Jump to content
Sign in to follow this  
Indigo

Patanii Cu Mesheriasi

Recommended Posts

Parca au murit toti meseriashii de treaba, si firmele serioase. Ori sunt plecati dincolo, ori sunt angajati in lucrari mari. Nu mai au timp sa se ocupe de un amarat de apartament - nu e profitabil pentru ei. Sau se ocupa - dar atunci nu e profitabil pentru mine.

 

Stau si eu intr-un apartament din epoca de glorie - ca multi altii de altfel. Si evident - dupa mai multi ani - vreau sa-l pun si eu un pic la punct - ca de - casa e casa - si vrei sa te simti bine in ea. Strang bani - fac o lista cu ce vreau - dau telefoane - caut meseriashi, dau comenzi si aventura incepe.

 

Termopanele - eu consideram normal - ca - o firma care iti schimba geamurile - sa-ti repare si tocurile pe urma. Am aflat, evident pe urma ca reparatia nu intra in pret - si mai mult ca ei nu se ocupa nici contra cost de asa ceva. Asta e un aspect de retinut si de intrebat din timp. Reparatul pervazelor era problema mea - dar evident daca nu ma descurc - gasesc ei pe cineva. Au gasit - reparatia la trei geamuri (dormitor, baie, bucatarie) - a durat vreo 6 zile. :rolleyes: Evident - nici pervazele nu intra in pret - 15 euro metrul liniar - atat la cele de interior (plastic) - cat si cele de exterior (aluminiu)

 

Usile de interior - Aici a fost durere totala. Vroiam si eu o firma de unde sa cumpar niste usi care sa-mi fie montate - evident - contra cost. Simplu, nu? Din multitudinea de firme din peisajul timisorean - am gasit o firma (Etacondi S.R.L) - care asigura si montajul. Am platit un avans - am comandat 4 usi de interior cu decupaj - si o usa plina de interior pentru dormitor. La transport - prima surpriza - baietii mi-au lasat usile pe casa scarii - si mi-au spus ca ei doar pana acolo sunt obligati sa le transporte. Eu considertam normal ca transportul sa se faca pana la locul instalarii. Ei considerau ca nu. In fine - dupa o cearta zdravana si o motivare a baietilor - m-am ales cu usile sus. Evident - am sunat la firma - si le-am spus ca le scad transportul din pretul final. La montare - a doua surpriza - montatorul in loc sa vina dimineata la noua - asha cum m-i se promisese - a venit - dupa masa la 3 shi jumatate. Dupa montarea tocurilor - a pretins banii pe montaj - ramanand ca sa revina in ziua urmatoare sa puna si placile pe tocuri. Am pretins chitanta - si a spus ca urma sa primesc de la firma. Lectie - nu platiti anticipat nimic - nu da-ti bani fara sa primiti chitanta. Evident - a doua zi nu a mai aparut. Am reusit sa recuperez banii pe montaj de la firma care-mi vanduse usile - dupa multe asteptari, certuri, amenintari cu presa si protectia consumatorului - insa eu am pierdut 3 saptamani si multi nervi din aceasta cauza.

Am montat usile cu o alta firma - a treia surpriza. Tocurile erau prinse numai cu spuma - eu consideram normal - sa fie fixate si in beton. Firma montatoare - mi-a dat asigurari ca spuma este suficienta. Am mers pe mana lor - ca de ... eu nu sunt constructor. Evident - dupa nici doua saptamani nu se mai inchidea nici o usa - toate tocurile se indoisera sub greutatea foilor din lemn. Evident - firma montatoare - a dat din colt in colt - si nu a mai aparut la orizont. Nu am mai avut nervi sa ma lupt si pentru ei. Noroc cu nevasta mea - care avea la lucru un tamplat - evident mi-a rezolvat usile (alti bani - alta distractie) - cu colspanuri (suruburi speciale pentru beton). Numai ca - daca inainte colspanurile puteau fi mascate - cu niste pervaze de decor - prinse cu aracet - acum sunt date prin pervazele cu pricina - si sunt vizibile. Acum imi bat capul cum sa maschez suruburile cu pricina. Tot cu aceasta ocazie am constatat ca doua tocuri nu erau bine puse - asa ca au trebuit taiate din spuma - si puse din nou.

