Jump to content
Sign in to follow this  
Abram Burel

Criza? Inceputul Recesiunii?

Recommended Posts

Acum, ca alegerile aproape au trecut, sa lasam la o parte "optimismul tipic romanesc" (N.A. :D ) si sa vedem cum stam.

Este Romania in afara timpului si Europei?

Recesiunea "declarata" in SUA nu atinge... axa?

Vom continua in anul ce vine sa ocupam stirile cu omoruri si discutiile cu panarame gen "Nasul", toate in de un senzational care sa acopere frustrarile din... ceasca?

Cineva de la TVR tocmai zice de un sit anti-stress... stati sa vizionez... dracie, e de la... ROMTELECOM (scuze, dar scrierea cu majuscule e... norma :) ) Nu mai zic nimic.

 

Hai sa discutam cum sta chestia.

Share this post


Link to post

Pai suntem deja in criza, poate nu recesiune dar... Pe unde sa ne mai ocoleasca?

Share this post


Link to post

Noi glumim sau ne cam doare in pix (sa fie atitudinea noastra... francofona, in general - nu am vrut sa zic "je me'n fiche"-ista, in special)?

E sfarsit de an (si alegeri), dar, pentru probabil toti dintre noi, ideea de recesiune e total necunoscuta (cei nascuti prin anii '30 pot revendica ceva drepturi :( )

Ii bagam in... pe cei din multinationale care declara concediu fortat sau anunta disponibilizari apropriate (oriunde, dar nu in Ro).

Asta sa fie realitatea? Nu ne amagim?

Noroc ca s-a ieftinit benzina! Azi se zicea ca la Petrom scade sub 3 RON!

Share this post


Link to post

Recesiune din punct de vedere statistic. Criza de creditare, da, criza financiara, ba. Banii sunt, nu s-au volatilizat, doar ca, nu se mai dau ieftin si oricui dispus sa nu-i mai dea inapoi + dobanda.

 

In principal, eu vad o repozitionare a sistemului bancar si de asigurari care a fost scapat din mana in "jocuri piramidale". Daca mai tineti minte, acum cativa ani a fost criza ".com", o alta gogoasa umflata, criza "enron", adica prabusirea unor excrocherii la nivel mare. Deci, asa zisa criza, a atras atentia asupra "cresterilor din pix", pretul la orice crestea in draci fara o valoare adaugata. Eu nu cred in nicio previziune sumbra, cica criza va fi la anul si mai mare, de parca acum ia o pauza pentru sarbatorile de iarna. Regia este mai mult decat transparenta. Evident ca, angajatorii profita de asta si fac ce n-au putut face pana acum, adica dau angajati afara. Speculantii mai iau o pauza, iar gamblerii isi numara pierderile sau isi trag un glont in sfecla. "Patronii de fotbal" jubileaza si reduc contractele nesimtit de mari platite unor circari.

 

Dupa mine, cuvantul de ordine este repozitionare/reevaluare. Evident, cei care pierd in aceste perioade sunt cei fara bani. De fapt, ei pierd tot timpul, din aceasta cauza raman tot timpul fara bani.

 

Sistemul economic actual este teoretizat de vreo 70 de ani. Cei foarte bogati il cunosc (asa au facut averile) si mai introduc o variatie in viata pulimii. Ei stiu bine ca inflatia ii face mai bogati, crizele, la fel. Toata povestea asta seamana cu un imens cazino, in care, unii jongleza cu averi si bizonii joaca la cirese, adrenalina sa fie.

