Jump to content
Sign in to follow this  
Mike1

Dot 3 Sau Dot 4?

Recommended Posts

Am intalnit aceasta clasificare la lichidul de frana si servodirectie, si sunt curios de care sa aleg?

Merci frumos! :-?

Share this post


Link to post

CT_ZDB are dot5.1 si franeaza mai bine la el.. acuma nu stiu daca e de la lichid dar e de luat in seama :thumbl:

Share this post


Link to post

dot 4 este mai bun decat dot 3, dar daca masina e facuta pentru dot 3 o sa iti manance garniturile asadar singurul up-grade pe care poti sa-l il faci este de la dot 4 la dot 5.1.

cauta daca vrei un lichid bun ate typ 200 sau ate blue. dot urile sunt niste norme minime legate de punctele de fierbere uscate sau umede dar se poate ca un dot 3 bun sa depaseasca in performante un dot 4 mai putin bun asa ca ele sunt orientative, la fel cum un dot 4 ate bate la fund dot 5.1 mai slabe... asa ca ori iti pui un dot 4 de super firma ori un dot 5.1 de firma... am vazut la omv dot 5.1 destul de ieftin , te-ar costa cam 250.000 sa il schimbi pe tot.

 

o ultima sugestie: schimbati lichidul cat mai des deoarece e higroscopic adica absoarbe apa, ceea ce ii scade dramatic punctul de fierbere si ii creste compresibilitatea, ceea ce e naspa=> pedala moale si totusi e bine, pt ca daca nu ar fi highroscopic, atunci apa s-ar lasa in cea mai joasa parte a sistemului, adica in etrieri si ar provoca coroziunea pistonaselor... asa ca gaseste unul f bun ca raport calitate-pret pe care sa-ti poti permite sa-l schimbi la vro 6-12 luni in functie de conditiile in care il folosesti si de cat de bun este...

bafta!

Share this post


Link to post

Merci pt. detalii TicoRS, sunt de valoare pentru mine.

Trebuie totusi sa spun cu rusine ca nu am schimbat niciodata lichidul de frana in 90k :wallbanger: .

Dar niciodata nu e pre tarziu,nu? Sper sa nu fie afectat ceva.

Oricum e programata o astfel de operatiune in primavara si nu stiam de care sa folosesc. Cred ca de la OMV il voi achizitiona, dar tot nu m-am lamurit de care sa iau(Cielo ) :-?

Share this post


Link to post

uita-te in carte, e cel mai sigur, de exemplu eu am fost uimit/dezamagit cand am vazut ca tico e proiectat pentru dot3, banuiesc ca la cielo este dot4 ca la marea majoritate a masinilor straine... ca sa fii mai sigur,. daca nu ai manualul, uita-te pe capacul de la rezervorul de lichid nde frana, in general scrie, adica tot timpul :) ca nu cumva sa pui altceva...

cu placere!

bafta!

Share this post


Link to post

E adevarat la Cielo se foloseste DOT 4.

Share this post


Link to post

Merci mult stimabililor, voi cumpara Dot 4 de la Omv in primavara

Numai bine  <img src= ">

Share this post


Link to post

sa stii ca in loc de dot4 poti pune foarte bine si dot 5.1 dar neaparat 5.1 si nu dot5

 

dot5.1 e un dot4 ce indeplineste cerintele de dot5... sper ca ai inteles...

 

dot 5.1 de la omv e 125.000 /250 ml

Share this post


Link to post

Da am inteles, dot 5.1 is for me :lavolan:

Numai bine! :thumbl:

Share this post


Link to post

la espero trebuie dot 3.

sa inteleg ca merge si dot 5.1 fara probleme?

Share this post


Link to post

Hellcate, baga ce scrie la manual, stasul pentru care a fost proiectata si executata instalatia. Cu franele nu se fac experimente pe oameni, doar pe cobai. Oricum, noi nu avem pregatirea si datele necesare pentru a decide.

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post

hellcat: cum am spus mai sus: dot 5.1 e un dot4 care indeplineste cerintele de dot 5 fara a fi pe baza de silicon(dot5) prin urmare daca e facuta/proiectata pentru dot3 nu ai decat sa imi urmezi exemplul si sa gasesti un dot3 bunicel si sa-l schimbi mai des astfel incat sa nu apuce sa se satureze cu apa vorba aia: mai bine un dot 3 "uscat" decat un dot 4 "umed"...

