Jump to content
Sign in to follow this  
Alinake

Pasiunea Pentru Fotografie

Recommended Posts

Aia de pe faleza?

Share this post


Link to post
Inca studiez ce poate camera. Dar norii astia mi-au placut, si am incercat sa scot ceva din ei. Nu stiu daca am si reusit... Orice comentariu (critic) e binevenit, ca promit sa invat din el!

Salutare...

Pozele tehnic vorbind nu sunt reusite. La o corectie aplicata din photoshop se pot vedea usor diferentele.

 

post-1382-1138271539_thumb.jpg post-1382-1138271554_thumb.jpg

 

La pozele atasate (sper sa semene cu cerul vazut pe viu) am "corectat" folosind in photoshop *auto levles *auto contrast *auto color. Pentru a putea obtine "realitatea" setarile aparatului trebuiesc intelese si aplicate in limita ochiului...

Concret in cazul cu cerul ar fi trebuit (zic eu) sa folosesti:

1. modul in care ai acces la toate setarile manuale ale aparatului;

2. trepied sau un suport pentru aparat(adica "nu din mana")

2. un ISO fix cat mai mic-adica cat mai putin sensibil;

3. un timp de expunere corelat in mod corect cu o distanta focala acceptabila (vezi tabelul)

 

In general lumea nu prea da atentie datelor ce se gasesc in EXIF desi, aici, zic eu ca s-ar gasi remediul impotriva pozelor gresite tehnic. De cele mai multe ori din necunoastere sau mai bine zis din neintelegerea lor se ajunge la rezultate slabe (tehnic vorbind nu artistic).

Cel mai bine cred ca ar fi sa comentez initial informatiile din exif ...o parte din ele nici eu nu le cunosc asa ca celor care au cunostinte l-as fi indatorat daca ar completa golurile...

 

 

Make - SONY - #producatorul aparatului foto

Model - DSC-F828 - #modelul aparatului foto

Orientation - Top left - #modul in care a fost tinut aparatul in mana cand a fost realizata imaginea

XResolution - 72 - #componenta x a DPI (unde DPI inseamna: (Dots per inch) numarul de puncte pe unitate)

YResolution - 72 - #componenta y a DPI(unde DPI inseamna: (Dots per inch) numarul de puncte pe unitate)

(din cele de mai sus se poate intelege ca se porneste de la 72x72 puncte/inch^2)

ResolutionUnit - Inch - #unitatea de masura a rezolutiei (de regula nu se poate modifica)

DateTime - 2006:01:25 15:15:42 - #data si ora la care a fost realizata imaginea

 

ExposureTime - 1/800 seconds

 

- Reprezinta durata pentru care captorul de imagine, in cazul aparatelor digitale, este expus la lumina.

- calcularea timpului de expunere este legata in mod direct de lumina disponibila si distanta focala.

 

FNumber - 8.00 -

 

#este un raport intre distanta focala a obiectivului si diametrul diafragmei; se mai numeste si f-stop si se scrie "f/2" ceea ce inseamna diafragma are un diametru egal cu jumatate din distanta focala; fiecare valoare permite intrarea in aparat a jumatate din cantitatea permisa de diafragma imediat mai mare si de doua ori mai multa decat diafragma imediat mai mica; valorile standard cele mai frecvent intalnite sunt: f/1,4 f/2 f/2,8 f/4 f/5,6 f/8 f/11 f/16; de notat ca numitorii se afla in progresie aritmetica cu ratia SQRT(2); termenul dateaza de pe vremea cand ajustarea diafragmei se facea prin rotirea unui disc cu gauri de diferite diametre si a ramas in vigoare si pentru obiectivele actuale, cu diafragma tip iris.

# distanta focala reprezinta distanta de la centrul optic al obiectivului la imaginea formata de acesta.

 

ExposureProgram - Normal program

 

#generat in EXIF in urma fotografierii in modul normal (adica nu a fost setat vreun program tip Shutter priority sau altceva; mai pe scurt "auto")

 

ISOSpeedRatings - 64

 

#La inceput ...ce este ISO? vine de la "International Standard Organisation" - in fotografie: norme internationale actuale, referitoare la sensibilitatea la lumina a filmelor (senzorilor) si care au inlocuit normele mai vechi (ASA, DIN, etc).

