Jump to content
Sign in to follow this  
bdan16

Directie Matiz

Recommended Posts

Si cand te gandesti ca eu o las cu rotile in toate pozitiile,numai pe directia inainte nu am placerea sa le las.Nu are dle nimic si nici nu te incurca la plecare.Eu cel putin cand am pus mana pe volan deja stiu in ce directie se afla rotile.

Share this post


Link to post

In viata mea n-am indreptat rotile la o parcare, cum intru, asa ies, nu misc volanul si eu nu stiu ce-i acela defect la caseta de directie. Cine are formatie militara, sa indrepte (ce-i acela drept, vine de la drepti ?) orice lucru, n-are decat sa schimbe casetele.

Share this post


Link to post

Hihi, asta da fast reply. Oricum mersi, dovada ca nu trebuie sa asculti zvonurile, pur si simplu nu intelegeam care-i faza.

Share this post


Link to post

Cand ai servo-mecanism la directie, nu realizezi ce efort apare in caseta la rotire pe loc a rotilor. Chiar si fara, bratul format de catre volan, micsoreaza forta, dar la nivelul casetei, raza bratului de rotire este foarte mica. Daca faci raportul dintre raza volanului si bratul furcii de actionare, vezi cu cat se multiplica forta necesara miscarii rotilor pe loc. Cand din minim 4 rotiri elimini 2, cele mai defavorizante (cele cu rotile pe loc), se amana pana la viata masinii uzura in mecanismele casetei. Asta mi s-a explicat mie cand am pus mana prima data pe covrig si de atunci nu s-a schimbat ceva in domeniul acesta.

Share this post


Link to post

Am inlocuit si eu bucsa de la caseta de directie (n-am avut incotro deoarece am fost la 2 service-uri si la unul -fost Daewoo- nu au gasit nimic si e din ciclul "asa face toate", iar la celalalt au spus ca poate fi doar din acea bucsa, dar nu au inlocuit niciodata si aveau de gand sa dea caseta de directie jos).Singura problema care a aparut este ca la introducerea bucsei s-au rupt cele 3 "urechi", desi plasticul din care e facuta seamana cu cel original. Sper sa nu intervina probleme, adica sa iasa de acolo, deoarece a intrat fortat (am batut in capul ei cu o teava de Cu de 28, cheia de bujii pe care o am fiind prea scurta).

Pe bucsa veche se vedea uzura interna, neavand nici o striatie in interior si inainte de a o scoate, am vazut cum misca capatul cremalierei daca miscam in orice directie.

Acum nu mai troncane, dar va trebui sa verific dupa ce parcurg "niste" km daca bucsa e la locul ei, sau s-a miscat din cauza lipsei celor 3 "urechi".

Share this post


Link to post

Salut. Poate v-ati mai confruntat cu problema asta. Am cautat pe forum insa nu am gasit vreun thread concludent.

 

De vreo saptamana am observat ca la viraj mai serios stanga-dreapta se aude un scartait puternic de undeva de sub bord. E genul de scartait "cauciuc pe cauciuc" sau ceva de genul asta. Nu pare sa fie ceva metalic. Ma gandesc ca e vreo componenta de plastic/cauciuc angrenata in schimbarea directiei sau ceva similar, mai ales ca treaba asta se intampla de cand a dat frigul mai puternic.

 

Stie cineva ce componente de genul asta ar putea genera problema cu care ma confrunt, sa stiu de unde sa incep si ce sa verific?

 

Multumesc,

Ciprian

Share this post


Link to post

Same here, la mine s-a rezolvat cu WD 40 din belsug, injectat pe axul volanului, in zona in care sunt si manetele de lumini si stergatoare, desi uneori inca mai scartaie si volanul se misca enervant de usor, zici ca am servo :scarpin:

  • Like 1

Share this post


Link to post

Aha, ok. deci wd40 din belsug direct in zona manetelor? Bun, i can do that :D Cat despre faptul ca volanul se misca usor, asta da tunning... de ce te plangi? :) )

Edited by EM!L

Share this post


Link to post

Revin cu un update.

 

Am examinat mai bine sursa zgomotului, se pare ca m-am inselat prima data. Nu vine de undeva de sub bord, ci de la amortizorul stanga-fata (deci de pe partea soferului). Cand virez mai mult pe loc (sau in mers) se aude acel zgomot de frecare de cauciuc de care v-am vorbit mai sus.

