Jump to content
Sign in to follow this  
ileana

Virusi Informatici Si Virusuri Biologice

Recommended Posts

am de facut la informatica o nemernica de lucrare..ca de obicei, nu am prea mult timp la dispozitie...poate cineva dintre voi, are asa ceva...cu preaiubitul google nu am ajuns la nici un rezultat satisfacator..

multam mult!

Share this post


Link to post

Atentie! Virusi informatici si virusuri biologice! Asa este corect!

Share this post


Link to post

modifica-mi si mie in titlul postului cum e corect...eu nu pot

Share this post


Link to post

foarte misto lucrarea, e mult de scris/vb pe tema asta

iti povestesc joi ;)

Share this post


Link to post

data limita de depunere a lucrarii este joi, ora 17.00...@shenck-uletz povestim despre virusi si virusuri, dar e tardiv pentru lucrarea mea

Share this post


Link to post

Poate asta te ajuta Ileana:

 

Ce este un virus informatic?

Un virus informatic este un program - o bucata de cod executabil - care are posibilitatea de a se replica. Precum virusii biologici virusii de calculator se pot raspandi repede si sunt greu de eradicat.Se pot atasa aproape oricarui tip de fisier si sunt raspandite ca fisiere ce sunt copiate si trimise de la individ la individ.

 

In afara de replicare, unii virusi au altceva in comun: rutina de infectare. Manifestarile virusilor variaza de la afisarea de mesaje sau imagini pana la distrugerea de fisiere, reformatarea hard-disk-ului sau alt fel de stricaciuni. Daca virusul se manifesta prin distrugeri, poate inca cauza probleme prin ocuparea nefolositoare de spatiu si memorie pe disc, scazand astfel performanta computerului.

Acum cativa ani majoritatea virusilor se raspandeau pe floppy disk.Acum, Internetul a introdus noi modalitati de distribuire. Emailul, acum o importanta unealta de comunicare, ajuta la raspandirea virusilor mai repede decat oricand. Virusi atasati email-urilor pot infecta o intreaga companie in cateva minute,

costand companiile milioane de dolari anual.

Virusi nu vor disparea prea curand. Mai mult de 10,000 au fost identificati si 200 de virusi noi sunt creati in fiecare luna, dupa cum declara International

Computer Security Association(ICSA). Cu astfel de numere, e normal sa afirmam ca organizatiile se vor confrunta cu crize virale. Daca folositi calculatoarele nu sunteti imuni la virusi informatici.

Ciclul de viata al virusilor

Virusi au un ciclu de viata care incepe cu crearea lor si se termina atunci cand sunt complet eradicati. Urmatoarea schita descrie fiecare stagiu.

 

Crearea

Pana acum cativa ani, crearea unui virus cerea cunostinte de programare. Astazi aproape oricine are o oarecare cunostinta despre programarea pe calculator poate crea un virus. In mod normal, insa, virusii sunt creati de indivizi nechibzuiti ce doresc sa cauzeze distrugeri in masa calculatoarelor.

 

Replicarea

Un virus se poate autoreplica prin natura sa. Un virus bine gandit se va replica mult timp inainte de a se activa, ceea ce ii ofera mult timp de raspandire.

 

Activarea

Virusi ce au manifestari distrugatoare se vor activa atunci cand anumite conditii sunt indeplinite. Spre exemplu: la o anumita data sau cand o anumita actiune se petrece. Virusi nedistrugatori nu se activeaza, in schimb fura spatiu pe disc.

 

Descoperirea

Aceasta faza nu apare intotdeauna dupa activare, totusi, de obicei, asa se intampla. Atunci cand un virus este detectat si izolat, este trimis la International Computer Security Association in Washington, D.C., pentru a fi clasificat si distribuit producatorilor antivirus. Descoperirea se face de obicei la un an inainte ca virusul sa devina o amenintare la adresa comunitatii IT.