Plus alta surpriza - toate usile erau cu decupaj - nici una plina. Degeaba am facut scandal - firma constructoare - din bucuresti - scosesera usa plina din productie.

 

Gresia si faianta - o bucatarie, doua holuri si un balcon. Adezivi de calitate - gresie de calitate - meseriashi de r... (materii fecale). La bucatarie - era turnata shapa - si diferente de nivel foarte mici (3-4 mm intre cel mai inalt si cel mai scazut punct). La bucatarie - deschid usha la 90 de grade - si lovesc in gresie. Doua placi deja au crapat - la colturi. Meseriashul a incarcat placa pe mijloc - si a lasat marginile neincarcate (suna a gol). Alinierea rosturilor este complet aiurea. Exista diferente de nivel intre placi apropiate - vizibile cu ochiul liber. L-am dat afara. Al doilea meseriash pe hol - aceleasi probleme - l-am dat afara.

Pe al treilea hol - am pus-o eu. Si a iesit mai bine. Traiasca misiunea casa (www.misiunea casa.ro). Lectia de retinut: cand este turnata shapa: se trage cu gletiera cu dinti de 10 pe shapa (dupa ce se da cu amorsa) - si se pune placa pe adeziv, se bate usor - si inclinatia ei se regleaza cu nivela. Orice va zice altcineva - nu-l ascultati indiferent de cati ani de munca are in spate (meseriashii mei puneau gresie shi faianta de 20 de ani - dupa cum ziceau ei). Exista ceva tutoriale foto (slide-uri) pe site-ul anterior amintit

 

Ar mai fii multe mici detalii care nu au mers cum trebuie (gen - mesterii au inversat culoarea rosturilor la gresie si faianta), mobila de bucatarie nu avea culoarea comandata - ci alta apropiata - dar totusi o nuanta diferita fata de ce ai comandat, etc., etc. Dar ce sa-i faci? Traim in Romania, tara tuturor posibilitatilor, exceptand faptul ca vrei sa dai un ban, sa obtii ceea ce doresti fara batai de cap, si sa nu te indatorezi pe ani de zile la banca pentru asta.

 

Ca o concluzie: cascati ochii bine inainte de a face ceva, altfel cascati buzunarele - si nici nu va alegeti cu ceea ce doriti

 

Numai bine

Edited by Mircea
Renunta la sh in loc de s, te rog

Share this post


Link to post

Mda, daca te pricepi sau gandesti e nasol :( In primul caz, mai ai o sansa: sa faci tu! In al doilea, e mai nasol, dar si aici ai o sansa: sa inveti si apoi treci la primul caz :)

Morala nu e "lipsa de meserie", ci ignoranta crasa cu care multi dintre "meseriasi" trateaza ceea ce fac.

Share this post


Link to post

Povestea cu "scopul nostru este sa multumim clientul" nu prea a fost auzita. Pana la urma, tot cei care au auzit-o vor ramane.

Share this post


Link to post

Sau macar te documentezi bine inainte si stii ce sa le ceri.

Share this post


Link to post

Si la mine a fost (inca este, ca mai dureaza) cam la fel. Lucrand la firma, pe salariul fix deviza e: timpul trece, banii vin. Nici acum, in al doisprezecelea ceas nu au terminat de finisat peretii, ramanand o gramada de pete albe (pe-un galben) - desi si-au dat ok-ul. Eh, la rostuit gresia nu stiu daca are sens sa precizez de cate ori i-am intors pana au facut calumea.

 

La astea se adauga lucrarile la partea electrica (mici probleme), tevile subdimensionate la centrala ("daca se strica eu raspund") s.a.

 

Totusi, mesterii s-au purtat binisor (doar c-au lungit-o), reparand problemele aparute pe parcurs. Oricum, departe sa fie de mine urmatoare reamenajare.. ca-i teribil.

