Jump to content
Sign in to follow this  
blumurgg

Vreau Sa Emigrez. Ajutor; Sfaturi.

Recommended Posts

Salut, Vaxxi

Merci pentru aviz, incerc sa am parerea cuiva care a trait/muncit in ambele macar cativa ani, ma intereseaza in special Belgia pentru ca in Franta sunt din 2007 :) .

Stiam ca mr_ a fost ani buni in Franta si apoi a plecat in Belgia, imi aduc aminte ca la vremea respectiva m-a mirat un pic ca a schimbat Franta pentru Belgia...

Sunt convins ca o super oportunitate te poate determina, poate, sa locuiesti si in China, dar ma interesa la conditii aproximativ egale de buget, care este de preferat - din punct de vedere al impozitelor, asigurarilor (de sanate si celelalte) si nivelului de trai, in general.

 

P.S. mai joci ways of history?

 

Share this post


Link to post

Mno, din pacate aici nu pot sa te consiliez, ca n-am avut rezidenta/cetatenie :) iar in medie, salariile s-au cam aliniat in Europa "civilizata", rar sa gasesti exceptii notabile.

 

Mai joc, doar W2 acum.

Share this post


Link to post

Pai de-asta ziceam, nu exceptiile ma intereseaza ci regula :) . Daca faceam parte dintre exceptii intrebam ce paradis fiscal avantajos a mai ramas in picioare!

 

Naspa, aveam nevoie de un aliat...

Share this post


Link to post

Pe hartie, Franta cred ca e mai ok. Insa trebuie tinut cont ca eu am plecat din 2005, desi amintirile mele sunt destul de prafuite de pe vremea lui Chirac si e posibil ca de atunci sa se fi schimbat multe.

 

Belgia e un haos total, mie mi se pare un miracol ca tara asta inca mai exista. Acum vreo doi ani a batut recordul mondial la durata in care n-a avut guvern, i-au luat pe irakieni :D Si mai haios e ca in perioada fara guvern au iesit din recesiune inaintea tuturor vecinilor... iar 2007, alt an in care n-au avut guvern a fost cel mai bun an dpdv economic de dupa 2000 :D I

In privinta impozitelor, in Belgia daca esti fraierul neinsurat-fara copiii-nehandicapat- care plateste toate impozitele, lasi 40-45% la cele 10 guverne si parlamente. Pe de alta parte, francezii bogati considera Belgia un paradis fiscal si de cand a venit Hollande la voi fac milionarii coada la emigrat in Belgia. In Be e cool sa traiesti din altceva decat din munca, munca e impozitata ca naiba insa averea nu (inca)... sau daca muncesti, chiar merita sa consulti un contabil care sa te invete care sunt deducerile de impozit. Eu in anul in care am invatat sa deduc am recuperat de la stat aproape 7k€.

 

Pe de alta parte belgienii sunt dupa mine mai simpatici si mai deschisi cu strainii decat francezii. Eu n-am ajuns aici neaparat pentru ca eram mare amator de bere si scoici belgiene, ci pentru ca dupa ce am trimis in Franta cam 300CV-uri timp de aproximativ 1 an (sezonul 2004-2005, cand stiam ca mi se termina contractul) n-am avut parte de nicio oferta serioasa. In Be n-am avut niciodata probleme cu gasitul unui job.

 

Pe hartie belgienii stau ceva mai bine decat francezii la puterea de cumparare, insa diferentele sunt prea mici ca sa le poti judeca individual. Unele lucruri sunt mai ieftine aici (de exemplu imobiliarul in Bruxelles e mult mai ieftin decat in orasele mari franceze, iar eu care in Fr mi-am facut veacul la Nisa il consider chiar gratis :D ), iar altele mai scumpe, probabil si datorita taxelor mari. Serviciile in general sunt scumpe si proaste. CA sa iti faci o idee, un abonament telefon fix + TV + net la 30mpbs la operatorul national e vreo 75€/luna. 100mpbs nu ofera decat un singur operator care acopera doar cateva cartiere... toata lumea spera sa vina francezii de la free peste ei si sa-i sparga, insa nu s-a intamplat... sau, abia acum unul din operatorii de telefonie mobila descopera ideea de a da telefoanele moaca la abonamente, chestie care in Ro sau un Fr se practica de mai bine de 10 ani...

 

Boschetarii cu radarele sunt la fel de perversi si in Franta, ca si in Belgia ori in Romania...

Edited by mr_
  • Like 1

Share this post


Link to post

Salut, mr_ si mersi pentru impresiile impartasite!

Sistemul de asigurari de sanatate/sanatate e comparabil cu cel francez?

Tu la conditii egale te_ai intoarce in Franta sau ramai in Belgia? :)

 

Eu in Belgia am fost anul asta prima oara vreo doua zile, destul de pe fuga, intr-adevar, la prima vedere par mai haotici dar mai simpatici decat francezii iar Belgia, nu stiu, mi se pare mai "agricola", mai "naturala/bio" :) ) decat Franta, inclusiv faptul ca am avut impresia aproape tot timpul ca mergem printrèo padure in care sunt orase, sate si sosele!

Edited by EVF

Share this post


Link to post

Pentru mine Franta inseamna Nisa, si acolo m-as intoarce si in condititii mai proaste. As renunta la o parte din venit ca sa am parte de 350 zile cu soare, si marea in fata blocului si muntele in curtea din spate :D Pe de alta parte sa vin la Paris si sa stau 3h/zi prin metrou si RER,, si sa ploua la fel de des ca in Bruxelles... no way, prefer sa raman aici, la tara :D Plus ca la banii cu care aici am luat o casa probabil in Paris as fi luat un apartament cu doua camere.