 

Cand am deschis capota am observat ca ambele capete de la amortizor au un joc, nu sunt expert dar banuiesc ca e normal sa se miste cand se vireaza maxim stanga-dreapta. Ei bine cel de pe dreapta (partea pasagerului) se misca dar nu scoate nici un zgomot, pe cand cel de pe partea stanga urla de fiecare data cand se misca.

 

Am observat ca amortizoarele au la capete componente de cauciuc, sunt 100% convins ca ele genereaza zgomotul, insa nu-mi dau seama de ce a inceput sa faca zgomotul dintr-o data si atat de puternic. S-a slabit oare garnitura aceea de cauciuc sau surubul care "tine" amortizorul? In cazul asta care e solutia cea mai simpla (si mai putin costisitoare :rolleyes :) de a rezolva problema?

 

Thanks a lot,

Ciprian

 

PS: bucsele de la amortizoare au fost schimbate acum aprox. 5mii km

Edited by atreidex

Share this post


Link to post

Salut sunt nou pe forum si va rog sa ma ajutati si pe mine ca ma scoate din minti un trancanit fata simt fiecare pietricica si denivelare mentionez ca in fiecare zi in drum spre servici parcurg o distanta de drum de aprox.2Km de drum forestier nu stiu ce sa mai schimb am schimbat tot ce tine de mecanica fata si spate inclusiv amortizoare spate si nu mi-a influentat aproape cu nimic troncanitul disperant tot asa este ,citind pe forum am auzit de o bucsa la caseta de directie mentionez ca nu m-am atins de aceasta si acuma dupa ce am citit pe aicea abia astept sa ma apuc de munca dar problema e ca nu gasesc prin pitesti acea bucsa STIE CINEVA UN ECHIVALENT SAU UN ALT MODEL DE LA CARE SE POATE POTRIVII(Ex.Bucsa Teflon DACIE) PLS HELP Mentionez ca masina este din 2001 a fost pe taxiu are 130000 aprox. nu stiu de cate ori o fi fost dat inapoi eu asa am cumparato acum un an.De ea se foloseste sotia si din aceasta cauza am bagat o spinare de bani in masina .Pt un condus sigur

Edited by gabyyy26

Share this post


Link to post

Axele glisoare de la etrieri le-ai verificat? E relativ simplu, dai roata jos si misti de etrier, daca are joc, ai gasit cauza. S-ar putea sa fie nevoie sa schimbi etrierii cu totul...

O alta cauza posibila de troncanit sunt flansele de la amortizoare, iar a treia este acea bucsa din caseta. Acolo trebuie umblat cu grija si inlocuita, stiu ca sunt mai multe variante, inclusiv una ce implica o bucsa de nova, sau folosirea unor pene metalice pentru fixarea ferma a bucsei originale.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Sincer nu am verificat jocul etrierilor nu am crezut ca poate influenta cu ceva adica asa mult sa simt in volan vibratiile si fansele amortizoarelor sunt acelea din compartimentul motor?Au vreo bucsa ceva? se demonteaza greu? cum se verifica?.Si pt caseta o bucsa de caseta de Nova s-ar potrivi zici! Necesita modificar si care ar fii acelea ,sau se potriveste pur si simplu iti raman profund dator daca imi raspunzi la aceste intrebari (cam multe) SARUMANA oricum.

Share this post


Link to post

Dupa ce am schimbat bucsa in caseta de directie la matiz,acum are 12500 km volanul merge greu iar dupa un timp il invart ca si cum ceva l-ar tine si merge sacadat

Share this post


Link to post

Pai, ai strins prea tare bucsa aia.

De acolo se regleaza stringerea, astfel incit sa nu fie joc in angrenaj si nici volanul sa nu mearga prea greu.

Daca nu e suficient strins, masina merge serpuit (fara ca tu sa invirti volanul, evident).

Uita-te in manualul de service dupa cuplul de stringere a bucsei.

Share this post


Link to post

Salut,

 

Dupa un drum de tara din Brasov plin de gropi si apa (spre azilul de caini) m-am ales ca un zgomot la volan si cu o oarecare rezistenta (minora) la miscari mici ale acestuia (cateva grade). Zgomotul, am dedus ca nu e de la volan (am ascultat sa vad daca provine de la imbinarile axului, dar nu e de acolo) ci de pe undeva de jos (presupun caseta de directie, zgomotul se aude parca de undeva de jos). Zgomotul apare doar la miscari mici, cateva grade (daca invart mai mult nu face nici un zgomot nimic - e enervant cand merg in drum drept si trebuie sa mai fac mici ajustari ale volanului).

