Jump to content
Sign in to follow this  
sergiuhusca

Facultati

Recommended Posts

Zilele astea termin si eu UPBul - Facultatea de Inginerie Electrica.

Nu mi-a placut deloc. Nu lucrez in domeniu si nu cred ca voi lucra vreodata.

Share this post


Link to post

Nu ma intereseaza un master pt ca nu exista pe domeniul meu . Ce m-ar interesa cam costa si nu se tine in Romania , dar e recunoscut international ( de altfel e singura autoritate recunoscuta international ) si anume expert NACE .

NACE = National Association of Corrosion Engineers

Share this post


Link to post

Geografie - HYPERION.

Share this post


Link to post

Grigorie Moisil avea o vorba: "cele mai serioase facultati sunt cele care incep cu geo, geologie, geodezie, geografie ... si rector Geo Bogza".

Share this post


Link to post
Aici se spune ca un MBA trebuie facut "la batranete", cand ai deja cativa ani de experienta, inclusiv in management pe bune, nu imediat la iesirea din scoala.

 

It's true.

O parte mare din invatatura este making sense of what happend. Si daca nu s-a intamplat nimic, nu o sa intelegi mare chestie.

Un alt lucru care e important este sa ai unde sa aplici imediat ceea ce ai invatat. Mare, mare chestie asta.

 

Grigorie Moisil avea o vorba: "cele mai serioase facultati sunt cele care incep cu geo, geologie, geodezie, geografie ... si rector Geo Bogza".

 

E ok, gradinita Hyperion e acreditata.

Share this post


Link to post

Imi aduc aminte doar ca am locuit 5 ani in Regie in caminul P13.

De Facultatea de Mecanica Agricola sectia exploatarea utilajelor agricole din UPB nu prea imi mai aduc aminte. Mi-am dorit sa profesez, dar, in 1993, la absolvire, pariul cu agricultura fusese deja "castigat".

Au urmat 2 ani in invatamant, ca suplinitor, si apoi o lunga "cariera" in vanzari. Avand in vedere varsta cat de curand va trebui sa ma reorientez...

Share this post


Link to post

Nu conteaza ce facultate faci ,conteaza ce stii sa faci. Daca faci o facultate doar de dragul de a o face , mai bine las-o moarta. Bine, nu la fel e cu medicina...daca faci medicina , bine e sa lucrezi in domeniu , nu de alta, dar e o facultate grea si istovitoare. Altfel vad pe multi, fac ASE sau Drept si lucreaza in service auto , facand munca de ingineri de service, altii fac electrotehnica si lucreaza ca mecanici de reparatie utilaj greu. Eu, cel putin, lucrez in domeniul facultatii terminate. E drept ca nu stau la birou ci...in atelier sau pe teren , la reparatii . Si chiar si ca mecanic, se apreciaza cunoasterea limbilor straine, a tehnologiilor de reparatie, a elaborarii tehnologiilor de reparatie. Pai inainte mecanicii erau oameni fara carte. Acuma firmele mari din domeniul meu , angajeaza ca mecanici , ingineri.

Share this post


Link to post

Pai la noi castiga mai bine cei cu studii medii decat cei cu studii superioare. Poate in Bucuresti e altfel, dar in provincie cam asa e.

Ca economist, ti se ofera 10 milioane salar, ca mecanic, poti sa sari de 20, la o munca mai murdara, intr-adevar, dar mai putin stresanta. Unui mecanic de la mine i s-a propus postul de Cotech (coordonator tehnic), deoarece el facea motoare, etc, dar a refuzat, intrucat ar fi castigat mai putin decat salariul lui actual.

Acum vreo 2 ani, seful de service de la Br se plangea ca are salariul de 1800 de lei, avea 2 sedinte pe zi in birou la sefi, aglomeratie, stress cat cuprinde, footai (era vremea cand faceai o programare pt saptamana urmatoare), si zicea ca isi da demisia: "Pai nu se poate asa, eu am terminat AR-ul la BV, sesiune, restante, invatat pana exploda creierul, 5 ani de frecus, astia ma freaca aici de imi sar fulgii ca de ce nu a fost cutare si cutare multumit, si castig 18 milioane, iar boul ala de tinichigiu analfabet, indreapta si el 3 table, mai vine si beat la munca, si ia 34."

