Jump to content
Sign in to follow this  
ageana

Povestiri de pe urma Daciei

Recommended Posts

@Satori - era vb. de servo-frana.

Share this post


Link to post

Cred că Satori se referea strict la 1300-1301 (care n-aveau servo de niciun fel) şi nu la 13xx unde xx>01. Iar tu vorbeai de o Dacie din '98.

Se poate spune că v-aţi înţeles ca "cucu-n gură".

Share this post


Link to post

Stai asa ca mi-am amintit si de aia din '79. In primul rand era luata SH, nu ca nu erau $$$ ci pt ca nu puteai sa le iei pe loc ! Trebuia sa pui avans la CEC si sa fii cuminte vreo 5 ani ca sa primesti aceasta delicatesa (dacia NOUA). Parca nu era destul ca luai dacia, trebuia sa treci si proba rabdarii.

In al doilea rand, cam toti cei cu experienta aveau surubelnita speciala la indemana pentru jigleoare precum si antrenament special. Eu, spre exemplu, m-am surprins sufland jigleoare in somn, visam ca suflu jigreoare. in al doilea rand era o moda a filtrelor de benzina, care mai decare mai OZNistice, puse in cascada, in cruce, etc.

Dupa aia erau legendele gen: vecine, a mea e de export, are un L/M/X/S/etc pe spate, are a cincea mai lunga! :shock: . Cine naiba le importa oare.

Share this post


Link to post

China si Canada. In 97 am vazut una (1310) in Dk, intr-o parcare, cu numere de Dk. Ciudat.

Share this post


Link to post

Congo, Argentina, RDG, etc. Toate din obligatie ca era acord intre tarile pretene.

 

De fapt, nu dacia era problema, ci mintile stralucite ce s-au gandit sa o modifice. Ca si la Oltcit, cele mai bune masini au fost cele cu piese frantuzesti. O dacie simpla, model 70->80, au fost foarte bune si merg bine si in ziua de azi, ce pica pe ele pica datorita uzurii normale.

Chiar si la o masina de conceptie de acum 40 de ani, este normal sa ii faci doar reviziile (aici specifica fiecare producator ce trebuie facut) si dupa vreo 5-6 ani sa schimbi cate o piesa. Asta la o utilizare normala, gen 15 mii pe an. In rest, nimic. Doar e masina simpla.

O MASINA, dupa conceptia mea, trebuie sa poata fi condusa de o femeie care sa stie sa faca doar operatiile prevazute in manual, gen verificat si completat uleiul, schimbat becuri sau inlocuit o roata. Pentru altele, exista service.

La noi nu s-a intamplat asa pe motiv de comunism, in care ne invata ca bunastarea sociala se va atinge prin rationalizarea la maxim a bunurilor si a serviciilor, prin economie in toate punctele de vedere.

 

Iar asta s-a vazut in tot ce se producea dupa anii 80. La o vizita scurta pe oltcit.ro, masina fabricata in Ro intre 1981-1995, se va observa ca cele mai fiabile masini ale membrilor sunt cele fabricate intre 81-84, exact cele fabricate cu piese frantuzesti. Contar unei evolutii normale, cand masinile mai noi ar trebui sa fie mai bune.

Motivul: comunismul si modul de gandire romanesc care ne-au damblagit iremediabil pe multi dintre noi si avem in continuare sechele.

Rezultatul se vede asupra daciei: de ce sa importam piese din Franta, noi suntem mai prosti? Noo, lasa ca le facem noi, ca doar la fel arata. La fel pe naiba, arata la fel, da compozitia materialelor e alta, d-aia pica repede. Asa au aparut tot felul de inovatii facute asupra daciei, care, combinate cu penuria de consumabile si de piese de schimb, au dus la aparitia masinii hulite de toata lumea. Mai adaugam si tot felul de sfaturi date de "mecanici", ce spuneau ca "uleiul gros e cel mai bun" (oricum nu se gasea ulei bun) sau "vara apa, iarna antigel, ca se consuma" sau refolosirea suruburilor, de, scump dom'le scump, unul nou, garnituri improvizate din bucati de camere de aer. Sa mai zic oare de buteliile de aragaz in portbagaj, care compensau cota de benzina lunara?

Astea intra la categoria modificarilor facute de utilizatori.

