Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Libertatea Si ... Biserica

Recommended Posts

Si ca sa nu dezbat acest subiect...pun doar un banc...care spune tot despre...man in black...

 

 

Un preot mergea catre biserica, pe drum se intalneste cu o tanara de 18 ani.

- Sarut mana parinte!

- Buna, buna, buna, zise popa.

Mai merge o bucata se intalneste cu o d-na de 30 de ani.

- Sarut mana parinte!

- Buna, buna, zice popa.

Mai merge o bucata se intalneste cu o d-na de 40 de ani.

- Sarut mana parinte!

- Buna, zice popa.

Mai merge o bucata se intalneste cu o d-na trecuta de 60 de ani.

- Sarut mana parinte!

- Mergi cu Domnul, zise popa.

:scarpin:

Share this post


Link to post

@Tolin spunea ca biserica a ajuns o organizatie mafiota. Eu cred ca este prima , cea mai veche si cea mai puternica organizatie mafiota din toata timpurile.N-am mai fost de cativa ani la biserica iar cand o sa ajung ,probabil o sa fie la vreo manastire uitata de lume in care preotii chiar s-au distantat de lucrurile lumesti.Cum as putea sa ma spovedesc in fata unui 'parinte' cand stiu ca este mai pacatos ca mine ,sau sa-i ascult sfaturile ipocrite? Am mai mult respect pentru vagabontii de la coltul strazii decat pentru sleahta asta de profitori.

Share this post


Link to post

Cutremurul din Japonia și alte dezastre ale stihiilor naturii sunt și un avertisment adresat omenirii pentru a se întoarce cu fața către Dumnezeu, spune ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovine http://www.realitatea.net/mitropolitul-teofan-cutremurul-este-un-avertisment-al-lui-dumnezeu_813679.html

 

Sa nu-i impusti pe stihiile astea care se bucura si profita de dezastre naturale pentru a-si mai face campanie prodomo?

Share this post


Link to post

"Adevarul va va face liberi"

"Eu sunt Adevarul", Iisus este Capul Bisericii, de aici rezulta si legatura dintre Biserica si Libertate. Forma si administrarea sociala mai buna sau mai putin buna a Bisericii este rezultatul faptelor noastre. "Nu aveti Preoti ? Atunci nasteti-i" Pr.Arsenie Boca.

Edit: Am corectat greseala provenita din scriere rapida a textului.

@Tommy: Incearca sa intelegi ideea din text si nu cauta sa critici greselile de forma. Tu nu ai gresit niciodata ?

Edited by korydon

Share this post


Link to post

"Adevarul va v-a face liberi"

V-a s-a vina imparatia cerurilor. Fericiti cei saraci cu duhul ca a lor va fi.

Share this post


Link to post

Ideea din text e simpla: Si la doua milenii dupa ce a aparut, biserica se bazeaza in continuare tot pe credinta oarba si pe culpabilizare, si e incapabila sa recunoasca atunci cand o da in bara.

 

Pacat ca IPS Teofan intra mai rar pe forum, ca sunt curios ce-ar raspunde daca i s-ar cere sa dezvolte putin pilda lui Iov de exemplu, in contextul stihiilor din Japonia

Edited by mr_

Share this post


Link to post

contextul stihiilor din Japonia

Problema japonezilor nu este cutremurul, ci radiatiile, care nu sunt provocate de divinitate, oricare ar fi aia.

Edited by korydon

Share this post


Link to post

Deocamdata, spre deosebire de tsunami, radiatia aia n-a omorat pe nimeni, inainte sa apara scurgeri semnificative lumea din jur a fost evacuata. Primul incindent grav a aparut abia azi... cica in interiorul centralei dozele sunt la 400msv/ora. Pentru comparatie, in Europa ai voie sa bagi maxim 50/an sau 100 timp de 5 ani consecutivi...

 

Insa oricum, si ce se intampla cu centralele sunt tot consecintele cutremurului. Doar nu crezi ca problemele in cu centralele, tsunami-ul si cutremurul sunt pure coincidente, nu? :)

Share this post


Link to post

Deocamdata, spre deosebire de tsunami, radiatia aia n-a omorat pe nimeni,

Mai vedem peste cativa ani, sau cateva luni. Din cate am inteles firma care administra centrala a lasat aprox. 50 de oameni acolo care deja sunt declarati morti.

Nu putem pune in carca divinitatii catastrofele naturale. Se uita cumva ca noi suntem singurii responsabili pentru modificarile anormale ale planetei ?