Edited by andy

Share this post


Link to post

Si daca lucreaza pe cont propriu tot aia e. Acum cativa ani, parintii mei si-au luat un apartament cu 3 camere. Prin luna octombrie s-au apucat de treaba baietii spunand ca pe Craciun va fi gata. Intr-adevar au terminat lucrarea...cam prin luna mai, anul urmator. Bun...cumva a trecut si asta. Au comandat usi de interior din brad. Au venit usile si meseriasii au inceput sa prinda tocul usii in cuie, nu va spun cate urme de ciocan au fost pe tocul usii. Drag©ii meseriasi mai obisnuiesc sa isi ia mai multe lucrari deodata, asa ca trebuie sa existe cineva care sa aiba timp sa astepte dupa ei. Asta e Romania de astazi. Citeam intr-un ziar oradean, ca datorita emigrarii adevaratilor meseriasi in Europa, un patron a adus oameni la constructii din Ungaria.

Share this post


Link to post

La mine, ca timp de executie s-au miscat muult mai repede instalatorii, care sunt pe cont propriu, decat cei de la firma, dar nici de lucrarea lor nu sunt pe deplin multumit (vezi mai sus).

Share this post


Link to post

Tu stai bine :D Eu a trebuit sa stau vreo luna dupa o ora de lucru a instalatorului. E drept ca a facut treaba buna No Comment, dar e asa greu de prins...

Eu am invatat un lucru: daca meseriasii spun ca e gata in 2 luni, ma astept la 4; daca se poate, sa stau langa ei tot timpul.

 

P.S. Defapt am invatat 2 lucruri :D

Share this post


Link to post

Sa vedeti povesti cand faci o casa cap coada. Cred ca m-as putea apuca sa scriu romane si nu am ajuns inca la finisaje... :D

Share this post


Link to post

cel mai bine este sa lucrati cu firme mici la care si patronul este inca bagat in partea operativa. si lucru cel mai important sa nu va asteptati ca altcineva sa aiba grija de interesul dumneavoastra indiferent de cat de bine este platit.

 

eu anul trecut am amenajat un apartament de 3 camere (termopan, zugravit, gresie, faianta, mobila la comanda)

 

ptr toate lucrarile am cerut sa vad referinte la cxe au mai lucrat si am ales numai de la aia care nu au avut retineri in a ma duce la alti clienti

termopane - au gresit montajul la 2 camere - au spus ca din cauza nivelei dar au revenit au dat jos si au repozitionat asa cum trebuie

zugravit - 0 probleme doar ca nu au estimat de la inceput cantitatea de material si m-au mai trimis de 3-4 ori sa mai cumpoar cate un amarat de sac

gresie+faianta - fara repros

mobila la comada - fara repros, ba mai mult au mai reparat si din mobila veche

 

ideea este ca la toate si patronul punea mana si doar el primea banu' (fara chitanta bineinteles).... nu ma lasa pe angajatilor, iar in tot acest timp eu sau cineva din familie am stat langa ei

Edited by tarzy

Share this post


Link to post

@tarzy: aa, normal, incontinuu e nevoie de cate ceva, fara macar 2 drumuri/zi la magazinele de profil nu scapi.

 

Eu nu vreau sa-mi mai amintesc de lucrul cu meseriasi, etc, faptul ca mi-am jurat ca 10 ani sa nu mai zugravesc, lucrez la faianta, etc, spune destule.

Sa fac o comparatie intre profesionalismul unora si a altora.

Am avut de montat apometre la birou, 2 apometre sub chiuveta si de schimbat tevile ce plecau din apometre spre baterie.

Au venit luni (2 insi), au terminat Vineri dupa-amiaza. In prima zi au venit si au facut necesarul de piese, fittinguri, garnituri, robineti, etc. A doua zi s-au apucat de spart, au scos tevaria veche, s-au apucat de taiat, reparat, etc, totul in cel mai amatoriceste stil posibil. Erau doi, niste parliti de angajati de la apa-canal. In fine, au reusit de au terminat in cateva zile.

Acasa, am avut de montat 4 apometre (baie-bucatarie). Pana seara nea meseriasu (care mi-a montat si caloriferele in alta zi, sau mi-a montat furtun la aragaz in jumatate de ora intr-o dupa-amiaza pentru ca nu-mi dadeau acceptul cei de la distrigaz) a terminat.