Din ce am mai citit pe internet, presupun ca poate fi de la bucsa aceea din caseta de directie. Aveti alte presupuneri?

Si daca asta ar putea fi problema, eu oricum nu ma bag sa o schimb pentru ca nu ma prea pricep. Am inteles ca bucsa in sine nu costa mult. Daca merg cu ea in service imi vor schimba bucsa fara sa scoata caseta de directie, sau o schimba cu ea pe masina? Oricum, cred ca manopera ma va costa destul de mult.

Daca nu influenteaza in nici un fel directia, mai pot sta cu aceasta problema pana in martie? Mentionez ca deja am facut cu masina in starea aceasta un drum Brasov - Bucuresti.

Ce ziceti?

Edited by Mikydon

Share this post


Link to post

Au inceput sa apara probleme si la Matizul meu. Mai nou directia se misca greoi si cand iau un viraj volanul are un moment in care parca scapa (ca si cand ar merge in gol vreo 10 grade). Vreo idee? Amortizoarele au fost schimbare cam acum 1000-1500km, oare sa fie ceva strans prea tare pe-acolo?

Share this post


Link to post

... m-am ales ca un zgomot la volan si cu o oarecare rezistenta (minora) la miscari mici ale acestuia (cateva grade). Zgomotul, am dedus ca nu e de la volan (am ascultat sa vad daca provine de la imbinarile axului, dar nu e de acolo) ci de pe undeva de jos (presupun caseta de directie, zgomotul se aude parca de undeva de jos). Zgomotul apare doar la miscari mici, cateva grade (daca invart mai mult nu face nici un zgomot nimic - e enervant cand merg in drum drept si trebuie sa mai fac mici ajustari ale volanului).

 

La mine simptomele astea s-au rezolvat cu ungerea cu vaselina a casetei de directie. Desigur, dupa ce schimbasem alte piese fara nicio vina.

 

 

Nu-i mare filosofie, o poti executa cu manuta proprie, dar nu singur, trebuie sa te ajute cineva sa invarta de volan.

 

 

Share this post


Link to post

Am schimbat amortizoarele fata; am pus flanse noi dar volanul merge mai greu ca inainte stanga dreapta cand stationez

Share this post


Link to post

Salut, am nevoie de o caseta directie de Matiz (fara servo) defecta (rupta'n doua daca se poate) pentru ca imi trebuie reperul 17 care nu se gaseste ca piesa de schimb, decat atasat de o caseta noua  <img src= ("> ... Caseta avea montate de un "meserias" 2 bucse de teflon si cea de la cremaliera s-a spart si bucati din ea au intrat in caseta si cateodata aproape ca se bloca directia, asa ca am desfacut-o bucati. Din pacate am spart piesa 17.

post-21601-127313900142_thumb.jpg

Share this post


Link to post

salut de curand mi-am incaltzat matizul cu 4 buc. debica passio 2.(cauciucurile precedente erau TALPA de PAPUC+ca erau de 3 feluri)sunt ok ca si aderenta pe uscat,un pic cam moi pe asfalt foarte cald de ex:joi(n.r:5 mai 2010) plecat dimineata pe racoare cu noile gume in "picioare" spre servici.pe o portiune mai lbera era cam 6.30 ceasul o calc putin pana spre 60 si buf picior in frana nici un scart nimic.ajung la servici dau o tura cu un coleg la intoarcere o frana pe un pic de nisip tot ok=coleg impresionat de debica :) >- .pe la vro 1 cald frumos ma indrept spre casa,la un dumb dintrala pt lmitare de viteza aveam vro max 40 ciupesc frana si ce sa vezi un scartz de toata fumusetea...raman parplex...si imi continui drumul.seara dau o fuga in provincie(vro 40 de km spre gr)drum NOU ok dau viteza, pe la 110-120 incepe sa faca volanul ca toti dracii si cand sa franes un pic zici ca aveam abs. :shock: De la ce o fi???cu celelalte cauciucuri m-am dus pana aproape de 150 dar nu faceau in halul asta.Cineva mia spus ca o fi de la cauciucuri pana se mai rod un pic dupa unghiul de fuga.Asa o fi?astept pareri.Scuze pt o asa lunga poveste si scz daca am postat gresit :osanale:

