Jump to content
Sign in to follow this  
vlivius1

Schimbarea Lichidului De Racire - Antigel

Recommended Posts

Salutare

 

Am Cielo '96 la care vreau sa-i schimb antigelul. Problema este ca nu stiu de unde sa incep si cel mai important lucru pe care vreau sa-l stiu este; daca trebui sa-i fac aerisire ca la Dacie? sau se aeriseste singura :-? .

 

Multam

Share this post


Link to post

Deci.

Dai drumul robinetului aflat la partea inferioară din dreapta radiatorului,de preferat cu motorul încălzit pentru a prinde termostatul deschis şi a goli şi restul de antigel ce rămâne în motor. Dacă nu nici o problemă. După golire , restrângi şi eventual dacă vrei poţi spăla vreo 10 min motorul cu o substanţă de spălare şi apă distilată,dacă nu nici o problemă.

După golire torni antigelul nou (cam 2 L) şi apă până ajunge la nivel şi porneşti. Laşi să meargă şi eşti cu ochii pe vasul de expansiune pentru că atunci când deschide termostatul apa din vas va dispare.Completezi, pui buşonul şi laşi să meargă până porneşte de două ori electroventilatorul. Dacă nivelul scade prea mult sub minim desfaci şi completezi ,dacă nu laşi aşa. A doua zi dimineaţă verifici nivelul şi dacă este necesar completezi.

 <img src= ">

Share this post


Link to post

Merci mult

 

Astazi dupa amiaza o sa rez prb. Stii cum se numeste solutia care se pune pt curatare?

 

Am uitat sa mentionez ca masina are cutie v automata. Eu parca stiu din cartea ei ca intra vreo 6 litri :uff:

Share this post


Link to post

Deci ?/ Cum se numeste solutia respectiva ??

 

"Dai drumul robinetului aflat la partea inferioară din dreapta radiatorului," , dreapta cum te uiti la masina sau cum stai in masin >?/

Share this post


Link to post

Solutie de curatare: se poate pune apa cu otet sau mai exista astfel de solutii in peco -tebuie intrebat.

Am citit pe aici pe forum ca unii pun Calgon si il lasa peste noapte apoi clatesc bine si pun antigel nou -parerea mea e ca e cam extrema faza cu Calgonu'

La orice solutie de curatat folosita trebuie sa clatesti bine bine instalatia inainte de a baga un nou continut.

Continutul trebuie sa fie format numai din apa distilata si antigel. Raportul apa distilata/antigel e stabilit si de eticheta produsului Antigel, respectiv temeperatura prag pana la care vrei sa fi protejat. Eventual se masoara cu un dispozitiv special densitatea amestecului obtinut. In loc de indicatia de densitate se trece pe dispozitiv direct temperatura pana la care te protejaza amestecul.

 

Daca privesti masina din fata, radiatorul are un robinet pe partea stanga jos orientat in spre motor.

Daca te bagi sub masina (in saht /groapa) si privesi la radiator, atunci respectivul apare in partea dreapta jos -asa cum spune lauamd.

Atentie insa robinetul respectiv se desface destul de greu si mai ales se strange destul de greu. DAca nu e strans cum trebuie o sa iti curga in mers. Acum cativa ani eu mi-am confectionat un fel de cheie ca sa am forta mai mare in strangerea/desfacerea respectivului surub fluture.

 

Instalatia nu necesita aerisire. Se aeriseste singura. Oricum ai proceda dupa umplere trebuie sa urmaresti nivelul cu motorul pornit si busonul de aerisire scos.

Apoi astepti cu motorul pornit pana se ajunge la temperatura lui normala de functionare. Dupa ce deschide termostatul e posibil sa mai fie nevoie de compeltat cu lichid.In zilele urmatoare operatiei de schimbare lichid trebuie sa urmaresti ce se petrece cu nivelul lichidului in vasul de expansiune.

In sine operatia de curatare a sistemului de racire prin folosirea de substante chimice este usor coroziva. Astfel te poti trezi cu pori desfundati, etc si deci noi posibile pierderi de lichid, asa ca atentie!

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Calgonul care este un detergent de rufe mai are si rolul de a curata depunerile fara a ataca racordurile de cauciuc sau semeringurile.

