Jump to content
Sign in to follow this  
keluboss

Motociclism

Recommended Posts

@ jeffe, afarcas, sp67 si toata lumea care considera ca ... nu stiu cum ar fi trebuit reactionat altfel (vorbesc de dialogul infiripat intre forumuri).

 

1. ca sa cunosti melcul, trebuie sa-i vizitezi casa

2. nu stiu cui ar fi folosit un flame AICI ... sau "acolo"

3. AVETI DREPTATE ... putem face ceva sau nu? trebuie sau nu sa facem ceva?

 

Just think ... v-ar conveni sa traiti cu ideea ca ati omorit un om, el fiind vinovat de producerea accidentului? sincer, eu da! asta nu inseamna ca nu ma preocupa ORICE care m-ar ajuta sa nu ajung pina acolo.

 

@sprite: bai, esti norocos, de obicei nu se multumeste la conservari ... :roll:

Share this post


Link to post
@sprite: bai, esti norocos, de obicei nu se multumeste la conservari ...   :roll:

I-o fi vazut autocolantu' ... :roll:

Share this post


Link to post
@sprite: bai, esti norocos, de obicei nu se multumeste la conservari ...   :roll:

 

...'aide bai, ca esti rau! Pai daca m-am purtat finut... 8)

 

PS: Atunci inseamna ca mi-o fi aratat degetu'. De la picior. :lol:

Share this post


Link to post

Neah, ca oi fi tu singurul care te porti finutz ...

Share this post


Link to post

salut.am citit cu mare interes topicul asta. sunt posesor si de masina si moto.as dori sa spun si eu ceva fara suparare

1 afarcas. sincer nu ai dreptate privind legea de la noi cu ce ai spus in raspunsul tau. respectivul (sofer matiz) a gresit si cu asta. nu a acordat prioritate, iar chestia aia cu viteza, a fost cineva cu radaru acolo? deci este relativa. sincer eu sa fi fost gabor ii luam carnetul soferului de matiz si il mai puneam sa dea scoala si spun asta ptr. ca din cauza neatentiei au murit multi oameni. acelasi lucru il faceam daca in loc de matiz era un moto. ce este cel mai grav la noi in rom, nu este viteza cit neatentia la volan si incalcarea normelor de prioritate si capacitatea soferilor de a aproxima viteza cu care merge un vehicol pe drumurile publice. iar chestia cu datu la o parte - citeste reg.

toata lumea merge in banda 1 ai trecut in banda 2 ca sa depasesti si apoi treci in banda 1 nu ramii in 2 sau mergi incet in banda2 chit ca tu mergi reg cu 50 nu toata lumea din spate trebuie sa mearga ca tine ,o fac pe pielea lor sau au vro urgenta.

 

VAXXi: când mai scrii, pune spaţii între cuvinte. Mesajul ăsta l-am editat eu ca să fie mai lizibil !

Share this post


Link to post

raven, eu am scris de la inceput ca sunt constienta ca argumentatia mea nu ar sta intr-un tribunal romanesc. asta e tara, daca nu imi place, emigrez. eu am scris o argumentatie rationala - ce mi se pare mie corect conform standardelor mele. imi dau seama ca pe argumente se pune destul de putin pret, si, din nou, cand o sa mi se acreasca o sa emigrez - nu am pretentia sa fac revolutie si nici sa schimb lucrurile pentru ca nu ma plateste nimeni sa fac asa ceva. am scris pentru ca in acest caz tacerea inseamna acceptarea pozitiei celorlalti care au scris, cu care nu sunt de acord.

 

despre prioritate - confunzi ideea de 'cauza imediata a producerii accidentului' cu problema prioritatii. cele doua coincid in majoritatea covarsitoare a cazurilor. in cazul de fata, argumentul meu a fost ca acestea nu ar coincide. daca crezi ca nu am dreptate, ca sa ma combati ceea ce trebuie sa faci este sa explici de ce crezi tu ca si in acest caz cele doua coincid. cu riscul de a insista pe un lucru deja scris, eu nu am spus la nici un punct al argumentatiei ca soferul ar fi cedat prioritatea. eu m-am legat de principiul legal din spatele faptului ca in majoritatea cazurilor cel care nu da prioritate e de vina.