Asadar, daca ai meseriasi buni, chit ca putin mai scumpi, intr-un final iesi mai bine, deoarece scapi mai repede de santierul din casa. Meseriasul meu bun din pacate a lucrat si cu piese proaste, recte mi-a pocnit unul din furtunele de la chiuveta, noroc ca eram acasa, am oprit apa, am luat mostra de furtun, m-am dus la magazin si am cerut cele mai bune furtune pe care le are, nu ma intereseaza pretul. Am dat vreo 25 de lei pe 4 furtune, dar zic eu ca am iesit ieftin, n-am chef sa-i varuiesc apartamentul babetului de dedesubt.

Share this post


Link to post

Corect spus.

Trebuie insa sa fii constient de un lucru: indiferent cat de bun e meseriasul, daca nu are lucrari multe/experienta, nu poate alege componentele de calitatea care sa-i respecte "blazonul". Din pacate, pretul nu este un criteriu de apreciere justa a calitatii... Gasesti la pret mare si porcarii, dupa cum gasesti rezonabil si lucruri ok. Si cine vrea sa aiba rezultate trebuie sa aiba sculele necesare si adecvate. Altfel e clar oribil sa te duci dupa patent, x chei, nu stiu ce banda... Cine-si respecta standardul nu pierde timpul si nu se mai intoarce 5ani minim la lucrare. Poate costa, dar mie-mi convine asa.

 

Cu stima,

Costel

Share this post


Link to post

Eu am avut de a face cu un meserias de meserie inginer (cum a ajuns zugrav si faiantar e alta poveste). Pe scurt am reusit sa punem gresie si faianta intr-un apartament de 3 camere ( in 2 bai + bucatarie + hol) si sa zugravim tavanele aferente in 3 luni de zile. Si asta cu noi locuind acolo. Partea buna este ca tipul, fiind inginer a facut totul ca la carte - toate rosturile sunt perfect aliniate, toate placile de gresie / faianta la fel etc. Dar santierul ne-a terminat total. Tipul era atat de minutios si tipicar ca te scotea din sarite. Parea ca nu avanseaza cu nimic intr-o zi. Desi a iesit bine lucrarea nu as mai apela la el decat daca nu locuiesc acolo si nu ma da nimeni afara din casa in care stau. In plus sfat sfant - NU DATI NICIODATA PREA MULTI BANI AVANS - in 90% din cazuri vor pleca pentru o vreme la alta lucrare.

Acum m-am apucat de casa - ce sa zic - sunt la fundatii si subsoluri dar deja mi-au iesit fire albe in cap de nu ma vad. Si asta facand cu firma (inclusiv materialele). Va mai povestesc mai incolo...  <img src= ">

Share this post


Link to post

Io vreau sa vorbesc din partea taberei opuse. Am o firma micuta de constructii si chiar lucrez (din punctul meu de vedere) cat de repede se poate si cat mai calitativ. De aprovizionare ma ocup tot eu, in afara de ce vrea sa cumpere beneficiarul.

Impresiile mele referitoarele la beneficiari:

1. Vreau avans 20%. Nu vad ce este rau in asta... Aproape tot timpul se comenteaza la aspectul asta

2. Vreau ca platile sa se efectueze la 2 saptamani. Trebuie sa platesc muncitori + materiale. Ce este rau in asta? Plus ca trebuie sa-mi acopar spatele... adica sa am siguranta ca imi i-au banii in timp util. Sunt patit...

3. Beneficiarul in majoritatea cazurilor este mai expert decat mine, cu toate ca este pe dinafara. De multe ori esti nevoit sa faci pe placul nebunului si binenteles ca nu iese bine. Lucrezi de doua ori si esti platit odata.

4. Beneficiarul vrea sa cumpere anumite materile. In general gresie si faianta la apartamente. Ii explici ce tebuie sa cumpere, de unde si cam la ce bani. Iarasi esti al dracu. Vrei sa-l intrebi. Ai aranjament cu aia cu magazinele (Ce draci de aranjament poti avea pentru cateva zeci de metri patrati???). Vine cu gresia. Bineteles ca este ieftina. Arata bine, dar este prea subtire si STRAMBA. Te chinui sa faci cum faci sa iasa cat mai drept dar tot apar umbre... Atunci esti prost si nu stii sa montezi...

