Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Benzinar, Caut Alinare ...

Recommended Posts

Deci da ... printr-un concurs mai mult sau mai putin fericit de imprejurari probabil ca voi ajunge sa conduc zilnic, in scop profesional dar si pentru propria-mi placere (e posibil asa ceva?) un ... tractor, respectiv Ford Fusion cu Dieselul ala mic (1.4, 1,6? habar n-am gama de la Ford) cipurit de la 68 la 90 de iepe. Masina e puternic customizata cu tot felul de scule after-market, are un pret bun, inca in garantie, un an vechime, 17kkm, pe scurt e o afacere si nu pot s-o refuz, ca astfel economisesc bani pentru masina care-mi place mie ...

 

Nici nu voi ca sa ma laud, nici nu voi sa va-nspaimint, da' io am o problema cu motoarele astea navale, deoarece in ultimele luni am condus fro 3kkm o Astra G Wagon 1.7cdti 86CP si comportamentul acestui motor pe aceasta masina mi se pare foarte ciudat, comparativ cu benzinarul de turatie pe care inca il conduc cu onor (si cu placere, de ce sa ma fandosesc) in toate fazele unui condus urban normal si extraurban cu accente de impetuozitate pe segmentele virajate. S-o luam pe rind:

- plecarea de pe loc: bai nene, nu sint io obisnuit cu dizelu', da' cum o dau cum o-ntorc pentru un demaraj cinstit tot peste 3000-3500rpm tre' s-o duc, ca altfel nu misca corespunzator, am observat dizelisti schimbind la 2500rpm, dar asta inseamna o sincopa lunga la plecarea de pe loc, cind treci din 1 in 2, practic ar insemna sa fiu eu acum in situatia celui pe care il urasc, cel care imi iese cu afumatoarea in fata pe DN si schimba la 2000, n-o duce vitejeste in sus, ca de', are cuplu pecinginea, la turatie mica ... da' si viteza-i mica.

INTTREBARE: cum se pleaca de pe loc cu dizelu, in tempo rapid, pina la atingerea vitezei de 60km/h la aparatul de bord?

- depasirea: folclorul urban (si nu numai, chiar si oameni a caror parere o pretuiesc) spune ca la dizel n'ai treaba, stai ca belferu' cu burta'n sus si dai talpa, daca motorul are peste 2000-2200 rpm pleaca de nu-i poveste, nu trebuie retrogradare; nu-i deloc asa, scuzati ... daca nu vin lansat, adica sa incep accelerarea din timp, sa-si ia avint chistoanele in camesi, a.i. cind am scos nasul pe contrasens sa fiu pe la 2700rpm & rising, cind am trecut de stilpul din mijloc al lui sa am vreo 3000rpm si sa inchei apoteotic depasirea in nourii de fum scosi pe fund la 4000rpm, moment in care se termina si motorul (adica cuplul lui, deh!) si putere nu prea avem ... problema e ca in traficul romanesc nu prea ai timp si spatiu pentru lansari si alte chestii de anvergura, cind ai ochit bresa trebuie sa pleci sanatos in depasire ... stiti si voi cum e.

INTREBARE: cum se depaseste cu dizelu, se retrogradeaza si se da talpa, apoi se schimba in sus la jumatatea depasirii, ca ai terminat turele (lucru pe care il evit de obicei, e una din regulile de fier scrise in capul meu soferistic si benzinistic, fost daciot cu cutia de viteze in vesnica criza de personalitate), sau te asiguri din timp si spatiu sa ai suflu in turbina si vezi tu cum o scoti la vopsea pe partea cealalta? ciudat e ca problema lipsei de vlaga la inceputul depasirilor in palier nu o are deloc, da' deloc doamna Astra la deal ... dracu', am fost aproape de a urca tot Dealul Negru in treptele 3 sau 4, merge la coasta ca nebuna, foarte-foarte interesant ... si placut, de ce sa mint. So io gindesc ca ideea cu dizelele e sa fie puse zdravan in sarcina, numai ca acest concept are valente total diferite despre ce inseamna a pune in sarcina un motor pe benzina. Help boys, aici m-am incurcat!

