Jump to content
Sign in to follow this  
maximus

Coltul Gurmandului

Recommended Posts

nu va mai certati mai bine "muriti de pofta"

ce ziceati?

 

 

post-1382-1123599938_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Max...am preparat chestiile (friganelele)...este chiar buna, eu am avut langa un pahar de lapte cu cacao. Sa nu mai zic ca te si saturi din vre-o trei felii de paine si si tin de foame. Mersi :D

Share this post


Link to post

crema de ciocolata, frisca, ananas, mere

PICT0001.JPG

Share this post


Link to post

Ileana ... nu-ti surade un post de cofetar pe perioada 22-25 septembrie :)

Share this post


Link to post

felicitari ileana! arata super bine si superdelicios

Share this post


Link to post
Ileana ... nu-ti surade un post de cofetar pe perioada 22-25 septembrie :)

s-ar putea ca in perioada amintita sa sufar de amnezie...si singurele retete de care imi voi aduce aminte vor fi prepararea berii cu cola, ginului cu apa tonica si cantitatea de condimente de pe fripturi! :D

Edited by ileana

Share this post


Link to post

Io sint un experimentator de cea mai joasa speta, nu tin seama de nici o regula si combin tot ce gasesc prin frigider/camara; rata de reusita cam 75%, restul nu se poate minca decit de mine.

 

Oricum, pasiunea mea sint gratarele sau carnea prajita pe plita, nimic nu se compara cu un gratar bine facut, suculent, cu adieri de mirodenii diverse, care sa se impace intre ele (chestiune de feeling, nu stiinta).

Cele mai bune rezultate se obtin cu carne care a stat intr-un sos alcoolizat (cred ca marinata ii zice, nu?) cu usturoi: bere (best!) vin (clasic), tuica (puturos, si numai peste vin) sau coniac sau scotch (peste vin, cind esti in bani).

Cartoful este un fondant (baza) foarte bun pentru orice friptura, in orice fel ar fi gatit (am mincat camioane de cartofi la viata mea si nu m-am saturat inca, am crescut pe linga BV unde cartoful e sfint si gatitul lui o religie).

Din pacate, n-am rabdare sa gatesc a' la carte, dar sint convins ca sint capabil sa produc orice scrie in cartea regretatului R.A.R., daca nu dureaza mai mult de 30' pregatirea (fara prajeala/fierberea aferenta) ca de mai mult n-am rabdare.

 

Oricum, cea mai buna bucata pe care am mincat-o vreodata in viata mea ramine gusa de porc -de cel cu ritul scurt, cu firisoare de carnita rasfirate prin ea- sarata moderat dupa ce a fost scoasa de pe porc, lasata la scurs vreo 2 zile, unsa cu un sos de mix de boiele (dulce pentru culoare si parfum si iute pentru aroma) si afumata usor timp de 2 saptamini (la rumegus de rasinoase si fag) pina capata o frumoasa culoare aurie ... atita fragezime si aroma nu exista in nici o bucata de carne, oricit de sofisticat gatita; din pacate, macelari care s-o scoata curata, fara singe, sint rari. Slanina rules! (cea care o stiu eu, uscata si afumata, nu diversele inventii fierte, usturoiate, afumate prea putin sau prea mult).

 

O reteta pot totusi furniza, e de mare exceptie prin delicatetea gustului, e ceva de o simplitate extrema si vine ca un corolar la pomana porcului:

 

Creier de porc fiert in zeama de varza:

 

Se iau creierii dintre urechile porcului (macelarul poarta raspunderea sa-l scoata cit mai intreg), se clatesc de firisoarele de singe, se lasa un pic la scurs, pina scoti din beci zeama de varza maturata (de la a se maturiza, da?) in frigul iernii, bagi cu grija creierii in zeama RECE si dai la fiert un clocot ... lasi sa se raceasca un pic, sa nu-si traga prea mult sare si antreul e gata.

Pofta buna!

 

PS: cred ca incep sa am deliruri, anul asta trebuie sa fac un porc din cap in coada, fir-ar sa fie, mi-e dor de Ignat!

 

PPS: ma inscriu cu succes in categoria "gourmand" - daca nu e destul, degeaba e bun si nu fac nazuri la nimic cu exceptia sote'-ului de morcovi si pot salva orice mincare prin combinatii traznite - orice e permis.

Share this post


Link to post

am si eu o intrebare, poate putin stupida: salamurile si carnatii daca is lasati in frigider in hartie se strica mai repede decat daca le-as scoate din hartia in care ti le pune la supermarket? :thumbl:

Share this post


Link to post

pai depinde ce hartie ti se pune in supermarchet. daca e din aia cu strat de plastic, e proasta. trebuie un material care sa "respire", ca altfel se strica mai repede ce e inauntru. hartia obisnuita cred ca ar fi mai buna.

