Jump to content
Sign in to follow this  
mike.b

Clopotel(avertizor sonor) Cielo/Espero/nubira/leganza

Recommended Posts

Am si eu o curiozitate. Vi s-a intamplat sa va cada chime bellu pe picior, in vreo curba? Cielo romanesc, desigur. :\

Share this post


Link to post

Salutare. De cateva zile sunt posesorul unui Espero 1.5 16V. De azi clopotelul a inceput sa cante si cand cuplez marche-arierre 21000000.gif

 

Masina e din 96, asa ca presimt ca va trebui sa iau la mana toata instalatia electrica, sa verific masele, sa desfac mufele si sa le dau cu spray de contact...

 

Si un pic off-topic: cum naiba se desface lucasul rotund de pe aripa? Doar dand jos bucata aia de plastic de la pasajul rotii?

Edited by cosminescu

Share this post


Link to post

Ce lucas ? plasticul de la semnalizatorul lateral, vrei sa zici ?

Share this post


Link to post

Se rasuceste plasticul rotund (are 2 dinti de plastic care cad pe 2 locasuri din buza) si iese imediat.

Share this post


Link to post

Salut

 

Sper sa nu deranjeze pe cineva ca am reinnoit topicul :rolleyes: dar vreau si eu sa montez o sonerie masinii.

Am gasit asa:

http://www.pieseautoradacini.ro/electrice/28731-modul-avertizsonora-matiz.html - pentru Matiz;

http://www.pieseautoradacini.ro/caroserie-interior/23358-Sonerie-avertizare-Cielo.html - pentru Cielo.

Doar ca, din cate am inteles, cel de Cielo e mai "smecher", adica suna cand: se pune contactul, se uita farurile aprinse, nu se pune centura de siguranta, in schimb, cel de Matiz, doar cand sunt uitate aprinse farurile. M-ar tenta mai mult cel de Cielo, nu iau in calcul diferenta de pret.

Ma intereseaza sa faca "ding" sau "bip", ceva electronic, oricum, nu tacaneli, si daca e adevarat ce am enumerat mai sus.

Iarasi, din ce am inteles, cel de Cielo avertizeaza cu privire la centura, dar aprinde si martorul mai departe in bord. Deci poate doar sa avertizeze acustic?

Am vazut cum se leaga firele, m-as descurca...

Share this post


Link to post

Clopotelul de Cielo face urmatoarele:

- la punerea contactului suna vreo 3-4 sec. pt avertizarea montarii centurii si aprinde si lampa ''centura necuplata'' din bord (defapt, alimentarea acesteia se face prin acest modul si se inchide circuitul la masa prin catarama de la scaun a centurii). Avertizarea sonora se opreste dupa 3-4 sec sau daca centura se cupleaza in acest interval;

- cand se aprind pozitiile, se deschide usa soferului si cu cheia scoasa din contact, avertizorul cloncane in continuu (pana la stingerea pozitiilor, inchiderea usii sau punerea contactului de cheie);

- unele modele (cred ca Nexia) aveau un contact la vitezometru ce actiona soneria la depasirea vitezei de 120 km/h. Nu cred ca e cazul la acest modul.

Share this post


Link to post

Merci, cris, de la tine asteptam in mare parte reply! Tot nu am inteles cu avertizarea pentru centura, are nevoie de + sau de - ? La Matiz deja am martor in bord si nu imi e necesar decat sunetul, pentru fita, pentru centura, pentru ca la Matiz Euro III nu se stinge martorul "Check" si mi-ar prinde bine un fel de reper (acum ma iau dupa incuierea usilor actionate de alarma dupa cateva secunde).

Si sunetul cum este, asa?

Share this post


Link to post

Deci:

circuitul e asa: +15 tablou bord > lampa centura > iesire lampa centura din tablou > intrare fir lampa in modul clopotel (borna L) > iesire fir centura din modul clopotel (borna G) > fir catarama centura > catarama cu contact > fir legatura masa (sub scaun).

Sunetul seamana cu cel din video.

Cauta schema electrica cu tabloul de bord si sistemul de iluminare de la Cielo.

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Daca imi este permis, cu firesti scuze am sa fac si eu cateva precizari din intuitie (intrucat nu cunosc schema Matizului). Dat fiind faptul ca Matizul Euro3, care se doreste a fi "innobilat" cu clopotel, este dotat cu martor in bord activ cand centura nu este cuplata, cred - repet: cred - ca acel contactor legat la masa montat in dispozitivul de ancorare este de tip normal inchis (NI), deci invers fata de cel de Cielo care este de tip normal deschis (NO). Totodata, in bordul de Matiz, intuiesc ca becul martor este conectat permanent la bara +15 si nu la masa cum este la Cielo. Ca atare, presupun ca implementarea va necesita si modificari vis-a-vis de cele aratate, daca schema nu are alte "subtilitati" pe care, precum am zis, nu am documentatie ca sa le cunosc. Bineinteles ca aceste "obstacole" nu sunt insurmontabile, deci totul este fezabil. Inca o data, va rog sa ma scuzati daca postarea mea este considerata o inoportunitate.

Share this post


Link to post

Becul martor al centurii de siguranta, la Matiz, este alimentat cu +, comutatorul centurii -. Nu intentionez sa modific nimic, doar ma gandeam sa pun firul, care iese din comutatorul centurii, la pinul corespunzator de pe modul, astfel incat doar sa sune, iesirea care mergea spre becul martor (daca am inteles eu bine ca asa este) sa o las neconectata.

Share this post


Link to post

Da, merge asa, dar nu vad de ce trebuie sa folosesti neaparat unul de Cielo daca nu-l folosesti "la capacitate"; este mai scump (exista si unele mai ieftine; nu ma refer la cel de 7 lei, pt. Matz).