 

sistemul de sanatate belgian e putin mai liberal decat cel francez, insa nu e radical diferit. Exista sistemul "de stat" care seamana foarte bine cu cel francez, difera doar vocabularul.. aici "mutuelle" inseamna asigurarea de baza si "complementaire" e ceea ce in Fr se cheama "mutuelle", si esti la fel de acoperit de asigurare ca in Franta (intre 80 si 100%, functie de ce complementaire iti faci). Insa ca sa prinzi o programare la un specialist in sistemul "de stat" ai de asteptat. Evident, te poti prezenta la urgente...

 

Si in paralel exista un sistem mai liberal, in care preturile practicate sunt diferite de cele stabilite de stat insa unde ai sanse sa gasesti mai repede un specialist. Esti rambursat in continuare de asigurare, insa cu sumele din sistemul de stat, adica daca platesti dublu decat la stat, asigurarea de baza iti acopera 40%, nu 80 la ca stat.

Care sistem e mai bun e o discutie e fara sfarsit, de exemplu unii doctori prefera sistemul belgian unde te taxeaza cat vrea el, si arugmenteaza ca in sistemul francez unde tarifele sunt stabilite de Hollande doctorii ca sa scoata un ban dau rasoale si folosesc materialele si aparatura cele mai ieftine. Pe de alta parte in sistemul asta mai liberal se fac (sau se pot face) multe interventii pentru ca sunt banoase, nu pentru ca ar fi in favoarea pacientului. Naiba stie care e mai bun, cert e ca in aer nu ramai nici in Franta nici in Belgia. Si pana la urma, tot omul conteaza, nu sistemul.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Mda... tu te-ai intoarce la Nice in conditii mai proaste, noi avem niste prieteni care s-au intors la Paris pierzand din punct de vedere financiar... pana la urma, tot strict subiectiva ramane alegerea... noua nu ne place nici Parisul, nici sudul (evident, ca sa locuim acolo, nu altfel)!

 

Cel mai bun este cel unde sunt medici romani buni cu infrastructura frantuzeasca! :) )

Share this post


Link to post

E fix subiectiv.

 

Parisul e la o ora distanta si de Bruxelles, in anumite conditii ajung mai repede la opera din Bruxelles decat ajungi dintr-un cartier al parisului :D

 

Eu la Nice am locuit aproape 4 ani, iar locatia e dementiala. Bine, stateam in 40m2 si plateam acum 8 ani cam 550e/luna... Insa inotam in fiecare seara in mare, intre 15 aprilie si sf Nicolae... Dupa ce am plecat din Nisa am luat 9 kile in 9 luni.

 

Turistii sunt probabil fraieriti in zona aia la fiecare 2 pasi, am vazut si eu hoteluri de 3 stele cu soareci in camera, insa eu acolo n-am fost ca turist, nu ma interesa ca sunt mizerabile camerele de hotel si mancarea la carciuma scumpa si proasta. Probabil ca turist as fi fost dezamagit, de fapt ca turist de fiecare data cand m-am intors Franta am avut impresia ca am fost fraierit.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Am vazut ca in Franta a fost un scandal cat china cand au decis sa mareasca pretul unei consultatii cu 1€. Si tot felul de specialisti in statistica au demonstrat ca acest 1€ in plus ca impiedica nu-stiu-cate milioane de pacienti sa mai mearga la doctor la timp, si ca vor ajunge cand e prea tarziu, si ca va costa mult mai mult tratamentul ulterior...

 

Dincolo de rationamentele economice, eu consider totusi ca daca 1€ impiedica in Franta pe cineva sa mearga la doctor cand se imbolnaveste, atunci problema principala mi se pare una de responsabilitate personala, nu e nici economica, nici de sistem, nici de nimic altceva. 1€ nu cred ca mai impiedica pe cineva sa mearga la doctor nici in Mizil, darmite in Strassbourg.

Insa sa invoci responsabilitatea personala a cuiva a devenit tabu in tarile astea asa-zis dezvoltate. Daca nu-ti duci copilul la doctor cand se imbolnaveste si ajungi cu el la urgente in stare grava e vina sistemului, nicidecum o raspundere personala, la fel cum daca te frigi cu cafeaua e vina corporatiei care ti-o vinde ca nu te-a avertizat, nu a ta ca esti bou (/vaca).

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Pai nu ar trebui sa te mire, ii cunosti!

Parerea mea este ca sunt "zgarcomani" rau, dar intr-un sens mai complex al acestui termen.

Iar sistemul de sanatate francez mi se pare unul foarte bun, insa, din pacate, au ajuns sa profite si mai ales sa abuzeze de el... iar boala de a primi totul "mura-n gura" nu e o inventie din tarile (foste) comuniste/socialiste!

Share this post


Link to post

Eram in Fr in 2002 cand a fost canicula aia care a omorat 30000 de batrani. Erau foarte mandri de sistemul lor de sanatate, cel mai bun din lume, ca dupa figura aia sa il declare cel mai prost din lume. Evident ambele sunt exagerari, Si mie mi se pare unul bun, sau foarte bun chiar si daca nu e musai cel mai performant din lume, insa e accesibil, deci un compromis acceptabil.

Bun, e clar ca fiind gestionat de stat, probabil costa mai mult decat merita... insa la urma urmei, mai bine dau niste companii farmaceutice niste tunuri in buget decat sa un sistem de asigurari privat care sa te acopere numa' cand vor ei, ce vor ei si daca vor ei, si daca nu-ti convine pana va judecati esti mort si ingropat... Intre un profit nesimtit facut de o companie farmaceutica sau un profit la fel de nesimtit facut de una de asigurari eu prefer prima varianta. Macar aia mai si fac ceva util...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...