Ca sa nu mai zic ca, daca lucrezi in vreo shaormerie, e suficient sa nu treci prin casa 5 shaorme pe zi ca sa iti scoti din banii aia exact salariul economistului, fara studii si fara batai de cap. Neimpozabil.

Nu mai vorbim ca la facultate inveti despre mecanismele macroeconomice, despre matricea SWOT, Clopotul lui Gauss, lucrul in SPSS, iar cand ajungi pe piata muncii sa vezi ca se cauta doar agenti de vanzari, preferabil cu studii medii, ca aia au experienta.

Share this post


Link to post

Mie mi s-a propus candva jobul AGENT DE VANZARI. Initial suna bine , insa in aceste cazuri salariul e mic , comisionul din vanzare iti face banul. Vinzi , si nu asa , ci mult, ai comision, nu vinzi nimic, esti...falit!... salariul de baza .

La o firma de utilaje de constructii ( nu dau nume) , salariul unui agent de vanzari era cam de 1200 ron , + comision 1% din vanzari. Deci daca vindea de exemplu un buldoexcavator de 70000 euro, avea comision 700 euro. Iar daca vindea mai multe utilaje , avea un venit grasut , pai daca dadea si un excavator de 120000 euro si un buldozer de 85000 euro ia sa ne gandim: 850+700+1200 =2750 euro + 1200 roni deci peste 3000 euro. Dar daca nu vindea nimic...caca. La service , e alta chestie, vanzarile aduc bani doar odata, service-ul (aftersales-ul cum i se mai zice) de fiecare data. Pe timp de criza insa , meseria de agent vanzari e cam...nepotrivita. Pe timp de criza...service-ul face banul. Acuma depinde si de preturile practicate si marca vanduta. Ca si la utilaje de constructii, sunt utilaje de tip buget si high class. De exemplu un excavator buget nu il vei folosi la exploatari in mina sau balastiera , ci doar la lucrari de drumuri ,terasamente, retele de canalizare etc.

Candva meseria de electronist era banoasa, prin anii 60, 70 ,80. Se faceau la bani din reparat televizoare si radiouri...acuma fie le vezi aruncate in spatele blocului fie duse la programul ecologic. Tata e inginer in sisteme de tehnica de calcul si informatica militara ( a facut Academia Tehnica Militara Romana ), iar in anii 80 repara TV (inclusiv pe lampi) si videocasetofoane si inclusiv construia statii, deckuri si alte chestii electronice dar pe atunci se scoteau bani din asta.Azi gasesti de toate peste tot.

Oricum in facultate iti baga la matematica si la inutilitati in cap de-ti vine boala. Din tot ce faci in facultate doar cca 25% iti ajuta , restul e balast. In proiectare de masini in Romania nu se mai lucreaza, deci... ramane cum am stabilit, conteaza ce stii sa faci. Degeaba ai 5 facultati daca nu stii nimic. Unii se reprofileaza, isi schimba domeniul, etc.

Share this post


Link to post

Eu dau licenta pe 19. Daca o iau (fingers crossed) o sa ma numesc absolvent de drept. Adica un nimeni cu diploma. Urmeaza sa vad unde si cum intru, mi-as dori sa profesez in justitie.

Edited by fry

Share this post


Link to post
...

Oricum in facultate iti baga la matematica si la inutilitati in cap de-ti vine boala. Din tot ce faci in facultate doar cca 25% iti ajuta , restul e balast. In proiectare de masini in Romania nu se mai lucreaza, deci... ramane cum am stabilit, conteaza ce stii sa faci. Degeaba ai 5 facultati daca nu stii nimic. Unii se reprofileaza, isi schimba domeniul, etc.

 

Eu nu sunt de acord. Nimic din ce inventi nu e inutil, educatia e cea mai inteligenta investitie pe care o poate face cineva, indiferent daca o va transforma sau nu direct in bani. Vorba aia, daca iti inchipui ca educatia e scumpa, sa vezi cat te va costa ignoranta...