 

Romania este in alta criza, demult, una valorica. Mai nou, asta a ajuns sa ne doara la portofel (buget): Masa de salariati este formata din 1.450.000 functionari bugetari cu un salar brut mediu de 2.500 lei si din, doar, 2.500.000 palmasi in sectorul privat, cu un salar brut mediu de 1.150 lei. Restul pana la 4.500.000 - 5.000.000 salariati sunt salariati la intreprinderile de stat (unii o duc foarte bine, altii foarte rau), oricum, au un viitor incert. Situatia limita atinsa trebuie rezolvata de urmatorul guvern. Nu se poate creste TVA sau alte taxe pentru ca i-ar atinge pe toti, mai ales celelalte doua treimi din populatie. Oricum, reducerea cu 30% a sectorului functionarilor bugetari genereaza economie mai mare decat orice crestere a taxelor, echivalenta cu un 6% la TVA. In plus, scaderea ar fi certa, cresterea taxelor nu garanteaza si nivelul veniturilor ! In plus, masura rezolva o problema mai grava, cea a bugetului asigurarilor pentru pensie. Pentru functionarii bugetari (bugetul de stat, doar), toate contributiile (pensie, sanatate, somaj ... etc) sunt platite de catre tot contribuabilul ! Inechitatea este suparatoare si ineficace, iar birocratia este cea mai mare frana din societate.

 

Oricum, pana nu vad disparitia unor posturi tv din cele peste 100 la care nu se uita cineva, nu cred in existenta unor legi economice care sa atinga aceasta tara.

Share this post


Link to post

Recesiunea pentru americani era predictibila. Au fortat o crestere economica din 2001 incoace prin consum excesiv, rezultatele se vad. Cu toate acestea, nu vad rezultatele acestei recesiuni la fel de grave precum cea din 30 dintr-o multitudine de motive.

 

Romania nu cred ca va ajunge la recesiune (tehnic, crestere economica negativa) dar socul va fi mare si pentru noi datorita incetinirii masive a ritmului de crestere: de la 8-9% in 2008, la 1-3% in 2009. Mai afectati vom fi de criza bancara din ro, lichiditati reduse, rezerve reduse, posibilitati reduse de creditare, costuri f ridicate ale creditarii.

Bancile din Romania sunt varza in mare parte si nu au o strategie de functionare standalone, depind masiv de bancile mama, nu stiu/nu au surse de finantare proprii decat f putine si detin o retea hipertrofiata. Cei mai afectati vor fi cei care s-au lungit la credite cat puteau/nu puteau duce asteptandu-se la cresteri ulterioare si bisnitarii de imobiliare (asa zisii agenti/analisti/dezvoltatori/experti).

 

Banii sunt, nu s-au volatilizat, doar ca, nu se mai dau ieftin si oricui dispus sa nu-i mai dea inapoi + dobanda.

Era o exprimare foarte frumoasa legata de criza .com: ,,s-au volatizat in 2 zile de pe bursa 2 mld USD fara sa se piarda un bob de grau". Deci banii s-au cam evaporat (prin inlantuirea de creditare si supraevaluare a activelor si resurselor), aia care au ramas sunt baietii destepti care nu-i mai dau la fel de usor.

 

LE: Orcium, criza inseamna consolidare. CIne iese ok din criza iese mult mai bine pregatit si cu potential mult mai ridicat de crestere.

 

LLE: Oricum, bine ca s-a terminat IDIOTENIA cu vand un metru de teren la cacautii din deal si imi iau x5 :| .

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Povestea asta cu recesiunea la americani nu-i uniforma, este pe domenii. Daca cresterea economica s-a bazat pe imobiliare si pe cumparat de masini, da, asta este pe negativ. acum si pe viitor. Dar in alte sectoare duduie industria la ei. Eu lucrez cu doua firme de acolo si abia ma lipesc sa-mi execute ceva, la preturi de urgenta ! Prietenii care lucreaza in IT n-au timp de we, de sarbatori nici vorba. Despre industria de divertisment, nu mai vorbesc. Anul acesta au inceput imbodobirile pentru Sarbatori din Nov. Altfel, e adevarat, in zonele mono-industriale (asta trebuia sa invete de la noi sa nu faca) e tristete. Daca situatia ar fi asa de grea pentru America, de ce au cheltuit sume record pentru alegeri si au stat doi ani in sarbatoare ?