Share this post


Link to post

sau, cel mai sanatos e un instrument din-ala care seamana cu numele unuia din admini, :scarpin: nu mai stiu exact cum se numeste, care face vacuum in pungi...ai pus mezelul in punga speciala, ai bagat scula, s-a facut vid, si sanatate...poti sa-l pastrezi mai mult timp...

Share this post


Link to post

Mezelaraia de la magazine e plina de apa in ultima vreme (chiar marcile mai cu staif, vezi Angst) si daca le iei in tipla, dupa ce ai inceput bucata trebuiesc impachetate in hirtie obisnuita (A4 mai subtire - "coala de scris" - cele pentru copiator/imprimanta sint cam groase si cam lucioase); chiar si feliatele e mai bine sa le pastrezi intr-un astfel de ambalaj, absoarbe umezeala si respira un pic produsul; hirtia plastifiata e ca sa aduci marfa de la magazin fara sa-ti mucesti totul prin papornita.

Share this post


Link to post

O sa incep cu ce am facut in seara asta.

Pt ca fiica-mii ii place in mod deosebit pestele ( si mie dealtfel ) si pt ca are o infectie in gat care ii face orice inghititura un calvar m-am gandit sa ii fac "pestic ud " adica cu sos.

 

Se iau 2 bucati file de salau.

Se dau bine pe plita incinsa ( sau tigaie nelipicioasa , eventual tefal )

Se intorc 1 singura data numai rupa rumenire miniona cu stropire cu sare in prealabil.

 

Intr-un castronel mic se pun :

4 linguri cu varf de iaurt

jumatate lingurita maioneza

6 buburuze de zahar ( cat iei cu varful degetelor )

un varf mic de cutit de mustar

1 lingurita si ceva de zeama de lamaie

un varf fff mic de cutit de tarhon

cam 1 lingura cu varf de branza sarata rasa marunt.

Se amesteca energic pana se omogenizeaza.

 

Se prezinta fileul acoperit partial in sos si incojurat de sos.

Se picaturesc cativa stropi de zeama de rosie peste sosul alb.

 

 

Pare rau ca nu m-a dus capul la acest post cand am facut ca sa fac poze si pe parcurs si deasemenea , mai ales ca nu m-a dus capul ieri ca sa fac al puiul casei cu smantana si usturoi prajit in zemaa de piept de porc rumen... cand mai fac va descriu .

 

Rezultatul la "pestic ud":

post-3313-1205525835_thumb.jpg

post-3313-1205525861_thumb.jpg

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Eu ma pricep la salate, la ascutit cutite si la... mancat. In rest- stiu sa folosesc cuptorul cu microunde etc. Nu mor de foame daca raman singur acasa, dar in mod sigur sufar, deoarece nu prea-mi place sa fac mancare. O ajut pe Oana la ce ma solicita, dar nu-mi bag nasul in treburile ei.

Felicitari celor care au timp si pentru gatit.

Edited by Lucian M

Share this post


Link to post

Bai tu esti sadic cu salaul tau... unde dracu' gasesc eu salau acum?? Ca sa nu mai spun ca in orasul meu de bastina se apropie festivalul scrumbiei, de la care imi lasa gura apa numai cand ma gandesc... p-aici singura chestie care se apropie de departe de scrumbie e sardina.

Share this post


Link to post

Din sardine poti sa faci niste salate misto.

Legume semiprajite ( vasole verde, mazare, porumb, rosii uscate, ceapa + salata verde + castraveti ( pe astea nu le prajesti ) , lasate apoi la racit ( FARA ULEI la prajeala ) si coltisoare de sardine taiate si amestecate cu legumele.

Zeama de lamaie si sare si gata salata. Merge si un varf de maioneza cat sa omogenizeze amestecul dar nu multa.

Deasemenea, cand pui maioneza merge si un varf de ac de mustar.

O sa incerc SI VA INVIT SI PE VOI SA FACETI LA FEL sa imi construiesc urmatoarele postari in acest topic cu poze.

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Si pentru ca am fost la Romexpo si nu am avut timp sa fac cumparaturi pt o gateala ca lumea, am incopit o

" omleta cu cartofi " cu salata cu usturoi

 

Necesar :

Pt Omleta :

- Gusa afumata de porc = putina

- Piept pui = putin

- 3 cartofi medii

- ceapa verde = 2 fire

- branza tare = cat juma de pumn

- smanatana grasa = cam 3 linguri cu varf

- 5 oua

- 3 masline "dezosate"

 

Pt salata:

- 1 fir marar

- 1 fir patrunjel

- 2 catei usturoi

- 3 rosii

- 10 feliute de castravete verde

- 5 linguri ulei de masline

- sare, piper, tarhon

 

Omleta :

Se ia gusa si se taie feliute dupa ce s-a inlaturat soriciul.

post-3313-1205601083_thumb.jpg

 

Se taie feliutele in cubulete ( cam cat unghia de la degetul mic ) ( UN taiati unghia ca sa faceti comparatie :P )post-3313-1205601117_thumb.jpg

 

Se ia puiul si se taie feliute si apoi cubulete.