Share this post


Link to post

Eu am fost nevoit in primavara sa cumpar uregent lichid de frana (aveam repartitorul stricat si pierdeam in veselie lichid) pt ca m-am trezit la un moment dat, in trafic fiind, cu becul de la frana de mana aprins. Am zis ca e un contact la bord si am continuat sa merg, asta pana cand dupa vre-o 20 km am ramas fara frane si am fost nevoit sa fug in primul magazin auto (era de fapt un PETROM) si am luat singurul lichid de frana pe care il aveau (DOT4) si l-am bagat in ticozaurul meu. A doau zi mi-am luat repartitor nou si l-am schimbat si de atunci am acelasi lichid si am facut vre-o 10k km si nu am avut nici o problema cu franele si nici nivelul lichidului nu a scazut adica garniturile sunt ok. Sa schimb totusi cu dot3?

Share this post


Link to post

Se pare ca s-a creeat o dilema pronuntata :-?

EU pana acum am folosit lichidul care a venit odata cu masina, banuiesc ca este dot3, si nu am avut probleme. Repet, nu l-am schimbat 85k. E adevarat ca franele nu sunt foarte ferme, dar nici macar la o apasare puternica a pedalei la viteza 80km/h nu blocheaza rotile si masina franeaza foarte bine ((ABS)) > :)

Share this post


Link to post

exceptiile nu fac decat sa confirme regula... dot4 fata de dot 3 contine esteri, ei bine producatorul nu spune ca in mod sigur se deterioreaza garniturile, ci ca nu se stie cum se comporta niste garnituri ce nu au fost proiectate pentru esteri...

 

p.s. esterii pot provoca uzura prematura a garniturilor si 10k de km nu constituie o garantie ca nu se va intampla nimic; la capitolul asta eu am preferat sa nu imi asum nici un risc  <img src= S">

Share this post


Link to post

Am citit toate posturile referitoare la lichidul de frana. Eu trebuie sa-l schimb ( am Cielo GLE din 1997 ) si din sfaturile de pe forum am decis ca cel mai potrivit ar fi OMV 5.1. Am cautat ieri la toate magazinele si la singura statie PETROM din oras. N-am gasit, asa ca va trebui sa ma orientez catre altceva.

 

Problema pe care mi-o pun este aceea ca desi majoritatea posesorilor de Cielo care au postat au folosit DOT 4, la mine, fiind un model mai vechi, atat pe capacul vasului cu lichid de frana cat si pe cel de la servodirectie este specificat cu majuscule USE ONLY DOT 3.

A folosit cineva la Cielo vechi lichid DOT 4 pe care nu este specificat in mod expres ca e compatibil cu DOT 3? Daca da, ce marca si cu ce consecinte ? - Degradarea garniturilor ? Mentionez ca intentionez sa fac si spalarea instalatiei (dupa metoda prezentata pe forum) si nu doar completarea. Nu stiu ce lichid are acum. Fostul proprietar a zis ca parca ARAL.

La magazine nu am gasit decat Valvoline (21.5 RON), 2+2 (18), TEXACO (24) , ARAL (18.5) - ultimile doua doar DOT 4. (plus cateva firme de care n-am mai auzit...). Ce marca imi recomandati ? Cei de la reprezentanta Daewoo au spus ca ei folosesc ARAL , insa n-am gasit DOT 3...

Share this post


Link to post

Daca scrie imperativ pe capac, cu majuscule, USE ONLY, de ce iti mai pui atatea intrebari ? Un alt tip de lichid la masina ta iti aduce mai multe necazuri decat bucurii. Baga 2+2, n-ar fi rezistat atata marca asta, daca ar fi facut porcarii. Si schimba-l la 2 ani.

 

Sunt convins ca nici un membru de pe forum nu este obligat sa utilizeze franele atat de des si atat de intens pentru a avea nevoie de un alt grad de lichid decat ce-i scrie pe capacul de la rezervor. Nu din lichidul de frana se fac franele "mai ferme", asa cum 3, 4 sau 5.1 n-au vreo legatura cu asta. Coborati pantele in frana de motor sau mai exact in aceeasi treapta in care le-ati urca si atunci nici nu v-ar interesa ce se gaseste in rezervor. Cand vad ca majoritatea coboara o panta de 12 km intr-o treapta superioara si cu piciorul permanent pe pedala de frana, ma gandesc ca nici 7.X nu le-ar fi indeajuns.