 

Lucruri placute la dezele: 800km facuti cu 40-45l motorina, cu peste 150km/h pe autostrada, 120km/h pe DN, 70 prin localitati si miscat agil printr-un oras aglomerat (Cluj), ceea ce baga un consum mediu de ~4.8l%, comparabil cu consumul Matizului tinut bine temperat in mers economic (diferenta estimata de ~ 45' la drum de 450km, asta conteaza!) si senzatia de miserupism apropos de regimul motorului aproape in toate situatiile, exceptind cele de mai sus; poti merge repede sau chiar foarte repede, cu conditia sa nu variezi prea mult viteza, ca dureaza o vesnicie pina te intorci de unde ai plecat (in ture).

 

Asa ca rog ultra-ortodocsii dreptei credinte in benzina, apostatii convertiti la zeama ignobila, precum si credinciosii intru cuplu sa isi deie cu parerea le subiect. Daca invat ceva din asta, se cheama ca bilantul e pozitiv.

 

PS: postul acesta nu are caracter polemic sau pamfletic (sic!), doar este scris intr-un stil mai lejer, ca spritul de vara pe terasa pensiunii din Stina de Vale, de exemplu.

PPS: nu cred ca exista masina mai cumplit de plictisitoare ca aspect precum acest Fusion, macar vechiul model era cinstit in lipsa lui de personalitate, dar modelul cu face-lift, cu care probabil ma voi pricopsi, prezinta niste zorzoane pe calandru si prize de aer de certa inspiratie manelisto-nord-coreeana; totusi, sint uluitor de multe pe strazi (am inceput sa le observ), desi e un model de nisa dubioasa, ceva veriga lipsa intre hipopotam si strut.

PPPS: cit o sa coste Fiat Cinquecento 1.4 100CP sau Abarth-cel-cu-multi-cai?

Edited by FLEX

Share this post


Link to post

Da! Da!

Vreau si eu sa invat.

Dar nu cum sa merg ca un mort cu un dizel, vreau sa invat cum sa merg normal (a se citi sa se deplaseze ca o benzinara) fara totusi sa omor turbina sau alte chestii.

Share this post


Link to post

Eu inca insist in a invata, pana acum am scapat in limitare de doua ori Octavia de serviciu (TDI, 105 CP) in depasire (inceputa cu tr. 2-a). Insa vina nu era a motorului diesel ci a submotorizarii masinii, n-ar trebui sa puna motoare sub 130 CP pe masina asta... Deci nu vad absolut nici o problema in a conduce un diesel (cu un raport CP/kg onorabil) in afara de zgomot si vibratii.

Share this post


Link to post

Dejavantajele acestea la motoarele de generatie noua cam dispar. O fi mai zgomotos o idee, cand inchid radio-ul sa vorbesc la telefon ma mir si eu cat de silentios e motorul meu  <img src= )"> .

Share this post


Link to post

Cu alte cuvinte, au izolat bine cabina.

Share this post


Link to post

Parol, 1.7cdti de pe Opel Astra G nu e el chiar up-to-date, ca e vechea cosmelie Isuzu pe care au plantat sistemul common-rail minune gasit prin curtea din spate a Fiatului, dar din punctul meu de vedere e un motor modern, contemporan, nu vreo fosila de pe vremea lu' taica Rudi. Tu esti multumita cum se misca al tau 1.3? drac stie, o fi chiar asa nenorocita Astra G? ma gindesc la cutie si cum e ea "acordata" la motor ...

Iata, sintem trei dornici de cunoastere.

Cum sa-l conducem pe Rudi a.i sa nu-i scoatem paletele turbinei pe esapament, da' nici sa nu gresim in depasire? io clar gresesc ceva, dar nu stiu ce, in afara de faptul ca n-am rabdare cu felul de a fi al unsurosului ... si am cam incercat tot ce m-a dus capul cu el.

Edited by FLEX

Share this post


Link to post
Cu alte cuvinte, au izolat bine cabina.

Convinge-te singur, invidiosule :) ).

Nu erai tu pe-aici cel care cauta mai deunazi diesel?

 

Tu esti multumita cum se misca al tau 1.3? drac stie, o fi chiar asa nenorocita Astra G? ma gindesc la cutie si cum e ea "acordata" la motor ...

Iata, sintem trei dornici de cunoastere.