 

Astea sunt cateva din ofurile mele ca executant. Binenteles ca am intalnit si beneficiari cu care te intelegi. Iese si lucrarea bine dar si mai important pentru toti repede. SI pentru mine repede inseamna BANI!

 

Ar mai fi o chestie de adaugat. Firma mea nu are preturi mici. Preturile mici sunt pentru firme care lucreaza fara acte sau cu oameni necalificati. Oamenii buni vor BANI.

Edited by Pedala

Share this post


Link to post

Eu nu sunt patit pentru ca mi-am facut casa singur, perfect nu a iesit DAR cu siguranta casa urmatoare o sa iasa mai bine . Perfect este doar Dzeu .

 

Un lucru insa este clar, nu mai exista in tara asta meseriasi. Daca totusi aveti nevoie de un meserias trebuie cautat prin tarile cu clima calda, la noi au ramas decit trepadusii sau cei care sunt cu adevarat meseriasi DAR care cer multi bani pe munca lor, adica 20E/m2 .

Inca ceva, eu nu am gasit in RO faianta care sa nu aiba abateri, tocmai de aceia nu iese perfect drept. Poate sa vina si mama faiantarului ca tot nu iese drept, despre adezivi nu mai vorbesc, acum fiecare sereleu cu 2 angajati face adeziv, singurul lucru pe care il au comun acesti adezivi este inscrisul KLEBER de pe sac :D . Totusi trebuie stiut ca un adeziv bun face toti banii si ajuta mult si pe meserias.

 

Intr-un apartament de bloc este mult mai greu de lucrat decit intr-o casa, o baie de facut dureaza cam 7 zile daca se lucreaza 12h/zi .

 

Ca pret informativ pentru cei care vor sa se apuce, ap 3 camere(60m2), de zugravit+gresie+faianta, dat la cheie =3500E manopera, durata 60 zile .

Share this post


Link to post
Un lucru insa este clar, nu mai exista in tara asta meseriasi.

 

Sunt in Myconos. M-am intalnit cu unul pe acolo. In medie, pe luna, ia 1500EUR in mana, cu carte de munca.

Share this post


Link to post
Io vreau sa vorbesc din partea taberei opuse. Am o firma micuta de constructii si chiar lucrez (din punctul meu de vedere) cat de repede se poate si cat mai calitativ. De aprovizionare ma ocup tot eu, in afara de ce vrea sa cumpere beneficiarul.

Impresiile mele referitoarele la beneficiari:

1. Vreau avans 20%. Nu vad ce este rau in asta... Aproape tot timpul se comenteaza la aspectul asta

2. Vreau ca platile sa se efectueze la 2 saptamani. Trebuie sa platesc muncitori + materiale. Ce este rau in asta? Plus ca trebuie sa-mi acopar spatele... adica sa am siguranta ca imi i-au banii in timp util. Sunt patit...

3. Beneficiarul in majoritatea cazurilor este mai expert decat mine, cu toate ca este pe dinafara. De multe ori esti nevoit sa faci pe placul nebunului si binenteles ca nu iese bine. Lucrezi de doua ori si esti platit odata.

4. Beneficiarul vrea sa cumpere anumite materile. In general gresie si faianta la apartamente. Ii explici ce tebuie sa cumpere, de unde si cam la ce bani. Iarasi esti al dracu. Vrei sa-l intrebi. Ai aranjament cu aia cu magazinele (Ce draci de aranjament poti avea pentru cateva zeci de metri patrati???). Vine cu gresia. Bineteles ca este ieftina. Arata bine, dar este prea subtire si STRAMBA. Te chinui sa faci cum faci sa iasa cat mai drept dar tot apar umbre... Atunci esti prost si nu stii sa montezi...

 

Astea sunt cateva din ofurile mele ca executant. Binenteles ca am intalnit si beneficiari cu care te intelegi. Iese si lucrarea bine dar si mai important pentru toti repede. SI pentru mine repede inseamna BANI!

