Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Consum Matiz

Recommended Posts

Pai daca ai citit arhiva de mesaje, n-ai vazut si cum se merge cu el  <img src= )"> ? Nu mai merge subturat, schimba treptele mai sus si o sa se reduca consumul.

Share this post


Link to post

Si asteapta sa ai treaca vreo 5.000-10.000 km sa se mai lase motorul. Abia atunci vei putea vorbi de un consum normal.

Share this post


Link to post

Conteaza sa stii foarte mult CAND si UNDE mergi in Bucuresti. De exemplu daca mergi in Bucuresti cu 50-60km/h constant Sambata si duminica si faci 100km ... iti zic eu ca scot un consum de 5-6%. Daca mergi pe la Universitate, Magheru, Romana la ora 8:00 AM si tot pe acolo la ora 7:00 PM ... e clar ca masina iti va consuma 10% ... nici nu ii dai a treia ... pentru ca nu ai unde, mergi numai intr-antaia si a doua.

Cea mai buna comparatie pentru a afla un consum este sa il faci la drum lung. Daca la drum lung iti consuma OK, NU are cum in oras sa iti consume gresit. Eu, de exemplu, aveam super draci ca imi consuma 10% in oras ... si la drum lung nu saream de 4% ...

Share this post


Link to post
... si la drum lung nu saream de 4% ...

E, hai, mai stinge si tu din felinar... Sunt de acord cu tine ca in Bucuresti nu putem vorbi de consum de oras, ci de consum de Bucuresti, si afara e cu totul altceva. Dar 4...

Share this post


Link to post

OK:

Am facut consumul de 2 ori la drum lung.

O data a iesit 4.7% si a doua oara 2.9% :o

 

1. Prima data Bucuresti - Constanta, vara trecuta cand masina avea 700km la bord, o aveam de o luna. Am mers pana la Cernavoda si am refacut plinul pana la primul click (teoretic ar putea fi o mica eroare pt ca nu vorbim de aceeasi pompa/benzinarie) dar era tot OMV. Am mers cu 100 - 110 pe cateva portiuni 110, pt ca o consideram in rodaj, doi in masina si nu multe bagaje.

2. A doua oara Bucuresti - Buzau, aici e mai ciudata ... nici mie nu imi vine sa cred acest consum, i-am povestit si lui Satori la momentul respectiv si mi-a zis si el ... ca nu are cum ... A fost in felul urmator: Am bagat de la OMV Electroaparataj benzina dar am facut plinul ochi, mai exact pana cand benzina din cauza presiunii a iesit din rezervor ... am bagat 41litrii in rezervorul de 35litrii (mare prostie ... dar trebuia sa ajung in Moldova si am zis ca nu mai opresc). Ajuns in Buzau, dupa 107 km au intrat in masina 3.1 litrii pana cand a iesit benzina din rezervor de m-a murdarit pe picioare. Nu cred nici eu consumul asta, exista multi factori care il pot contrazice. Spuma care o face benzina, alta pompa, baga mai repede si a crescut presiunea, etc ...

 

Buttom line is ca nu sar de 5% la drum lung, nu merg tare si nu am fost niciodata incarcat ... nu sar de 120km/h decat la depasiri ... Am mers o data cu 155km/h si mi se parea ca acul de la indicatorul benzina cobora in timp real .. si de atunci m-am linistit din cauza pericolului (valsa masina ca altceva) + consum enorm.

 

Sa stiti ca nu exagerez cu nimic, nu am interes sa mint, mai ales ca nu sunt multumit de consumul in oras. Am un amic care are o Solenza si ii consuma 7 - 7.5% ... si merge din Pantelimon - Bucuresti Noi zi de zi ... Eu mai putin de 8% in oras ... nu am sanse sa scot ... poate doar facand ture de kiseleff :) )

Share this post


Link to post

Vreau sa confirm ca mersul supraturat, sau, ma rog, schimbarea vitezelor la o turatie mai mare, duce la un consum mult mai mic. Mie unul mi-a fost destul de greu, dupa 17 ani pe Dacie@others sa duc motorasul asta sus in turatie. Parca zici ca il chinuiesti dar... nicidecum, asta este viata lui: turatia !