Share this post


Link to post

Problema japonezilor nu este cutremurul, ci radiatiile, care nu sunt provocate de divinitate, oricare ar fi aia.

Daca in urma cu un post te-ai descurcat binisor inclusiv cu citatul parintelui Arsenie Boca, acum ai dat-o de gard.

De dragul discutiei, dinvinitatea provoaca cutremur cu intensitate mai mare decat cea pentru care au fost proiectate centralele atomice, reactoarele nu fac fata, crapa etc. Mai intrebi unde e rolul divinitatii aici?

 

Ideea din text e simpla: Si la doua milenii dupa ce a aparut, biserica se bazeaza in continuare tot pe credinta oarba si pe culpabilizare, si e incapabila sa recunoasca atunci cand o da in bara.

Ideea e mai complexa: de cand a aparut omenirea (conform textelor biblice) e intr-un pacat continuu. Printre altele, biserica este doar o mijlocire a facerilor divinitatii. In toata istoria ei, biserica, nu a avut vreodata succes deplin in indreptarea turmei pe calea cea buna.

Declaratia mitropolitului trebuie analizata mai in profunzime. Daca stam sa analizam, multe din "dezastrele" naturala din tara noastra au fost cauzate intr-o oarecare proportie si de pornirile noastre materiale (vezi sutele de hectare despadurite fara a reimpaduri terenul). In replica, evident ca natura, in calitate de interpusa a divinitatii, se razbuna prin fenomenele meteorologice extreme. Eu vad declaratia mitropolitului ca o indemnare la echilibru sufletesc si material - consumam ce avem nevoie fara a risipi inutil resursele naturale.

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

De dragul discutiei, dinvinitatea provoaca cutremur cu intensitate mai mare decat cea pentru care au fost proiectate centralele atomice,

Dumnezeu nu poate provoca un rau, a facut omul pentru a-l pedepsi ? Aici gresesc multi, Dumnezeu este bun, nu poate face vreun rau oamenilor. El doar isi ridica mana protectoare de pe oamenii care cer asta, restul e de la cel rau.

Share this post


Link to post

Ai uitat de Sodoma si Gomora? De patimile lui Iov? Sa mai spun de cea mai mare pedeapsa...potopul?

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Ala e d-zeul evreilor, ala din vechiul testament, cel din noul testament e bun si iubitor care-si sacrifica propriul fiu (bun tata, vreti si voi unul de asta? ) pentru a da oamenilor viata de apoi, dupa viata asta.. care o trec doar sa-l aplaude pe dzeul asta atotputernic si iubitor de matanii :) )

Dar culmea, popii le combina dupa cum le place si ii ameninta pe bietii credului si cu stihii si dezastre daca nu vin cu cotizatia la biserica.

Crestinismul e de o idiotenie infioratoare, romanii (aia din roma antica) radeau de crestini de pe vremea cand pavel incepea crestinismul,

"auzi, unii sunt atat de naivi ca ei cred in viata de dupa moarte =)) "

Share this post


Link to post

@Zeneseu

"Eu sunt Adevarul" = credinta oarba.

"Forma si administrarea sociala mai buna sau mai putin buna a Bisericii este rezultatul faptelor noastre. "Nu aveti Preoti ? Atunci nasteti-i" Pr.Arsenie Boca. - asta imi suna a culpabilizare. Si oarecum in contradictie cu ce spui tu privind biserica "mijlocire a facerilor divinitatii". Ca sa extrapolez la catolici, oare e societatea de vina pentru scandalul preotilor pedofili? Probabil e vina copiilor, au sedus preotii aia puri si nevinovati.

 

Bisericii i-a trebuit 4 secole ca sa admita oficial ca a dat-o in bara cu Galilei. Pana nu se ridiculizeaza complet nu se lasa...

 

 

@Korydon

De dragul discutiei, sa admitem ca radiatiile au omorat cei 50 oameni din interiorul centralei. Insa exista diferente intre victimile unui cutremur datorate prabusirii unui plafon si celor datorate unor scurgeri radioactive?

 

La 400msv/h, de dupa ultima exolozie, ai sanse mari sa te cam duci daca faci ore suplimentare pe acolo. Am totusi dubii ca japonezii au facut expus intentionat personalul la radiatie, suna cam...sovietic metoda. De fapt, nici macar sovieticii nu au sacrificat cu buna stiinta decat pe cei care au fost acolo inainte sa poata mobiliza sutele de mii de lichidatori. Japonezii au avut mult mai mult timp sa se pregateasca si sa mobilizeze oamenii, spre deosebire de sovietici.

