Jump to content
Sign in to follow this  
maximus

Pasaport Dulce Pasaport

Recommended Posts

Dupa cum stiti , guvernul a resuscitat o veche lege emisa de guvernul Nastase, prin care se confisca pasapoartele celor care nu pot dovedi ca au motive intemeiate si legale care i-au facut sa depaseasca cele 90 de zile legale.. Este sau nu acest lucru in interesul tarii, tinand seama ca anul trecut in jur de 3 miliarde de dolari au intrat in tara, bani care zic eu a adus o bula buna de aer economiei romanesti. Bine, o mare parte din acesti bani s-au dus pe importuri(datorita faptului ca economia romaneasca nu ofera alternative competitive) insa o alta mare parte s-au dus si la producatori romani, la prestatori de servicii romani, la firme de constructie din romania.. Ca exemplu, in Judetul Maramures, in zona viseu-moisei-borsa, cam 40-50% din forta apta de munca a plecat la munca in europa, israel, fapt ce s-a vazut mai tarziu in faptul ca zona a prosperat. Din pacate, din cauza unei parti relativ mici a romanilor ce au plecat in strainatate, care au comis infractiuni , cei cinstiti(adica care nu fura ci doar muncesc,mai mult sau mai putin legal) vor suferi, fapt ce se va vedea si in economia romaneasca..

 

 

 

 

 

 

Stanga-mprejur. Ca sa nu le fie confiscat pasaportul la granita, sute de mii de romani care muncesc la negru in Occident au renuntat la visul unei vacante in Romania

 

Dupa patru zile in care principalele puncte de trecere a frontierei din vestul tarii au fost luate cu asalt de zeci de mii de romani care lucreaza in strainatate, si care s-au intors in Romania pentru a-si petrece vacanta de vara, ieri s-a reinstaurat linistea.

La Nadlac si la Bors, cozile kilometrice din zilele precedente au disparut ca prin farmec.

Explicatia? Raspandirea informatiei ca la frontiera Romaniei se aplica legea la sange, iar celor prinsi cu actele in neregula le sunt confiscate pasapoartele. Majoritatea romanilor au facut cale-ntoarsa, daca se aflau pe drum, ori au renuntat la calatoria spre tara lor de bastina, daca nu apucasera sa plece.( Sergiu Miat)

 

Ordonanta ca o sperietoare

 

La 1 august a intrat in vigoare Ordonanta nr. 28, care prevede sanctiuni pentru persoanele cu cetatenie romana care depasesc termenul de sedere in strainatate.

Cei aflati in aceasta situatie au fost si cei mai nervosi la cozile formate la intrarea in tara, pentru ca timpul trecea in defavoarea lor si, odata cu primele minute din ziua de 1 august, ramaneau fara pasapoarte.

Un paradox: in zilele de luni si marti, prin Vama Cenad au intrat 10.160 de cetateni straini si doar 3.780 de cetateni romani. „Ne-am intrebat si noi cum e posibil ca numarul romanilor sa fie de aproape trei ori mai mic decit al strainilor. Am constatat insa ca o mare parte din cetatenii straini sunt la origine romani”, ne-a declarat comisarul Viorel Alexe, purtatorul de cuvant al politiei de frontiera timisene.

 

Romanii fug de Ordonanta 28 ca dracu’ de tamaie

 

Incepand de marti seara, situatia de la punctele de frontiera a revenit la normal, iar timpul mediu de asteptare la intrarea in tara este acum de aproximativ 10 minute pentru fiecare autoturism.

De la 1 august si pana ieri, prin punctele de frontiera cu Ungaria, din judetul Arad, au intrat 26.200 de persoane, in timp ce prin judetul Timis au intrat, in aceeasi perioada, 3.926 de cetateni romani.

„S-a revenit la normal in punctele de frontiera aradene, fata de primele zile din luna august. Nu se mai lucreaza cu efective sporite, iar intrarea se face doar pe sensurile consacrate. Valorile de trafic sunt acum cele obisnuite pentru aceasta perioada din an”, ne-a declarat inspectorul principal Robert Iudt, purtatorul de cuvant al politistilor de frontiera aradeni.