 

Asimilarea

In acest moment, producatorii antivirus deja si-au modificat software-ul pentru a fi capabil sa detecteze noul virus. Acest lucru se poate intampla undeva intre o zi si sase luni, depinzand de producator si de tipul de virus.

 

Eradicarea

Daca exista destul de multi utilizatori care isi instaleaza software de protectie antivirus, orice virus poate fi eradicat.Pana acum nici un virus nu a disparut complet, dar unele nu mai sunt o amenintare de mult.

 

Tipuri de virus

Majoritatea virusilor se impart in 4 mari categorii de virusi:

 

 

Ai sectorului de bootr

 

Care infecteaza fisiere

 

Virusi micsti

 

Virusi macro

 

Virusi ai sectorului de boot

Pana in anii '90, acesti virusi erau cei mai raspanditi, raspandindu-se in special in DOS-ul de 16 biti prin intermediul floppy-disk-ului. Virusii sectorului de boot infectau sectorul de boot al unui floppy disk si se raspandeau pe hard disk, afectand de asemenea Master Boot Record-ul (MBR). Odata ce MBR-ul este infectat, virusul incearca sa infecteze orice floppy disk ce este inserat.

 

Virusii sectorului de boot lucreaza in felul urmator: ascunzandu-se pe primul sector de pe disc, virusul este incarcat in memorie inainte de fisiere. Aceasta ii ofera posibilitatea de a prelua controlul asupra intreruperilor DOS astfel incat sa se poata raspandi.

 

Acesti virusi inlocuiesc des continutul original al MBR si al sectorului de boot DOS cu continutul lor si muta acest continut pe alt sector de pe disc. Dezinfectarea unui virus de boot se poate face fie prin bootarea calculatorului de pe un floppy-disk neinfectat fie prin gasirea sectorului de boot original si repunerea acestuia in locatia precedenta.

 

Virusi care infecteaza fisierele

Virusi infectatori, numiti de asemenea paraziti, opereaza in memorie si infecteaza de obicei fisierele executabile cu urmatoarele extensii: *.COM, *.EXE, *.DRV, *.DLL, *.BIN, *.OVL, *.SYS. Acestia se activeaza de fiecare data cand fisierul infectat este executat .

 

Exista mii de virusi infectatori dar, la fel ca si virusii de boot, marea majoritate opereaza in mediul DOS. Altii au reusit sa infecteze mediile Microsoft Windows, IBM OS/2, si Apple Computer Macintosh.

 

Virusii micsti

Virusi micsti au atat caracteristicile virusilor de boot cat si ale celor infectatori

 

Virusii macro

Virusii de macro reprezinta aproximativ 80% din virusii de macro, dupa spusele International Computer Security Association, si sunt virusi cu cresterea cea mai mare din istoria calculatoarelor. Spre deosebire de alti virusi, nu sunt caracteristici unui anumit sistem de operare si se raspandesc usor prin email, download-uri, transferuri de fisiere si aplicatii cooperative.

 

Virusii de macro depind de aplicatii.Infecteaza aplicatiile macro ce acompaniaza aplicatiile.Spre exemplu: Microsoft Word si Excel-un virus macro pentru Word nu poate infecta un document Excel si viceversa. In schimb, in aplicatia mama virusii macro pot calatori usor si se poate ajunge la situatia in care sute de fisiere sunt infectate.

 

Computerele sufera de "afectiuni" similare oamenilor * Programele anti-virus se aseamana sistemului imunitar uman * Virusii informatici imita comportamentul celor din medicina umana * Un program computerizat de evidenta a virusilor biologici ar imbunatati reactia cadrelor medicale in situatii de urgenta

 