Share this post


Link to post
.... Masa de salariati este formata din 1.450.000 functionari bugetari cu un salar brut mediu de 2.500 lei ...

 

Ma scuzati de curiozitate, dar de unde statistica asta cu 2.500 lei salariu mediu brut in sistemul bugetar? Acopera cumva salariile astronomice ale unora golul celor multi?

Share this post


Link to post

Eu vad asta oarecum mai simplist, era un banc pe vremuri care se termina cu "La ocolit ce la ocolit da' tot in c...r la lovit" ...

Lasind gluma la deoparte sectorul constructii-imobiliar, industrie usoara, auto si auxiliare, bancar sint si vor fi afectate.

Lovirea bancilor-creditelor vor afecta consumul destul de mult in special retailul pe electrocasnice, auto SH si noi.

Apropo vor sa mareasca taxa auto pt SH peste 8 ani si sa o scoata pt. noi =)) idioti sa moara cici ... s-au trezit dupa ce s-a umplut tara cu spanuri sub 1-2000E...

Intr-un fel sau altul vom suferi pe bune cauze directe sau indirect-speculativ...stilul "aaaa s-a scumpit benzina cu 10% scumpesc si eu salamul cu 15%"

Share this post


Link to post
Acopera cumva salariile astronomice ale unora golul celor multi?

Daca majoritatea are doar salariu de incadrare si un spor simbolic, daca are oarece vechime, altii au sporuri de tot felul, prime de tot felul, indemnizatii de tot felul pe care, daca le aduni si le mediezi te duc la acea cifra. Analiza nu-mi apartine, ea a fost dezvoltata de catre unul dintre cei mai buni analisti economici care evolueaza pe postul Antena 3 si la ziarul financiar al grupului. Asa ca, nu ma indoiesc de corectitudinea ei, in fond este simplu sa dai de ea daca aduni niste capitole din buget si imparti la numarul de angajati. In plus, am prieteni care lucreaza in sistem, care mi-au confirmat convingerea ca, de la salariul de incadrare, acela reglementat printr-o ierahie si pana la total brut sumele lor se multiplica lunar cu 2-3. Sa nu uitam ca, notiunea de "al 13-lea salar" in Romania s-a inventat la bugetari, ei au fost singurii care au beneficiat de sindicate puternice si de "mita electorala" din partea oricarui guvern. In Romania sunt sute de institutii bugetare care functioneaza dupa legi propri, in care, doar, "portarul si femeia de serviciu" sunt singurii care n-au post de conducere. Pentru cine crezi ca era oferta atat de generoasa de credite de pana acum cateva luni ? Apoi, nu extrapolati nivelul veniturilor din provincie la cele din B.

 

Toata ierarhizarea salariala din sistemul bugetar a ajuns haotica, inechitabila si necorelata cu veniturile bugetare. O lege de reglementare zace din 2005 si n-a avut curajul cineva s-o discute, macar, in Parlament. Pe fondul dublarii veniturilor din ultimii 4 ani si a revendicarilor de majorari, acest dezechilibru s-a accentuat si a ajuns la un nivel periculos. Daca se previzioneaza o scadere a incasarilor, onorarea acestor obligatii nu se poate face prin cresterea taxelor. Multi se bucura de scaderea pretului la carburanti, dar nu realizeaza impactul asupra bugetului de stat in conditiile in care ponderea accizei in pret este majoritara. Cand are loc o scadere de 9 bani din pret, probabil ca, producatorul renunta la 1-2 bani (desi barilul a ajuns la 45$, deci, sa tinem minte, peste trei luni trebuie sa avem benzina si mai ieftina) si restul este de la buget. Deci, orice ieftinire este o amagire in conditiile in care nu se produce si o reducere a cheltuielilor bugetare.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Nu in toate domeniile se simte aceasta criza, mancarea se vinde la fel de scump, serviciile sunt la fel de scumpe, in afara de industria auto si imobiliare unde motorul era finantarea in restul domeniilor nu sunt probleme. Trebuie totusi spus ca aceasta "criza" este una media, daca pe toate canalele media se vorbeste despre criza financiara, toata lumea zice ca e criza. Totusi dupa cum a spus Tolin, banii nu se pot volatiliza, ei au fost mutati din imobiliare catre altceva. Poate ca aceasta mediatizare a crizei face mai mult rau decit bine.