#ISOSpeedRatings

Camerele digitale includ un controler pentru ajustarea vitezei ISO din dorinta de a folosi cat mai bine lumina existenta; in functie de lumina existenta acest controler ridica sau coboara sensibilitatea. In general e bine de stiut ca atunci cand avem un ISO speed rating mare calitatea imaginii scade. Eliminarea acestui neajuns se poate face doar in cazul in care se stabileste manual o sensibilitate ISO fixa.

 

ExposureBiasValue - 0.00 - #daca aveti un aparat ce suport corectia expunerii

MaxApertureValue - F 2.04 - #Va arata cel mai mic numar F al sistemului optic ce il poseda aparatul

MeteringMode

#In functie de aparat puteti intalni: Average, CenterWeightedAverage, Spot, MultiSpot, Pattern, Partial, Multi-segment, other

Optiunea metering mode:ii lasa de ales fotografului intre cele trei principale spot, center-weighted average si matrix metering.

 

Spot Metering

-functioneaza in felul urmator..."camera" ia in calcul doar un punct din scena (situat in centrul scenei si de obicei cel mai apropiat) pentru a calcula expunerea.

Acest tip de masurare este folositor in scenele cu un contrast foarte mare pe obiecte si in spatiul dintre ele.

 

Center-weighted average metering

 

-functioneaza in felul urmator..."camera" va folosi informatia luminoasa a intregii scene ce se va fotografia dar va da prioritate masurarii "spot".

Practic se va masura intreaga scena pentru o expunere corecta si va expune in mod diferit(dar corect) partea centrala a scenei unde se presupune a fi subiectul.

 

Partial area metering

 

-functioneaza in felul urmator..."camera" va masura zona centrala a scenei in mai mult de un punct sau mai bine zis pe o suprafata centrala.

Este folositoare atunci cand avem in scena noastra zone de stralucire centrale combinate cu zone intunecate pe marginile ei.

 

Matrix metering

Sau mai des intalnit cu denumirea de "multi metering mode".

functioneaza in felul urmator..."camera" realizeaza masuratori de tip spot in mai multe zone deodata.

Aici ar mai fi de precizat ca la camerele moderne acesta masurate se face doar in zonele in care AF raporteaza ok.

 

 

LightSource - Auto - #Tipul de lumina selectat (in cazul de fata a fost selectat in mod automat; pentru a nu avea probleme din cauza capacitatiilor reduse a ale aparatelor de a interpreta lumina, pentru a avea o lumina bine masurata ar trebui refacuta calibrarea la fiecare declansare pe modul manual; asta doar daca aparatul permite, daca nu permiteasa ceva ar fi mai bine decat sa il lasam pe auto sautilizam o setare cat mai apropiata de realitate)

In functie de modelul aparatului putei intalni: Daylight, Fluorescent, Tungsten (incandescent light), Flash, Fine weather, Cloudy weather, Shade, Daylight fluorescent, Day white fluorescent, Cool white fluorescent, White fluorescent, Standard light A, Standard light B, Standard light C, D55, D65, D75, D50, ISO studio tungsten, Other light source sau in cel mai fericit caz Moment mesure sau la canon set custom.

 

Flash - Not fired, compulsory flash mode - #exprima functionarea sau nefunctionarea blitzului

FocalLength - 22.30 mm - #arata distanta focala in momentul realizarii imaginii in mm. Atentie! Nu este facuta conversia pentru un aparat de 35mm.

 

ExposureMode - Auto - #Modul in care a fost facuta expunerea

Se pot intalni in functie de aparat: Auto exposure, Manual exposure, Auto bracket (atunci cand se executa in mod automat o serie de declasari;rafala).

