Jump to content
Sign in to follow this  
BogdanV

Pana

Recommended Posts

Salut! Sunt nou pe forum asa ca intrebarea mea s-ar putea sa fie Off Topic ( daca da sa nu va suparati :) . Acum cateva zile am facut o pana cu un maracine (destul de ciudat). Am fost la vulcanizare unde a dat-o tipu jos...a polizat-o putin pe interior si i-a pus un petec. Mesteru a zis ca ''merge ca focu'' dar urmeaza sa plec fac niste exterioare mai lungi si imi e frica sa nu imi explodeze cauciucu de la pana aia si mers mult incontinuu. Voi ce ziceti, sa merg asa ca nu are ce sa se intample sau sa pun roata de rezerva care e nou si sa o tin pe asta pt distante mici?

Multumesc anticipat!

Share this post


Link to post

Petic?de obicei se pune ''dop''....pentru orice eventualitate cumpara un kit de pana!(spray care face pana)

Edited by c_french84

Share this post


Link to post

De explodat nu are cum sa-ti eplodeze de la o pana cu atat mai mult cu cat nu ai camera. In cel mai rau caz poti pati o alta pana, de explodat nu cred.

Daca a intepat in maracine nu cred ca are cum sa-i puna 'dop' e prea mica gaura.

Share this post


Link to post
De explodat nu are cum sa-ti eplodeze de la o pana cu atat mai mult cu cat nu ai camera. In cel mai rau caz poti pati o alta pana, de explodat nu cred.

Daca a intepat in maracine nu cred ca are cum sa-i puna 'dop' e prea mica gaura.

 

A incercat sa ii puna dop de doua ori si nu a mers...dadea aer pe langa. Pana la urma a dat-o jos si i-a pus petec pe interior. Oricum multumesc pt raspunsuri

Share this post


Link to post

Stai linistit Bogdan, petecul tine foarte bine, pana se uzeaza anvelopa.

Am avut si eu asemenea probleme si dupa peticire am folosit cauciucul pana s-a uzat.

Share this post


Link to post

Roata de rezerva nu ai?!

 

PS: pana vine primu moderator, scrie repede despre ce masina vorbim si citeste regulamentul ca parca vad topicul inchis :mrgreen:

Share this post


Link to post

Daca are petec pus bine n-ai nici o grija. Am zeci de mii de km cu anvelope peticite si n-am avut nici o problema din cauza asta.

Nu sunt ade acord cu dopul, funie sau mai stiu eu ce, petecul mi s-a parut sfant.

Share this post


Link to post

Daca tot ai rezerva in stare perfecta, parerea mea e ca ar trebui sa o utilizezi! Si anvelopa asta petecita sa o tii pt. cazuri de urgenta! Oricum daca peticul este pus bine mari motive de ingrijorare nu ar trebuii sa ai!

Share this post


Link to post

Baga azot in roti. Se desumfla mai greu rotile + ca si variatiile de presiune sunt mai mici la variatii de temperatura. Costa vreo 3-4 ron de roata. :)

Edited by Douz

Share this post


Link to post

Daca diferenta intre rezerva si roata respectiva (in nr de km) este mica, poti pune rezerva. Altfel nu recomand.

Oricum, nu o tine pe asta peticita pe fata. E mai sigur.

Share this post


Link to post

@BogdanV > stai linistit, asta-i reteta de vulcanizare, nu explodeaza, nu pierzi aer si nici azot nu-ti trebuie.

Share this post


Link to post
Roata de rezerva nu ai?!

 

PS: pana vine primu moderator, scrie repede despre ce masina vorbim si citeste regulamentul ca parca vad topicul inchis :mrgreen:

 

Masina e un Cielo din 2006. Am 11.000 de km si nu prea as vrea sa pun rezerva din motive estetice. Anvelopele de pe masina sunt ale ei, iar rezerva tot a ei dar e nou nouta. Am pus azi azot dar mare diferenta nu mi se pare, sa zic ca iau mai usor gropile. Oricum cred ca o tin pe aia peticita si cand se mai uzeaza cumpar inca una ca rezerva si le pun pe amandoua pe fatza si arunc pe cea cu petec. Dar mai astept sa se uzeze. Apropo de azot...trebuie sa completezi numai si numai cu azot...adica sa zicem ca faci pana prin un sat uitat de Dumnezeu si nu ai de unde sa iei un service cu azot...ce faci?