Oricum eu nu cred in marea crestere din Romania, nu cred ca Romania o tara care nu produce nimic poate avea crestere economica, cresterea economica s-a datorat imobiliarelor, sectorul cu cea mai mare crestere economica fiind cel al constructiilor . Nu trebuie uitat si faptul ca cei plecati la munca in Europa de vest au adus miliarde de euro, daca ei devin someri acolo nu o sa mai vedem crestere economica pe viitor.

Oricum domeniul reparatiilor auto merge foarte bine pt ca romanul nu-si mai permite masina noua, pe aia veche nu o mai vinde pt ca ia mai nimic pe ea si prefera sa o tina, o mai carpeste putin si merge inainte prin marea criza financiara .

Share this post


Link to post
in afara de industria auto si imobiliare unde motorul era finantarea in restul domeniilor nu sunt probleme.

 

 

Bai nene, de unde le scoti?

Share this post


Link to post

Criza este.Si e chiar maricica.Cei ce lucreaza pentru export o resimt cel mai tare.Nu comenzi pentru 2009,livrari in ultimile lui mai mici.Nimeni nu stie ce o sa fie.Oricum noi suntem euforici.Cand o sa dam cu capul de pragul de sus o sa fie rau.

Share this post


Link to post
banii nu se pot volatiliza, ei au fost mutati din imobiliare catre altceva.

Ba se volatilizeaza si inca cum! Daca tu zici ca ai active de 20 mld eur (actiuni, terenuri, imobiliare, investitii in fonduri de pensii etc) iar pretul la imobiliare se prabuseste cu 50%, la actiuni cu 90%, fondul de pensii intra in faliment tu cu cati bani ramai?

 

In acelasi timp daca banca ti-a dat tie credit sa-ti cumperi casa 500keur, tu iti pierzi job-ul si nu mai poti plati, banca ia casa dar datorita scaderii preturilor la imobiliare casa nu mai valoreaza decat 200keur iar s-au volatilizat niste bani.

 

Daca tu investesteai 100keur la inceputul anului in actiuni IMP sa zicem care s-au prabusit cu peste 90%, cati bani mai ai?

 

Astea sunt doar exemple simpliste fata de increngatura de mecanisme financiare aplicate la nivel global...

Share this post


Link to post

Poate ca a venit vremea sa nu se mai valorizeze atat de usor in bani virtuali pe care ii poate palma un Iosefini atat de usor (eu zic ca banii sunt la locul lor, dar sunt, momentan, invizibili). Poate a venit vremea sa nu mai socotim inflatia ca pe un mijloc lejer de supravietuiere pentru gurverne, atata timp cat ea este mijloc de saracire in masa. Poate a venit timpul sa se reevalueze deflatia si lumea sa mai dea ceasurile inapoi. Poate ca a venit timpul sa nu se mai socoteasca consumul ca singurul mijloc de crestere. Poate a venit timpul sa nu mai fim atat de emo intr-o activitate de poate fi cuntizata perfect pe piata, prin acte de vanzare-cumparare, si sa dam o mai mica importanta zvonurilor si manipularilor.

 

Raman la parerea ca toata lumea se afla intr-o criza a valorilor, in care prin mijloace mincinoase (publicitate, branding, rebranding ...) se face din cuvânt_urât bici si avem pretentia sa si pocneasca. Lumea trebuie sa renunte la placerea perversa de-a se mai lasa mintita frumos.