Share this post


Link to post
Daca scrie imperativ pe capac, cu majuscule, USE ONLY, de ce iti mai pui atatea intrebari ?

 

Pentru ca multi posesori de Cielo de pe forum au folosit DOT 4 si DOT 5.1 si ma gandesc ca in 1997 ( sau 95, sau 96) cand au facut aia capacul nu exista inca dot 4 si nu stiau ca vor fi compatibile (nu stiu daca intr-adevar sunt , este doar o supozitie pe care vreau s-o verific...)

2+2 este una din cele 4 variante pe care inca le mai supun opiniei colegilor de forum (marcile gasite si necunoscute le-am taiat de la inceput de pe lista).

Multumesc de sugestie. Tu pe Matiz ce marca ai folosit? (Daca am confundat fosta masina, scuze...)

 

In ceea ce priveste frana de motor, unii care merg cu mine spun chiar ca o folosesc chiar in exces, suprasolicitand motorul. (Schimb inainte de fiecare curba mai accentuata, cateodata - daca nu se impune- fara a frana deloc, insa fac asta pentru ca merg foarte "sportiv", dorind sa ies din curba cu o viteza ridicata; pantele fii convins ca le cobor in a 2-a si a 3-a - fiind invatat inca de la Dacia veche a carei frane n-ar fi rezistat altfel...)

Edited by Bel_Ze-but

Share this post


Link to post

Atat pe Matiz, cat si pe Kalos se foloseste DOT3.

 

O observatie: la autoturisme nu este intelept sa faci ce face majoritatea, majoritatea are probleme, daca respecti ce ti-a scris producatorul in Manualul de Utilizare n-ai probleme. Forumul este o forma de socializare si un loc comun al problemelor. Mai degraba iti spune ce sa nu faci !

Share this post


Link to post
Atat pe Matiz, cat si pe Kalos se foloseste DOT3.

 

Intrebam de marca lichidului de frana. Cred ca nu se considera reclama si e interzis, nu :) ) ?

In rest, sunt f. deacord cu opinia ta, asteptand de pe forum mai mult sugestiile de tipul "de asta sa nu pui ca am avut eu si nu a fost bine"...

Share this post


Link to post

Pe Matiz, initial, am schimbat cu ARAL DOT4, dupa sfatul cunoscatorilor, apoi am pus doar 2+2 DOT3, pe principiul ca: "decat scump si prost, mai bine ieftin si bun". La Kalos nu i-a venit randul, inca.

Share this post


Link to post

Bel_Ze-but pune cu incredere DOT 5.1 de la OMV care este compatibil cu DOT3 si DOT4 dar mult mai imbunatatit si cu punct de fierbere mai ridicat.

 

Produsele 2+2 majoritatea sunt expirate si foarte ieftine.Foarte tentante nu? :D

Domnilor nu va jucati cu viata voastra si a celorlalti participanti la trafic pentru o economie de 5 lei.Cine vrea sa se joace sa o faca dar pe pielea lui nu pe a altora.

Folositi lichid de calitate si schimbati-l periodic pentru a evita problemele la sistemul de franare.

Share this post


Link to post

Nici lichidul DOT 5.1 de la OMV nu e foarte scump. Costa vreo 9RON sticla. Bine, iti trebuie 3.

Share this post


Link to post
Nici lichidul DOT 5.1 de la OMV nu e foarte scump.

 

Problema nu-i de cat de scump sau ieftin este (la frane n-am avut intentia de a face economie, ba din contra - VALVOLINE si ARAL sunt chiar mai scumpe ...)

Chestia este ca as fi vrut sa fac treaba asta azi sau cat mai repede, iar la mine , dupa cum am zis, n-am gasit OMV 5.1. Si nici nu se intrevede prea repede o deplasare in alt judet. Voiam sa o rezolv cat mai repede... Celelalte doua marci enumerate nu sunt indicate ?

Share this post


Link to post

Daca tot am deschis topicul sa va spun sa care au fost impresiile mele:

La Cielo am simtit din plin aerisirea, schimbarea lichidului de frana cu OMV 5.1, masina avand o franare mai ferma.

La Leganza, recipientul lichidului de frana fiind comun si pt ambreiaj, am remarcat atat imbunatatirea franei dar mai ales a pedalei de ambreiaj, care a devenit putin mai moale (comparativ cu Cielo :) )

Oricum, avantajele acestui tip de lichid de frana se observa la utilizarea intensa pe drumuri cu serpentine, dar si in aglomeratia marilor orase.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...