Jump to content
Sign in to follow this  
alx

Climatronic vs AC

Recommended Posts

oau, aveam semi-clima si nu stiam...

Share this post


Link to post
Tare bune forumurile astea. Din discutia de aici tocmai trag concluzia ca amaratul meu de Accent are un fel de clima semiautomata! Adica setez cit de rece sa fie din butonul clasic, rotativ, dar compresorul nu merge tot timpul! Si am observat ca pentru aceeasi pozitie a temperaturii, dar viteze diferite ale ventilatorului, si compresorul merge mai mult sau mai putin, deci inseamna ca are vreun senzor de temperatura pe undeva!

Gresesc? :-?

Exact acelasi lucru face si Matiz-ul. Dar senzorul nu este in interior ci undeva la "vaporizator" (cred ca am nimerit termenul - ma refer la zona in care se decomprima freonul si se raceste aerul) si atunci cand aceasta zona devine mai rece decat un prag (a se traduce prin aerul care vine pe acolo este suficient de rece astfel incat sa nu ridice temperatura zonei prea mult) se taie compresorul. Asta pentru economie dar si pentru vivacitatea masinii - la Matiz conteaza mult daca merge compresorul sau nu. Oricum daca bagam aer de afara nu se intampla fenomenul de mai sus aerul fiind permanent prea cald. Pe recirculare insa se intampla des.

Share this post


Link to post

Există un senzor de presiune care la sesizarea unei presiuni neconforme (de obicei la o răcire prea accentuată) decuplează compresorul până la reajungerea la pres normală de lucru.

Ce îmi place mie mult este faptul că atunci când calculatorul sesizează sarcină plină la motor (pedala de acc la fund ) decuplează compresorul făcând disponibilă toată puterea motorului .

 <img src= ">

Share this post


Link to post
Oare? Un ventilator care merge mai tare nu papa mai mult curent ca unu mai slab? Acuma, cine le alimenteaza? O sa ziceti: bateria, electromotorul, blabla. In final, nu se ajunge tot la combustibil? Poate aberez, niciodata nu am fost bun la geografie :D

 

NU stiu cum e la alte masini, dar tin minte ca am avut schema electrica de la oltcit pe mana. Oltcit-ul avea 2 viteze la ventilator, viteze ce erau diferentiate doar pe o rezistenta montata pe una din alimentari, adica odata se facea alimentarea cu rezistenta in serie (viteza mica) si in al doilea caz se facea alimentarea pe direct (viteza mare). La noi, care avem 4 viteze cred ca se monteaza 3 rezistente si gata. E mult mai simplu decat sa se complice bobinajul rotorului.

Asadar nu are cum sa consume mai putin curent ventilatorul cand e pe viteza mica, ba dimpotriva, si rezistenta aia ar putea sa-si ceara drepturile de curent, dar nu sunt electronist ca sa pot sa afirm asta.

Asadar nu mai mergeti cu ventilatorul la mic "din zgarcenie" :) )

Si da, cand e consumul mai mare pe instalatie creste cantitatea de curent pe care alternatorul trebuie sa o debiteze, deci se va invarti mai greu, deci un efort mai mare din partea motorului in a-l invarti. Efort mai mare=consum mai mare. Dar cum o rezistenta de luneta va consuma 1 litru de benzina la fiecare 10 ore de functionare, si respectiva rezistenta are 200W (cel putin asa scrie la Solenza, in rest nu stiu), ganditi-va si voi cam cata benzina economisiti daca nu folositi ventilatorul (care consuma muult mai putin).

Daca vreun electronist pe aici va explica cam cat va consuma un ventilator IN PLUS atunci cand este cuplat pe o viteza mai mica si este intercalata rezistenta, veti vedea economia pe care o veti face mergand cu ventilatorul la maxim. :dizzy: :dizzy: Da gata ca deja aberez.

Share this post


Link to post

Cam aberezi, intr-adevar. O rezistenta in plus inseamna consum in MINUS (daca rezistenta e in serie cu consumatorul, cum ar fi si normal sa fie). Puterea e U*U/R. Daca rezistenta e in serie, atunci rezistenta ansamblului e mai mare.

Nici eu nu sunt electronist :D

Daca ar consuma in plus, rezistenta aia ar fi bine sa fie una de resou electric ca puterea nepreluata de ventilator ar trebui sa se transforme in caldura :D

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Orice instalatie de climatizare are randamentul cel mai bun pe o viteza medie, deoarece exista un raport optim intre cantitatea de aer incalzita sau racita si timpul pe care o petrece aceasta pe radiator pentru a se raci sau incalzi.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...