Share this post


Link to post

Salutare tuturor. Am si eu o problema la directie. Anul trecut am schimbat bratele bascula. Nu am gasit originale GM si am cumparat 2 brate aftermarket (firma nu o mai stiu... bratele erau intr-o cutie rosie). Am montat 2 cauciucuri noi pe fata Bridgestone, care in 700 km s-au facut praf pe partea interioara. Uzura este identica stanga - dreapta. Mentionez ca masina merge rectiliniu, fara absolut nicio abatere de la drum, directia fiind facuta. In service meseriasii spun ca este posibil ca bratele cumparate de mine sa fie mai mari cu 4 mm fata de cele originale (cele originale le-am aruncat, nemasurandu-le in prealabil), astfel unghiul de cadere sa fie modificat, la matiz neavand de unde compensa acest unghi. S-a mai confruntat cineva cu situatii asemanatoare? Mai adaug ca intrand in curbe stranse, scartaie puternic cauciucurile. De unde pot comanda piese OEM? Mii de multumiri.

Edited by meg_ande

Share this post


Link to post

Eu ma confrunt cu o problema asemanatoare, dar chiar sa imi termine cauciucurile asa repede nu am patit! Dupa ce am schimbat bratele cu pivot am constatat ca roata dreapta are unghiul de cadere foarte deschis roata sta oblic pe astfalt cind privesc din fata. Este posibil sa fie o problema de dimensiune a bratului? Se gasesc brate cu dimensiuni diferite? Mentionez ca am facut directia, meseriasul spunindu-mi ca nu are nici o treaba ca se regleaza din capetele de bara.

Share this post


Link to post

Piesele de matiz sunt cele GM si pot fi comandate de la magazinele Radacini. Un serch cu Google si se rezolva. Gasesti site-ul lor. Piesele nu sunt cu mult mai scumpe decat cele contrafacute si sunt de calitate, asaca este de dorit sa folositi numai piese indicate. Eu am schimbat acum o saptamana basculele cu pivoti si capetele de bara si ca idee m-a costat o bascula cu pivot 55 RON si un cap de bara 50 RON. Dupa ce mi le-a schimbat am fost si am facut geometria la roti. Voi spuneti ca ati facut directia...Sper sa ne referim la acelasi lucru...

 

@ meg_ande - aia care spun ca este posibil nu sunt meseriasi...un meserias iti spune exact care-i problema si iti spune si care-i rezolvarea. Ma gandesc ca totusi tu nu ai facut geometria la roti si de aici problemele tale. Sunt destui mecanici idioti care spun ca va aranjeaza ei rotile astfel incat nu aveti nevoie de geometrie. Mie unul mi s-a spus ca trebuie sa fac geometria macar o data la 2 ani chiar si fara a avea vreo reparatie facuta, pentru ca apar uzuri la componentele directiei si suspensiei in timp si mai ales la drumurile noastre.

 

@anditof - vezi ca tu mai ai ceva defect, uzat sau indoit la suspensia rotii. Cred ca trebuie sa consulti un meserias mai bun. In general cand iti faci geometria mecanicul iti spune daca ai vreo problema si care este aceasta si ce trebuie inlocuit. Ca daca ai ceva defect atunci el nu poate face geometria. Dupa ce iti face geometria trebuie sa iti dea o hartie in care sunt trecuti toti parametrii rotii...convergenta si alte asemenea...

 

Share this post


Link to post

Am fost cu masina in service. Dupa diverse pareri ca "cica" ar fi stramba portfuzeta, meseriasul de la reglaj directie a zis ca a fost prins amortizorul de portfuzeta la un unghi mai deschis. A desfacut cele doua suruburi, a tras de amortizor si le-a strins la loc. Dupa asta a reglat unghiurile. Pe partea dreapta unghiul de cadere era - 20 grade (nu se poate regla) dar cica este normal tinind cont de inclinatia soselei. Oricum era varza si convergenta cu diferenta de pina la 1 grad stinga-dreapta. Sper acum sa nu imi mai uzeze cauciucurile! PS. Totusi are o bataie in directie si astia au zis ca nu are jocuri! Curios!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...