In categoria modificarilor facute de fabricant de-a lungul timpului includem mecanismele de reglaj ale farurilor, sistem "furat" de la oltcit, sistem de se pastreaza si pe logane in ziua de azi, tot pe motiv de "scump, scump, ala electric", sistem care nici macar de pe poarta fabricii nu functiona (patita de subsemnatul), celebrul carburator dublu-corp, la fel, preluat de pe oltcit cu alte jiglere, pe care proprietarii l-au abandonat repede, ca e totusi mai simplu sa scoti jiglerul de relanti decat sa desfaci toata mataraia de acolo, apoi panourile de sub bord facute din carton presat care, combinate cu "etansarea dacia", se umflau in 2-3 zile de la cumparare (depinde de prima ploaie), apoi ventilatorul de habitaclu, care frantuzesc o fi fost bun el, dar romanii n-au mai respectat aceeasi reteta a materialelor, rezultand o baraitoare sub bord care oricum nu ventila nimica, robinetul de climatizare montat mai tarziu, care ceda dupa 2-3 ani, de comenzile la climatizare nu mai zic nimic, nu stiu daca mai functioneaza la mai mult de 5% din dacii, eu personal am reparat acest sistem cu piese noi, cablu nou, bloc de comanda nou, si a functionat 3 luni de zile, pana a intepenit cablul, apoi caloriferul plasat la un nivel mai ridicat decat radiatorul motorului, solutie ineficienta, la -5 grade afara cam tremurai inauntru doar in pulover. Chiar uzina a recunoscut asta, la lansarea daciei 1320 si a bordului CeausescuNicolae, cand a montat caloriferul corect, dar restul de masini a fost fabricat in continuare la fel, de parca cei care nu cumparau CN fusesera crescuti in Siberia. Apoi buzunarele de pe usi, prinse in cateva suruburi doar in cartonul ce tinea loc de panou, avand ca rezultat desprinderea acestora in timp, geamurile ce nu se ridicau pana sus (puteau sa proiecteze si ei altfel chederul, nu sa incapa hartia prin spatiul ala).

Instalatia electrica, dupa ce si-a mai adaugat ceva fire, rod al "imbunatatirilor, a inceput si ea sa faca probleme, de exemplu sa nu mai functioneze toate indicatoarele sau sa aprinda mai multe becuri in bord pentru acelasi defect, papuci la fire facuti din tabla de 2 lei, care se slabeau sau cocleau in timp, rezultand contacte imperfecte sau statul cu patentul pe sub bord sa cauti firul buclucas.

Inventia draceasca, numita "tablou de sigurante in habitaclu", merita un alineat separat. Francezii la Renault, ca si la Citroen (aka Oltcit), au facut un tablou cu 6 sigurante plasate la motor, toate cu sticla si fir pe mijloc. Romanii, ca sa fie mai cu mot, au bagat inca 4 sigurante pe interval, au tras toata firaraia inauntru si, dintr-o bucata de plastic numai buna de scarpinat unde nu intra soarele, au bagat cateva tablite cu acelasi rol (tot ala cu soarele si intratul) si au pus cateva plastice, la fel, decupate din aceeasi bucata mare, au pus niste tablite pe ele, si gata, avem sigurantele. Chestiile alea le infigem frumos intre tablitele de pe bucata de plastic si, gata, avem tablou de sigurante made in ro. Ce chestie, incredibil.

La fel de incredibil este si cum, dupa ce am schimbat tabloul de sigurante acum un an, la fel sta taica-miu pe la semafor cu mana pe acolo si cauta siguranta de la semnalizare ca iar nu merge. De ce a schimbat instalatia electrica? Pai a luat foc. Pai de ce, ca doar n-am stat sa pun in scurt firele si doar avem sigurante, nu? Pai daca un fir pe acolo nu era protejat de siguranta (intre alternator si releu, cred) normal ca s-a topit si le-a topit pe alea din jur. Alti bani, alte injuraturi pe langa masina vreo cateva zile, cateva drumuri pana la magazinul de piese, pentru ca sunt tspe modele de instalatii electrice, cu 2-4 faruri, cu electroventilator, cu/fara semnalizari laterale, cu spalatorul de parbriz naiba stie unde, cu/fara bec de frana, cu fire in plus (ce dreaku sa legi la ele?) apoi cu ajutorul unui electrician, problema a fost rezolvata. Firele in plus au ramas. Asadar, 2 saptamani mai tarziu, cand a pocnit furtunul de retur la benzina, taica-miu a putut sa demonteze rezervorul multumit ca are instalatie noua.