despre datul la o parte - daca imi permiti divagatia, ar fi fost o stupiditate sa sustin ca e bine sa stai pe banda a doua cand in scrie ca trebuie sa stai pe banda 1 si pe a doua doar sa depasesti, avand in vedere ca tinta mea a fost sa demonstrez in mod rational ca decizia in cazul de fata este gresita - eu ma refeream la celelalte cazuri de dat la o parte - cand ma incadrez cu semnal stanga si motociclistul ma ignora complet si ma depaseste tot prin stanga - cand pe strada e o singura banda pe sens si ma pune in situatia in care sa intru in sant ca daca nu risc sa imi agate oglinda, dupa care platesc indreptatul jentilor - cand vreau sa fac dreapta cu semnal si el merge intre mine si rigola, dar inainte - cand se face verde la stop si el imi ia fata si se opreste fix in fata mea (asta am patit-o acum vreo 2 luni la billa in dr taberii).

despre viteza - eu mi-am bazat argumentul pe faptul ca motociclistul ar fi circulat cu o viteza mult mai mare decat cea uzuala, si am si cuantificat notiunea de 'mult mai mare decat cea uzuala'. aceasta implica faptul ca pentru a castiga argumentul, nu trebuie sa stabilesc in mod exact care a fost viteza ci doar sa stabilesc cu certitudine ca viteza a fost 'mult mai mare decat cea uzuala', conform cuantificarii alese. legea spune mijloace certificate. daca eu pot certifica un mod de estimare a vitezei din care sa rezulte in mod cert viteza 'mult mai mare decat cea legala' am rezolvat problema. acest mod eu l-as stabili prin martori, care au existat, pentru care as stabili eroarea maxima de estimare cu ajutorul unui expert, si daca valoarea estimata - abaterea maxima > viteza legala * 1.5, tocmai am castigat argumentul.

- despre neatentie ca si cauza a accidentelor: ultima data cand am vazut o statistica a accidentelor rutiere, viteza neadaptata conditiilor de drum era inaintea neatentiei pe lista

 

in rezumat, punctele slabe pe care le poti contraargumenta in ce priveste prima parte a postului precedent sunt:

- modul in care stabilesc ce inseamna 'viteza mult mai mare decat cea uzuala'

- modul in care certific metoda de estimare a vitezei

- modul in care argumentez care a fost cauza imediata a accidentului

 

iar pentru a doua parte, trebuie sa argumentezi cum ca din acest thread nu reiese ca s-ar fi pus vreodata problema discriminarii pozitive.

 

 

FLEX: eu sunt user. tu esti moderator. eu mi-am exprimat punctul de vedere in numele meu. tu a trebuit sa alegi atitudinea care dauneaza cel mai putin clubului, nu in numele tau, ci al clubului. diferentele de opinie sunt inevitabile. eu imi pastrez nemultumirea fata de ce s-a intamplat, tu va trebui in continuare sa mediezi.

Share this post


Link to post

Sprite, am citit si eu saluturile motociclistilor. Salutul cu piciorul drept se aplica (dupa cum scrie acolo) NUMAI motociclistilor! Pe tine te-a "salutat" cu piciorul STANG, adica a facut semnul cainelui care-si marcheaza teritoriul...Pe scurt, cred ca a zis ceva de genul "ma p*sh pe gestul tau!" Este parerea mea...

Share this post


Link to post

Deci parerea mea este ca va cam duceti in sfecla o legumiti adica !!..afarcas ce puii mei ai mai cu motoristii!?!?...Esti sau nu sa fiu mai corect pari atata de rea mai ca nu stiu zau cum vei fi dupa ce-ti iei motor!!....Acum sa sti ca in curand in RO moto va deveni si o necesitate si atunci vom fi OBLIGATI sa le dam prioritati pentru ca acum cinstit ce rost are sa te iei la liniutze sau sa stai in calea lor sau pana la urma de ce draq sa nu le dam mai prioritate au o granmada de alte dezavantaje ca stau pe rotile alea doua !!Deci hai sa fim mai toleranti asa zicea unu' obscur Steinhard parca ...O zi buna !!!

