Jump to content
Sign in to follow this  
brusli

Toyota Corolla

Recommended Posts

am facut drive-test cu corolla 1.4 d-4d.

vorba lui satori...a fost un shock...pozitiv.

Share this post


Link to post

brusli, tata...tu te lauzi sau vrei sa ne oftici doar...pune si matale detalii, ceva...

Share this post


Link to post

n-am cuvinte

pret 16500 tti

1.4 /90 cp

n-auzi motorul...nici la ralanti.

80 cu a 2-a lejeeeeeer.

 

la drive-test cu voi...si mai repede.

Share this post


Link to post

am eu pe pliante cuplul.

e mai mare ca la orice benzina...190/1800-3000...ce rol are cuplul asta?

putere 90/3800.

oare sare de 3800 de ture?

Edited by brusli

Share this post


Link to post

+revizii gratuite 3 ani(manopera si consumabile).

Share this post


Link to post

Cum sa nu sara de 3800 de ture. Trebe sa mearga pana la 4.700-5.000 cel putin. :-?

 

PS: Eu am ramas impresionat de motorul pe benzina de 1.8T. Ala da motor, aia da masina (141KW). :thumbl:

Share this post


Link to post

Pentru un motor Diesel 4000 rpm este mult. Tocmai din acest motiv au facut si cuplul plat intre 1800 si 3000. Cu ele pe acolo te plimbi. Ce faci cu un cuplu mare? Iesi bine din toate situatiile, ca ai cu ce.

Share this post


Link to post
Pentru un motor Diesel 4000 rpm este mult. Tocmai din acest motiv au facut si cuplul plat intre 1800 si 3000. Cu ele pe acolo te plimbi. Ce faci cu un cuplu mare? Iesi bine din toate situatiile, ca ai cu ce.

 

toline...mai pe larg...cu exemple...etc.

explica tu ca la scoala...te rog.

diferente cuplu/putere?????

Share this post


Link to post

puterea te ajuta sa capeti viteza, cuplul sa te misti de pe loc... asta foarte-foarte general. (desi e posibil sa gresesc).

pentru cuplul asta as da... nu stiu ce, dar as da multe. gandeste-te ca de ex kalos are in jur de 130 si asta la 3200rpm parca.

Share this post


Link to post
toline...mai pe larg...cu exemple...etc.

explica tu ca la scoala...te rog.

diferente cuplu/putere?????

Nu ma pune nene la meditatii, ca vine Tariceanu asta, altfel priceput la motoare, si imi cere impozitul. Nu vezi ca au ajuns profii la rand cu frizerii, chelnerii si pedichiuristele la caseria de la finantze?

Share this post


Link to post

hai mai ca trimit o br rc pe net cu gitul in fata.

nu inteleg ce explica satori

Share this post


Link to post

Cuplul este forta inmultita cu distanta... in principiu. Tot in principiu, este o forta care se aplica pentru a roti sau invarti un lucru. Cuplul este forta pe care motorul o aplica pentru invartirea rotii (de fapt a transmisiei, dar oricum).

Share this post


Link to post

:o fftopic: Mama lor ca RAV nu coboara sub 33.000 euro! :spumelagura:

 

Ca tot suntem la Cuplu: cum se face ca un diesel de 1.5 de ex are un cuplu mai mare decat un benzinar similar, o putere mai mica dar totusi este mai lenes? adica ajungi mai greu de 100kmh!

 

Ca are un cuplu mai mare si o putere mai mica ar fi de inteles intr-ucat diesel-urile common rail au turbina... dar intrebarea de mai sus tot ramane!

Share this post


Link to post

pune mai multa forta in roti dar nu reuseste sa capete viteza...pentru ca nu poate sa repete acea punere de forta destul de repede... tolin, pls, profesoreaza-ne!

http://www.pumaracing.co.uk/power1.htm uite si un link cu exemplu dragut:

Power is the rate at which work is done. The more power a thing generates, the more work it can do in a given space of time. Lets imagine we ask a small child and an adult to both lift the sack of grain above onto the table. The adult might be able to lift the whole sack in one go but the child would probably not. However the child could take a pan and lift the grain one panful at a time until the whole 100 pounds was on the table. It would take longer but the end result would be the same. Both the child and the adult would have done 300 foot pounds of work but at different rates - we can therefore say that the adult was more "powerful" than the child.