 

Sute de „refugiati” in Ungaria

 

Cateva sute de cetateni romani, care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, se afla pe teritoriul Ungariei, dupa ce s-au intors din punctele de frontiera atunci cand au aflat ca a intrat in vigoare Ordonanta 28.

„Autoritatile de frontiera maghiare ne-au informat ca aproximativ 450-500 de cetateni romani se afla pe teritoriul tarii vecine si nu-si manifesta intentia de a intra in Romania. Majoritatea s-au intors din vami inainte de a solicita partii romane verificarea documentelor de calatorie”, ne-a declarat comisarul Gheorghe Ciobanu, seful Punctului de Frontiera Cenad, judetul Timis.

In ultimele 24 de ore, numarul pasapoartelor retinute pentru depasirea termenului de sedere a fost mult sub valorile din primele trei zile de la aplicarea Ordonantei 28. La Cenad au fost retinute ieri pasapoartele a doar 22 de persoane, in timp ce la punctele de frontiera aradene numarul acestora a fost de 160, dupa ce in primele trei zile, la aceleasi locatii, au fost retinute 1.400 de pasapoarte.

 

„Au aflat de la rude”

 

De la 1 august si pana acum, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea au fost retinute 330 de pasapoarte, cele mai multe dintre ele in primele doua zile. Comisarul Dorel Sabau, cel care asigura in aceasta perioada comanda PCTF Petea, ne-a declarat ca numarul a inceput sa scada. „Cred ca au aflat de la rude sau de la cei carora li s-au retinut documentele ca nu e bine sa vina acasa daca nu au toate actele in regula. Unii dintre ei s-au intors din drum de la vama maghiara. Aveau in strainatate lucruri, chiar copii pe care i-au lasat la prieteni, si au aflat ca daca apuca sa treaca nu se vor mai putea intoarce”, a declarat Sabau. (Stefania Luca)

 

Pacaleala romaneasca

 

Romanii inventivi au gasit o solutie pentru a scapa de noile prevederi legislative. Astfel, multi dintre cei care depasesc perioada legala de sedere in spatiul Schengen isi declara pierdute documentele de calatorie la misiunile diplomatice ale Romaniei din statele vest-europene. Mai mult, in declaratie sustin ca au intrat de numai cateva zile in tara respectiva si si-au pierdut pasapoartele. Drept urmare, pentru a se putea reintoarce in tara, reprezentantii ambasadelor sau consulatelor sunt obligati sa le elibereze un titlu de calatorie.

Odata ajunsi la frontiera, ei sunt indrumati catre serviciile comunitare de pasapoarte, unde le sunt eliberate documente noi, ne-au declarat surse din cadrul Politiei de Frontiera.

 

PASAPOARTE. Autoritatile au explicat de ce, in numai 52 de ore, peste 3.000 de romani au ramas fara documente de calatorie

 

In 52 de ore, 3.114 romani intorsi in tara din spatiul Schengen au ramas fara pasapoarte. Chestorul Neculai Burnichi, adjunctul sefului Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a apreciat ieri drept „redus” procentul celor carora le-au fost ridicate documentele de calatorie la intrarea in tara, adica 4,5a din cei aproximativ 68.000 de romani reveniti din state vest-europene de la 1 august, ora 00.00, pana pe 3 august, ora 4.30.  (Raluca Dan)

Ordonanta 28/2005 prevede ca „masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a savarsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, precum si impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit”.

Chestorul Burnechi explica: „Daca politistii de frontiera constata ca un cetatean roman a depasit termenul legal de sedere in statele in care a calatorit, ii ridica documentul de calatorie. Exceptie fac persoanele care detin permise de sedere sau de munca valabile sau care aduc dovezi ca au obtinut o viza de munca de la reprezentanta diplomatica din Romania a statului respectiv”. Chestorul a adaugat ca persoanei caruia i se ridica pasaportul i se elibereaza un „talon”, in care sunt precizate, daca este cazul, documentele pe care aceasta le detine pentru a-si justifica sederea prelungita. Acest talon este trimis apoi, impreuna cu pasaportul, serviciului comunitar de pasapoarte.

