Jump to content
Sign in to follow this  
Raptor

Tuning Pe Motor...

Recommended Posts

Am fost Sambata asta(29 aprilie 2006) la K.O. Racing organizat pe Aeroportul International Cluj-Napoca. Totul a fost minunat, multe Dacia Golan si surprinzator castigatorul la grupa A1 (sub 90 de CP) a fost... DACIA 1300. Am aflat dupa curse, ca aceea DACIA avea o turbina pusa pe motor, si m-am gandit in felul urmator: sa pun pe Kalos o turbina si sa particip si eu la anul cu ea. Acuma nu stiu daca idea cu turbina i legala din punct de vedere al Leasing-ului, dar ma gandesc ca daca o cumpar si mi-o monteaza ei la Reprezentanta ar fi OK.Astept parerile voastre si sugestile.  <img src= S">

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post

Parerile noastre n-au nici o relevanta. Nu-i mai simplu si exact sa intrebi la Reprezentanta si la proprietarul masinii (firma de leasing)?

Share this post


Link to post

:-? Aia nici n-o auzit de turbina.Cand le-am zis ca vreau sa-mi pun pleoape am stat 15 minute numa sa le explic ce is alea, si la final m-o intrebat tipu' ca imi afecteaza partea electrica? :wallbanger: Asa ca totusi conteaza ce zic niste oameni cat de cat mai priceputi in domeniu ca aia atata stiu sa fure ulei si sa scrie facturi :spumelagura:

Share this post


Link to post

Degeaba intrebi aici, deoarece orice pareri ai primi, decizia finala apartine firmei de leasing.

Share this post


Link to post

Si tot degeaba vorbim noi aici pentru ca montand o turbina pe Kalos adio garantie motor :D

 

@Raptor acea dacie este a lui Robert (B34SGM) si este un motor jumate reno5 alpine turbo si jumate dacia ,de fapt decit blocul motor a mai ramas de dacia .Nu prea vad cum o sa poti monta o turbina la un motor care nu a fost conceput pentru asa ceva .Metoda lui Robert dupa cum recunoaste si el a fost una de buget redus iar in cazul Kalos nu exista asa ceva .

Share this post


Link to post

Ce vrei tu sa faci e o treaba pentru care si intr-o uzina s-ar face ceva planuri si ar studia si ar socoti si asa mai departe ...ca sa iasa intradevar ceva! Nu poti tranti asa o turbina si gata te duci la curse!

Edited by SORAN

Share this post


Link to post

De ce? Crezi ca SGM-ul a socotit ceva?  <img src= )">

Share this post


Link to post

E posibil sa se fi inspirat de la cineva care a socotit si a testat. In plus, Dacia 1300 e cu carburator si reglajele se fac din surubelnita.

Un motor turbo are raport de compresie mai scazut. Cum eviti detonatiile daca il supraalimentezi? Saracul ECM va reduce avansul.

Sau pui si alt chip?

Share this post


Link to post

@mr_ > deja ai introdus prea multe necunoscute pentru cineva care vrea sa puna turbina pe Kalos si sa participe la concursuri. Era suficient sa spui ca doar constructorul motorului ar putea face acest lucru printr-o transformarea radicala. Altfel se creeaza iluzia ca turbina e doar o optiune pe care, din economie, dealerul n-a cuprins-o in oferta si e suficient s-o cumperi din magazin si s-o cuplezi la admisie si la evacuare.

Share this post


Link to post

Din cate stiu, pentru cateva masini exista "turbine in kit" care pot fi instalate ulterior. Insa asta presupune mult mai mult decat simpla instalare a unei piese suplimentare in motor, nu e totuna cu instalarea unei placi de retea sau a inca unui dimm de memorie :) Turbinele nu sunt plug'n'play :D

Share this post


Link to post

Americanii au deja un asemenea kit pentru motorul de 1,6. Sau cel putin asa se laudau. Ultima oara cand intrasem pe la ei, nimeni inca nu il pusase pe masina. Era in jur de 2kUSD parca.

Share this post


Link to post

Pai, mai putin decat o instalatie GPL. :)

Chiar, exista vre-un motor turbo cu GPL?

Share this post


Link to post

Nu e chiar asa putin. Montajul il faceai tu (iti dai seama ca trebuie sa se duca intr-un service cu ea si banuiesc ca ora manopera e mult la ei) si mai trebuia sa mai cumperi maruntisuri care nu erau incluse in pachet. In fine... fiecare cu durerea lui.

Share this post


Link to post

Ai un link? M-ai facut curios.

