Jump to content
Sign in to follow this  
Ana

Prima Buba Cu Matiz - Roata Blocata

Recommended Posts

azi dimineata am prestat apa calda pe tambur intrucat roata din dreapta spate era blocata - culmea nu cablul de la frana de mana inghetat, ci sabotii inghetati pe tambur. vreo idee de smacolina cu care sa evit pe viitor problema?

Share this post


Link to post

Nu cred ca exista asa ceva ... incearca sa n-o mai lasi cu frina de mina, ci doar in tr.I sau R pentru imobilizare.

Share this post


Link to post

aceeasi problema mi se intampla repetat cu tico de 5 ani. am fost si la garantie si nu se poate rezolva nimik. nu exista smacolina de dat acolo... sau cel putin nu-si face efectul...

 

rezolvare la mine? daca treci printr-o balta inainte de a opri, actioneza frana repetat, usor si lung, astfel incat sa se incinga ferodourile si sa evapore apa. o alta varianta ar fi sa mergi cateva sute de metri cu frana de mana USOR trasa. eu asa fac.

 

siiiii, cel mai important, UITA CA AI FRANA DE MANA!!! eu nu o folosesc nici vara, daramite iarna...

Share this post


Link to post

domnilor, eu am cumparat o masina _cu frana de mana_. daca nu functioneaza frana de mana, trebuiau sa o vanda fara. daca mi-au dat frana de mana si nu au scris pe ea ca functioneaza doar cand sunt caisii in floare, atunci vreau sa beneficiez de ea. ca sa nu-mi aduc aminte ca in 7 ani cu dacia asa ceva nu s-a intamplat, iar asta e masina, nu dacie.

eu ma gandeam sa dau roata cu smacolina spray de-aia de care dai la balamalele de la termopane.

Share this post


Link to post

La capitolul asta ai putea sa bagi si ca are marsarier si atunci de ce sa nu folosesti viteza R si la 90 la ora? Sau ca ai aer conditionat si de ce sa nu dai pe rece cu AC-ul pornit in miezul iernii, ca doar ai optiunea, nu?

 

Faza cu frana de mana si cu inghetatul sabotilor pe tambur se intampla si la masini mai misto ca Matizul. Asta e, mai nimeni nu lasa frana de mana trasa iarna. Eu cred ca nu ti s-a intamplat asa ceva la Dacia pentru ca ai avut noroc.

Share this post


Link to post

Pina acum n-am patit niciodata si las masina mereu cu frina de mina trasa la ultimul dinte. (ma rog... nu tine decit la ultimul dinte)

Share this post


Link to post

:D Nici eu nu am patit niciodata. Dar asta pt ca nu am avut niciodata curajul sa incerc sa o las iarna cu frana trasa.

 

Cred ca in ultima instanta nu tine de marca masinii, ci de anumite bube/mici bube pe care le-ar putea avea sau nu masina. Nu stiu, o fi poate de la cum se pupa tamburul. Poate la unele e uzat intr-un fel si lasa mai mult loc pentru cateva picaturi de apa. Sau poate la altele nu se pupa absolut perfect din fabrica. Ma gandesc si eu... :-?

 

Cineva mi-a zis de ex. ca si-a uns cablul de la frana de mana cu vaselina, tocmai ca sa, citez, "nu-i inghete frana de mana". E mecanic.

 

Deci eu as vedea 2 lucruri care pot face frana de mana sa inghete:

 

mansonul de la cablul de frana de mana sa fie gaurit sau rupt in vreun loc

si

tamburi care permit intrarea unei mai multe umezeli in incinta sabotilor

Share this post


Link to post

Nu va inflamati dejaba ... sabotii ingheata pe tambur cind intra apa acolo si nu prea exista solutii minune pentru a impiedica intrarea apei ... cei care nu au patit-o au avut noroc si atita tot.

Pentru eliminarea apei din tamburi se aplica formula lui alx si gata povestea.

Niste caucioace cu aderenta buna pe zapada (ex. de iarna) rup gheata din tamburi fara comentarii in citiva centimetri rulati.

Share this post


Link to post

Mi s-a întâmplat şi mie să îngheţe iarna trecută, de-atunci m-am lecuit de frâna de mână cât e iarnă... e suficient de stabilă lăsată în viteză. N-am luat nici o măsură preventivă (în afară de a nu mai trage frâna de mână), şi când au îngheţat, am înjurat şi-am plecat aşa târâş... în ~5 metri s-a deblocat cu efecte speciale, un poc puternic şi toată strada se uita nedumerită cine dă cu petarde =))

Share this post


Link to post

mie pana la urma mi-au incalzit-o cu arzatorul cu butelie la moara de la iesirea din sat, dupa ce am mers cu ea târâs vreo 500m tot sperand sa isi dea drumul si dupa ce doi oameni a 90kg bucata au tras de ea.

de pus vaselina in cablul de la frana auzisem si eu, dar nu cablul era inghetat, pentru ca pe cealalta roata functiona foarte bine.

cat despre marsarier, cred ca scrie ce viteza prinde, asa ca nu prea am ce comenta, si de asemenea la aer conditionat scrie sa nu il folosesti sub un numar de grade.

anyway, eu deseara dau jos roata si dau cu spray de balamale pe ea - in caz ca nu se gaseste o idee mai buna, dupa care mai vedem.