Share this post


Link to post

Daca vrei sa o arunci, iti spun unde stau, poate o arunci la mine :) ).

Eu zic sa stai linistit, cauciucurile tubeless nu fac niciodata explozie. Eu am luat odata o placuta de frana uzata de dacie, mi-a facut o gaura de 5 cm in cauciuc si s-a dezumflat repede dar nu m-am simtit in pericol, tot ce-am simtit a fost un usor soc si dupa cateva secunde sunetul distinct de janta pe asfalt, atunci nu am stiut ce s-a intamplat, am crezut ca s-a rupt din cauza uzurii excesive fiindca avea ceva crapaturi din cauza timpului, abia dupa ce am ajuns la vulcanizare am vazut si cauza.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Nici eu n-am avut nici o problema cu petecul pe interior. In prima luna cu Epica am luat 2 holsuruburi in roti diferite si dupa 15 mii de km inca e totul ok.

Si eu sunt impotriva dopurilor, mi se pare cam ciudat sa bage dop pe exterior si sa nu iasa, dar poate sunt eu mai .. conservator ;)

Share this post


Link to post
...Apropo de azot...trebuie sa completezi numai si numai cu azot...adica sa zicem ca faci pana prin un sat uitat de Dumnezeu si nu ai de unde sa iei un service cu azot...ce faci?

Da, doar azot. Daca faci pana pui rezerva, oricum in caz de pene usoare se desumfla mai greu decat una pe aer. Daca chiar arde rau si ai o jumatate de roata pe post de rezerva cum e la chevrolet, opresti la o vulcanizare normala si bagi aer in ea dupa ce reparari anvelopa, urmand pe urma daca mai doresti sa bagi iar azot. Oricum pe timp de vara@viteze mari citisem pe undeva ca e recomandat azotul. 3 ron valoreaza mai putin decat un pachet de tigari, deci se merita zic eu, avand in vedere ca de cand am bagat azot in roti n-am mai avut probleme cu presiunea. :lavolan:

Edited by Douz

Share this post


Link to post

Nu va mai jucati cu azotu'. Dati banii de pomana; este folosit la anvelopele utilajelor pt. a le mentine in parametrii optimi de functionare.

Daca e prima pana pe care o suferi iti dau un sfat: lasa vulcanizatorul sa-si faca treaba si incearca sa nu schimbi atelierul.

Cand e atacata partea metalica a talonului inlocuieste piesa.

Dj Dark, nu doresc nimanui sa-i bubuie anvelopa dar, te contrazic.

Share this post


Link to post
... Si eu sunt impotriva dopurilor, mi se pare cam ciudat sa bage dop pe exterior si sa nu iasa ...

Si meseriasii de la vulcanizare sunt impotriva dopurilor, le considera solutii extreme, de urgenta, de preferat doar pe talon si nu pe banda de rulare. "Pentru introducerea dopului de distruge fizic structura materialului si liantul este un adeziv, locul respectiv se poate chema oricum, doar cauciuc nu, pe cand petecul rece are o solutie care produce vulcanizarea materialului. Noile petice inlocuiesc vechea metoda de vulcanizare la cald." Am citat parerea unor meseriasi vechi in arta vulcanizarii.

Share this post


Link to post

Am un prieten cu o vulcanizare care este de aceeasi parere. Doar petice montate la rece plus echilibrare.

Nu va mai ingrijorati atat de petece. Nu se intampla nimic. Aveti grija la presiune in schimb. Asa se ajunge pe camp din senin.

