnalul de la VSS intra in ECM, absenta lui creaza cod de eroare (peste o anumita frecventa (viteza)), el semnalizeaza miscarea masinii. Deci, un defect la kilometraj atrage o eroare de VSS. Aprinderea MIL se face dupa anumite conditii, nu imediat si n-are legatura cu treapta cutiei de viteze. Probabil, ECM-ul sesizeaza o neconcordanta dintre sarcina motorului (semnal de la MAP) si absenta impulsurilor de la VSS.

 

PS Informatii despre gasesti la pag.298 din manualul de service la Matiz euro2, cod de eroare 0500. Rezolva problema cablului de kilometraj dupa care dai un reset la ECM si scapi de eroare.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Cred ca e doar o coincidenta si nu au legatura cele doua defectiuni, dar e posibil, cum spunea Mircea, sa fi deconectat cablul cei din service si sa fi uitat sa-l puna la loc, atunci cind au umblat la aprindere.

:drinkers:

Share this post


Link to post

Decat un aditiv, mai bine incerci un ulei mai gros un pic. Daca acum folosesti 5 w30 si-ti mananca mai mult decat de la maxim la minim intre schimburi (e nevoie sa completezi), treci pe 10 w 30 si ar trebui sa-ti reduca consumul.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Sarumana tuturor pentru raspunsuri

 

Voi reveni dupa ce schimb cablurile :)

Share this post


Link to post

@closchkutza: cum imi dau eu seama daca e necesara sau nu? Unii mecanici zic ca e necesara, altii zic ca nu, ba mai mult altii zic ca trebuie refacut tot motorul...Eu de unde sa mai stiu ce si cum?

 

@Mircea: am ulei Valvoline MaxLife 10W40; consuma cam 1 litru la 3000 km.

Share this post


Link to post

Eu continui sa cred ca tu pierzi uleiul pe undeva. Pana la urma, cati km are masina? Scoate fum sau nu? Sa manance 1l/3000km de 10w40 este o performanta totusi.

Eu sunt curios pe ce baza au dat ei diagnosticul ala. Ai zgomote ciudate in motor? Motorul are puterea redusa(un motor care mananca atat ulei ar trebui sa fumege si la ralanti si abia sa traga din parti)?

Edited by closchkutza
  • Like 1

Share this post


Link to post

@closchkutza: masina are 99.000 km. Nu scoate fum iar teava de esapament e curata (exceptand particulele de funingine pe care le mai scuipa odata cu apa condensata). Am fost la 2 serviceuri auto:

1- reprezentanta Daewoo care mi-au spus doar din ce le-am povestit eu ca ar trebui segmentare neaparat

2- AutoFit care mi-au verificat masina, au ridicat-o pe rampa si au turat-o pana la 5000rpm si mi-au spus ca totul e OK si nu vad urme pe unde ar curge uleiul.

Masina are putere cand apas acceleratia, dar totusi eu M-AM SATURAT sa umblu cu sticla de ulei in portbagaj si sa tot completez.

Poate imi recomanzi un alt service pentru alte teste la masina.

Multumesc!

Share this post


Link to post

Man, eu nu am incredere in diagnosticul ala cu refacutul motorului. La cat ulei zici ca mananca ar trebui sa ai fum vizibil pe la esapamant, masina sa nu traga cum trebuie, etc. Nu te uita in gura service-urilor foste Daewoo, mie unii din astia voiau sa-mi schimbe a doua sonda lambda(aia de dupa catalizator) pe motiv ca variaza foarte putin pe scaner valorile ei si ca este blocata. Nu ma costa decat 500 ron toata smecheria, asa ca pentru mine, ca tot nu avea nimic saraca sonda. Astia sunt in stare sa-ti desfaca motorul bun si sa ti-l segmenteze doar ca sa-ti ia banul, e foame mare. Si sa vezi apoi probleme cu el. Parerea mea este sa mai incerci si un al treilea diagnostic, la un mester bun care sa nu fie pornit doar pe luat bani. Faptul ca aia de la service-ul daewoo au dat un diagnostic doar pe vorbe ii recomanda ca "mari" specialisti, intr-adevar. Problema ta este alta, n-am vazut pana acum masina care sa consume 3l/10000 km si sa aiba esapamentul curat-curat, care sa nu scoata fum in sarcina la accelerare, etc. Eu atat iti spun, nu te duce sa-ti desfaca motorul pe vorbe, fara nici un diagnostic pus dupa niste investigatii, e pacat de el si de banii pe care ii dai degeaba.