 

Multi si-ar putea recupera pasapoartele

 

Mai mult de jumatate din cei ramasi fara documente de calatorie au completat la punctele de frontiera un talon in care au precizat ca detin acte in baza carora isi pot justifica „sejurul prelungit”, a precizat chestorul Neculai Burnichi.

Cu toate acestea, pasapoartele au fost ridicate si trimise serviciilor publice comunitare care le-au emis. Astfel, cei care sustin ca pot demonstra cu documente depasirea termenului de 90 de zile, in interval de sase luni, in spatiul Schengen, trebuie sa se justifice in fata angajatilor de la Serviciul Pasapoarte. „Daca demonstreaza ca au avut motive intemeiate sa ramana in strainatate mai mult decat trebuia, isi vor primi inapoi documentele de calatorie. Daca nu, pasaportul le va fi suspendat pentru o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani, de la caz la caz”, a adaugat Burnichi. Potrivit acestuia, reprezentantii serviciilor publice comunitare sunt obligati sa le returneze pasapoartele celor care au „documente justificative” in maximum 30 de zile.

 

Norme aplicate de mult

 

Reprezentantii Politiei de Frontiera sustin ca aceste masuri restrictive nu sunt noi, ele fiind aplicate inca din 2001. „Nou este numai faptul ca pasapoartele sunt ridicate din punctele de frontiera. Si pana acum, oricarui roman care savarsea infractiuni in strainatate, era returnat sau depasea termenul legal de sedere i se suspenda dreptul de folosinta a pasaportului, tot de la unu la cinci ani. Pe de alta parte, din 2001 pana acum, romanii ar fi trebuit sa stie ca risca sa ramana fara pasaport, pentru o perioada, daca depasesc cele 90 de zile, in interval de sase luni, in spatiul Schengen”, ne-au declarat surse din cadrul Politiei de Frontiera.

„Aceste prevederi sunt in total acord cu cele ale Conventiei de aplicare a acordului Schengen, adoptata de Romania in 19 iunie 1990. Trebuie sa invatam sa respectam legea”, a punctat chestorul Neculai Burnichi.

 

Europa ne-a somat sa rezolvam problema

 

Oficialii europeni nu au ezitat sa atraga atentia Bucurestiului asupra numarului mare de romani care trec granitele tarii fara sa indeplineasca conditiile legale. Anul trecut, ministrul de interne  de la Paris, Nicolas Sarkozy, s-a declarat nemultumit de numarul mare de infractori romani din orasele franceze. Sarkozy a apreciat ca cel putin cateva mii de romani sunt implicati in acte de prostitutie, cersetorie agresiva si imigratie ilegala, si a anuntat o inmultire a controalelor si a expulzarilor.

Dupa scandalul vizelor de anul trecut, cu ocazia caruia s-a dovedit ca romanii intrau linistiti in Marea Britanie fara a indeplini conditiile necesare primirii vizelor, Londra a devenit tot mai critica. Acum mai putin de doua luni, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la numarul mare al imigrantilor ilegali romani in Anglia. Mai mult, Quayle a apreciat ca o rata ridicata a imigratiei ilegale ar putea chiar sa blocheze integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Opinia ambasadorului britanic fusese, de altfel, exprimata si la Viena. Oficialii austrieci au precizat, in urma cu cateva luni, ca esecul Bucurestiului in combaterea migratiei ilegale ar putea sa puna obstacole in calea integrarii.

 

Legislatia europeana, mult mai aspra

 

Cetatenii romani care nu respecta termenul legal de sedere in statele vest-europene, adica 90 de zile in interval de sase luni, risca sa suporte rigorile legislatiei europene, care este mult mai aspra si prevede returnarea in tara de origine si aplicarea unei interdictii de intrare in spatiul Schengen de maximum zece ani. Acest termen de 90 de zile se refera strict la cei care merg in spatiul Schengen ca turisti sau pentru a-si vizita rudele.