 

WhiteBalance - Auto -

# La camere digitalereprezinta o ajustare a redarii culorilor prin care se evita dominantele de culoare ce pot apare in diverse conditii de iluminare (soare, cer acoperit, lumina tungsten, etc). Se poate face automat (AWB), presetat sau manual.

 

SceneCaptureType - Standard - #Tipul de SCN ales. "Default-ul" este standard.Se pot intalni in functie de aparat: Standard, Landscape, Portrait, Night scene sau alte tipuri

 

Contrast - Normal - #Indica tipul de contrast utilizat de camera in momentul luarii imaginii. Pot fi intalnite valorile Normal, Soft, Hard

 

#Saturation - Normal - #Indica tipul de contrast utilizat de camera in momentul luarii imaginii.Pot fi intalnite valorile Normal, Low saturation, High saturation

 

#Sharpness - Normal - #Pot fi intalnite valorile: Normal, Soft, Hard

 

 

Interesant de utilizat:

post-1382-1138271490_thumb.jpg

PS

1. S-ar putea ca unele informatii sa le fi inteles eu gresit...daca sesizati ceva dati si voi un semn.

2. stiu ca este mult de citit dar daca o sa cautati pe net, nu o sa gasiti chiar totate astea la un loc... zic eu ca ca sunt utile...

Edited by masterbobs

Share this post


Link to post

Foarte utile si eu unu iti multumesc.. majoritatea le stiam, insa au si unele lucruri noi. Cred ca ai scapat o greseala si vreau sa iti atrag atentia. Daca gresesc si eu, zi-mi:

 

MeteringMode - #Multi-segment- modul de masurare a distantei pentru AF(unde AF este autofocus)

 

din cate stiu eu, metering mode-ul nu masoara distanta ci masoara expunerea (cantitatea de lumina din scena fotografiata mai precis). Adica,atunci cand esti pe "auto" determina si diafragma si timpul de expunere optime, cand esti pe Apperture priority iti determina tipul de expunere optim pt scena respectiva etc.

 

In mod matrix fol o matrice de senzori si se face o medie pt expunere. In spot se masoara doar centrul scenei (util la portrete) cand intereseaza numai lumina care pica pe subiect si in mod Center weighted se masoara pe un cerculetz central de diametru stabilit (manual la aparatele DSLR si automat la cele Compacte) ..

 

Inca o data.. daca nu e ok ce am zis, corecteaza-ma.

 

Alin

Edited by Alinake

Share this post


Link to post

Ai dreptate...am modificat...

Matrix metering

Sau mai des intalnit cu denumirea de "multi metering mode".

functioneaza in felul urmator..."camera" realizeaza masuratori de tip spot in mai multe zone deodata.

Aici ar mai fi de precizat ca la camerele moderne acesta masurare se face doar in zonele in care AF raporteaza ok. (de aici si eroarea mea)

Share this post


Link to post

Uite inca cateva poze da la malul marii...

post-490-1138278984_thumb.jpg

post-490-1138278999_thumb.jpg

post-490-1138279074_thumb.jpg

post-490-1138279102_thumb.jpg

post-490-1138279113_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Sper ca nu te superi ca mi-am permis sa-ti modific un pic o poza. Uite cam cum as vedea eu poza 4:

post-2330-1138280608_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Nu ma supar, pozele sunt sunt cum au iesit din aparate, n-am avut timp sa stau sa le modific...

Share this post


Link to post

Eu nu pot sa zic decat atat: super interesant si util ce a scris mai sus masterbobs! Deja a suferit un proces amplu de copy-paste intr-un document care sade pe desktop!

Share this post


Link to post

prepare !!! in noaptea asta (ora 3 am de fapt) plec la mare sa prind maine de dim rasaritul .. ma duc la o sedinta foto.. sa vedem ce iese.. promit sa postez aici.. si va anunt de acum ca vor fi HDR-uri :)

Share this post


Link to post

E pe Auto, nu va mai chinuiti sa cititi in Exif :D Dar e dragalas foc...

post-65-1138377952_thumb.jpg

Share this post


Link to post

:o fftopic:

VIPER, faina poza, dar atentie, vrei sa sperii pisicile care deja s-au acomodat pe forum? :D

Share this post


Link to post

Alte poze...poate mai atrag ceva turisti la mare :P

post-490-1138394605_thumb.jpg

post-490-1138394621_thumb.jpg

post-490-1138394636_thumb.jpg

post-490-1138394648_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Bun linkul.