Virusii informatici se aseamana "omologilor" lor biologici, atat in comportament si in structura cat si in felul in care "ataca", se afirma intr-un studiu recent, citat de Ananova. Dupa un an de investigatii, expertii in medicina si tehnologie cred ca au descoperit similitudini intre cele doua categorii de virusi. Aceasta descoperire poate sprijini lupta impotriva lor. Consultantul in tehnologie al firmei McAfee AntiVirus, Jack Clark, si Dr. Rod Daniels de la Institutul National de Cercetari Medicale au identificat cateva asemanari intre cele doua tipuri de "paraziti". Aceste asemanari se refera la faptul ca aceste tipuri de virusi "urmeaza" aceeasi "strategie" de infectare - ambele "traverseaza mapamondul, de la Est la Vest, urmand soarele". Programele software anti-virus precum si sistemul imunitar uman lucreaza, de asemenea, intr-o maniera asemanatoare, invatand de la expunerile anterioare la virusi cum sa lupte impotriva noilor generatii de paraziti. Asa cum Internetul incearca sa faca fata atacurilor tot mai dese ale parazitilor informatici, tot astfel medicii se confrunta cu un val de virusuri, care se propaga pe calea aerului. Ambele tipuri de virusi au structuri identice, fiind alcatuite dintr-un numar mare de "unitati" foarte simple, care insa, legate impreuna produc un organism complex.

 

Numai in Marea Britanie, se estimeaza ca mai mult de 150 de milioane de zile lucratoare sunt pierdute anual, din cauza unei banale gripe, care cauzeaza pierderi de peste 6,75 bilioane de lire sterline. De asemenea, daunele insumate produse de virusii informatici sistemelor financiar-bancare si service-ului necesar retelelor computerizate afectate au fost estimate la peste 7 bilioane de lire sterline, numai in anul 2001. Studiul efectuat in Marea Britanie releva faptul ca cercetatorii din domeniul medical cat si din cel al informaticii acorda prioritate procedurilor standard de identificare si clasificare a virusilor, pentru prevenirea populatiei, cat si a comunitatii medicale.

 

Pe de alta parte, industria de programe informatice anti-virus nu are un sistem universal de recunoastere si depistare a acestor virusi, insa a dezvoltat procedura de colectare si procesare rapida a informatiilor despre virusi, chiar in timpul in care acestia actioneaza, si si-a dezvoltat abilitatea de a reactiona instantaneu.

 

Raportul intocmit de consultantul firmei McAfee AntiVirus, Jack Clark, si Dr. Rod Daniels, de la Institutul National de Cercetari Medicale, releva faptul ca daca lumea medicala ar concepe un program computerizat de evidenta a virusurilor, intelegerea si abilitatea de reactie in situatii de urgenta ar fi vizibil imbunatatita.

 

Studiul, intitulat "Virtual Virology" (Virusologia Virtuala) a fost distribuit cercetatorilor din lumea medicala si specialistilor in tehnologia informationala din lumea intreaga.

 

TOATE DETALIILE DESPRE VIRUSI "PATOLOGICI" BIOLOGICI si raspandirea lor gasesti aici:

http://www.unibuc.ro/eBooks/biologie/geomed/1.htm

 

Sper ca tot ce este aici sa iti fie de folos! ;)

Share this post


Link to post

Sau iti instalezi un AV si te documentezi din fisierele help unde explica tot :D . In clusiv ce face fiecare virus si ce fel de daune produce.

Share this post


Link to post

mai maxx, daca tot ai dat un km de copy paste,

explica si asta:

Crearea

Pana acum cativa ani, crearea unui virus cerea cunostinte de programare. Astazi aproape oricine are o oarecare cunostinta despre programarea pe calculator poate crea un virus. In mod normal, insa, virusii sunt creati de indivizi nechibzuiti ce doresc sa cauzeze distrugeri in masa calculatoarelor.

Share this post


Link to post
mai maxx, daca tot ai dat un km de copy paste,

explica si asta:

Crearea

Pana acum cativa ani, crearea unui virus cerea cunostinte de programare. Astazi aproape oricine are o oarecare cunostinta despre programarea pe calculator poate crea un virus. In mod normal, insa, virusii sunt creati de indivizi nechibzuiti ce doresc sa cauzeze distrugeri in masa calculatoarelor.