If the adult lifted the whole bag in one go in 5 seconds then he would have done work at the rate of 300 foot pounds in 5 seconds - i.e. 300 x 60/5 = 3,600 foot pounds per minute. If the child took 1 minute with the pan then his rate of doing work would be 300 foot pounds per minute - only 1 twelfth the rate of the adult. In other words the adult generated 12 times as much power as the child.

Share this post


Link to post
hai mai ca trimit o br rc pe net cu gitul in fata.

nu inteleg ce explica satori

Bine inceput satori, berea promisa de brusli merge la tine.

Altfel, nu ma pot da profesor, ca eu am prins astea din zbor, la o cafea, "La Repetentu", de la doi studenti de la auto. Si tot acolo am invatzat ca: "Mai bine-n alcool, decat in formol".

 

Pe scurt, la aceeasi cc, un Diesel este mai fortzos (cuplu = F x L) decat un Otto, datorita compresiei > (necesara la autoaprinderea unui combustibil inferior), dar mai puturos datorita turatiei < de utilizare. Turatia de lucru este < datorita temperaturilor > din cilindru, iara PV=kT (bat-o vina) si la compresie > rezulta P >. De aici, datorita dilatatiei > si # a materialelor, rezulta o turatie <.

Cum concurentza se face intre puteri, care dau viteza (prima intrebare a clientului este: "oare cat prinde asta"), producatorii fac modele de Diesel la aceeasi putere cu modele de Otto, implicit cu cc > si deci, cu N si mai mare. Din acest motiv, la o masina cu motor Diesel se merge in ultimele trepte de cutie, pentru ca I-a o poti folosi doar la arat si a II-a doar la semanat. QED.

 

PS Hai ca am reusit sa dau explicatiei o nota academica la sfarsit.

Share this post


Link to post

Încerc şi eu să răspund.

 

e mai mare ca la orice benzina...190/1800-3000 putere 90/3800. oare sare de 3800 de ture?

 

Cuplul la un motor diesel va fi întotdeauna mai mare decât cel al unui motor pe benzină de capacitate cilindrică egală. "De ce ?" aud deja întrebarea, şi îi răspund: din cauză că motoarele funcţionează diferit.

 

Un motor Otto (clasic, cu benzină) îşi bazează funcţionarea pe aprinderea printr-o scânteie a unui amestec comprimat de aer şi benzină. Un motor Diesel (motorină) comprimă doar aer, la presiune şi temperatură mai mare decât în cazul motorului pe benzină, iar când se injectează combustibilul, se aprinde de la sine fără a mai fi nevoie de scânteie.

 

Aşadar, un Diesel trebuie să comprime mult mai mult decât un Otto, motiv pentru care la motoarele pe motorină compresia se situează între 14:1 şi 25:1, spre deosebire de un motor pe benzină unde e între 8:1 şi 12:1. Motorul pe benzină nu poate să aibă compresia la fel de mare precum un motor pe motorină, deoarece din cauza presiunii prea mari amestecul ar face autoaprindere (dieselul comprimă doar aer).

 

Ca să avem un raport mare de compresie, la diesel, pistonul trebuie să aibă o cursă mult mai lungă în cilindru. Ţinem minte chestia asta.

 

Explicăm acum ce e cu cuplul ăsta. Cuplul este efectul de rotaţie dat de aplicarea unei forţe pe un braţ. Gândeşte-te la maşina de tocat: are o manivelă, iar tu tragi de vârful ei, ceea ce duce la învârtirea axului. Dacă ai vrea să creşti puterea maşinii de tocat, poţi face 2 lucruri: creşti lungimea manivelei (cum era la pârghii, indiferent de ordinul lor: crescând braţul pârghiei, scade forţa necesară pentru a obţine acelaşi efect) sau măreşti forţa pe care o aplici la capătul ei.