 

Matematica, in nici un caz nu e inutila, e cheia de bolta tuturor stiintelor :) . Daca vrei sa faci o meserie tehnica la varf e indispensabila. Daca vrei doar freci niste hartii intr-o firma oarecare in fiecare zi de la 9 la 5 (indiferent cat de bine platita e activitatea asta) atunci e altceva, te poti lipsi si de matematica, si de facultate in general...

 

Eu m-am reprofilat de 5 ori pana acum si nu-mi pare rau ca am facut facultatea, desi nu mai lucrez in domeniu din 2001. Mai degraba imi pare rau ca nu am invatat decat poate un sfert din ce au incercat aia sa bage aia in mine. Daca invatam tot acum eram probabil pe Marte :D

Share this post


Link to post

Mr_, stai asa ca, prin anu' intai de facultate, la cursuri ni s-au predat exlusiv aproape doar fel de fel de matematici superioare si noi, ca viitori ingineri, intrebam "dar ce aplicabilitate au chestiile astea de umpleti zeci de table la un curs". Raspunsul a fost ceva de genul "aaaah, nu stiu sa va zic, dar mi s-a zis sa vi le predau. Probabil o sa aflati voi mai incolo".

 

Toate chestiunile de matematica superioara au fost reluate in cadrul cursurilor unde se aplicau. Problema e ca pana acolo te apuca o lehamite mama-mama. Am invatat mai multa matematica la "trecerea unei particule printr-o bariera de potential" decat la Analiza matematica. Bine, nu am inteles de ce a trebuit sa studiem trecerea particulei printr-o bariera de potential la facultatea de electronica dar asta e altceva. Macar a fost o chestie interesanta.

Edited by Zmeul cel rau

Share this post


Link to post

@mr_ > cand iti alegi mentori spirituali pe Guta (cel cu capul de maimuta) si pe Badea, Mircea Badea, cunoasterea devine o povara, un lest, de care trebuie sa te scapi pentru a mentine liniuta de plutire.

Share this post


Link to post

Tu ai fost norocos, macar poate le-ai invatat in ordinea corecta, eu am invatat matematica inainte sa fac cursurile de mate.

Trecerea particulei prin bariera de potential si ecuatia lui Schrodinger le-am facut in primul semestru din 1 (cu un prof slaban rau), cand abia incepeam sa facem analiza si algebra, iar mate speciale abia in 2. LA mate speciale in 2 ne plictiseam de moarte ca o invatasem la mecanica fluidelor incepand din 1... profu' de fluide a tinut musai sa ne invete si relativitatea generalizata, ca sa ne arate ca e gresita...dupa parerea lui :D

 

La ce foloseste ecuatia lui Schrodinger pentru un inginer navalist greu de spus :) Insa nu-mi pare rau ca le-am invatat, vorba ta, sunt interesante. Cred ca e important sa iti stimulezi gandirea abstracta si sa vezi dincolo de evident, chiar si pentru pura satisfactie personala.

In plus faptul ca am capatat o oarecare usurinta in a manipula ecuatii si cifre m-a ajutat sa ma adaptez foarte usor la domenii noi, destul de diferite.

 

LE

Sunt de acord ca programele facultatilor sunt facute cu picioarele, insa cred ca educatia are un rol mai larg decat de a te pregati doar pentru o meserie.

 

@Tolin

Mie inca nu mi-e clar daca lipsa educatiei te face sa alegi modelele alea, sau renunti la educatie dupa ce ti-ai ales modelele... nu mi-e foarte clar care e cauza si care e efectul insa mi-e teama ca e un cerc vicios greu de rupt.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Eu , cel putin pot sa zic ca mi-au placut mai mult Mecanica si Rezistenta Materialelor decat matematici speciale si Analiza algebra si fizica si alte mandravele d-astea. Nu stiu cum e in alte universitati tehnice dar cel putin in UTCB , profesorii de matematica si de fizica sunt de cea mai infecta calitate ( cu unele exceptii). Conteaza si profesorul. Cartea de rezistenta materialelor dupa care am invatat e cea a lui Gheorghe buzdugan , care este cea mai cunoscuta carte de profil din Romania. Citind cartile lui se va vedea ca se evita matematizarea materiei pe cat posibil. Disciplinele de profil trebuie sa fie cat mai concrete , nu abstractizate prin un milion de teorii matematice. E drept ca un calcul de rezistenta se face prin metode matematice , insa matematizarea excesiva te face sa o detesti. Aceasta materie trebuie sa te faca sa vizualizezi grinzile, cadrele , si deformarile acestora ( sageata, deplasarea , echilibrul sistemului, etc). Ma rog nu stau sa intru in detalii, cert e ca intr-o facultate tehnica , multe materii de profil sunt bazate pe desen tehnic, rezistenta materialelor si pe organe de masini. Materii la care ar fi de evitat matematizarea.