Pai ce sa-ti mai zic? Te invit la un test drive joi la intalnirea Opel :)

Lumea care a incercat masinuta zice ca se misca mult mai bine decat ar fi crezut, eu nu am sincer cu ce sa compar decat cu Tico :) . Dar, in afara ca nu pleaca chiar primul de la semafor, nu am de ce sa-l regret.

Ca motorul e micut, e adevarat. ar ca prin remapare ajunge de la 70 la 100 CP, e un lucru de luat in considerare.

Cuplul este foarte bun, te poti convinge.

Edited by iulia

Share this post


Link to post

1.7 TD si apoi DTI de la opel e recunoscut ca fiind lenes :)

Pe Fusion e 1.4TDCI de 68CP, sunt sanse sa poate fi montat si cel de 1.6 90CP.

Repet modul meu de condus tractor:

Schimb prima treapta la 2500rpm(am deja 25kmph) a doua treapta la 2800-3000rpm(am deja 40 kmph) si merg in treapa a 3-a la 2100rpm cu ajutorul limitatorului de viteza.

Daca trebuie sa ma grabesc apas un pic pedala cu limitatorul pus, apoi il scot si fuge, cat poate ea sau cat poate traficul :P

Plecarile de pe loc cu diesel sunt mult mai simplu de facut, sambata am luat C4 de servici(benzinar) si era sa opresc motoru la plecarea de pe loc :redface:

 

In cazul tractorului meu limitarea e undeva pe la 5000rpm, dar o singura data s-a inrosit turometrul, in rest am schimbat la max 4000rpm si asta in afara orasului in depasiri.

 

Cat despre vibratii si zgomot:

1. Exista muzica in masina

2. Daca opresc muzica si climatizarea se aude ceva, deloc derajant, chiar placut. A mea, cel putin, nu pacate ca diesel-urile clasice ;)

 

La drum lung depasirile de obicei le fac in tr 4 accelerand de la 3000 rpm pana la 4000rpm si apoi schimb a 5-a. Lucru valabil si daca incep depasirea in tr 3. La mine nu prea poti sa "stai ca belferu' cu burta'n sus si dai talpa" pentru ca la 90-100 am undeva la 2400rpm iar daca vrei sa depasesti din scurt trebuie retrogradat, masina nu asigura putere suficienta pentru o depasire in siguranta pe o distanta relativ scurta. Cel putin asa e in cazul meu. Poate cei cu motoare mai mari pot, nu stiu. Eu singurul motor mai mare ca si capacitate cilindrica pe care l-am condus a fost 2.0TDDI pe Mondeo, 116CP, care nu tragea ca a mea sub nici o forma. Ca sa merg cu Fordul cum merg cu Citronelu trebuia sa ajung la 4000rpm si nu 3000rpm. Si aia tremura! se simtea clar ca e un diesel sub capota, pe cand la HDI nu e deloc asa, M Cojo poate confirma :)

 

Concluzie: un diesel trebuie condus si cu ochii pe turometru chiar daca simti masina, risti sa te trezesti in depasire ca nu ai turatie corespunatoare si nu e de bine!

Share this post


Link to post

@FLEX > vezi la ce turatie minima incepe platul de cuplu (1800-2000 rpm) si apoi sa nu scazi sub el in sarcina (cu pedala apasata).

Share this post


Link to post
Convinge-te singur, invidiosule :) ).

 

M-am convins. Eu eram pe Honda, tu in Corsa. Ghici ce auzeam?  <img src= ">

 

Nu erai tu pe-aici cel care cauta mai deunazi diesel?

 

Inca nu am renuntat. Dar l-as lua pentru ca e cel mai bun motor de pe masina aia, nu pentru ca e diesel. :rolleyes:

 

Lumea care a incercat masinuta zice ca se misca mult mai bine decat ar fi crezut,

 

O furnica e mai rapida decat un melc. :tongue:

 

Ca motorul e micut, e adevarat. ar ca prin remapare ajunge de la 70 la 100 CP, e un lucru de luat in considerare.

 

Si viata turbinei se reduce pana la prima revizie. Dar asta nu merita luat in considerare.

 

 

Postul lui mike.omega a aruncat nitel lumina pentru mine. Acum problema se pune sa gasesc o masina asemanatoare sa vad daca, schimband astfel, sunt multumit. :)

Share this post


Link to post
O furnica e mai rapida decat un melc. :tongue:

A, de-asta vrei tu sa scapi de Kalos? :P .