Pana la ultima explozie se vorbea de cate 1.5 msv/ora. E mult, enorm chiar, insa nu neaparat periculos, daca nu locuiesti chiar la gardul centralei. Daca lucrezi o zi acolo si apoi stai cuminte nu esti expus vreunui risc masurabil... repet, asta pana la ultima explozie, de atunci se pare ca s-a nasolit treaba.

In mod normal inghiti 3-4msv/an in mod natural, chiar si daca te inchizi in pivnita. De fapt daca pivnita e din granit si prost ventilata ai sanse mult mai mari sa mori datorita radonului decat datorita centralelor nucleare care bubuie...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

@Zeneseu

"Eu sunt Adevarul" = credinta oarba.

"Forma si administrarea sociala mai buna sau mai putin buna a Bisericii este rezultatul faptelor noastre. "Nu aveti Preoti ? Atunci nasteti-i" Pr.Arsenie Boca. - asta imi suna a culpabilizare.

E de discutat, nu ai cum sa expui in 2 cuvinte o afirmatie.

Nu stiu cat de familiarizat esti tu cu inversunarea mea impotriva slujitorilor moderni ai bisericii, dar pe Arsenie Boca nu-l pot include in aceasta categorie.

La urma urmei si preotii sunt oameni, deci supusi tentatiilor pacatului. Nimeni nu e perfect cu exceptia Domnului si a Mantuitorului. Ceea ce spunea Boca, nu trebuie luat ca si culpabilizare si nu trebuie luat ad-literam.

Cat despre libertatea oferita de biserica...well, pot sa iti spun ca majoritatea oamenilor din ziua de azi sunt captivii propriilor dorinte materiale, dorinte care uneori se pot implini cu sacrificii prea mari. Biserica (prin credinta si prin slujitori demni) i-ar putea scapa de acest jug. Te simti mai liber ca nu mergi la biserica pentru ca ...deh te subjuga dar in acelasi timp nu dormi noaptea de griji ca nu-ti poti plati plasma si masina de spalat de ultima generatie, telefonul mobil de mii de lei si ratele la banca pentru cheltuieli care nu erau asa necesare?

Share this post


Link to post

De patimile lui Iov? Sa mai spun de cea mai mare pedeapsa...potopul?

Patimile dreptului Iov nu sunt o consecinta a greselilor sale. Daca ai citit despre potot sigur ai retinut si fagaduinta si cainta lui Dumnezeu la sfarsitul potopului.

 

. Ceea ce spunea Boca, nu trebuie luat ca si culpabilizare si nu trebuie luat ad-literam.

Ba trebuie luat si asa, din cate am citit eu, el nu prea vorbeste in pilde, ci foarte clar si la obiect. Daca ai citit si cartea ai remarcat ca el aici bate mult in avorturi care sunt o cauza a vlaguirii neamului si implicit si a lipsei valorilor morale.

Edited by korydon

Share this post


Link to post

...La urma urmei si preotii sunt oameni, deci supusi tentatiilor pacatului...

 

Pai daca ar admite chestia asta si biserica, ar fi un mare pas inainte.

 

Pe acelasi principiu si societatea noastra e una foarte buna, pacat ca oamenii care o formeaza sunt niste golani betivi :mrgreen: .

 

Crezi ca biserica (biserica, nu credinta) te poate scapa de tentatiile supraconsumului?

Oricum, sa te izbavesti de tentatia plasmei e foarte sanatos... mai putin daca traiesti din producerea sau vanzarea lor...

 

LE

@Koryodon

eu nu cred ca "vlaguirea neamului" e datorata avorturilor. Sunt prea putine ca sa aiba un impact real. Daca vrei, admitem ca neamul se "vlaguieste" datorita contraceptiei.

Insa n-ar mai avea acelasi impact emotional, nu?

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Daca ai citit despre potot sigur ai retinut si fagaduinta si cainta lui Dumnezeu la sfarsitul potopului.

 

Tu in ce secol traiesti? Serios. De unde scoti prostiile astea cu "cainta lui dzeu"? Cum sa se caiasca daca e cel mai tare?

A vorbit cu tine si ti-a zis? Sau cum?

Bre, din cauza la prostia asta de biserica ortodoxa si a pamaturilor prea bune am ramas o tara de lumea a 3-a.

Daca nu ne tineau niste popi sub papuc si nu aveam solul asa bun,

trebuia si noi ca japonezii sa folosim mintea sa evoluam, ca altfel muream darcu de foame.