Share this post


Link to post

@mr_ > Din observatiile mele, ratarea si nu lipsa de educatie te aduce in situatia asta, defapt, al doilea mentor din lista tine cursuri de ratare seara de seara, in direct, pe sticla, cu o audienta mai mare decat a oricarui profesor din RO. Ratarea este ca o post-liceala sau post-universitara fara frecventa. Te-ai astepta ca ratarea sa fie incununarea nenumaratelor incercari, un apogeu, as, ea devine, pe zi ce trece, un debut glorios.

Edited by tolin

Share this post


Link to post
Tu ai fost norocos, macar poate le-ai invatat in ordinea corecta, eu am invatat matematica inainte sa fac cursurile de mate.

Trecerea particulei prin bariera de potential si ecuatia lui Schrodinger le-am facut in primul semestru din 1 (cu un prof slaban rau), cand abia incepeam sa facem analiza si algebra, iar mate speciale abia in 2. LA mate speciale in 2 ne plictiseam de moarte ca o invatasem la mecanica fluidelor incepand din 1... profu' de fluide a tinut musai sa ne invete si relativitatea generalizata, ca sa ne arate ca e gresita...dupa parerea lui :D

 

 

Sunt de acord ca programele facultatilor sunt facute cu picioarele, insa cred ca educatia are un rol mai larg decat de a te pregati doar pentru o meserie.

Eu tind sa cred ca ordinea ta e cea corecta. Matematica nu poate fi un scop in sine. Daca matematica este un domeniu ce trebuie stapanit de catre un inginer, de ce nu poate fi predata in cadrul ingineriei de catre ingineri sau de catre fiziceni, cum era proful tau slaban rau si aplicata imediat? In anul 4 si 5 am realizat cate subiecte ar mai fi putut fi abordate (nu aprofundate) la cursuri in cadrul specializarii mele, dar nu mai era timp. Nu ti se pare ca e o greseala sa inveti matematica speciala in anul doi dupa ce ai aplicat teoria aia deja in anul intai la fizica?

 

Oricum, pe majoritatea colegilor fascinati de primii doi ani de facultate (implicit de matematica) i-am pierdut in anii urmatori pe drum. Se pare ca tranzistorul a fost o nuca prea tare pentru ei.

Share this post


Link to post

@Zmeu

Pai proful meu slaban de fizica ne baga teorie in noi fara sa stie ca noi habar n-avem despre ce vorbeste... era tamaie la pedagogie. De asta spun ca ordinea era gresita, sunt de acord cu tine ca intai trebuia sa stiu ce-i aia o ecuatie diferentiala si abia dupa sa imi bat capul cu Schrodinger... Valabil si cu mecanica fluidelor, noi habar n-aveam ce-i aia o divergenta si un rotor iar profu' turna in noi hidrodinamica la greu. Din fericire asta era un prof mai destept care macar ne invata din mers si matematica care ne lipsea. La fizica am priceput atunci multe chestii empiric si dupa ureche, pentru ca profu' ne citea lectia fara sa vada ca ne uitam ca vitelul la poarta noua, si asta din motive obiective. Mai mult de jumatate din colegii mei n-au priceput absolut nimic.

 

@Tudor

Se spune ca celebrul Buzdugan era de fapt un politruc si ca de fapt cartea i-a fost scrisa de asistenti si tezari... Habar n-am daca e adevarat, asa se zvonea la noi. ORicum pe Buzdugan l-a prins si generatia parintilor nostri.