 

Dupa cum zicea si musiu Carbone, consumul in oras, este un consum "special" care, intradevar poate fi clasificat in mai multe, hmmmmm, categorii: Consum de Weekend, Consum de pranz, Consum de zona, Consum de ambuteiaj. Mie unul imi vine sa ma sinucid cand aud ca s-au scos consumuri de 6-7 in Bucuresti. Acestea probabil ca sunt consumuri de Duminica. Sa nu imi zica nimeni mie ca, pe traseul meu de 4km obligatorii zi de zi, pe care il fac in 40-50 minute ( o data am tras pe dreapta si am facut per pedes ultimul Km ), se pot scoate mai putin de 10 la suta. Poate cu scuterul.

 

Iar, extrraurban, facut consumul ca la carte, a mea a scos in jur de 4.7/100 in conditiile unei medii orare de 80km/h, patru persoane, bagaje, A/C pornit din cand in cand pentru dezaburire. Deci cu mici erori de masura si in conditii de trafic neaglomerat, pastrand viteza constanta ( nu stiu exact cat este viteza economica la Maty ), masina intretinuta ( bujii, filtre noi si/sau curate cred ca se pot obtine si, aproape 4%.

 

Ceea ce nu imi place este ca, imediat, ne luam la "mishto" colegii de forum, daca nu suntem pe aceiasi frecvanta cu ei.

 

Ma rog...

Share this post


Link to post

Deci nu-i luam la misto insa chiar 4%... nu stiu ..Intre timp au aparut si cu 2% ...poate sunt eu defect, am scos si eu o s i n g u r a d a t a 4,8%, insa numai eu stiu cum (adica 80-90% si mers linistit0 ..Asta nu inseamna ca atata consuma Mati de regula ..Topicul se numeste "Consum Matiz" si nu "Cel mai bun consum scos cu Matiz" ...Avem pretentia ca suntem seriosi nu ?!?!....

Share this post


Link to post

Offtopic:

Bre zeitate, tot ce postezi tu e mijto ... de citit.

Share this post


Link to post

Salutare, dar ce ala cu Logan ar recunoaste ca cu clima si 1.6 in oras sar bine de 10l la suta?

Atat am avut de spus oricum in oras maninca mai putin oricum am conduce.

M-am referit la Logan cai cea mai populara masina dupa matiz la noi.

Edited by Cosmin

Share this post


Link to post

Cred ca am fost cat se poate de clar cand am spus ca "nici mie nu imi vine sa cred acest consum". NU recomand icercarea unui consum ca acest, adica plinul ochi ... probabil ca nu a fost un consum exact.

zalmoxis ---> Nu a fost intentia mea sa sustin ca masina mea consuma 2.9% ... nici Smart-ul nu consuma atat.

Dar, Matizul meu consuma intre 4-5% avand in vedere ca nu merg cu 150km/h, cu 5 in masina si bagaje chiar la calatori in brate pt ca in portbagaj nu mai e loc.

Share this post


Link to post

Multumesc pt. raspunsuri, eu am menajat masina si din aceasta cauza nu am turat motorul preferand sa nu il fortez in prima mie de Km. De maine o sa merg mai turat si chiar sunt curios de consum. Folosesc un PDA+iGO2006 si tot incerc sa optimizez traseele in Bucuresti, folosind rute ocolitoare. Eu repar copiatoare si ma duc de la un client la altul in diverse zone ale orasului.

Acum, dupa 2 saptamani de condus zi de zi pot spune ca m-am obisnuit...a fost ciudat la parcare sa nu ii vad botul (ca la Dacie), eram tentat sa o las la 1 metru de cea din fatza.

Share this post


Link to post

Offtpic:

Nu trebuie s-o "turezi", schimba la 25/40/55/70 si va fi bine, atat pentru motor, cat si pentru tine.