De asta au ramas atatia tampiti in tara asta, si japonezii tot isi vor reveni si vor fi cea mai avansata tara.

Edited by Tommy
  • Like 1

Share this post


Link to post
... De asta au ramas atatia tampiti in tara asta.

... printre care cu onoare ne numaram.

  • Like 3

Share this post


Link to post

Pai daca ar admite chestia asta si biserica, ar fi un mare pas inainte.

Nu am reusit sa imi expun ideea in totalitate.

Diferenta dintre slujitorii bisericii ortodoxe ( din Ro. cel putin) si cei ai bisericii catolice consta in faptul ca pe slujitorii catolici nu-i vezi stand la bufet cu jumatatea de vodca in fata, la chefurile de partid, injurand ca la usa cortului pe strada, etc. Din cate vad eu, biserica catolica este una din cele mai puternice institutii din lume. Este normal sa mai apara uneori cate un caz de pedofilie...doar mai trebuie si ea discreditata putin.

 

 

Crezi ca biserica (biserica, nu credinta) te poate scapa de tentatiile supraconsumului?

Nu stiu la ce anume te referi cand spui "biserica" dar ea ca institutie, prin slujitorii ei (repet-doar cei demni) te poate indruma pentru a avea o viata echilibrata.

 

Daca vrei, admitem ca neamul se "vlaguieste" datorita contraceptiei.

Insa n-ar mai avea acelasi impact emotional, nu?

 

Si contraceptia tot un fel de avort este...nu? :) Depinde cum privesti lucrurile.

 

@Tommy

Nu biserica e problema si cauza prostiei poporului roman; nu atata vreme cat inca ne mai suim pe acoperis si asteptam venirea americanilor.

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Deci, trebuie sa inteleg ca toate defectele bisericii (si una si cealalta) sau ale slujitorilor ei sunt fie din vina societatii, fie facaturi ale mass mediei? Nici gagicile preotilor catolici nu sunt probabil reale, cineva vrea musai sa zguduie institutia asta binefacatoare ca sa vanda mai multe plasme si celulare. Nu ca m-ar deranja pe mine ca preotii catolici mai au si gagici, dimpotriva, mi se pare un semn de normalitate...

Chiar, oare cine are interes sa discretiteze biserica catolica?

 

Americanii sunt una din natiile cele mai bisericoase, si cele mai indatorate in acelasi timp si cu cele mai inclinate catre supraconsum. Americanu' mediu, gen Homer Simpson chiar merge in fiecare duminica la biserica, chiar asculta predica si stie pe de rost miliarde de versete, si cu toate astea consuma ca porcu'. N-o fi ea dreapta credinta ortodoxa sau perfecta biserica catolica, insa tot crestini sunt... asa ca teoria asta cu biserica si viata cumpatata nu prea o cred.

Pe fiul tau il duci in fiecare duminica la biserica... cat, 2h/sapt? Timp in care se plictiseste de moarte. Si apoi va sta 6-8h/zi la scoala, inconjurat de colegi si prieteni care au celulare si playstations de ultim racnet. La TV petrece 2-3h/zi, timp in care e bombardat de reclame. Cine crezi ca va avea un impact mai puternic asupra lui?

 

Nevoia asta de "indrumare" prin religie, chiar si in scopuri cu care sunt de acord, pe mine ma deranjeaza ca principiu. Cumva pleaca de la ideea ca mireanu' e un bou fara discernamant care trebuie indrumat cu batul si morcovul spre binele lui. In general am senzatia (chestie strict personala) ca bisericile in general au o parere foarte proasta despre enoriasii lor.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Daca nu ne tineau niste popi sub papuc

Nu stiam ca baselu e popa. Tu crezi ca Biserica e vinovata pentru esecul nostru social si economic ? Din perioada interbelica pana azi pe toti conducatorii nostri i-au durut in basca de ce zice Biserica, unii chiar au persecutat-o.

Share this post


Link to post

Tu crezi ca Biserica e vinovata pentru esecul nostru social si economic ?

E vinovata pentru esecul spiritual, a creat un popor ipocrit precum este ea. Economic a contribuit cu zero cand spune ca important este sa te rogi, decat.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

spune ca important este sa te rogi, decat.

Iisus zice ca "cine nu munceste sa nu manace ", deci cel mai mult timp omul ar trebui sa il dedice muncii ( acum depinde de fiecare cat mananca ).

  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...