Jump to content
Sign in to follow this  
Mike1

Punerea Contactului Cielo Gle

Recommended Posts

In primul rand imi cer scuze daca pare o intrebare redundanta.

Second, imi aduc aminte ca la Daciile vechi daca se lasa contactul pus mai mult timp se risca arderea bobinei de inductie.

Pun aceasta intrebare in ideea ca sunt momente cand, cu motorul oprit, simt nevoia de a primi aer de afara, sau aer cald dupa o functionare prealabila a motorului; sau nevoia de a cobori/ridica geamurile, etc.

Oare se poate strica ceva daca se procedeaza asa cum am enuntat mai sus?

Multumesc anticipat pt raspunsurile voastre pertinente.

Share this post


Link to post

Chiar asa nu se pricepe nimeni vis-a-vis de aceasta chestiune?!

Macar cateva cuvinte in cunostinta de cauza ar fi de folos!

Merci.

Share this post


Link to post

Păi, nu prea înţeleg de ce ai vrea să stai cu contactul pus... să asculţi muzică ? La mine e montat în aşa fel încât trebuie să pun doar o dată contactul, după care pot să-l închid - muzica rămâne activă până scot cheia din contact.

 

Despre bobina de inducţie, nu prea văd cum ai putea s-o arzi ... de acord că înmagazinează energie inductivă (parcă :scarpin: ), dar cred că au prevăzut un circuit adiţional de descărcare. Plus că s-ar putea să nu fie alimentată atunci când pui contactul, ci atunci când dai la cheie... deci întrebarea e irelevantă.

Share this post


Link to post

La daciile vechi, intr-adevar ar fi putut sa existe o problema din cauza platinei care ar fi ramas inchisa. Dar la tot ce nu are platina nu vad de ce s-ar strica ceva daca tii contactul pus. Totul e electronic.

Share this post


Link to post

cunosc pe unul cu espero care a lasat o noapte intreaga contactul pus, ca sa incarce telefonul (era la munte, nu avea curent) si nu a patit nimic...

 

cred ca in afara de a descarca bateria daca uiti altceva pornit, nu are ce sa pateasca, dar oricum nu e recomandat...

Edited by cata73

Share this post


Link to post

Vaxxi, eu ma refeream la unele momente cand poate as dori sa folosesc geamurile sau poate stergatoarele sau chiar ventilatia masini cand motorul este oprit(ceva de genul 10 minute).

Initial am pus intrebarea pentru ca acum cativa ani a trebuit sa schimb ECM( in garantie) si ma intrebam daca electronica masinii se poate strica in vreun fel? :lavolan:

Share this post


Link to post

Bineînţeles că se poate strica, altfel ar rămâne fără pâine inginerii, nu ? :)

 

Instalaţiile de pe Daewoo-uri nu sunt atât de primitive precum erau cele de pe Daciile vechi; există protecţii, relee, siguranţe peste tot.

 

În cazul tău, problema mai mare cred că este consumul de energie electrică decât defectarea vreunei componente (când ai motorul oprit, curentul necesar e luat doar din baterie).

 

În ce împrejurări ţi s-a ars ECM-ul ?

Share this post


Link to post
Guest Mecmar
Oare se poate strica ceva daca se procedeaza asa cum am enuntat mai sus?

 

 

La manual scrie: ,,Pentru a preveni defectarea E C M, contactul trebuie pus pe poz ,,BLOCAT" atunci cand se deconecteaza sau reconecteaza componentele ce influenteaza alimentarea cu tensiune electrica a E C M-ului".

Motivul pentru care in trecut ti s-a ars ECM-ul a fost cel mentionat de tine.

La mine casetofonul este montat pe direct si nu pe contact. Adica pot folosi casetofonul si cand motorul este pornit fara a pune cheia in pozitia 2 de alimentare cu tensiune. Pe contact=numai cand pornesti motorul sau folosesti poz. 2 a contactului mai mult de 10 sec.

Pe viitor nu mai proceda asa. :wallbanger:

Share this post


Link to post
La manual scrie: ,,Pentru a preveni defectarea  E C M, contactul trebuie pus pe poz ,,BLOCAT" atunci cand se deconecteaza sau reconecteaza componentele ce influenteaza alimentarea cu tensiune electrica a  E C M-ului".

 

Subliniez: ALIMENTAREA ! Casetofonul, ventilatorul sunt consumatori. ECM este alimentat de la baterie, ideea este să nu conectezi/reconectezi bornele bateriei în timp ce ai contactul pus (adică să nu variezi alimentarea în timp ce ai circuitul închis).

 

O variaţie în sarcină nu influenţează aşa mult cum crezi curentul din circuit, că doar nu e motor electric. Şi chiar dacă ar influenţa, tot se poate filtra, deci nu e relevant.

 

Să aşteptăm să vedem ce ne povesteşte Mike1.

Share this post


Link to post

viata e prea scurta... daca ai chef sa deschizi geamul si ai motorul oprit, pune contactul si deschide-l.vrei sa pornesti ventilatorul, porneste-l.

ce mama naibii.

Share this post


Link to post

Sunt de aceeasi parere cu Hellcat: Live life to the max! Deschide fereastra cu motorul oprit! Fii rau! :evilfork:

 

Serios: cat poate sa dureze sa deschizi geamul sau cat poate sa dureze ca motorul sa isi transfere toata caldura in habitaclu daca tu il racesti cu ventilatorul?

Share this post


Link to post

unii au probleme si voi ii invatati sa faca chestii de-astyea nebunesti! :D

Eu fac altfel: nu opresc niciodata motorul!Daca stau undeva 5 min.in masina de ce sa opresc motorul?

Las-o bah ca merge asa :thumbl:

Share this post


Link to post

ECM-ul mi s-a stricat in timp ce stateam la semafor acum vreo 4 ani, vara, cu ac pornit si cu cas-ul functionand. Oricum, just in case, de atunci evit sa stau cu contactul pus mai mult de 20, 30 de sec. pt a preveni orice fel de incident cu implicatii financiare majore(de, masina nu mai e in garantie)

Referitor la opinia lui Hellcat si lui Zmeu: perfect de acord, nu strica practicarea acestor sporturi "exreme"  <img src= ">

Oricum va multumesc frumos si va stimez pentru opiniile si sfaturile voastre! :thumbl:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...