 

E, tocma' asta face dieselul din cauză că are pistonul mai lung, mai mare: îţi măreşte cuplul. Puterea este echivalentă, dar o dă învârtindu-se la turaţie mai mică şi cuplu mai mare spre deosebire de benzină, unde turaţia e mai mare dar cuplul e mai mic. Puterea este produsul dintre cuplu şi turaţie, formula fiind: puterea [CP] = cuplu * RPM / 5,252 .

 

O să întrebaţi probabil "cum dom'le n-are dizelu' bujii, că doar şi ăştia cu Passat trebuie să îşi cumpere ?". E, au bujii şi ei, dar de alt tip şi cu alt scop: sunt bujii incandescente (temperatura lor e mult mai mare), şi ele ajută pornirile pe timp rece, când pistonul nu ar reuşi să comprime suficient aerul.

 

La diesel-uri au apărut diverse îmbunătăţiri: injecţie mai bună (ajută distribuirea uniformă în cilindru), turbină (ajută la "înghesuirea" unei cantităţi mai mare de aer în cilindru) şi altele. La un motor Otto, nu poţi să exagerezi cu turbina deoarece amestecul se autoaprinde (detonaţie).

 

Răspuns la întrebarea "de ce merge turat un benzinar mai mult decât un dizelar ?": motoarele pe benzină au avantajul că fac aprinderea amestecului prin scânteie, ceea ce se face mult mai rapid decât aprinderea prin compresie, şi avantajul că ard amestec aer-combustibil deja fabricat de altcineva (de carburator sau de sistemul de injecţie), iar arderea durează mult mai puţin spre deosebire de diesel, unde amestecul se face chiar în timpul combustiei.

 

Motoarele de drag-racing sunt "benzinare" în teorie, dar rulează cu compresie mult mai mare decât în mod normal (12:1), la turaţii mult mai mari şi cu benzină specială, având cifra octanică mult mai mare decât ceea ce este disponibil la pompele de benzină publice. Cifra octanică a benzinei arată cât de mult poate fi comprimat combustibilul înainte de a se aprinde spontan. Când amestecul se aprinde din cauza compresiei, şi nu din cauza scânteii de la bujie, se produce fenomenul numit detonare, care poate defecta motorul.

 

Cu cât e mai mare motorul diesel, cu atât mai mică e turaţia lui maximă. Un motor de formula 1 sau de motocicletă  <img src= )"> poate să aibă turaţia de ralenti la 1000-1500 rpm şi să ajungă la 15-16000 rpm (deci aproape de 15 ori mai mult), pe când un diesel urcă la o turaţie de maxim 2-3 ori turaţia de ralenti. Plaja de turaţie a unui motor pe benzină este deci mult mai mare, spre deosebire de plaja de turaţie a unui motor pe motorină, şi ăsta e motivul pentru care veţi întâlni atât de multe viteze în transmisiile montate pe camioanele mari cu motoare Diesel.

 

De asemenea, caracteristica de cuplu (graficul cuplului în funcţie de turaţie) la un Diesel seamănă cu un trapez, iar la benzină seamănă cu un triunghi cu un vârf în sus. D-aia la Diesel se dă cuplul maxim pe o plajă de turaţie (corespunzătoare bazei mici a trapezului), iar la benzină se dă cuplul maxim la o anumită turaţie (corespunzătoare vârfului triunghiului). Senzaţia de accelerare pe o benzină este mult mai pronunţată, deoarece cuplul creşte pe măsură ce apeşi pedala; la Diesel simţi doar primul prag (vârful din stânga al trapezului) când ajungi în plaja de turaţie optimă, şi al doilea prag (vârful din dreapta) când ieşi din această plajă şi "dai în nas" deoarece cuplul tocmai a scăzut brusc (şi turaţia e mare).