Se curata cartofii, se spala bine se taie cubulete ca cele de mai sus si se spala bine din nou.

Se taie cubulete ceapa verde si se acopera cu branza rasa MARE.

Se sparg ouale intr-un castron si se pune o lingura cu varf de smantana groasa.

Se ajunge la asa ceva

post-3313-1205601137_thumb.jpg

 

Se incinge bine tigaia ( esential sa fie o tigaie care nu lipeste ) si se pun la foc mediu gusa si puiul amestecand in permanenta ca sa se faca unioform pe toate fetele. NU se prajesc, doar se calesc

post-3313-1205601174_thumb.jpg

 

Cand gusa a devenit transparenta se adauga 2 linguri ulei de masline, tarhon dupa gust si sare iar apo cartofii si se amesteca in permanenta

post-3313-1205601193_thumb.jpg

 

Cand cartofii devin stravezii ( A NU SE PRAJII ) ca in poza urmatoare

post-3313-1205601207_thumb.jpg

se adauga ceapa verde si branza si se amesteca mereu ca sa nu se lipeasca branza.

post-3313-1205601221_thumb.jpg

 

Cand amestecul s-a transformat in

post-3313-1205601234_thumb.jpg

 

se adauga 1 lingura mare cu varf de smantana

post-3313-1205601258_thumb.jpg

 

si se amesteca pana cand se face asa

post-3313-1205601273_thumb.jpg

 

moment in care se pun ouale batute cu smantana

post-3313-1205601297_thumb.jpg

 

si se amesteca pana cand se fac asa

post-3313-1205601309_thumb.jpg

 

NU le prajiti mai tare pt ca apare gustul de ou copt si strica tot.

Se pun in farfurie si se orneaza cu felii de masline si ceva patrunjel.

 

In paralel s-a facut salata ( clasic : rosii, ulei, otet, sare, piper, putin marar, putin patrunjel si MEAPARAT 2-3 catei de usturoi tocati cat de marunt puteti )

post-3313-1205601330_thumb.jpg

 

 

 

Va urez pofta buna !

 

 

post-3313-1205601348_thumb.jpg

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post
Bai tu esti sadic cu salaul tau... unde dracu' gasesc eu salau acum?? Ca sa nu mai spun ca in orasul meu de bastina se apropie festivalul scrumbiei, de la care imi lasa gura apa numai cand ma gandesc... p-aici singura chestie care se apropie de departe de scrumbie e sardina.

Lasa ca am sa fac o poza la scrumbia pe care am s-o mananc si ti-o trimit prin mail. :P

Share this post


Link to post

Sa mori tu daca nu-mi trimiti si mie!!! :D

Cumnate- faina haleala! Eu am fost hranit astazi, printre altele, cu mancarica de pipota cu garnitura de varza rosie. Poze nu am, ca nuai de pozat nu-mi ardea cand am vazut farfuria. A trebaluit Oana prin bucatarie si, multumita faptului ca am montat butelia la aragaz, au iesit cateva minuni din manutele sotioarei mele care, din cauza unui musafir, abia acum urmeaza sa fie servite.

Mie personal imi place omleta cu sunca (e fain cu de aia de porc, afumata, de casa), ceapa taiata mare (minim 0,5 cm) si patrunjel la discretie. Alaturi de o salata de verdeturi- iese fenomenal.

Edited by Lucian M

Share this post


Link to post

Maine fac niste rulouri de jambon in cascaval pane cu ganitura de sos de rosii. Nu am alta idee care sa prinda ce am prin frigider. Va tin la curent :P

Share this post


Link to post

Deviza noastra este perfecta: "mananc, deci, exist".

Share this post


Link to post

Sunt in concediu omu' deci fac totul cat mai migalos posibil nu ca atunci cand lucrez.

Share this post


Link to post

Scobitori de cascaval invelit in jambon. Atunci cand nu ai nimic de mancare, cu 3-4 felii de mezel si 3-4 felii de cascaval faci o masa calda si buna pt stopmac dimineata.

 

Necesar :

Cascaval - NEafumat !

Jambon

Pastrama

Orice fel de mezel dar NU salam !

 

Se taie cascavalul cat mai dreptungiular ( daca aveti ceva scule puteti sa il taiati cilintric )

Se impatureste cu jambon ( se fixeaza cu ata de cusut care se scoate foarte uros apoi. NEAPARAT la infasurare strangeti bine ata, sa intre in carne ) .