Nu are nici un efect daca nu circula deci trebuie pus si circulat cu masina 1-2 ore apoi dat jos si spalat numai cu apa instalatia.

Share this post


Link to post
Atentie insa robinetul respectiv se desface destul de greu si mai ales se strange destul de greu. DAca nu e strans cum trebuie o sa iti curga in mers. Acum cativa ani eu mi-am confectionat un fel de cheie ca sa am forta mai mare in strangerea/desfacerea respectivului surub fluture.

 

La mine "robinetul" e un dop filetat care intra intr-o piulita-in-carcasa-cu-cleme, din plastic. Asta s-a rupt , si tot antigelul s-a dus (in timpul mersului), la 2 zile dupa ce a fost "strans" la service. Asa ca atentie la forte ...

Share this post


Link to post

eu am procedat in felul urmator...am scos radiatorul,i-am scos acel robinet dupa care l-am spalat cu apa calda cam jumatate de ora in continuu.L-am clatit f bine de cateva ori si am pus si presiune cu apa calda pe elementii lui(e important ca intre acei elemnti sa fie cat mai putine gunoaie(muste,praf etc.) Dupa care l-am montat la loc si am completat cu antigel si apa distilata...rezultatul ----- am o racire mult mai buna.Am efectuat operatiunea si in toamna si acum 3 sapt

Share this post


Link to post

Astazi am urcat pe rampa masina si am cautat surubul (robinetul) radiatorului de m-am saturat si nu am reusit sa-l gasesc.Ati intalnit radiatoare fara acel robinet?

Share this post


Link to post

ovi_jer da-mi si o solutie daca se poate. Ca se cam raceste afara si eu nu am facut schimbul de antigel.

Share this post


Link to post

Trebuie sa desfaci racordul de jos al radiatorului ca sa dai drumul la antigel.

Share this post


Link to post

EU m-am benoclat azi dimmineata de mi-a venit rau si n-am gasit racordul de care zici ( si zice si in manual ). Trebuie neaparat sa fi sub masina ca sa ai acces la el sau ar trebuii sa ajungi cu mana de sus ? Poate nu ma uit eu unde trebuie. Astept raspuns cat se poate de rapid, azi vreau sa schimb antigelul ca la carte ( cum scrie in manual ) cu spalaturi de vas de expansiune cu tot, dar m-am blocat la inceput ! Multumesc !

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Din cauza racitorului de ulei (la modelele cu cutie automata )care se afla in radiatorul de racire racordul inferior nu mai este chiar inferior si nu poti goli tot antigelul pe acolo.

radiator_espero.JPG

 

Asadar ai nevoie de canal sau rampa pentru golire pe la unul din furtunele caloriferului care sunt pe partea din spate a motorului la intrarea in habitaclu.Desfaci colierul usor si tragi cu grija sa nu rupi vreo conducta.

Share this post


Link to post

In procesul de scoatere a vasului de expansiune, pt a-l spala, a curs antigel (cam 200ml), din furtunul inferior al vasului, pe ce se afla sub el (cutie viteze, caseta servodirectie?, ceva racorduri si tevi..). Intrebarea este: antigelul este acid sau dauneaza in vreun fel cauciucului, fierului, vopselei,etc? Grabeste aparitia ruginei sau mancarea garniturilor..? Sau se va usca si nu va fi nici o problema..? Sper sa ma ingrijorez degeaba..

 

Este inflamabil? E ceva ce se incinge excesiv in zona aia? Pe motor nu a sarit. Eu am sters cat de cat pe unde am ajuns.. dar mai jos a ramas destul de ud.. :(

Edited by dobrescucris

Share this post


Link to post

Antigelul ataca vopseaua. Spala bine cu apa acolo unde a curs.

Share this post


Link to post
Asadar ai nevoie de canal sau rampa pentru golire pe la unul din furtunele caloriferului care sunt pe partea din spate a motorului la intrarea in habitaclu.

Inteleg ca din picioare nu se ajunge acolo, nu ?

Neavand la dispozitie nici o rampa ajung la concluzia ca nu am cum sa imi fac singur schimbul si spalaturile aferente. Stie cineva vre-un service deschis zilele astea ? M-ar interesa sa fac si vre-o 2 spalaturi ale sistemului.