Share this post


Link to post

Zeule, si tu o dai in leguminoase RAU!In puii mei, daca sunt pe dreptul meu, NU ma dau la o parte indiferent ce scula am in spate si cate roti are! Vrea sa treaca? Sa depaseasca!!! Mi s-a acrit de smekeri cu supermasini care ma claxoneaza cand vreau sa intru de pe o straduta secundara pe una mare, eu asteptand cuminte sa am loc. Sa se duca, frate, pe deasupra, daca sunt grabiti! Eu NU ma mai dau deoparte indiferent cine face semne! Adica sa-i fie lui bine dar mie sa-mi fie rau ca sa-i fie lui bine??? Las-o in puii mei!!!

Share this post


Link to post

Bai deci tu cu salupa ta poti sa nu te dai la o parte eu cu Mati al meu sunt mai tolerant!!.>Auzi si daca te-ai da la o paret ce draq ai pierde mai!?!?!

Share this post


Link to post

Multumesc, Ana! 8) 8)

Share this post


Link to post

Daca am loc si e ok, ma dau la o parte, era vorba de cazurile in care nesimtitii cu x rotzi (indiferent ca sunt 2, 4, 6 sau mai multe) te "forteaza" sa te dai la o parte chiar daca nu ai unde sau daca ai, o faci cu riscuri.

Share this post


Link to post

De acord cu Viper ! Chestia asta cu datu' la o parte este stupida ; daca limita in zona respectiva este de 50 km/h , iar eu nu merg cu mai putin ... de ce sa ma dau la o parte ? Pt ca un smecher se grabeste ? Daca eu am loc sa ma bag in dreapta , atunci si el are loc sa se bage in dreapta ... sa ma "depaseasca" pe acolo daca se grabeste ... Atata timp cat circula cu viteza ilegala , caci de-aia vrea sa ma dau la op parte ( ca sa fie clar , eu nu ma dau la o parte daca merg cu cel putin viteza legala , caci de obicei merg cu 60 km/h in oras ... si nu m-a oprit nimeni pana acum ... ; si eu , la randul meu , fac semne celor care merg cu 30 - 40 km/h pe banda 2, 3 ... asta da , inteleg ...) , atunci poate sa ma "depaseasca" ilegal pe partea dreapta . Si cu asta punct si de la capat !

de ce sa nu fac loc ? Pai pentru simplul motiv ca , regula valabila nu numai in Romania cred , pe prima banda , pe unde de obicei circula masinile grele (autobuze, troleibuze , camioane etc ) , asfaltul este mai stricat , mai plin de gropi sa spun asa ; deci , de ce sa-mi f...t eu planetare etc ? Sa si le ... el daca vrea ...

Share this post


Link to post

1. Depăşirea prin dreapta e interzisă.

2. Mersul pe banda 2 (de mijloc) e reglementat prin lege: această bandă se foloseşte pentru depăşiri, după care se revine pe banda 1. Treaba de justiţiar revine poliţiei rutiere, nu conducătorilor auto (asta pentru atitudinea "merg pe banda 2 şi toată lumea să stea după mine, că eu merg legal, cu 50 km/h"). O fi trist, dar asta e legea.

Share this post


Link to post

Asa e legea, Vaxxi, dar realitatea de trafic este ca IN ORAS este imposibil de mers in acest fel, cu extrem de putine exceptii. CUM naiba sa faci o preselectare pentru banda 3 (de facut stinga) de pe 1? ... unde mai pui ca legea te obliga sa preselectezi cu 50m inainte de intersectie, iar distanta uzuala intre intersectii este in jur de 300m pe strazile cu mai multe benzi.

 

In afara orasului, e normal sa folosesti banda din dreapta DACA ESTE LIBERA SAU SE CIRCULA CU VITEZA EGALA CU A TA! tot legea explica si impune etajarea pe benzi functie de viteza, cea mai mica fiind pe banda 1.

 

Io sint in continuare foarte curios daca motociclistii pot trece (dpdv legal) in paralel cu un automobil (ambele vehicole fiind in miscare) in limitele aceleiasi benzi, pe oricare parte, fara ca manevra sa se considere depasire ... mie argumentatia ca daca nu depasesti marcajul nu e depasire mi se pare trasa cu forcepsul.

Share this post


Link to post

In cuurand o sa ajungem la intzelepciunea de a merge tolerant si cu rabdare caci in nebunia de pe strazile din orase nu vom mai face absolut nimic cu agresivitate si graba...Adica ba da ceva pagube pentru noi si ceilalti participanti in trafic...Veti vedea !!!!