De fapt nu, ca tu zici ca si Sparkul e rapid :)

 

Si viata turbinei se reduce pana la prima revizie. Dar asta nu merita luat in considerare.

Hai sa fim seriosi, chiar crezi ca nemtii aia sunt fraieri si nu stiu ce fac?! Nu baga argumentul cu chipuirea la dealer, ca tot aia e in principiu, si daca o face dealerul, o poate face si altcineva. N-ai auzit de EDS? :)

 

Uite unde poate ajunge motorasul asta.

post-1786-1186610476_thumb.jpg

 

Si asta e un dyno test comparativ.

http://www.eds-motorsport.de/_eds_/de/prod...e/Z13DT_ph1.jpg

 

Oricum un motor diesel tine mult; ca n-o tine 400k km ci numai 300k, nu e chiar asa important :P . Oricum nu-l tin atat.

Share this post


Link to post

Hmmm... eu conduc commonrailul ca pe un benzinar cu 2 valve pe cilindru cu 2 reguli mari. Unu, nu accelerez sub 2k rpm si nu sar de 4k rpm.

1.5dCi ma satisface la mers linistit, de concediu.

2.5tdi (CR) de-l conduc acum nu are turometru, nu stiu ce rpm am dar fiind in 5 cilindri nu face figuri la accelerari din treapta inferioara.

2.5tdi (non-CR) pe care l-am condus pe Mitsu era cu adevarat varza, nu accelera deloc chiar daca incepeai de la 3k rpm depasirea. Demaraj extrem de lent.

Share this post


Link to post
A, de-asta vrei tu sa scapi de Kalos? :P .

De fapt nu, ca tu zici ca si Sparkul e rapid :)

 

Asta e sub centura, eu nu am vrut sa scap de Kalos.

Pe de alta parte, cat ai 0-100kmh? Apoi uita-te si la Spark, o sa vezi ca sa sunt comparabile. Si eu nu am ce turbina sa distrug facand asta.

 

EDS, ZZZ, FDG ... don't care. Fa-l. Mai vorbim dupa.

 

Unu, nu accelerez sub 2k rpm si nu sar de 4k rpm.

 

Sub 2k - te referi la acceleratie brusca, nu?

Share this post


Link to post

Evidamente, ma refer la blana. Si am invatat-o si pe maica-mea asa de ii consuma 8 in Bucuresti, pe langa 7 ai mei.

Share this post


Link to post
Concluzie: un diesel trebuie condus si cu ochii pe turometru chiar daca simti masina, risti sa te trezesti in depasire ca nu ai turatie corespunatoare si nu e de bine!

 

Hai sa fim seriosi, sperii omu' cu chestia asta, zau asa! Adica un diesel poate depasi doar la o anumita turatie, iar daca ai trecut de ea gata, se opreste motoru' si gata, nu mai misca deloc.

 

FLEX, intrebarea corecta e "cum se conduce diesel-ul meu?". N-are rost sa generalizam. E ca si cum ai spune ca al dracu' Matiz pe care l-ai cumparat saptamana trecuta nu trage ca 530i-ul lu' cumnatu', si doar sunt benzinare amandoua, nu? :)

 

Afla exact ce motor ai, uita-te la curba de cuplu maxim si incearca sa mentii motorul in zona aia ca sa mergi alert. Daca palierul de cuplu maxim e prea scurt, cam nasol, ai mai mult de muncit la mestecatu' in viteze. Eu unul as cauta informatii pe forumuri dedicate, vezi ce zic si alti posesori de tractoras similar.

Turbina o protejezi evitand sa accelerezi in blana la turatii unde esti off boost, ca sa permiti turbinei sa ia viteza. Extrem de important sa eviti asta in primele minute de la pornire, cand motorul e rece. In rest n-ai nici o grija, motoarele sunt foarte robuste.

 

Folclorul uban despre belferi care nu trebuie sa schimbe vitezele prea des e valabil la motoarele mai mari. Motoarele de 1.3-1.6 litri turbodiesel au comportament diferit, trebuie turate destul de mult ca sa scoti ceva performanta din ele.