Share this post


Link to post
Ma scuzati de curiozitate, dar de unde statistica asta cu 2.500 lei salariu mediu brut in sistemul bugetar? Acopera cumva salariile astronomice ale unora golul celor multi?

De la animalele alea care manipuleaza prostimea de ani de zile cu televizorul.Numai cine nu are habar de salariile reale poate face o asemenea afirmatie.

Share this post


Link to post

Ai dreptate tolin: piata financiara/bursele nu mai era in nici un fel corelate cu economia reala. Se specula pe petrol, actiuni, imobiliare pana la limita incredibilului, era normala o prabusire pentru revenirea la normalitate.

 

MAi era nevoie si de o sterilizare a averilor ,,teoretice'' ale unor persoane/grupuri care nu produceau ABSOLUT nimic.

Edited by andreib

Share this post


Link to post
Acopera cumva salariile astronomice ale unora golul celor multi?

 

Eu stiu o persoana din ITM care a avut brutul pe dec. 2007 10k ron, lunile normale trec de 2500 ron, desi tarifarul e undeva la 1500 la acesta se aduga spor de vechime, stimulente :D care pot fi in cuantum cat 2-3 salarii nete. Functia e de sef birou.

Edited by Wolfman

Share this post


Link to post
.... Functia e de sef birou.

 

 

Si palmasii cat iau? Adica functionarii de rand. Sau contractualii din sistemul bugetar? Ca si informatie, un functionar cu studii superioare, angajat pe un post ce necesita min.1 an vechime, are incadrarea sub pragul de 1.000 de lei impus de stat in sistemul privat. Evident ca diferentierea salariilor in sistemul bugetar se face dupa criterii ce tin de tipul de administratie in care esti angajat. Aceste lucruri pot fi observate pe site-ul ANFP.

Faptul ca in unele zone bugetare exista salarii nesimtit de mari, nu e din vina functionarilor de rand ci a celor pe care i-am pus la guvernare. Aceeasi oameni care cica ar trebui sa scoata tara din criza. Sa vedem cum o fac.

Edited by ZeNeSeu

Share this post


Link to post

Prima masura anti-criza a fost luata: cresterea taxei de prima inmatriculare la autoturismele SH de la 15 Dec 2008, pe timp de 1 an.

Share this post


Link to post

Unde ai vazut ca e pentru un an?

Share this post


Link to post

Din declaratii.

Share this post


Link to post

1 an se suspenda taxa pentru cele noi, eu nu am vazut ca si majorarea pentru cele sh sa fie limitata ca timp.

Share this post


Link to post

La stiri au spus ca a crescut taxa la cele vechi de 3x la sedinta de guvern de azi, au dat si niste cifre naucitoare.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Am vazut, citeam pe undeva ca pt euro 4 de 1.7 2004 - 1400 de euro  <img src= ("> . M-a linistit treba asta de tot.

Share this post


Link to post

"Executivul a mai decis triplarea taxei de poluare auto la achiziţionarea vehiculelor second-hand de import şi de asemenea creşterea primei de casare pentru scoaterea din uz a maşinilor.

 

Guvernul a decis în urmă cu două săptămâni suspendarea, în perioada 1 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, a aplicării taxei auto pentru maşinile noi Euro 4 care nu depăşesc capacitatea cilindrică de 2000 cm cubi. Decizia urma să fie pusă în practică din 1 decembrie, dar Guvernul a decis aplicarea din 15 decembrie în lipsa unui răspuns pozitiv de la CE, până la această dată.

 

Pe de altă parte, prima din cadrul programului "Rabla" a fost majorată cu 200 de euro, ajungând astfel de la 800 de euro al 1.000 de euro, în condiţiile în care în 2009 vor fi casate 60.000 de maşini, cu 50% mai mult decât în 2008.

 

Guvernul a luat aceste măsuri pentru a încuraja industria autohtonă de maşini, afectată de criza economică. "

 

Sursa - ziarul Adevarul

 

Acum, adevarul il vom afla din Monitorul Oficial.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...