 

Ar mai fi o chestie de adaugat. Firma mea nu are preturi mici. Preturile mici sunt pentru firme care lucreaza fara acte sau cu oameni necalificati. Oamenii buni vor BANI.

 

 

pai ... exista explicatii ptr toate observatiile tale

 

1. avans - sunt bani pe care poti sa nu-i mai vezi ... nu e neaparat rau dar ... e mai bine si mai logic sa dai ani dupa lucare

2. no coment, din partea mea sa dau bani si la zi si nu ma deranjeaza, dar ... sa fie ptr lucrari executate si receptionate

3-4. aici trebuie tact si diplomatie. parerea mea ... cel mai bine il iei de mana si-l duci sa vada lucrari anterioare, ii arati "uite bha bolovane aici a ost gresie de 20 l/mp iar aici de 30"

Share this post


Link to post
Termopanele - eu consideram normal - ca - o firma care iti schimba geamurile - sa-ti repare si tocurile pe urma. Am aflat, evident pe urma ca reparatia nu intra in pret - si mai mult ca ei nu se ocupa nici contra cost de asa ceva. Asta e un aspect de retinut si de intrebat din timp. Reparatul pervazelor era problema mea - dar evident daca nu ma descurc - gasesc ei pe cineva. ...

:) Vreau sa schimb doua usi de la niste debarale. Sun la "marea" firma Porta Doors. Raspunde un nene mare care zice ca vine sa ia masuri contra unui milion lei vechi. OK. Vine nenea cel mare, masoara, stabilim model, culoare, deschidere, ba chiar si termen de livrare. Trece vremea, trece si termenul de livrare, trece si concediul... si sun la firma, ii povestesc unei domnisoare ce si cum despre nenea cel mare si termenul limita, si ce-aud? "Nenea cel mare nu mai lucreaza la noi". :o "Asa, si?".

Bref, fata imi trimite pe cheltuiala firmei, un nene insotit de-un smecheras sa mai ia o data masuri.

Acu incepe distracia. Aia doi masoara, apoi incep sa ma puna in tema... ca ei doar iau masuri si vin la montaj, nu-mi aduc ei usa si nu finiseaza lucrarea. Asta n-ar fi nimic... da' baietii nici macar nu scot usa cea veche!!! Nici macar contra cost!!!

Adica eu trebuieo sa dau usa veche jos, sa comand usa si sa ma ingrijesc sa mi-o aduca acasa (acu' sa vedem, ca stau la 6, poate mi-o lasa in fata blocului) si dup-aia sa m-apuc de finisat.

Le-am zis ca nu mi se pare normal asa ceva... sunt dispus sa platesc pt un serviciu, dar serviciul trebuie sa fie complet... iar raspunsul a fost simplu si dezarmant: "pai ce, noi suntem zidari?" #-o

Edited by NFS

Share this post


Link to post

Sunt meserii diferite: zidari, tamplari, faiantari etc. Si atata vreme cat firma respectiva nu si-a luat vreun angajament, singura problema e necunoasterea clientilor. Sigur ca o refacere de pervaz nu e mare scofala, dar e bine sa se intrebe din capul locului "Faceti dvs. toate operatiunile (de la dezafectare pana la finisaje) sau nu?". Asa se elimina orice dubiu.

Share this post


Link to post

Eu am comandat o usa metalica de inalta siguranta la firma producatoare (a nu se confunda cu usa din tabla gen praktiker). Am dat avans si am avut de asteptat 15 zile dupa care au venit la montaj. Demontatul usii vechi a fost gratuit insa montajul a costat 10 % din valoarea pe factura a usii. Baietii au fost rapizi desi folosesc o tehnologie mai aparte adica nu cu spuma ci cu beton monteaza usa. Au facut finisajele in aceeasi zi, ramanand ca eu sa dau cu disperzit peste trei zile. 1450 RON

Share this post


Link to post

"Anomalia" lui NFS provine din faptul ca, dupa atatia si atatia ani, unele (multe) firme din Ro se incapataneaza sa traiasca din comert, ignorand serviciile si o nobila idee de "one stop shopping". Prin urmare, sunt unii care muta usi noi din depozite in casa ta, fara sa-i intereseze de orice altceva.