Share this post


Link to post

sa stii ca am trecut si eu prin frustrarile astea dar m-am resemnat...

nu folosi frana de mana!

daca totusi tu o folosesti, nu pot decat sa-ti urez succes si sa ai noroc ca si shenck.

Share this post


Link to post

in afara de apa calda si putina forta nu este pt a rezolva treaba, nu eggzista nici un smac , pt ca in cazul asta nu mai tin franele de loc.. si nici etansare perfecta nu ai cum sa faci...

se intampla nu neapa cand trafi frana de mana dar este mai frecvent(cablu, saboti)

daac poti sa eviti baltile cu putin timp inainte de a parca e ok, daca nu... ghinion

 

daca ai bat multa apa inainte si daca nu te verde lumea(si nici nu ai de unde face rost de apa calda) mai e o solutie, dar trebuie sa ai tinta... :) ) :) ) :D

Edited by aztec

Share this post


Link to post

Ana, ce ti s-a intamplat este firesc. Au patit-o si aia cu Megane II, ba chiar fara sa traga frana de mana. Mie la SLZ mia ingheat iarna trecuta tot fara sa trag fana de mana. Exact in noaptea de Revelion cand aveam mai mare nevoie de masina. Nici eu nu trag frana de mana din principiu. Sta foarte bine si in treapta 1, nu am prea vazut pante atat de inclinate in care sa fiu nevoit sa trag si frana de mana. A, ca vrei tu s-o folosesti doar pentru ca masina are asa ceva, foarte bine. Dar suporti si consecintele. Astea sunt limitarile franei pe tamburi. Intra apa si nu ai ce-i face. daca iti pui ambitia sa tragi frana de mana chiar daca nu e nevoie (si sunt convins ca nu era musai nevoie so tragi) ti se blocheaza.

Share this post


Link to post
daca ai bat multa apa inainte si daca nu te verde lumea(si nici nu ai de unde face rost de apa calda) mai e o solutie, dar trebuie sa ai tinta... :):):D

shefuuuu'?

 

la fete e muuuuult mai greu...

Share this post


Link to post

a... ai dreptate :">

 

dar merge la baieti... :D

Share this post


Link to post

bogdan_o, pai Megane2 nu are frine spate pe discuri? inghetarea e SPECIFICA TAMBURILOR si datorita conceptiei lor ingheata, asta este ..

Share this post


Link to post

Felix, asa e. Inghetarea sabotilor e specifica automobilelor cu frana pe tambur. Dar si la Megane II unele versiuni au tamburi pe spate. Nu toate sunt echipate cu discuri. Aia care s-au plans aveau tamburi.

 

Argumetul cu Megane II (pe care l-am citit pe forumul Renault) l-am adus pentru ca Ana spunea ca si-a luat masina nu Dacie. Am vrut sa subliniez ca inghetarea sabotilor e un fenomen specific tuturor masinilor care au adoptata aceasta solutie constructiva si ca se intampla si la masini mult mai bine cotate si mult mai scumpe decat Matiz-urile. E foarte adevarat ca Matiz este o masina bunicica dar la fel de adevarat este ca nu e vina masinii. Este un fenomen normal si nu-i poti cere nici unei masini ca in momentul in care intra apa in tamburi si e frig afara sa nu inghete daca ai frana de mana trasa (deci ferodourile sunt lipite de tabur). E vorba de legile fizicii.

Share this post


Link to post

:o fftopic:

Tamburii au si partile lor bune, respectiv pina ajungi sa schimbi un set de saboti ai papat deja 3 sau 4 seturi de placute.

Nu stiam ca Megane vine cu frine diferite pe spate, functie de banuti ... ma rog, zi Renault si pace ...

:o fftopic:

Share this post


Link to post

parerea mea este ca problema este remediabila -- pe masura ce ma gandesc. cand am luat masina si am verificat mecanica, una din rotile din spate avea joc, nu mai tin minte daca asta de s-a blocat sau cealalta. dar daca asta e, cel mai probabil solutia la frana blocata este sa scap de jocul cu pricina.

inteleg ca principial frana pe saboti are aceasta problema, dar multe probleme principiale au rezolvare tehnologica de tip workaround si atata timp cat unora le merge inseamna ca exista o posibilitate sa fac sa nu mi se mai intample nici mie.

Share this post


Link to post

:o fftopic: Din ciclul "Nu incercati acasa", ca sa scapati definitiv de inghetatul sabotilor (dar si de viata) se recomanda sa ungeti sabotii cu vaselina grafitata =)) :o fftopic:

Share this post


Link to post
Felix, asa e. Inghetarea sabotilor e specifica automobilelor cu frana pe tambur. Dar si la Megane II unele versiuni au tamburi pe spate. Nu toate sunt echipate cu discuri. Aia care s-au plans aveau tamburi.

 

absolut TOATE versiunile de megane 2 au 4 discuri de frana. probabil confunzi cu megane 1..

iar ptr fanii trasului de maneta iarna.. la reno nu trag frana de mana iarna de frica inghetzarii cablului, deoarece am discuri shi pe spate.. la cele cu tamburi pericolul inghetzarii apare shi la tamburi..

nu are rost sa tragi frana de mana iarna, e o axioma recunoscuta.. io trag frana doar ptr derapaje controlate.. uhh..my favorites..  <img src= ">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...