Salutare, eram dator cu o explicatie la problemele cu faza lunga. Am gasit cu multimetrul (ochiometric nu se vedea nimic) ca ambele sigurante erau arse. Le-am schimbat si totul e OK de atunci. Posibil sa fi fost o supratensiune cand am dat flashuri vreunui sofer neatent.
Acum vroiam sa descriu cateva probleme comune la franele de la Captiva, probleme pe care le-am avut in trecut si la Epica. Acum vreo 2 luni am avut neplacerea de a avea etrierul spate usor blocat, masina mergea, dar tragea mai greu si roata se incingea. Initial am curatat culisele, le-am inspectat vizual si le-am uns si totodata am constatat ca pistonul se impingea mai greu in etrier. Am mers la mecanic unde mi-a schimbat garniturile de la etrier, dar aparent reparatia nu a tinut pentru ca m-am trezit cu aceleasi probleme dupa un timp foarte scurt (<2 saptamani). Am schimbat apoi etrierul cu totul si am grezut ca am scapat de problema, dar dupa cateva zile problema a reaparut, chiar mai puternic ca inainte.
In final problema a fost rezolvata dupa schimbarea culiselor si a furtunului de frana. Cel mai probabil problema venea de la furtunul de frana pentru ca daca deschideam aerisitorul pistonul se impingea foarte usor. Totusi merita sa precizez ca pe spate culisele sunt diferite - una este prefect cilindrica, cealalta are niste taieturi. Eu probabil le amestecasem, am gasit cautand pe internet ca cea cu taieturi trebuie pusa in partea de jos, practic sa fie prima pe directia invartirii discului.
La etrierul de pe fata am avut o problema asemanatoare, unul din pistonase era putin blocat, insa s-a rezolvat mai usor, doar prin schimbarea garniturilor etrierului.
Cateva tipsuri pentru cei cu Captiva:
1. Curatati si ungeti culisele etrierelor minim la 2 ani, ideal anual. Notati pozitia culiselor etrierelor la demontare. Totusi, daca ati uitat: la etrierele de pe fata culisele cu bucsa de cauciuc stau in partea de jos a etrierului (exista poza si in manualul de service), iar la etrierele de pe spate culisele taiate se pun in partea de jos (informatia nu este 100% sigura, puteti sa confirmati/infirmati daca stiti mai bine, eu asa le-am pus).
2. Cand schimbati placutele, inainte de a impinge pistonul, asigurati-va ca garnitura antipraf este curata, puteti folosi o periuta de dinti, o carpa si niste apa cu sapun. Corpul etrierului poate fi curatat cu o perie de sarma pentru a scade sansele ca praful de la placutele de frana sa ajunga pe garnitura antipraf.
3. Daca pistonul etrierului se impinge greu, este semn ca trebuie sa cumparati setul de garnituri pe etrier. Daca etrierul este deja blocat, atunci sunt sanse sa trebuiasca cumparat si pistonasul, oricum este destul de ieftin - 20-30 lei.
4. Daca pistonul etrierului se impinge greu, desfaceti un pic aerisitorul si vedeti daca se impinge usor. Daca dupa desfacere se impinge usor inseamna ca cel mai probabil furtunul este problema.
5. Daca placutele noi intra greu pe portetrier, luati-le nitel la pila in zona in care ating pe portetrier, cateodata vin cu bavuri de la turnare. Se recomanda si un strop de vaselina pe baza de cupru sau ceramica in zona unde placuta atinge portetrierul si unde atinge pistonasul etrierul.
6. Si ceva deosebit fata de alte masini, cel putin eu nu am mai vazut cerinta asta: La montarea etrierului pe portetrier, la strangerea suruburilor cu cheia este necesara o cheie de 17 cu care sa tineti pe loc culisele, asta este specificat in manual. Tot in manualul de service este specificat ca daca nu faceti acest lucru exista pericolul sa apara pulsatii la franare.
Spor!