De recomandat service-uri nu recomand, cel putin nu cu service-urile pe care le avem, cand azi iti zambesc frumos si maine te fura de nu te vezi.

Edited by closchkutza
  • Like 1

Share this post


Link to post

Salut,

Nu vreau sa ma bag la recomandat service-uri, fiindca mi se pare un "teren minat".Am insa cunoscuti care au fost aici si au fost multumiti:

http://www.autofix.ro/main.php?pagina=Contact

Am cautat si ceva review-uri despre ei pe net si cele mai multe erau pozitive.

Alte garantii nu dau!Sa nu intelegi gresit!

 

Bafta!

 

 

Share this post


Link to post

Salve!

Acum vreo 3 sapt. in timpul mersului am observat ca masina nu mai tragea, intr-a 3-a abia trecea de 40km/h, volanul devenise mai rigid si incepuse sa miroasa a cablu incins. Am oprit masina. Cind am ridicat capacul de la motor se auzea ca un contact electric/intrerupator care se tot deschide/inchide undeva pe mijloc sub bord...desi cheia era scoasa. Mirosul de ars/incins era destul de puternic mai ales in partea cu cutia cu sigurante. Vreo 2 erau destul de fierbinti dar nici una arsa. Dupa vreo 20-30min am plecat, zgomotul ala incetase...a mers ok. Am fost in Iasi la Comat, le-am explicat simptomele si au schimbat bujii+fise.

 

Acum vreo 3 zile am patit la fel cu o singura diferenta...ca nu mai mirosea a incins nici in masina nici la motor. In rest...la fel. Tragea foarte greu, volan rigid, daca ridicam piciorul de pe acceleratie la 40km/h parca puneam frina...acelasi tacanit cu motorul oprit. Iar am asteptat vreo 20min si a mers ok...si inca merge de atunci.

 

Alte idei?

Am mai citit aici si am vazut ca ar fi bine sa verific si capacul distribuitorului/delcoului, dar n-am idee cit e de usor. Trebuie deconectata baterie/nu...

Nu as mai pierde timp prin service doar pt. asta daca se poate face relativ simplu.

 

Multumesc.

Share this post


Link to post

@adisoru, cind ai facut ultimul schimb de ulei, cit ulei ai bagat si unde iti indica pe joja? Ma gindesc sa nu-ti fi facut rost de o alta joja (in cazul in care ai facut schimbul de ulei in service) cu o alta gradatie ceia ce te determina sa bagi ulei peste maximul necesar.

Share this post


Link to post

Salutare !!

 

La sfatul prietenului Topser, postez patania de acum fix doua saptamani, cand din motive absolut necunoscute, motorului meu i-a sarit distributia din punct si astfel, am distrus motorul.

Masina statea nepornita de doua zile, ca era inzapezita, si cand am pornit-o, am auzit un zgomot puternic, metalic. Din nefericire, in loc sa o las asa si sa ma duc cu ea direct sa vad care-i treaba cu distributia,am insistat si asa s-a rupt o supapa care, cazand in cilindru mi-a spart un piston.

Biela a continuat sa mai "ruleze" suficient cat boltul de la pistonul spart sa-mi faca praf cilindrul.

Asa m-am vazut nevoit sa-mi schimb in regim de urgenta motorul cu totul.