Ca mi-am amintit, nu mai zic de releul de semnalizare ce nu tinea mai mult de cateva luni pe masina, apoi trebuia altul

De ce a pocnit, de ce oare toate furtunele de pe dacie pocnesc (ala de la vasul de expansiune era putred dupa un an de zile)? Pai e simplu: ca toate firmele de fac piese cauta sa le faca ieftine, cumparatorul de dacie oricum monteaza dulap in portbagaj cu tot necesarul de scule si 60 de piese de schimb. Si, normal, se va strica piesa nr 61.

Mai includ aici si tobele de esapament, la fel erau consumabile, mai mult de un an de zile nu tinea niciuna, indiferent ca dadeam 20 sau 80 de lei pe una noua.

Ar mai fi multe, dar nu mi le amintesc aici si poate si taica-miu le-a uitat.

Asta e rezultatul unei gandiri indobitocite, comuniste, ce impingea economia la extrem cu scopul infaptuirii bunastarii generale. Bleah. :-&

Probabil de aici si gandirea celor care prefera sa puna de 10-20 de lei benzina la fiecare alimentare, sa mearga de 10-15 ori pe luna la benzinarie sa alimenteze, desi merg cu masina zilnic. Ramasa de pe vremea cand alimentam la cota.

 

Pe aceasta cale multumesc Daewoo ca mi-a aratat ce inseamna sa ai o MASINA, la care sa umbli doar cu rezerva, cricul, coarba, o surubelnita si un set de becuri si de sigurante. Restul doar bani de benzina si de revizii. Cat am avut-o (si sper sa o mai am) m-a costat mult mai putin decat o dacie, oricat de noua ar fi fost ea, ca sa circul.

Share this post


Link to post

@rzvpop- In descrierea thread-ului scrie "13xx". 1310 cred ca se incadreaza perfect.

Share this post


Link to post

La mine cea mai tare faza a fost cand s-a rupt pedala de ambreiaj. Nimeni nu ma credea, cum sa se rupa pedala!?!? Dar chiar aia a fost, eram si curioasa daca se gaseste de cumparat :) )

Share this post


Link to post

La dacia familiei, odată, s-a strâmbat pedala de la frână - făceam aerisirea cu taicămiu şi am apăsat prea cu putere.

 

Am îndreptat-o cu un levier şi cu un cleşte mops.

Share this post


Link to post

Pedeala de ambreiaj rupta :) , pedeala de frana indoita :) ..povesti ! Ce naiba erau din plastic ? Sa nu exageram! Aduc eu o pedala de dacie 13xx iar daca voi reusiti s-o indoiti macar, eu ma impusc cu arcul :D

Share this post


Link to post

Adostar, erau 2 dacii la fel? Erau 2 piese la fel? La mine la firma in 98 au fost luate 2 berline albe. Ambele au facut circa 700k km. Una circula si acum - bine cu 5 seturi schimbate - cealalta dupa al doilea set a crapat blocul. Defect de turnare, avea o bula in el, i-a zambit biela soferului intr-o vara pe la Fetesti. Cea care circula e pe duca si ea, dar a mers bine pentru o dacie. Frig in ea, mers pe gpl, pe camp, bucsaraie, arcuri, amortizoare etc faraaaaa numaaaar. Si avea un defect mare:spargea parbrizul, probabil caroseria stramba.

Share this post


Link to post

si mie mi s-a pedala de ambreiaj la dacia mea 1300 "cu elemente de caroserie 1310" (asa scria in cartea de identitate). Eu cand mergeam iarna la munte inebuneam pe drum. Cand coboram pante trebuia sa acopar cu carton radiatorul in intregime ca altfel muream de frig. Cand urcam trebia sa-l scot ca fierbea motorul. Si asa ma opream eu de vreo 10 ori. La un moment dat ma gandeam sa fac un sistem de obturare a aerului ce vine la dadiator care sa fie actionat din interior. Un fel de jaluzele. Anul trecut i-am schimbat un etrier pe dreapta si am fost surprins ca pe el era stantat 1983. Se faceau altfel piesele atunci. Eu nu cred ca vreo dacie mai noua gen "zambetul lui Iliescu" mai apuca sa mearga 23 de ani cum a mers Dacia mea din 1983 (inca mai merge)

Share this post


Link to post

Ieri am condus o dacie de la firma prin oras. Model 2001, 70 de mii de km in bord, bord CN. Nu m-am asteptat sa fie atat de distrusa masina aia.