Share this post


Link to post

In realitatea actuala , a traficului urban , este imposibil sa ramana banda 2 numa' pt depasiri ... de aceea , eu nu am vazut politist care sa te opreasca si sa-ti dea amenda pt ca ai mers constant pe banda a 2-a ... deci , ca asa este legea , stiam ; nu se poate insa aplica ... si atunci , daca asa se conduce in toate orasele mai mari ( in orasele mai mici , poate ca aceasta regula se aplica ) , atunci eu nu ma dau la o parte din fata unuia care vrea sa impresioneze vreo pipitza ... De asemenea , stiam ca "depasirea" pe dreapta este ilegala ( de altfel , am spus asta in postul respectiv ) , da' in situatia in care acel grabit circula neregulamentar , cu viteza ilegala , atunci nu are decat sa mai comita inca una si sa ma "depaseasca" pe dreapata ... asta am spus ... eu unu' nu sunt dispus sa-mi stric directie etc pt a-i face loc unui smecher !

Share this post


Link to post

Depasirea prin dreapta NU mai este ilegala, este reglementat prin lege in ce conditii se poate efectua. Cautati.

Share this post


Link to post

Singura în care e permisă (din câte ţin minte) este dacă pe banda din stânga există vehicul încadrat pentru viraj stânga :arrow: ai voie să-l depăşeşti prin dreapta.

Share this post


Link to post

Uite textul exact:

 

"¤ 3. Depasirea

Art. 45. - Depasirea este manevra prin care conducatorul unui vehicul îl devanseaza pe un altul, aflat în mers sau

imobilizat, daca prin aceasta se trece peste axul longitudinal al drumului sau peste marcajul de separare a sensurilor

de circulatie.

Art. 46. - (1) Depasirea se efectueaza, de regula, pe partea stânga.

(2) Depasirea vehiculului al carui conducator a semnalizat intentia si s-a încadrat corespunzator parasirii sensului de

mers spre stânga se face prin partea dreapta daca între el si acostamentul drumului exista spatiu suficient pentru

efectuarea acestei manevre."

Share this post


Link to post

DragosB, nu te supara, dar mi se pare ca logica ta are o mare hiba...

 

in esenta, zici asa: da-o dracu de lege, si asa n-o respecta nimeni, eu merg cum imi place mie. ce daca nu merg regulamentar, nici altii nu merg, si-mi mai stric si masina si pierd si timpu. imi bag picioarele si in lege si in ceilalti.

 

sincer, nu vad nici o diferenta in hotararea ta de a "nu te da la o parte", bazata pe argumente gen "toata lumea face", "ce daca eu sunt in ilegalitate, daca vrea sa ma depaseasca si el face o ilegalitate", "imi stric masina" (care e de fapt singurul valabil) si comportamentul motociclistilor (de fapt a "smecherilor", in general) care depasesc prin dreapta, se baga printre benzi, fac slalom, merg cu 100 in oras, s.a.m.d.

 

pe langa faptul ca e ilegal (lucru discutabil) e si lipsa de respect. si daca tie vitezometrul nu-ti indica bine, si de fapt mergi cu 40 in loc de 50/60. sau n-ai observat indicatorul cu restrictie de 60/70/80 si continui sa mergi cu 40/50? in plus, nu toti e smecheri... nu e cazul sa faci pe justitiarul...

 

acuma, eu vorbesc in principiu, daca-s cratere pe banda din dreapta, nici eu nu m-as da... :oops: sau daca vreau sa fac prima la stanga...