Share this post


Link to post

undeva in Budapesta post-2442-1138495017_thumb.jpg

 

...undeva in Austria post-2442-1138495110_thumb.jpg

 

...Venetia post-2442-1138495291_thumb.jpg

 

 

 

Tip: dupa ce incarci o poza, dai pe Add into post ca sa nu ti le puna doar la sfirsit! Apoi le aranjezi tu cum vrei, ca sa dea bine.

Edited by NFS

Share this post


Link to post

Caut si eu de vreo doua zile, in disperare, pe net, manualul de utilizare pentru Nikon D70s. Daca il are cineva in posesie, sau cunoaste vreo sursa, ramin indatorat pe veci. Multumesc!

Share this post


Link to post

Prin bunavointa Unchiului VIPER am in posesie una bucata manual de utilizare Nikon D70S printabil :osanale: Sar'naaaaaaa!

 

@omega: ala il gasisem si eu, dar nu e printabil, poti doar sa-l vezi pe computador. Mersic mult de tot!

Edited by sebian

Share this post


Link to post

De ceva timp ma gandesc sa-mi iau inima in dinti si sa postez si eu la acest capitol. Si gasii mai nimerit sa va pun o mostra de fotografie panoramica. Nu ar fi multe de spus in sprijinul acestui gen de fotografie decat ca:

1. diafragma la valoarea maxima pentru profunzimea imaginii;

2. cautati sa plasati la extremitatile pozei repere usor vizibile care sa permita alinierea pozelor si ulterior prelucrarea lor;

3. prelucrati in functie de posibilitati cu Panorama Maker (cel mai bun).

 

Poza am realizat-o cu Canon-ul meu PowerShot S50 care dispune de un program dedicat imaginilor panoramice (deja uzual pe multe camere) si prelucrat cu Photo Stich, aflat in pachetul de software cu care vine camera, insa este mai slabut cu mult fata de programul recomandat. Ar mai fi de spus ca in situatia in care pozele prezinta diferente de luminozitate, contrast, culoare etc, diferente produse de schimbarea luminii pe timpul rotirii camerei, se recomanda corectarea pe cat posibil a acestora si apoi realizarea pozei panoramice.

Pozele le-am realizat din mana, insa pe trepied rezultatele sunt mai bune (evident) in ceea ce priveste verticalitatea si mentinerea camerei pe reperul marginal.

Poza originala are cca 6 MB si a fost redusa la 2 din considerente de forum.

Cam atat, succes!

post-2099-1138538709_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Zi-mi daca gresesc: daca pun aparatul pe trepied, il pun pe burst si ma apuc sa-l invart, oare nu iese bine? Pot face cam 7 declansari cu timp intre ele cuprins intre 0.38 si 0.42s.

 

Apoi, parca mai era un soft de la Ulead care facea o panorama faina. Nu-mi pica acum fisa cum ii zicea...

Share this post


Link to post
omega: ala il gasisem si eu, dar nu e printabil, poti doar sa-l vezi pe computador. Mersic mult de tot!

 

Sebian daca te mai intereseaza varianta printabila a fisierului pe care ti l-a oferit Mike contacteaza-ma pe PM...

Share this post


Link to post
Prin bunavointa Unchiului VIPER am in posesie una bucata manual de utilizare Nikon D70S printabil :osanale: Sar'naaaaaaa!

 

:P

Share this post


Link to post

Stiuu Viper ai fost mai rapid ca mine... totusi Adi e constantean asa ca... :D

L-am intrebat pentru ca fisierul in cauza are cam 23 mega... sa nu-l trimit degeaba... :P

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...