Edited by wallaby

Share this post


Link to post

Probabil ca motorul tau chipuit s-o comporta altfel insa eu am scris ce am observat la mine. N-am zis ca se opreste motoru deci fara inflorituri ca nu-i frumos.

Tu care ai mai multa experienta(in citit grafice mai ales) ar trebui sa stii ca dupa 4000rpm cam la toate motoarele diesel(vorbind de cele de generatie noua) curba de cuplu scade vertiginos.

Share this post


Link to post

Reteta mea la PD-ul de 101 CP de pe Passat:

La plecarea de pe loc, mai ales cu 5 persoane si AC pornit, cam trebuie tinut din ambreiaj, apoi turat nitel, nu prea mult, schimbat a doua. Pentru situatiile in care pleci de pe loc, dar esti nevoit sa mergi incet, dar cu a doua, cand schimbi, tureaza la macar 1200 de ture, altfel moare motorul. In mers pe sosea, schimbat la 3000-3500 de ture vitezele, dupa nu mai are rost sa o turez, nu mai trage. Caut tot timpul sa pic la peste 2000 de ture, pragul de la care turbina are suficient esapament in paleti ca sa supraalimenteze. Ideea de cuplu la 2000 de ture, pe care o vehiculeaza multi, e falsa, acolo e cuplul motor, nu cuplul la roata, deci schimbatul la 2000 de ture e contraindicat, cel mult in 1-2.

O depasire e bine sa o incepi de la 2500 de ture, cand motorul are deja suficienta vana, ducandu-l pana la 3500, la apasari bruste de acceleratie simti cum fuge masina de sub tine, nu stiu insa cum sta cu funinginea.

Am sa detaliez mai pe seara, momentan am treaba.

Ideea generala este ca, la dieselurile de acum trebuie data talpa mai mult ca la un benzinar, daca eu conduc o luna Passat-ul, cand ma sui inapoi pe Clio imi sare consumul in aer, dieselul trebuie sa-l conduci sportiv ca sa simti ceva de la el.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Scaderea asta a cuplului e relativa. Ce conteaza e cat cuplu ai la o anumita turatie si nu cat de brusc scade, nu? Cand ai un maximum de 320 Nm, crezi ca motorul e asmatic intr-o depasire la o turatie cand ai doar 280 Nm? :)

Cum am spus, un motor mic e un motor mic, indiferent ca-i diesel sau benzinar si trebuie turat.

Cel putin in cazul meu, cand demarez rapid, schimb la 4,500 rpm. Nu mai sunt in zona de cuplu maxim, in schimb la schimbarea in treapta superioara turatia nu are timp sa "cada" prea mult si raman in zona cuplului maxim fara probleme. De exemplu, daca ai cuplu maxim la 2,500 rpm sa zicem, mai bine schimbi la 3,500 rpm si cazi la 2,500 decat sa schimbi la 2,500, unde-i cuplu maxim, si sa cazi apoi off boost.

Edited by wallaby

Share this post


Link to post

Merg de 2 ani (e adevarat ca sporadic ca deh, e al nevestei) cu un Megane II 1.5 dCI 80 CP. Asa cu probabil va fi si Ford Fusion-ul tau daca te alegi cu motorul de 1.4, si Megane-ul este submotorizat cu acest motor. Masina daca nu ma insel are aproape 1.400 kg asa ca 80 CP e destul de putin oricum. La mersul in oras mi se pare mai comoda decat benzinara din dotare (Pejo) atunci cand mergi normal (avand cuplul jos poti sa te deplasezi in coloana si din ambreiaj fara sa mai accelerezi). Pentru demaraje si depasiri insa o las pana pe la 3.000-3.500 rpm si schimb astfel incat sa pic undeva peste 2.000 rpm si sa aiba iar vlaga in ea. Stiu ca nu este confortabil sa schimbi in depasire dar din pacate este necesar de cele mai multe ori (depinde si ce depasesti). Atata vreme cat o tin peste 2.000 rpm trage bine si liniar, insa cum te-a furat peisajul si ai cazut sub 2.000 rpm (unde nu tremura sa te avertizeze - sau oricum nu tremura mai mult ca de obicei :) ) orice accelerare de acolo se face gatuit si fara prea mare efect. Se simte de ex. la mersul relativ constant in jurul zonei de 2.000 rpm intrarea turbinei in actiune. Acum eu nu stiu daca in felul de mai sus conduc "by the book" dar pana acum a fost eficient. Nu am avut sincope sau emotii in depasiri. Daca vei lua motorul de 1.6 probabil ca nu vei mai avea toate aceste procupari deoarece te va ajuta mult mai mult. Eu am mers pe de o parte cu acelasi motor 1.5 dCI 80 CP pe un Clio Symbol si parea ca are aripi fata de varianta cu 65 CP si chiar benzinarul de 75 CP. Am mai mers pe de alta parte si cu Pejo 1.6 HDI 110 CP care iarasi e foarte ok la sprinturi.