Daca aveti mezel ce nu poate fi impaturit atunci puneti-l foi-foi ca la placinta si fixati-l cu scobitori ( pe care le taiati cu foarfeca - le scoateti dupa prajire )

Se pun in tigaia incinsa si nu se intaorc decat 1 data, atunci cand cascavalul da semne de topire.

Se scot, se scoate ata si se extrag scobitorile, se aseaza pe un pat de rosii taiate rondele si se presara cu unt topit.

Eventual puteti sa pe puneti pe un pat de salata sau sa presarati pe ele ceapa verta tocata ffff marunt.

NU PUNETI SARE ( au mezelurile indeajuns de multa ) Rezultatul :

Pofta buna !

post-3313-1205667546_thumb.jpg

post-3313-1205667554_thumb.jpg

post-3313-1205667569_thumb.jpg

post-3313-1205667579_thumb.jpg

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Pui la cuptor cu cartofi in usturoi.

 

Necesar :

-tava sau cratita

-cartofi

-pulpe pui

-150 grame gusa de porc

-1 ceapa mare

-2-3 capatani usturoi

-cimbru

-tarhon

-busuioc

-sare

-piper

-1 foaie de dafin

 

Se curata si se taie cartofii ca in imagine :

post-3313-1205783030_thumb.jpg

 

Se taie cartilagiile de la pulpele de pui

post-3313-1205783448_thumb.jpg

( oricum nu se vor face indeajuns de bune cat sa se poata manca si ocupa spatiu ) si se testeaza in tava ca sa vedeti cate puneti :

post-3313-1205783113_thumb.jpg

 

Se taie fff marunt gusa de porc, jumatate de ceapa mare ( NU exagerati cu ceapa ca devine prea dulce mancarea ) , 2-3 capatani usturoi ( puteti exagera cu usturoiul, np ) :

post-3313-1205783177_thumb.jpg

 

Cealalta jumatate de ceapa mare se pune rondele pe tava unsa in prealabil cu ulei de masline + sare.

post-3313-1205783233_thumb.jpg

 

Se pune amestecul de gusa + usturoi + ceapa la calit si se perpeleste bine la foc mare, condimentandu-se cu tarhon, cimbru, busuioc samd. Se poate pune si o foaie de dafin pisata marunt.

post-3313-1205783360_thumb.jpg

 

Se adauga apoi 2 pahare de apa si se da intr-un clocot:

post-3313-1205783407_thumb.jpg

 

Se calesc putin pulpele in ceaun la foc mare in mult ulei, cat sa se inchida porii astfel incat la cuptor sa nu se fiearba.

Se asaja cartofii in tava in mod egal si se stropesc cu 70 % din sosul facut mai devreme:

post-3313-1205783549_thumb.jpg

 

Se asaza si pulpele si se stropesc cu restul de sos:

post-3313-1205783620_thumb.jpg

 

Se acopera ( nu neaparat dar se patrund mai bine asa cartofii ) cu o folie de aluminiu si se baga 40 minute la cuptor la foc mare :

post-3313-1205783667_thumb.jpg

 

Dupa 40 minute se scoate folia si se mentine focul mare inca ... cat e nevoie vizual ca puiul sa ia o crusta frumoasa :

post-3313-1205783711_thumb.jpg

 

Se orneaza cu 1 fir ceapa verde + 1 fir patrunjel tocate fffff marunt :

post-3313-1205783745_thumb.jpg

 

Se serveste cel mai bine cu salata de vara sau de varza alba :

post-3313-1205783774_thumb.jpg

 

In farfurie se poate orna cu ceva branza rasa ( puteti sa puneti si mai multa ) :

 

POFTA MARE ( daca respectati indicatiile va garantez ca mancati jumatate de tava la prima masa :P ) !

 

post-3313-1205783838_thumb.jpg

post-3313-1205783855_thumb.jpg

 

 

PS : voi nu gatiti mai sau ce ca nu va vad activi aici? Oi fi eu prea feminin :-?

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

gatim, cum sa nu, doar ca fie nu avem camera foto, fie daca avem, nu ies pozele atat de bine :) )

 

am gasit in Metro un pliant cu o reteta pe verso: Dorada cu sos alb si nuci, sambata viitoare pun si poze.

m-am lenevit in ultimii ani desi imi placea sa fac diverse, lucruri simple in general, mai o fasole cu ciolan, o salata, un peste la cuptor, il ultimii ani insa de cand a aparut copilul si mama sau soacra-mea trec des pe la noi si stau cu odrasla mi s-a cam dus, plus ca in ultimii ani am si aparut mai multe restaurante si se potoleste pofta mai repede

m-as lua insa de ceva chinezarii dar tre sa invat de pe undeva

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...