Mecanica si rezistenta o poti invata pana la un punct fara mate, da' daca te apuci de exemplu de dinamica neliniara prinde bine sa nu te sperii de prima ecuatie mai urata sau de o FFT. Pentru un pic de hidro/aerodinamicaprinde bine sa vezi ceva mate desi ca sa bagi doar niste date intr-un calculator si sa iti scuipe niste rezultate pare la prima vedere inutil. Exista si ingineri care habar n-au ce-i aia VonMisses sau care-i diferenta intre un scalar si un tensor, insa astia nu sunt exemple de urmat.

 

@Tolin

Din observatiile mele, ratarea si nu lipsa de educatie te aduce in situatia asta, defapt, al doilea mentor din lista tine cursuri de ratare seara de seara, in direct, pe sticla, cu o audienta mai mare decat a oricarui profesor din RO.

 

Din pacate, desi sunt de acord cu tine, dupa definitia acceptata de o larga majoritate, ce ai spus mai sus e contradictoriu.. cum adica, audienta si imaginea nu reprezinta masura succesului?

 

Dincolo de granita Romaniei, sa spunem in Europa despre care se spune ca e mai culta decat restul lumii, care crezi ca e mai celebru, Stephen Hawking sau Ronaldo? Intrebare de baraj, cine a luat ultimul premiu Nobel pentru literatura? Da' anul trecut? Dar ultimul premiu Fields? E vreunul mai cunoscut decat Victoria Beckham?

Share this post


Link to post

Hawking este celebru si in carucior si dupa moarte, pe cand Ronaldo dispare inainte de maturitate, chiar daca nu-si rupe piciorul. Oricum, ratarea predata aici se remarca prin non-actiune, ceva a la Gandi, dar intr-un anonimat deplin.

 

PS Buzdugan a "tradus" in limba romana manualul inginerului german, disponibil din anii '30.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

@ Tolin:

Pana la urma orice carte viitoare are la baza o carte precedenta. Cartile actuale de rezistenta au toate in bibliografie una din cartile lui Buzdugan. Nu exista carte scrisa fara a te inspira sau a copia din alte carti. De asemenea nu poti sa nu consulti tabele si normative care pana la urma sunt standard ( extrase cu rulmenti - care sunt piese standard, cu suruburi, etc). Cartea unui profesor de la mine de la facultate era groasa de 600 pagini ( 300 foi adica). Din aceste 600 pagini , vreo 120 reprezentau bibliografia. Si toata cartea nu era compusa decat din fragmente uneori capitole intregi copiate din carti vechi , ale unor oameni de stiinta care au reprezentat ceva. ba chiar scrise cu caractere mai mari si spaii mai mari ca sa umple cat mai mult. Aduc acest exemplu deoarece toti studentii si unii profesori radeau de aceasta carte. In realitate nu era decat un balast, o sursa buna de hartie igienica , cea mai tare faza fiind ca am gasit o carte de a lui la WC-urile de la facultate.Doar ca hartia era cam inutilizabila pentru scopul in care a fost pusa acolo.

 

Pana la urma unul singur a inventat automobilul...restul au copiat.

Pana la urma unul singur a inventat televizorul...restul au copiat.

Share this post


Link to post

@tudornumarpopescu > afirmatia nu imi apartine, asa am invatat la scoala, de la profu de rezistenta. E adevarat, era german, la origine si la nume. El ne-a recomandat editia germana, la vremea aceea.

 

In rest, sunt in dezacord cu afirmatiile tale de mai sus.

Edited by tolin

Share this post


Link to post
Eu , cel putin pot sa zic ca mi-au placut mai mult Mecanica si Rezistenta Materialelor decat matematici speciale si Analiza algebra si fizica si alte mandravele d-astea.

 

Ce e aia o mandravela?

Insa intr-adevar, unele mancaruri sunt f grele.

Share this post


Link to post
Zilele astea termin si eu UPBul - Facultatea de Inginerie Electrica.

Nu mi-a placut deloc. Nu lucrez in domeniu si nu cred ca voi lucra vreodata.

 

Si acu sincer, de ce ai ales asta daca nu ti-a placut?

 

Eu nu inteleg de ce tinerii din ziua de azi aleg sa faca o facultate doar de dragul de a o face si dupa terminarea ei sa faca cu totul altceva.

Share this post


Link to post

In speranta ca intr-o zi vor folosi la ceva respectivele studii. La noi, faci o facultate pentru 15% in plus la salariu.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...