Jump to content
Sign in to follow this  
raskala

Societate Comerciala

Recommended Posts

Vreau sa preiau o societate (sau actiuni intr-o societate momentan nu ne-am hotarat) si nu stiu exact cum pot afla daca are sau nu datorii. Sunt constient ca daca are datorie 1 RON apare ca datornica , dar cum as putea afla suma exacta datorata statului sau altor creditori?

Share this post


Link to post

Nu stiu daca se pot afla toate datoriile, mai ales fata de creditori...

 

Nu de datoriile la stat tre' sa-ti fie teama, ca alea nu ti le poate ascunde proprietarul actual al firmei.

Vorbeste cu un avocat care se ocupa de firme, vezi ce-ti spune! Teoretic, orice contract de creditare poate fi ascuns pana preiei tu firma...

 

Eu cand mi-am pornit firma, toata lumea m-a sfatuit sa o fac de la 0, sa nu cumpar o firma ca nu stii ce are in spate... Si am ascultat, chiar daca e mai greu la inceput.

Edited by ASIMO

Share this post


Link to post

Cu datoriile la stat e simplu: un certificat de la finante si unul de la taxe si impozite (primarie). Un ROLEG scos de la Registrul Comertului iti spune daca este in faliment si alte amanunte juridice. Tot acolo sau la finante gasesti ultimul bilant. Vezi si contul de profit si pierderi. Daca citesti ultima balanta, ar trebui sa vezi ce datorii are, plus extrasele de cont de la banci care iti spun exact unde s-au dus banii. Si incearca si varianta cu avocatul, nu e rau.

Share this post


Link to post

@moshu :

ultimul bilant. Vezi si contul de profit si pierderi. Daca citesti ultima balanta, ar trebui sa vezi ce datorii are, plus extrasele de cont de la banci care iti spun exact unde s-au dus banii.

E o idee, dar ma intreb eu, daca el planuieste de ceva timp vinzarea societatii cu datoriile "ascunse", poate aranja toate astea ca tu sa nu vezi... balantele, bilanturile... Plus, nu poti sa-i ceri sa faca extracte de la toate bancile, si el poate se "omite" exact banca la care are credit... Sau poate face un contract de creditarte chiar inainte sa-ti vanda firma... si nu-l inregistreaza! Stiu ca totul e ilegal... dar daca planuieste de mult "teapa", nu cred ca e imposibil. Nu stiu prea mult despre astea, deci se poate sa nu fie posibil chair tot ce zic eu aici... :scarpin:

Edited by ASIMO

Share this post


Link to post

Cred ca cel mai bine ar fi sa-ti faci tu o firma si sa o iei de la 0. Nu stiu cata imaginatie ar avea cineva care vrea sa dea teapa, asa ca... :)

Share this post


Link to post

Moshu, nu mai e ROLEG, e RECOM www.recom.ro

Share this post


Link to post

raskala, eu exact asta am facut acum 3 luni, adica am cumparat toate partile sociale ale unei firmei ce era infiintata cu 2 ani in urma. Ce-i drept nu mi-am pus foarte multe probleme la ora aceea fiindca ii cunosteam pe oameni (chiar daca prin altcineva), iar actionarul a ramas angajat la firma (el a vrut, probabil ca nu ar fi facut asta daca era ceva putred).

Eram intr-o perioada cam agitata, totusi imi amintesc ca am cerut niste certificate fiscale care sa ateste ca nu are datorii la bugetul de stat, cam in genul celor care se car la licitatii publice daca ai participat vreodata... apoi ultimele 3 balante parca, ultimul bilant si... cam atat dupa cate imi amintesc. Nevasta-mea fiind economist, ea s-a ocupat de asta, le-a studiat, apoi a dus actele la cineva cu experienta si nu am platit contravaloarea societatii decat dupa ce si-au achitat ultimul leu datorat la stat. Oricum oamenii au fost si sunt corecti, deci iti recomand sa preiei de la cineva de incredere, dar sa faci totusi verificarile de rigoare.

Share this post


Link to post

Vorbesc de certificatul constatator, cel care se obtine contra unei taxe. De fapt ceea ce are el nevoie este acest certificat, daca crede ca ii poate folosi la ceva. Exact acel certificat care se foloseste si pentru participarea la licitatii.

Dar revin si spun ca mai bine isi face firma noua.

Share this post


Link to post

Lasa complicatiile si deschide o noua firma ! E mult mai simplu, da'le dreac de certificate const. si istorice :)

Share this post


Link to post

Va multumesc f. mult. Ca sa fiu mai explicit vreau sa va spun ca imi tebuie chiar firma respectiva(motive intemeiate), stiu ca ar fi mult mai bine sa deschid o societate noua dar...Eu ma voi duce la Sibiu sa preiau aceasta firma iar intrebarea mea este urmatoarea: trebuie sa-l anunt pe om din timp sa procure certificatul constatator sau certificat fiscal precum ca nu ar avea nici o datorie catre stat(sau cat ar avea) sau acest act este obligatoriu sa-l detina in momentul in care vrea sa vanda firma?

Daca sunt evaziv , imi cer scuze.

Edited by raskala

Share this post


Link to post

Ai grija ca nu stii niciodata cate cecuri sau bilete la ordin a emis respectiva firma si cand sunt ele scadente. Te poti trezi peste una, doua sau trei luni cu datorii catre terti, sau si mai grav, in incidente bancare...

Share this post


Link to post

Certificatul fiscal are valabilitate 30 zile si emiterea lui dureaza cam 5 zile.Deci daca el functioneaza corect,in mod normal de la emiterea acelui certificat mai depune mimim o declaratie privind oblig la bug de stat si un decont de tva.Ar fii bine sa le vezi si pe acestea.In al doilea rand,faptul ca iti ofera un certificat fiscal fara datorii,nu te scuteste de emotiile unor datorii descoperite ulterior.

Share this post


Link to post
In al doilea rand,faptul ca iti ofera un certificat fiscal fara datorii,nu te scuteste de emotiile unor datorii descoperite ulterior.

 

Cam la ce te referi ? La cecuri sau bilete?

Share this post


Link to post

Cu cecurile e simplu, pentru ca poti compara carnetul de cecuri cu cele emise de la banca si cu cele rupte si neplatite de catre banca. Biletele la ordin sunt problema, o firma poate emite n fara nici un control.

Share this post


Link to post

Bine dar treaba e ca cine draqu mai accepta bilete la ordin? Eu unu nici batut b-(

Ideea principala era cu datoriile la stat ca acolo e baiul al mai mare

Merci

Share this post


Link to post

Stai linistit ca se accepta bo! Datoriile la stat sunt singurele verificabile 99%

Share this post


Link to post

Multumesc pentru raspunsurile de pana acum ...m-au ajutat f. mult.

Sarbatori fericite tuturor userilor. :drinkers:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...