Ca si concluzie cred ca trebui doar sa ai in vedere sa nu cazi din zona de cuplu si de prezenta a turbinei (ceea ce cred ca iti va fi la indemana venind de pe benzinara de turatie - buburuza) si nici sa nu exagerezi cu turatia peste 3.500-4.000 rpm ca nu mai ai ce scoate din motor (aici o sa iti vina mai greu pentru ca trebuie sa schimbi). Oricum daca masina va fi pe mana ta o vreme cred ca o sa iti dai seama ce poti scoate din ea. Eu unul sunt de principiu ca trebuie sa mergi cu o masina cum poate ea si nu cum vreau eu. Am mers recent cu Matizul lui maica-mea si am fost ingrozit de frane. Eram obisnuit cu cele de la Pejo si aveam tendinta sa franez tarziu si se duceaaaa... Dar m-am invatat dupa 10 min si franam mai din timp / tineam distanta mai mare fata de cel din fata si a fost ok. Stiindu-te sofer pasionat + cunostinte tehnice am incredere in tine ca te vei descurca.

Bafta

Share this post


Link to post

hehe, nu e vorba ca nu m-oi descurca, ci cum sa fac sa merg eficient cu dizelu' si de ce nu sa ma si bucur de mersul cu el. Pina acum am inteles asa:

- un dizel mic TD-CR se conduce cam ca o benzinara, dar pe o plaja mult mai ingusta de turatii (2500-4000)

- un dizel mare e mai "DIESEL", ca sa zic asa, dar peste 2000 rpm

Am mai mers si cu o Skoda Superb 1.9 135CP si evident misca altfel, dar aveam aceeasi problema, respectiv motorul se "termina" prea repede, exact cind la un benzinar incepe valsul. Probabil ca problema e numai in capul meu, fiind obisnuit cu un benzinar de turatie, dar e o vorba cu "tot invatul isi are si dezvat"; anyway, pina acum sint departe de a fi vreun fan diesel, cu exceptia consumului.

Mai vorbim dupa ceva km cu fuzionul. Dupa ce-o veni.

 

PS: in 4 zile am condus 3 masini, Astra, Logan si Matiz, concluzia e cite bordeie, atitea obiceie, mari diferente la actionarea comenzilor intre constructori.

Matiz e o masina mult mai buna decit se crede, foarte echilibrata; pacat ca e cam submotorizata.

Edited by FLEX

Share this post


Link to post

facusem si eu un topic la un moment dat cind mi-am luat tractorul.

din experienta mea care a plecat de la ARO-urile televiziunii (sub care stateau soferii cu festila), la camionul lui bunica-miu (care facea dublu ambreiaj si care la 40 spunea ca merge tare, eu fiind copil asa mi se parea) si care culmina cu cele 2 tractoare ale familiei reno al nevestei si fabia mea decretez:

 

1. avind turbina nu ai absolut nici o treaba, nu e nici o diferenta intre diesel si benzina, iar chestia cu pornirea iarna e doar legenda. Doar la munte, la Cheile gradistei, dupa o noapte cu minus multe clio a cam strimbat putin din nas, dar a pornit la a doua cheie si nu a fost nici o problema

2. dieselul tau e super bun de oras tine la turatii la care la matiz trebuia schimbat in treapta inferioara de mult, nu trebuie "sa mesteci" prea mult- bun pentru consum

3. afara e alta poveste, dar din ce-am condus eu astfel de motoare, sunt fisnete, nu precum clio care e chiar sprintem, ma iau cu el si de benzinare de 1,6, dar cu siguranta mai tare decit lenesa mea cehoaiaca, cu care nu pot depasi camionul de lemne in panta decit daca sunt lansat. Asa ca nici aici sa nu-ti faci probleme.