Sfatul meu este unul singur; daca auziti zgomot puternic la pornire, opriti motorul imediat. Verificati uleiul si daca acesta este la nivel,inseamna ca altele au fost cauzele.Apoi verificati alinierea distributiei.

Sper sa nu aveti astfel de surprize neplacute.

 

Respect !!

post-5843-126522365724_thumb.jpg

Edited by free_spirit

Share this post


Link to post

@ viktor: Ultimul schimb l-am facut la 95.000 km iar acum am 99.000 si am completat cam 1 litru de ulei ca sa pastrez nivelul pe joja la MAX.

Joja este cea originala de pe masina, nu e schimbata...o cunosc bine.

Share this post


Link to post

Cand aveam vreo 70.000 km i-am bagat vara ulei 10w... deoarece imi consuma cu 5w... cam 3-4 sute de grame de la un schimb la altul. Vara a fost in regula dar cand a venit frigul in motor era tot 10 w si a inceput sa dispara mai mult decat de obicei. In sfarsit l-am schimbat cu 5w si de atunci numai din asta folosesc. Acum am 103.000 km si consuma tot in jur de 400 de grame de la un schimb la altul (8-10mii de km facuti majoritatea in exterior)

Share this post


Link to post

Free spirit, cat avea distributia respectiva?

Share this post


Link to post

Free spirit, cat avea distributia respectiva?

 

Avea 44.000 km. In prima faza am crezut ca s-a rupt cureaua de distributie, dar de fapt a sarit din punct. Pot banui ca s-a blocat ceva, vreo rola sau chiar pompa de apa, care nu era schimbata niciodata de cand a fost cumparata masina. Deci de 194.000 km. Eu n-am stiut ca trebuie schimbata periodic si nici nu mi-a spus nimeni treaba asta. Auzisem pe la colegii mei care au VW -uri, ca schimba pompa de apa la fiecare schimb de distributie, dar nu m-am gandit ca ar fi necesar si la Matiz, atata timp cat ea nu a curs si nici nu a facut vreun zgomot.

Share this post


Link to post
... am completat cam 1 litru de ulei ca sa pastrez nivelul pe joja la MAX.

Nu se pune uleiul in motor pana la nivelul de MAX. Cand uleiul se incalzeste, creste in volum si daca valva PCV nu inchide la turatii mai mari, cum banuiesc, consumi ulei pe la admisie aer. Schimba valva PCV si mentine uleiul la un nivel intre cele doua semne de pe joja.

Share this post


Link to post

E bine de stiut ca macar la al doilea schimb de distributie sa se schimbe si pompa de apa ! Remarcabil cat a putut tine pompa de apa ! La mine a inceput sa curga pompa dupa ce am pornit masina in dimineata aceea cu -22 ! Ca si in cazul Matizului lui Didi o pun pe seama temperaturilor extreme !

Share this post


Link to post

@adisoru, simeringurile supapelor au fost schimbate vreo-data? Daca esti sigur ca nu ai pierderi pe nicaieri, atinci il "papa", schimba doar simeringurile pentru inceput si doar daca e cazul segmentezi motorul.

Share this post


Link to post

@ tolin: am schimbat valva PCV acum 3 luni, tot la sugestia ta. Multumesc.

@ viktor: simeringurile+supapele au fost schimbate acum 10.000 km ca urmare a ruperii curelei de distributie. Deci singurii suspecti raman segmentii, pe care i-as fi schimbat cu ocazia demontarii motorului DAR baietii din service nu s-au sinchisit sa imi aduca la cunostinta acest lucru.

Share this post


Link to post

... simeringurile... au fost schimbate acum 10.000 km...

 

Simeringurile supapelor schimbate la mercedes-ul firmei, m-au tinut fix trei luni si nu am avut 10.000 facuti dar... asta-i cu totul alta poveste.

 

Ce spun bujiile tale, le-ai verificat cum arata?

Edited by viktor

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...