Share this post


Link to post
Offtpic:

Nu trebuie s-o "turezi", schimba la 25/40/55/70 si va fi bine, atat pentru motor, cat si pentru tine.

 

 

What ? Adica sa merg cu a Ia pana la 25 Km/h si cu a doua 40?

O sa incerc maine, dar sincer mi se pare mult...eu dupa cativa metri schimb a II-a si apoi 3 cu care merg cam majoritatera timpului prin oras, de putine ori apuc sa schimb 4. Hm... voi experimenta maine si daca o sa imi fie "mila" de motor... mai vad. #-o

Share this post


Link to post

Q.E.D (Qvod erat demonstrandum- ceea ce era de demonstrat :) )

Exact asa am patit eu... :) >- treapta I nu-i problema... dar sa urc cu a doua pana la 40  <img src= )"> mi se parea groaznic...

Oricum, dupa ce am ascultat sfatul sa schimb mai sus in turatie, consumul meu de 12% in oras ( chiar mai mare, aproape numai in ore de varf ) a scazut la 10% constant si sigur pe alceleasi distante si intre aceleasi intervale orare.

 

Bafta, si sa auzim numai de bine !  <img src= ">

Share this post


Link to post

roberth> scuze dar 12?

 

Eu cand mergeam in oras numai prin romana, universitate, stefan cel mare numai la pranz, si ma grabeam numai 2 pana la 65 a 3-a pana la suta si frana si tot asa si strecurat si etc... am papat 10 jumatate.

 

Daca merg potolit in acelas trafic intre 7 si 8. Ceva nu e in regula la tine.

Share this post


Link to post

Stefanu', in afara faptului ca am cateva zeci de mii de km "la bord", ca sunt exagerat de sincer si intodeauna incerc sa imi pastrez obiectivitatea, multe, foarte multe nu sunt in regula "la mine".

Speriat si suparat de consumurile care le-am vazut pe aici pe forum la inceputul epocii mele Matiz, am dat bani grei prin Service pe teste ca sa vad care este problema cu masina mea de are un consum atat de mare.

Am constatat ca stilul de mers era singurul motiv pentru consumul de 12%. Din punct de vedere tehnic, masina este fara cusur ( demonstrat si de consumul la drum lung )

 

Intre timp, o ruda de-a mea, si foarte bun prieten, lucreaza la o firma care face monitorizare prin GPS a flotelor auto. Unul dintre clinti are exclusiv in flota doar Matizuri. Impreuna am dedus ca, consumul meu, vis-a-vis de cele XX masini monitorizate este sensibil egal. Nu stiu daca stiti ca acest sistem de monitorizare, pe langa faptul ca este spectaculos este si al draqului de precis.

Eu merg zilnic intre 7-8AM pe traseul Petre Ispirescu-Drumul Sarii-Politehnica ( via Vasile Milea ) si sunt unul din "cretinii" care cred ca linia de tramvai nu este a treia banda pentru masina mea personala. Media orara este intre 6 si 12 KM/h, asa cum am mai discutat, daca iti aduci aminte, adica, ajung mai repede daca o iau pe jos ( regim de mars fortat) . Sunt foarte sigur ca nu sunt un caz singular si, mai cred ca, multi din cei care isi cumpara Maty, se gandesc de obicei ca au un traseu asemanator, si o cumpara pentru a face economie de benzina...

Parerea mea...

 

PS: stateam acum si ma gandeam... benzina bag numai de la Rompetrol ( deh, "obligatie" de serviciu ), luna viitoare voi experimenta un plin cu OMV, sa vad diferenta.

Edited by roberth

Share this post


Link to post
What ? Adica sa merg cu a Ia pana la 25 Km/h si cu a doua 40?