Edited by smv

Share this post


Link to post

Contactul la cataramele Cielo si Matiz e NI pt a tine circuitul activ catre masa pana la cuplarea centurii. Practic, in clopotel se face un strap intre borna L si G si se mai leaga catodul unei diode pt "citirea" masei catre montajul electronic cand se cupleaza centura. Va zapaceste electricitatea asta!  <img src= )">

Share this post


Link to post

@smv: Mi-a placut cel de Cielo ca are acele lamele unde pot pune pe ele niste papuci, in schimb cel de Matiz, are niste pini, iar ca sa stau sa caut mufa pentru el... In plus e carcasa mai simpla, nu are tot felul de urechi de prindere. Si nu in ultimul rand e mai complex, suna exact cum imi place. Nu am stat sa caut alte marci.

 

@cris: Daca implica diode... Ultima data cand am folosit diode a fost la lampa de la portbagaj si se incingeau rau, am renuntat la ele si am ales alta metoda de alimentare a lampii. Deci nu merge fara ce ai spus tu, nu (strap + dioda)? Taica-miu e electronist de 40 si ceva de ani, se lipise si de mine destul de mult meseria, dar cand eram mai mic, acum m-am axat pe altceva si mi se pare putin greu, desi nu ma depaseste, dar nu-mi iese, nu stiu ce sa zic...

 

Va multumesc!

Share this post


Link to post

Nu m-am facut inteles! Strapul si dioda (diodele) sunt pe placa de circuit imprimat din modul. Nu ai ce adapta suplimentar. Ia un clopotel de Cielo/ Espero si mufa aferenta, fa legaturile electrice si gata cu stresul. Dute la dezmembrari.

Edited by cris06
  • Like 1

Share this post


Link to post

Gata, am cumparat ciripitoarea. Acum am inteles si cum vine cu circuitul becului de la centura.

Si ca sa fiu sigur ca voi lega cum trebuie: 58=pozitii aprinse, 85=plus permanent, TK=buton usi, G=intrare "buton" centura siguranta, L=iesire catre martor centura in bord, 15=alimentare dupa contact (pozitia II). Asa sunt pe intelesul meu :mrgreen: E bine? Si inca o intrebare, exista cumva un loc de unde sa iau un plus permanent si dupa contact? Inafara de casetofon, iluminare bricheta etc.

Edited by vrazvanc

Share this post


Link to post

E ok codificarea. Un plus permanent poti lua dupa o siguranta din tablou, de ex. "avarii". Insa, nu ai nevoie de + permanent.

Share this post


Link to post

... 58=pozitii aprinse, 85=plus permanent, TK=buton usi, ...

Pai...?

Share this post


Link to post

Nu am citit ce scrie pe acest dispozitiv electronic dar stiu precis ca nici unul nu functioneaza fara legatura la masa. Intrucat simbolul 85 reprezinta terminalul de legare la masa al oricarui releu auto, cred ca 85 trebuie legat la masa si nu la + permanent care, in mod corect, se simbolizeaza cu 30.

Edited by smv

Share this post


Link to post

Borna de masa e 31 care exista la acest modul. Borna 85 a unui releu obisnuit, auto, reprezinta un terminal al bobinei.

Deci, pt lamurire, se leaga urmatoarele:

- pt functia lumini uitate aprinse: 58 la + pozitii, TK la contact usa sofer si 15 la + dupa contact.

- pt functia centura necuplata: 15 la + dupa contact, L la tabloul de bord, bec centura, G la catarama centurii si 31 la masa.

E clar?

Share this post


Link to post

Ahaa, merci, Cris. Am inteles, se pune dupa contact ca sa "stie" modulul cand ai scos cheia si sa piuie, ramane alimentat de la pozitii.

Dar ca sa vezi de ce m-am incurcat eu: "alimentare de la baterie" post-36075-0-37933300-1410419694_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Exact!

Ma uit si ma minunez cum s-au scris 9 pagini de forum despre acest modul...

Sa nu uit: ar trebui ca in instalatia masinii, pe circuitul de usi deschise sa existe o dioda (la Cielo e sub scaunul soferului, prinsa in manunchiul de cablaje) care impiedica actionarea soneriei cand se deschid celelalte 3 usi. E legata cu catodul spre contactul usii soferului. Studiaza, eventual monteaza una de vreo 4 amperi, tinand cont ca prin ea se alimenteaza si plafoniera. Spor la mesterit!

Share this post


Link to post

Fara sa intru in detalii, mai ales ca m-am exprimat dubitativ prin formularea "cred ca ...", data fiind necunoasterea fizica a clopotelului auto (precum dealtfel am afirmat), nu sunt de acord cu dezinformarea (posibil daunatoare pt. necunoscatori) enuntata de colegul @cris06. "85" nu este un capat "oarecare" al bobinei unui releu auto ci acela care se conecteaza exclusiv la masa, precum "86" se conecteaza numai la +. Altfel, exista riscul ca la inlocuirea releului cu unul de calitate (ex.: Cartier) care are dioda paralel pe bobina (pt. descarcarea curentului de autoinductie) sa apara evenimente deloc de dorit. Acum, vizualizand poza, am remarcat papucul marcat cu simbolul masei (31) de care nu aveam cunostinta anterior. Va rog sa considerati postarea numai ca pe un firesc si constructiv drept la replica si nimic altceva.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Vaaai, Euro III nu are mufa pentru iluminat bricheta?

Toate bune si frumoase, m-am apucat sa pun papuci pe fire ca sa leg ciripitoarea si canci + pozitii. Ai d****, mai bine nu ii mai puneau nici motor, ca sa faca economie de piese.

Asadar, de unde sa iau fir de la pozitii? Sunt pe telefon si nu am cum sa ma documentez momentan.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...