 

=D> Esti tare Tommy

Diferenta dintre mine si tine este ca eu lucrez in domeniul securitatii si integritatii datelor digitale :P

Cam asta este meseria mea :mrgreen:

Share this post


Link to post

Asa si? Zi si mie ca-s nepreceput in alea complicate ale calculatoarelor... Cum fac un virusache?

Share this post


Link to post

iti iei un generator, sunt destui. nu, nu iti dau link la unul :P

Share this post


Link to post

Iti alegi un obiectiv si un scop (cui si ce sa ii faci)

Stai cam 2-3 zile pe google si RTFM si dupa iei cateva programele gata facute, le mai pui si tu ceva pe ele in plus daca te pricepi binenteles si cam asta ar fi :D

Share this post


Link to post

hm... crearea unui virus nu e ilegala precum si informatii despre cum se poate da nastere unui asemenea monstrulet?

Share this post


Link to post
=D> Esti tare Tommy

Diferenta dintre mine si tine este ca eu lucrez in domeniul securitatii si integritatii datelor digitale :P

Cam asta este meseria mea :mrgreen:

 

=D> Esti tare maxx

diferenta e ca eu scriu ceea ce integrezi tu :) )

Cam asta este meseria mea

Share this post


Link to post
iti iei un generator, sunt destui. nu, nu iti dau link la unul :P

:dizzy: Pai nu ne trebuie link, ca goooglim :D si noi...tu da-ne doar un nume de generator de aviare...

Share this post


Link to post

dai o bere sebian si-ti dau eu niste coduri din care mai scot una alta :) )

dar pot si sa nu scot, ca tot nu ai ce face cu ele :) )

Edited by Tommy

Share this post


Link to post
Esti tare Tommy

Diferenta dintre mine si tine este ca eu lucrez in domeniul securitatii si integritatii datelor digitale

Cam asta este meseria mea :mrgreen:

Esti tare maxx

diferenta e ca eu scriu ceea ce integrezi tu

Cam asta este meseria mea

Sunteti tari amindoi :mrgreen: ...numai ca eu sunt si mai tare =))

:D eu verific ceea ce mai intai a scris tommy si dupa aceea a integrat Maxx :dizzy:

Cam asta este meseria mea

 

Continuam?

Share this post


Link to post

Hm... daca nimeni nu zice nimic despre ilegalitate... incepem cu cei facuti in notepad? acei virusei manuali bine plasati prin startup... sau unuc are schimba targetul de executie al unui shortcut?

Share this post


Link to post

sebian, eu ma dau batut, ca de mult nu mai sunt o persoana nechibzuita :) )

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Bine, bine... da' pina la urma o ajuta careva pe fata aia? Ca in barci vad ca va dati cu toţii!

Share this post


Link to post

maxx, ca el e integratoru :) )

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Pai bine mai NFS nu am raspuns cu ce puteam sa o ajut?

Cu copy paste ala de ma critica lumea? :) )

La chestia cu virusurile biologice nu ma pricep asa ca am dat link care poate sa o ajute :P

Share this post


Link to post
cateva asemanari intre cele doua tipuri de "paraziti". Aceste asemanari se refera la faptul ca aceste tipuri de virusi

 

Atentie!!!

Medical vb, intre virusi si paraziti...exista f.f.f. multe diferente...deci a numi virusii "paraziti"nu e corect!!!!

 

:drinkers:

Share this post


Link to post

Sau ca sa fiu mai clar, parafrazez:

 

Sunteti tari!

Diferenta e ca eu moderez ceea ce aberati voi! :->

Share this post


Link to post

nu te-am criticat Maxx, ai fost simpatic, m-a distrat formularea :)

Vaxxi, nu-i da link, ajunge sebian la facultate si-l ai pe constiinta :)

da Nfs, asa-i.. a luat-o razna total discutia.. din cauza ca.. unu-i mai tare ca altu' :)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...