Limitele pe care le-am dat sunt MINIME pentru a nu cobora cu turatia motorului sub 2400 rpm, limita sub care "iti bati joc" de motorul acela. Consumul cel mai mic la mers extra-urban la Matiz la 90 km/h in treapta a V-a se obtine la 3200 rpm. Iar 110 km/h la 3900 rpm si 120 km/h la 4250 rpm ! Cu masina aceasta trebuie sa realizezi mai intai ce inseamna un motor in 3 cyl si de doar 800 cc. Altfel, ruland cu motorul la turatii prea mici vei consuma mai mult si vei avea toate consecintele mersului subturat.

Share this post


Link to post

Nu stiu ce sa spun mai roberth.

 

Eu scot in 90% din cazuri consumuri intre 9 si 11 in oras dar cand vreau sa verific daca e totul ok jur ca scot intre 7 si 8.

 

Incearca sa schimbi turatiile cum spune tolin dar degeaba de duci cu 3 de ex la 55 daca pana acolo te duci cu talpa. Mergi usor apasa pedala lin, cand vezi ca se face rosu lasa masina sa curga etc.

 

Sa nu poti sa scoti sub 10 cu un matiz chiar si in Bucuresti chiar si la ore nenorocite mi se pare absurd.

Edited by steph

Share this post


Link to post

Daca vreti sa consumati mai putin in urban, folositi frana de motor, nu mai lasati masina sa "curga". Si calcati ambreajul doar inainte ca masina sa se opreasca, atunci cand scoateti si cutia "pe liber".

Share this post


Link to post

Confirm ca asa si conduc, cum zice Tolin ( care, fie vorba intre noi :o fftopic: ... ma rog... as vrea ca la avatarul meu in loc de "membru" sa scrie : "Membru fan tolin_afc "  <img src= "> ). La trei lucruri sunt foarte atent in trafic:

1.La starea semaforului din urmatoarea intersectie iar daca banuiesc ca urmeaza "rosu" nu mai accelerez si bag intr-o treapta inferioara

2. Sa vad pe cine am in spate si daca observa manevrele mele ( ii fac semn cu frana intermitent ca incetinesc )

3. La smecherii care nu au aflat ca toate autoturismele au maneta de semnalizare, inclusiv a lor.

 

Frana de motor o folosesc la greu.

Nu zic ca nu se poate obtine un consum mai mic si eu unul voi incerca, asa cum am mai zis sa schimb benzina, deja am schimbat bujii, filtru de aer, facut Idle Learn, si voi incerca sa schimb chiar putin mai sus vitezele, poate, poate scot mai putin. Pana una alta incerc sa ocolesc intervalele orare nenorocite, plecand cu o juma' de ora mai devreme si plecand cu o ora mai tarziu. :mda:

Share this post


Link to post

450 km din care 300km extraurban/4persoane+bagaje/stergatoare si ventilatie pe 3 cam 80% din timp; si 150km in Bucuresti. Consum ~28l benzina de 95 de la MOL. Consum mixt cam 6,(2)l/100km.

Matizu e din dec. 2003 si are 29.000 km.

Io sunt multumit.

Share this post


Link to post

Am inceput sa schimb mai sus vitezele si am zis sa testez sa vad daca intervine vreo schimbare la consum.

 

Bagat 20L OMV de 95.

Distanta parcursa pana s-a aprins beculetu`: 325 KM, deci cam ~ 6l/100

Schimbat viteze: I->20; II->40; III->60. ( rar i-am dat a 4-a). Folosit din cand in cand si frana de motor.

Am mers si intr-un trafic infernal si lejer, doar in Bucuresti. Masina e din 2004, 30800 km- filtre, buji etc schimbate la revizia de 26000 km ( cand am cumparat masina)

Per total foarte multumit, aproape cu 1l/100 mai putin ca de obicei.

O sa bag de acum incolo numai de la OMV.

Share this post


Link to post

Consumul urban in primii 300 km (ai masinii): 9,4l/100km - carburant Mol Tempo Plus 95! In conditii normale de condus & trafic - putin dezamagit! :(

Share this post


Link to post
Consumul urban in primii 300 km (ai masinii): 9,4l/100km

Du-o mai sus la schimbari (25/40/55/70), ala nu-i consum de Matiz, parca ai merge cu frana de mana trasa.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...