4. Nu stiu de ce spui ca ti se termina motorul. atit la fabia cit si la clio la drum lung cind sunt la 4000-4500 am deja 170 - viteza periculoasa din toate punctele de vedere in romania. Simti nevoia de mai mult?

5. din ce am auzit la toti, si ii spun si nevestei la clio, 30 de secunde de asteptare inainte si dupa orice drum cu motorul pornit inseamna viata lunga pentru motor, e sanatate pentru turbina. La fabia am vrut un motor simplu si trainic deci nu imi bat capul.

6. Mai sunt fordari pe forum, dar din ce stiu eu Ford e gurmand pina se aseaza, deci la inceput nu vei fi prea incintat de consum. Am insa acum un prieten cu un focus breack, care cu jumtate de rezervor - 30 de litrii face bucuresti - litoral conducind cum il taie capul.

Eu trag cu fabia sa scot 5,6

Share this post


Link to post

Eu ma bucur de diesel si ma amarasc cu benzina la mersul de zi cu zi prin Bucuresti care e mai mult stat decat mers. In sensul ca la benzina nici nu ajung la 2.500 rpm si doar ma uit cum creste consumul iar la diesel daca tot stau pe loc macar e ieftin si si la impins masina mai departe in convoi e mai comod (din cuplu...alea alea). Sa nu fiu total rau in oras cu benzinarul e liniste in masina ca la ralanti nu se aude :) . Pe scurt acum mi-as lua un diesel pentru oras (Bucuresti) si benzinara pentru drum intins extraurban. Dar visez...

Share this post


Link to post

nenea kelu, nu ma intereseaza viteza mare, ci repriza in depasiri. Io sint sofer "pe stil vechi" ca sa zic asa si stiu 2 lucruri mari si late despre asta:

1. e cea mai periculoasa manevra ce o efectuezi la volan si de aceea e bine s-o efectuezi in timpul cel mai scurt posibil

2. nu se schimba viteza in timpul depasirii, e extrem de logica treaba, se intrerupe fluxul de putere catre roti, se pierde tim pretios si e chiar posibil sa ratezi schimbarea - din motive de sofer sau de masina.

De asta zic, ca ce m-a deranjat pina acum pe mine la ce am condus dizel e faimoasa lui repriza, care exista doar primele faze (cu conditia sa ai turbina "amorsata", ca sa zic asa) si se termina prea repede.

Iulia, multumesc de oferta, poate ii voi da curs, dar sincer nu cred ca e concludenta pentru un drive-test o plimbare in parcare. In conceptia mea, un drive-test normal ar fi traseul :lavolan: Brasov-Predeal-Risnov-Poiana Brasov-Brasov :lavolan: . Dupa asa ceva, poti spune intr-adevar ca iti place sau nu cum merge o masina.

Fordul nu e nou, e numa' bun, pirguit :mrgreen:

Edited by FLEX

Share this post


Link to post

Io vorbesc din partea italieneasca a diesel-urilor, mai exact 1.9 JTD de 115CP.

La condus in oras si fara sarcina merge de la 1500 rpm in sus. Afara sau in sarcina fara 2000rpm nu se tureaza nici mort. Dupa incepe uraganu :) . Motorul asta trage puternic si liniar intre 2000 si 4000 rpm. In afara acestei plaje este mort.

Trebuie luata in vedere plaja mai mica de turatii dar cu gandul la cutia mai lunga. Practic palierul utilizabil este acelasi.

Primordial insa la orice motor este elasticitatea. La 1.7 DTi de la Opel este inexistenta, deaceea motorul asta este atat de slab in depasiri.

Si la JTD-ul de 1.9 se manifesta aceeasi problema la plecari puternice de pe loc, adica cam greu. Ori pleci ca mortu', ori turezi un pic motorul inainte sa cuplezi ambreiajul si te chinui sa nu lasi jumatate de cauciuc pe drum.

Am condus si eu 1.4 HDi dar pe un Peugeot 206. Este mult mai apropiat de benzinare, probabil datorita greutatii mai mici a pieselor aflate in miscare si se misca decent, chiar foarte bine in conditii de oras. Afara se simte cilindreea mica si lipsa de cuplu care face un diesel sa se miste.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...