Pe de alta parte, clientul din Ro mai are si el multe de invatat: sa nu se ghideze exclusiv dupa pret, sa verifice "portofoliul" sau "creditele" firmei, sa stie cat de cat ce vrea, etc.

Share this post


Link to post

@Indigo multe lucruri am patit cu mesterii din TM si nu numai.

Nu am timp sa le scriu pe toate. Iata cea mai recenta patanie, poate invatati ceva din ea:

 

Acum 2 zile l-am ajutat pe un prieten sa isi faca cofrajele pt niste centuri respectiv ceva stalpi de beton, boiandrugi etc. -la casa pe care si-o construieste mai mult sau mai putin in regie proprie.

In sfarsit cofrajele au iesit solide si numa bune sa faca fata solicitarilor pentru care au fost proiectate.

 

Turnarea in cofraje a fost realizata de firma Lucons din TM, beton adus cu cifa si turnat cu pompa lor.

Eu nu am fost de fata, dar mi s-a povestit cum tipul (angajat Lucons) care a executat turnarea in cofraje a spart cofrajele a 2 stalpi intentionat in timpul turnarii.

In dotarea pompei de beton exista un cot de metal care se monteaza la capatul furtunului, cu rolul de a anula/reduce socurile cauzate de pistoanele pompei si turnarea sa fie lina.

Intentionat omul a vrut sa se distreze si nu a montat acel cot, pentru ca spargerea cofrajelor e "mica lui placere".

 

Daca acel cot nu e pus la capatul furtunului, pistoanele pompei creeaza socuri ritmice de cca 50-70kg forta la iesirea din furtun si pot distruge orice cofrag de stalp.

In cadere cele 50-70kg forta se amplifica in cadere, iar baza cofragului e facut tandari cat ai zice peste.

 

Se pare ca in cartier acelasi individ angajat al Lucons, am facut aceleasi ispravi la alte constructii tot ca sa isi satisfaca placerea lui cretina.

Face faza asta in fiecare zi.

Va dati seama in ce situatie i-a pus pe oameni si cat beton a trebuit sa fie mutat manual apoi, repara cofragu, etc toate alea ...

 

Dupa ce aparent fara vina a spart 2 stalpi i s-a atras atentia ca daca mai sparge alte cofraje o sa si-o ia, s-a mai calmat omul si nici un alt cofrag de stalp nu a mai cedat -deci tinut din scurt se poate turna si frumos.

Oricum imi pare rau ca nu i-o rupt nimeni picioarele la nesimtit, ca si-a batut joc de munca noastra.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Nu e vorba de cot ci de viteza cu care a turnat. Trebuia cineva sa-i arda una peste scafarlie.

Chestia asta se intampla deobicei cand betonul e de furat si soferul se grabeste sa o stearga repede...

Share this post


Link to post

Exact asa este si in plus cofrajele facute din lemn de brad sunt fix pix zero, firmele adevarate nu lucreaza cu asa ceva nici macar la case mici, acum se folosesc cofraje metalice reglabile care rezista mult mai bine la socuri .

 

@NFS, a fost gresala ta, daca intrebai inainte te trimeteam la o firma care ofera totul dar o usa costa 180 E (TVA inclus) DAR lucratura face toti banii .

Share this post


Link to post

@Alx, in ritmul in care se cere betonu pe piata din TM lucreaza baietii de dimineata pana seara fara intrerupere.

Astfel e inutil sa mai spun ca e de la sine inteles ca se grabesc oricum sa prinda cat mai multe lucrari de turnat.

 

Cum spuneam pe cat poate omu isi construieste in regie proprie - e mai mult ieftin.

Lemnul de brad e mai mult decat ok ca sa il folosesti la cofrat.

Pentru lucrari relativ mici nu e rentabil sa iti cumperi panouri metalice, iar preturile la inchirieri nu sunt deloc mici -si asta daca le gasesti disponibile...

E o realitate ca 90% din casele private facute in Ro sunt facute cu cofraje care au la baza lemnu de brad.

Nu lemu de brad e problema.

Problema e la cel care toarna aiurea fara sa se adapteze la conditiile de pe teren.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...