 

Vă mulţumesc bigstar.gif

Share this post


Link to post

nu pot decit sa va multumesc. :osanale:

Share this post


Link to post

...lasandu-ne sa ne plimbam nitel cu corolla ta. cand iti vine? :) >-

 

PS: eu vreau o tura si cu SpaceStaru' daca reusesti sa il sutesti. :thumbl:

Share this post


Link to post

Excelenta explicatia. Traiesc fenomenele conducand pe rand Matizul din dotare precum si un Clio dCI 1.5 65 CP. La Clio la turatie mica o apasare a pedalei iti da un 'zvac' semnificativ dupa care pare a nu se mai infige si iti vine sa schimbi treapta in cea superioara si sa mai dai un 'zvac'. La Matiz la turatie mica orice apasare pe pedala nu da nici un efect si iti vine sa dai inferioara.

Nu prea imi explic eu functionarea turbinei la Clio deoarece abia la apasarea pedalei pana la fund (lipit de podea) masina devine brusc vioaie (impreuna cu un urlet mult mai pronuntat de sub capota) si te ajuta cu adevarat in depasiri (unde altfel e lenes rau). E un fenomen brusc si nu liniar. Profesorii :idea:

Share this post


Link to post

pina la a mea mai sigur e la drive-test.

uite ce zice dealerul:

daca vrei in 2-3 saptamini...avem doar bleu(e o culoare urita rau)

daca vrei gri1, gri2, albastru...avem (dai banu acu) si o iei peste 3 luni.

daca vrei alba, rosie( eu vreau alba)....da banu si vine peste 4-5 luni.

cica se vinde ca piinea calda...d-aia n-au.

eu cred ca vor sa scape de cele bleu...dar asta e.

 

space-starul e ok (stai mai bine in ea decit in corolla)..........doar ca are zgomot in interior mare ca loganul.

Share this post


Link to post
E un fenomen brusc si nu liniar. Profesorii  :idea:

 

Păi turbina nu funcţionează în permanenţă, deoarece maşina a fost gândită să fie economică, nu sportivă. Dacă ar merge mereu turbina, ar consuma mai mult; pe când aşa, intră în acţiune doar când ai nevoie de un surplus brusc de putere (cazul depăşirilor în scurt).

Share this post


Link to post

@vaxxi - =D>

 

@brusli - Cred ca o grei Gri "shobolan" :)

 

Cum sa stai nene 3 luni! Eu am asteptat o saptamana (dupa aia de la leasing) si imi curegau balele :dizzy:

 

later edit:

Excelenta explicatia. Traiesc fenomenele conducand pe rand Matizul din dotare precum si un Clio dCI 1.5 65 CP. La Clio la turatie mica o apasare a pedalei iti da un 'zvac' semnificativ dupa care pare a nu se mai infige si iti vine sa schimbi treapta in cea superioara si sa mai dai un 'zvac'. La Matiz la turatie mica orice apasare pe pedala nu da nici un efect si iti vine sa dai inferioara.

Pai e foarte simplu sa treci peste acest mic amanunt la motoarele pe benzina. Si Cielo desi destul de puternic are o mica pauza pana apuca sa zvanceasca. De aceeaa aplic "tacticile" invatate pe vechea berlina: nu ies in depasire si acolo ma apuc sa accelerez. Stau un pic mai in spatele masinii din fata mea (cam 30m) cand vad ca se prevede locusor de o depasire accelerez! Practic cand ies pe contrasens sunt deja la aspiratie cu motorul pe cuplu. Trec pe langa celalt ca din pusca.

Pentru momentele de dificultate am alta idee: apas ambreiajul, turez masina foarte mult si dau drumul la ambreiaj brusc. Apare zvacul instantaneu. Motorul se tureaza foarte bine daca e decuplat. La cielo chestia asta nu e valabila in treapta a 5-a care are zvac doar de pe la 160kmh in sus... :D si asta doar daca benzina e buna, filtrul de aer curat si cauciucurile bine umflate ... si soferul fara nevasta, copii...

Edited by panzer

Share this post


Link to post

care aia in lising?.....corolla?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...