Printre persoanele care fac exceptie de la aceste prevederi se numara romanii care merg la studii in strainatate, oamenii de afaceri sau cei care au obtinut un permis de munca, in baza unui contract de munca incheiat legal.

Share this post


Link to post

NU, este neconstitutionala! Puteau sa aplice o amenda drastica celor care nu puteau justifica ramanerea in UE peste 90 de zile. Si atat. Ca deja incep sa ma enervez! :wallbanger:

Share this post


Link to post

Si ce articol din Constitutie sustii ca incalca??

Sau n-ai citit cu atentie? Vezi art. 25!

Share this post


Link to post

Cica spaga, in vama, a ajuns la 2500 euroi.

Deci : Tot raul spre bine(le unora)! :mda:

Share this post


Link to post

este vorba de dreptul la libera circulatie! poate vreau sa vin din UE si sa plec in Rusia! Daca o iau prin ucraina, n-am nici o problema daca o iau prin Romania, raman fara pasaport. Daca vreau sa ma duc sa vad o expozitie tehnica in Ungaria imi trebuie invitatie, daca vreau s-o vad in Rusia nu-mi trebuie nimic... o sa facem iar implant de tehnologie ruseasca in fabricile romanesti. Or sa rada "europenii" si cu partea dorsala de noi...

Share this post


Link to post

oricum e o mica magarie, insa sa zicem ca din cauza unor intreprinzatori mai colorati, cei care muncers cinstit(dar nu si legal) vor suferi. Citeam pe un alt forum, ca in strainatate un pasaport este retinut numai in urma unei hotarari judecatoresti. Is curios cat e de adevarat acest lucru, pt ca in romania nu stiu ce sanse de aplicare ar avea..

Share this post


Link to post

S-a "dat liber" la vama. Adica nu se mai retin pasapoartele.

Share this post


Link to post

Dar cine e cu musca pe caciula are interdictie sa parasesca tara, asa ca tot aia e

Share this post


Link to post

OK, sunt de acord ca ii afecta si pe cei care munceau cinstit. Dar regula cu 90 de zile nu e noua, ci doar sanctiunea cu retinerea pasaportului era noua. Acuma, daca oamenii muncesc cinstit, chiar nu pot fi in stare sa respecte o regula!? Adica sa vina in a 89-a zi inapoi!? Ideea e ca romanii nu se pot abtine, nu se simt ei bine pana nu incalca cate o regula si numai prin sanctiuni pot fi dezvatati.

Share this post


Link to post

hai sa fim seriosi cu cea de-a 89 zi :D Chiar crezi ca oamenii aia pleaca si vin cand vor ei? :-W Multi, f multi din ei, muncesc cinstit, ani lumina chiar, cu sambetele si duminicile, si nu cred ca e chiar asa de usor sa plece cand vor ei inapoi in tara.. cred ca una doua angajatorii de acolo le-ar da cu flit daca s-ar intampla cum zici tu

Share this post


Link to post

Asta nu inseamna ca nu incalca legea... :-W

Share this post


Link to post

singura lege pe care o incalca cei mai multi este faptul ca stau mai mult de 90 de zile in strainatate si ca muncesc ilegal acolo. Am o matusa in italia, si ca ea sunt multe femei, care are grija de o familie, mai face menajul la alta.. si te asigur ca nu face ceva ilicit.. si ideea e ca oricum , statele europene au tolerat o gramada de vreme acest lucru, care insa acum se intoarce impotriva lor, atat dpdv al electoratului de acolo cat si a numarului crescut de emigranti care vin. Si oricum cel putin in spania, franta , italia, romanii nu is cei mai mari mafioti (sa vezi tu albanezi, arabi &stuff) , insa sunt poate ceva mai vizibili (cersit, furtisaguri etc).. Ceea ce duce la blamarea intregului popor roman..

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...