 

Multumesc !

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Imi este greu sa cred ca nu gasesti un service de cartier sau vulcanizare care sa presteze asemenea servicii.

Share this post


Link to post

Am citit azi postul lui Vaxxi ( de la sectiunea antigel rosu sau verde - Matiz) unde specifica : "Nu se poate pune direct un antigel rosu (cu acid organic) intr-o masina care nu a fost proiectata pentru asa ceva, deoarece sistemul de racire este incompatibil cu proprietatile acestui tip de antigel (risc de supraincalzire si coroziune a partilor metalice din sistemul de racire)."

Eu am schimbat antigelul la mijlocul lui noiembrie, dupa ce am spalat sistemul de racire cu un flacon de nu mai stiu ce (de la 2+2 parca) si l-am clatit cu f. multa apa. Mi-a fost recomandat de la magazin un antigel rosu fluorescent facut in Germania, pe care l-am si bagat in instalatie (plus doi litri de apa distilata. Se inserase , asa ca am mai dat putin si pe langa borcan, rezultatul fiind ca si acum , pe proeminenta de la mijlocul recipientului am o dara roz usor stralucitoare. Nivelul n-a scazut deloc, acul de la temperatura n-a urcat ( nici macar nu a ajuns la jumate - in conditiile in care turatia cu care s-a obisnuit motorul este de 3800-4500).

Sa inteleg ca este mai bine sa spal din nou si sa schimb antigelul cu unul verde, albastru sau galben? . Ori e chiar imperios necesar si cat mai urgent? A mai folosit cineva antigel rosu pe Cielo? De cand si cu ce consecinte ?

Vaxxi, care e sursa informatiei din postul tau, pentru a o analiza si a intelege mai bine incompatibilitatile cu motoarele mai vechi (ca al meu- 1997) ? Merci.

Edited by Bel_Ze-but

Share this post


Link to post

Eu am schimbat antigelul cu unul rosu de la Texaco , dar scria clar pe el ca este pe baza de etilenglicol si fara silicati ( care ar ataca aluminiul ) .

 

Nu cred ca este o conditie ca toate cele rosii sa fie pe baza de acizi organici . Trebuie citite specificatiile producatorului .

 

Pina acum nici o problema , temperatura apei nu trece de jumatatea indicatorului din bord indiferent de regimul de mers.

Share this post


Link to post

Aici se discuta numai despre schimbarea antigelului !

Share this post


Link to post

Intrucat la schimbarea antigelului au mai ramas 2L din lichidul vechi in masina (au incaput 2L apa si 2.2L antigel), am cumparat un dispozitiv de masurat punctul de inghet al antigelului. Poate cineva sa-mi spuna daca a mai folosit asa ceva, si cum se procedeaza exact..? Ca instructiunile nu sunt f explicite.. Ma intereseaza in special daca le-am asezat bine una in alta cele 3 piese, si cat antigel trebuie sa trag in eprubeta aia.. o umplu? Sau doar cat sa acopar cu antigel substanta aceea rosie dinauntru? O tin cu varful in sus banuiesc..?

post-2848-1170506515_thumb.jpg

post-2848-1170506542_thumb.jpg

Share this post


Link to post

L-ai montat invers :) , tii dispozitivul de para de cauciuc pe care apesi ca sa tragi antigel. Gradatiile trebuie sa fie in sus iar partea rosie sa se ridice cam cu 1 cm deasupra dopului de cauciuc din partea inferioara. O masuratoare corecta se face cu antigelul la aproximativ 20 grade, temperatura influenteaza mult indicatiile...

Share this post


Link to post

Mersi frumos! Acum totul mi-e clar :) O sa postez rezultatul indata ce incerc, sa vad daca e bun de ceva. E luat cu 9 lei de la un Rompetrol (am intrebat la vreo 5-6 benzinarii inainte.. pana am gasit ceva).

Share this post


Link to post

va salut! pentru un schim de antigel la un cielo din 97" cat antigel trebuie? si mai ales ce marci de produs ? ma refer la antigel nediluat .Ar trebui schimbat antigelul daca din 97 pana acum nu a fost schimbat chiar daca nu are nici o depunere pe vas?

:drinkers:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...