 

Pe aici, o instalatie GPL e cam 2200€, cu tot cu manopera. Daca zici ca 2000USD e doar kitul, nu si instalarea, atunci intr-adevar e mai scump.

Insa daca un chiptuning e vreo 300€, nu vad de ce un kit turbo nu ar merita 2000 sau 2500 pentru cineva in de CP.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Cauta aveo si proboards... e un forum. Dar parca trebuie sa iti faci cont. De cautat o sa cauti mult si bine, sunt cam dezorganizati.

Share this post


Link to post

Ok, acum nu vreau sa mai adaug la un motor de 1.4(82 CP) inca 100 de CP, pt. ca totusi doresc sa particip la clasa A1(sub 90 CP).Deci mi-ar mai trebui ceva reglaje mai finute, cum ar fi o reprogramare a computerului de bord...mai faceti voi ceva sugestii! [-O<

Share this post


Link to post

Daca citeai niste posturi din sectiunea tuning vedeai ca la motorul tau puterea obtinuta prin chip tuning (aprox. 10%), admisie si evacuare modificate, este intre 13-15 CP, maxim 20 CP.

Si in plus la o turbina ii poti regla presiunea, deci si puterea pe care ti-o da.

Share this post


Link to post

Multa lume cred ca nici nu realizeaza ce este defapt TURBO...ca nu e doar o turbina, ca turbina nu face presiune ci destinde gazele si asa mai departe...termenul corect ar fi "turbosuflanta" pentru ca suflanta e montata pe axul turbinei si face presiune; cred ca am mai vb pe undeva de asta. Chiar daca ar fi doar de pus acolo numai modificarile pentru admisie si evacuare ar pune probleme mari. La Dacie la SGM s-a incalzit o conducta mai rau la o cursa a ars ceva e Dacie se schimba ieftin plus ca SGM isi permite ca dupa o cursa sa tina masina in garaj si sa mai mestereasca la ea saptamani...

Share this post


Link to post

In plus SGM ul mai are si alte modificari printre care enumar doar una frane bune , Kalosul are frane pe tambur pe spate deci trebuie frane de Lacetti .

O masina cu care sa mergi la curse este altceva decit una de strada ,trebuie pe linga motor alte subansamble mai importante ,gen :suspensie sport,frane sport, slickuri .

PS> o masina mai trebuie si oprita :) )

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post
... plus ca SGM isi permite ca dupa o cursa sa tina masina in garaj si sa mai mestereasca la ea saptamani...

Ai punctat la fix aici. Incepatorii nu realizeaza pe loc ca nu exista un astfel de compromis. Echiparea si conditiile ce trebuiesc indeplinite la circulatia publica sunt in opozitie cu echiparea si conditiile pentru o cursa. In perioada cand tatal-meu concura si nu avea sprijinul unui club, lucram 2 mecanici si 2 ajutoare pret de 5 dupa-amieze intr-un garaj foarte utilat sa aducem masina la varianta de curse si apoi tot atata sa-i redam functia de baza dupa principiul socialist: "cine face si desface, are zilnic ce face". In zilele acestea, ca si atunci, de fapt, sunt putini care-si permit acest lux. Mai repede ai doua masini.

Share this post


Link to post

Nu exista termenul "nu pot", doar "nu vreau" sau "nu stiu"Asa tre sa se poata face ceva si pentru Kalos.Cum de am vazut aici pe forum Kalos care participa la curse????Deci exista speranta.Nu deznadajduiesc.

Share this post


Link to post

Exista insa termenul "bani' sau "nu am bani" ,o modificare adevarata de orice masina costa cel putin 3500E si poate sari de sute de mii de euro ,asa ca ai intrat pe teren minat :D

Share this post


Link to post

Bogdane, stai calm, Kalosul are frane. SGM avea nevoie de frane, probabil, nu de imbunatatirea lor. La Kalos ai deja frane. Am oprit eu masina de la 160kmh incarcata cu 5 oameni si bagaje de Canada si stiu despre ce vorbesc.

Share this post


Link to post

Satori depinde cu ce compari stai linistit ,frine adevarate au VW si AUDI dar si acolo mai trebuie modificari daca ajungi destul de des la 200km/h

Share this post


Link to post
Nu exista termenul "nu pot", doar "nu vreau" sau "nu stiu"

Cu un motor pregatit ptr. normele de poluare euro4 nu prea ai ce sa cauti la curse, iar cu unul modificat pentru curse trebuie sa ai omologare RAR sa poti circula pe drumurile publice. Ce legatura are asta cu "nu vreau" sau "nu stiu" ? Tocmai ca stim.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...