Share this post


Link to post

Apropo de presiune. Cand nu aveam manometru de incredere si mergeam la o statie cu manometru digital ramaneam stupefiat de cata presiune baga majoritatea in niste pneuri ieftine. Nu se uitau pe afisaj, ca oricum nu stiau ce cifre trebuie sa fie, ei bagau pana ce pneul calcat cu piciorul era beton ! Tendinta de a baga mai mult am vazut-o la multi si pana si la unii vulcanizatori. Persista un mit, precum ca, la o presiune mai mare, consumul ar fi mai mic, doar ca ei n-au citit experimentele si n-au aflat ca doar peste 4,3 atm se vede o scadere semnificativa a consumului, dar pentru asta trebuie sa ai pneuri care sa reziste la asa presiuni si drumuri care sa nu te scuture ca in caruta. Unii producatori, ca de exemplu GM (Daewoo, Chevrolet), pentru a compensa vechiul paradox, stabilitate in viraje cu o suspensie "moale", opteaza pentru o suspensie tare, singura care asigura stabilitatea si o presiune moale in pneu, pentru confort ! Pentru asta echipeaza masina cu pneuri care asigura suprafata de contact cu solul cea mai mare la o presiune mica (1,9- 2,1) si arcuri mai tari pe amortizoare pe gaz sau gaz/ulei. Din acest motiv, daca bagi, la rece, o presiune mai mare in pneu, la viteza mare si la cald, presiunea creste (o lege a naturii, pe care n-ai cum s-o eludezi), se apropie de valoarea de siguranta si suprafata de contact scade serios, iar distanta de franare creste "exponential".

 

Cred ca asa imi explic cum, astazi, punand o frana neastepta (un mertan vroia s-o ia la stanga, normal, pe unde nu este voie), am auzit un mieunat caracteristic din spate, sunet la care eu reactionez trecand pe banda alaturata. Cum cea mai sigura manevra era in stanga, pentru ca cel care venea incet din fata, ma vedea, pe langa mine, aproape sa se infiga in portbagajul mertanului, a trecut un taxime-trist intr-o dacie solnita. Normal, cel revoltat de manevra mea si a mertanului a fost cel din taxi, genul de sofer care baga aer in pneu pana la comanda hooooooooo !

Share this post


Link to post

Apropo de presiune, nu incerc sa va conving sa bagati azot. Va zic doar atat. Asta iarna pana sa bag azot in roti, dimineata mi se parea ca am presiunea mica in roti, imi mergea ceva mai greu directia pana sa incalzeau pneurile probabil, urmand ca pe la pranz cand era ceva mai cald sa constat ca trenul de rulare este foarte zgomots si ca am presiunea mare in roti.

 

Poate este doar o iluzie, dar de cand am bagat azot in roti asta iarna si pana acum nu am mai avut probleme cu presiunea. Pur si simplu am observat ca la variatii mari de temperatura presiunea in roti se modifica mult mai putin decat in cazul anvelopelor cu aer.

 

Poate e doar o iluzie sau o parere subiectiva, nu stiu ce sa zic, dar stiti cum se spune, uneori experienta practica poate contrazice teoria. :lavolan:

Share this post


Link to post

Ce curios ti se intampla tie, in mod normal aderenta creste cu temperatura cauciucurilor => directia merge mai greu. Este o iluzie, acel fenomen denumit Placebo.

 

PS: Daca intr-adevar directia mergea mai usor sau mai greu, e din alta cauza...

Share this post


Link to post

Eu am pus azot acum vreo 4-5 luni, si acolo a ramas tot :)

In alta ordine de idei, desi suntem relativ off-topic:

Presiunea recomanda la mine e 1.8 fata / 1.6 spate. Asta cu aer. Care se dilata mult mai mult decat azotul.

Intrebare: Ce presiune ar trebui sa bag cu azot? :)

Ele sunt umflate la 2 fata/spate acum. Ma gandesc sa le mai desumflu... Ar fi bine? Sau sa le las asa?

Share this post


Link to post

Nu sunt expert in chimie dar si azotul cred ca isi modifica volumul in functie de schimbarea presiunii in atmosfera(adica cald-rece).