Share this post


Link to post

sunt convins ca nu mergi pe prima banda nici 100 m pe zi , stim toti foarte bine ce gasim pe prima banda : masini parcate , gropi , pietoni plimbareti autobuze etc . ( si daca mergi regulamentar pe prima si apare o masina parcata sau un autobuz astepti 10 minute sa fii lasat sa faci depasire ) dar probabil ai un spirit de contrazicere foarte dezvoltat

Share this post


Link to post

De multe ori, daca cunosc zona si drumul prefer sa merg pe banda I pt. ca se avanseaza mult mai repede. Pe 2 se inghesuie si cei care vin pe linia de tramvai si vor sa intre la loc pe la refugii sau cand ajung tramvaiul din spate si practic din 2 benzi (banda II + tramvai) se comprima in una. Plus ca la prima intersectie daca face cineva stanga si esti pe banda II acolo stai., pe cand de pe I se face dreapta care teoretic e mai facila (se elibereaza mai repede intersectia). Daca sunt pe banda II si vine cineva mai tare, estimez calitatea benzii I si daca e OK il las. Parerea mea ca trebuie aplicat regulamentul dar trebuie si o doza mare de bun simt. Cat despre motociclisti, cand trec prin stanga ta hai ca mai merge ca te uiti mai des pe parte aia. Dar cand trec prin dreapta intre tine si bordura e criminal  <img src= "> . Am patit-o de cateva ori si mi-a stat inima (mai ales ca respectivul a luat-o spre stanga dupa ce a trecut de mine ...eu semnalizand dreapta si intentionand sa si fac dreapta in urmatorii 5 metri). Recunosc faptul ca nu mi-a intrat in reflex sa ma uit in oglinda din dreapta cand intre mine si bordura e juma' de metru aprox. Si nici nu mi se pare normal sa fiu silit sa ma uit asa din cauza de cum circula unii. Acum eu sper sa ma fi intalnit cu "uscaturile din pom" iar de restul intalnirilor cu moto sa nu imi amintesc deoarece circulau normal.

Share this post


Link to post

@ticolino : Nu ma supar , stai linistit . :-D si-mi pare bine ca ai punctat "smecheri" in general ; nu am nimic cu motociclistii in general ( asa cum am fost "injurat" la un moment dat in acest topic ) , ci doar cu cei care conduc absolut inconstient ( ca multi soferi auto de altfel , lucru pe care l-am punctat in acest topic ...) . Ii urasc in egala masura pe cei pe 2,4 etc roti care se dau rotunzi etc ...

 

Eu unu' recunosc ca nu merg decat foarte rar pe banda I ( evident , daca nu trebe sa fac dreapta ) ; mai folosesc aceasta banda in situatiile in care la semafor este mai libera decat cealalta/celelalte banda/benzi de mers inainte ; ca nu este corect , stiu , da' nu merg din considerente enumerate atat de mine cat si de altii ; pana acu' nu am luat amenzi/nu am fost nici macar oprit de politai pe chestia asta ( repet , ma refer numa' la traficul urban ; in afara , intotdeauna ma dau deoparte cand vine unu' si-mi da flashuri ... ) . Si acum sa fim sinceri , cati dintre voi folositi banda 2 numa' pentru depasiri , in rest folosind prima banda ? Eu zic ca este aberant ...

Share this post


Link to post
dar probabil ai un spirit de contrazicere foarte dezvoltat

 

Exact :-D

 

vroiam sa demonstrez ceva: faptul ca si noua ni se pare normal sa incalcam legea.

 

eu unu incalc legea in urmatoarele situatii:

- nu merg doar pe banda 1

- nu semnalizez intotdeauna cu 50m inainte sa schimb directia

- uneori schimb directia trecand peste linia continua (cum ar fi cand ies din parcarea de la palat - unde se tin intalnirile)

- merg in mod curent cu +10 km/h fata de limita legala, iar uneori piciorul mi se ingreuneaza si mai tare fara sa-mi dau seama - si eu conduc un tico :!:

 

se mai recunoaste cineva aici?

 

cata vreme eu nu merg legal, nu pot sa arunc cu piatra in motociclisti ca nu o fac nici ei. asa cum o sa ziceti ca "da, dar incalcarile noastre sunt minore si normale", asa zic si ei. orice interpretare a regulamentului este subiectiva.. cata vreme n-ati mers niciodata pe motocicleta, vi se pare ca pacatele lor sunt mai pacatoase :lol:

 

 

PS. asta nu inseamna ca mi se pare normal sa intre unu in mine si sa-mi indoaie tabla, si sa-l las sa plece. dar ii tratez la fel pe toti participantii la trafic. nu fac nici un fel de discriminare - nici pozitiva, nici negativa.

 

edit: adica nu am injuraturi speciale pt motociclisti, pt mine toti smecherii, indiferent de nr de roti sunt la fel :twisted:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...