Apoi la mine pe usa la cielo este presiunea indicata de producator:2.1 bar fata si 2 bar spate iar eu le fac la 2 bar(le verific din 2 in 2 saptamani);

Oare cat marketing e in chestia asta cu azot?poate gasim pe cineva bun in chimie sa ne zica exact(ca densitate,cum se modifica la temperatura..etc)  <img src= ">

Share this post


Link to post
Ce curios ti se intampla tie, in mod normal aderenta creste cu temperatura cauciucurilor => directia merge mai greu. Este o iluzie, acel fenomen denumit Placebo.

 

PS: Daca intr-adevar directia mergea mai usor sau mai greu, e din alta cauza...

Nu stiu de ce dar de pe vremea cand aveam masina fara servo, trageam mai tare de volan cand aveam rotile desumflate, poate ma insel, dar logic mi se pare ca un pneu la o presiune corespunzatoare sa fie mai manevrabil decat unul cu o presiune mai mica (cu balonul sa zicem putin deformat) unde suprafata de contact devine mai mare.

Eu stiu ca un pneu cu prsiune mica are aderenta mai mare decat unul cu presiune mai mare, dar acest lucru afecteaza foarte tare stabilitatea masinii, anvelopele se uzeaza prematur, omori directia.

Pe de alta parte un pneu cu presiune mai mare decat cea corespunzatoare duce la o manevrabilitate mai mare, un tren de rulare mult mai zgomotos si poate sa dauzeze suspensiei masinii care este mai solicitata in special bucsi si amortizoare.

 

E corect ce zici tu cu temperatura, dar acest lucru cred ca este valabil si pentru un pneu cu presiune mica si pentru un pneu cu presiune normala.

 

Nu stiu poate ne lamuresc cei cu experienta mai mare pe masini. :)

 

Nu sunt expert in chimie dar si azotul cred ca isi modifica volumul in functie de schimbarea presiunii in atmosfera(adica cald-rece).

Apoi la mine pe usa la cielo este presiunea indicata de producator:2.1 bar fata si 2 bar spate iar eu le fac la 2 bar(le verific din 2 in 2 saptamani);

Oare cat marketing e in chestia asta cu azot?poate gasim pe cineva bun in chimie sa ne zica exact(ca densitate,cum se modifica la temperatura..etc)  <img src= ">

Nitrogen molecules are bigger than air molecules, so they leak out more slowly and tires stay inflated longer. This inert gas, which makes up 78 percent of the atmosphere, has been used for years to inflate high-performance tires on race cars, military vehicles, giant earth-moving equipment, even the space shuttle."

...

http://www.treehugger.com/files/2005/10/inflate_your_ti.php

 

LE:

@alx

Uite si un articol despre presiunea in roti:

Keeping your car's tire pressure at the optimal level is a small and easy eco-tip that would help save a lot of precious oil if everybody did it. The principle is simple: an under-inflated tire adds rolling resistance, so the engine has to work harder to move the car. Best way to understand it is to imagine pedaling on a bicycle that has almost flat tires. So it's easy to see why we strongly recommend that you buy an inexpensive tire gauge and make sure to check once in a while if your tires are at the recommended pressure.

 

Once you own a tire-gauge, why not offer friends and relatives to check their tire pressure too? Tell them it will save them a bit on gas and I'm sure they'll get interested. And for those wanting a bit more fuel economy, you can try going a bit over the recommended pressure to reduce rolling resistance some more, but if you do, make sure to check for uneven wear, particularly in the middle; that means too much pressure and could shorten the life of your tires. Whatever you do, just make certain not to exceed the maximum inflation pressure noted on the tire.

Edited by Douz

Share this post


Link to post
Nu sunt expert in chimie dar si azotul cred ca isi modifica volumul in functie de schimbarea presiunii in atmosfera(adica cald-rece).

Apoi la mine pe usa la cielo este presiunea indicata de producator:2.1 bar fata si 2 bar spate iar eu le fac la 2 bar(le verific din 2 in 2 saptamani);

Oare cat marketing e in chestia asta cu azot?poate gasim pe cineva bun in chimie sa ne zica exact(ca densitate,cum se modifica la temperatura..etc)  <img src= ">

 

Esti sigur ca 2.1/2 nu e pentru sarcina maxima? Si 1.8/1.6 pentru sarcina normala? Ca la mine parca asa e :)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...