Pedala de ambreiaj stramba inspre stanga, pedalierul trancanea, scaunul soferului se balanganea, cred ca statea intr-un surub si in alta parte doar se tinea si, de la IATSA de pe centura (o luasem de la reparat) pana in piata mare, intai am ramas fara ventilator la dezaburire, apoi am ramas fara stergatoare de vreo cateva ori, noroc ca stiam si am mai gadilat levierul, dar cand mai aveam doar un kilometru au cedat definitiv si irevocabil, ramanand aiurea pe parbriz.

Macar avea frane beton, intra bine in viteze si n-avea joc in volan.

Ii zic aluia de avea masina ca s-au bulit stergatoarele: "Iarasi???" deci nu era prima oara.

Buna masina dacia, n-am ce zice. Matizul ar fi Mercedes pe langa aia, oricat de mult m-as chinui sa o distrug.

Share this post


Link to post

Am patit si eu odata sa se rupa splintul care tinea "potcoava" din tabla in care se proptea capatul de la cablul de ambreiaj. Un set era vreo 5000 lei acu vreo doi ani (splint + tablita de rigoare). Dar ca sa rupi fieroaica din care era turnata pedala, ma indoiesc ca reuseste cineva. Deci povestea cu pedale rupte sau indoite, e prima oara cand aud. Dar la Dacia era posibil orice, inclusiv defecte de turnare.

Share this post


Link to post

Bunicamiu a ramas cu schimbatorul de viteze in mana... S-a rupt teava pe la 85kkm.

 

Oricum, dacia13xx este o masina FUN de condus...Niciodata nu stii ce te asteapta ;) .

Share this post


Link to post

Acum nu stiu ce splint, potcoava, etc... Era tocita de tot si cedase in capatul pedalei inspre cablu de ambreiaj, nu s-a rupt fierul ala gros. Noroc ca abia iesisem din parcare, cand sa bag a doua nu s-a mai ridicat pedala, ma uit si o vad pe podeaua masinii. Opresc pe loc, ma uitam la ea si nu pricepeam. Incepuse si un tip ca sa ma dau din drum (eram printre blocuri unde nu au loc doua masini decat daca se urca fiecare putin pe bordura) si ies din masina cu pedala in maini si ii zic: daca ma impingeti, cu placere!

Altul pe strada imi tot dadea flashuri si imi arata un far si imi zice: aveti apa in far. Si eu: aaa, e demult :D .

Mie oricum imi place cand imi amintesc aventurile.

Eu pe Dacie am invatat sa conduc si imi pare bine. Macar am invatat sa fiu atenta la orice sunet ciudat, sa verific nivelul la ulei, lichid de frana, etc...

Share this post


Link to post

Eram prin 90- parca- in poligonul din Piatra Neamt cu tata, mama si o doamna (sotia sefului de post de la noi). A chinuit aia masina pana A RUPT LEVIERUL SCHIMBATORULUI ! Nu-mi dau seama nici acum cum a reusit, dar si in momentul de fata mai are tata in garaj levierul original, e pus undeva sus, langa acoperis. Si e metal serios acolo, nu gluma... Cred ca se rupsese din jmecheria aia care face legatura dintre levier si cutie. Oricum, la cate sute de mii a facut tata cu masina aia, nu a reusit sa rupa levierul... Femeile e tari, dom'le! Stiti, e o vorba: despre morti se vorbeste numai de bine ! Asa si noi de dacii, unele inca supravietuiesc. Ne-am facut (multi) ucenicia pe ele si pot afirma ca: cine nu a condus dacie- ala nu e sofer. Daca faci scoala pe Matiz si apoi treci pe vw sau mert sau altceva (mai ales sa mai ai si hidramata)- ai un soc puternic daca te apuci sa mesteci in cutie la o masina obisnuita. Odihneasca-se in pace (daciile- TOATE ) !

Share this post


Link to post
Pedeala de ambreiaj rupta :) , pedeala de frana indoita :) ..povesti ! Ce naiba erau din plastic ? Sa nu exageram! Aduc eu o pedala de dacie 13xx iar daca voi reusiti s-o indoiti macar, eu ma impusc cu arcul :D

Nu-s povesti. Am patit-o si eu la o Dacie fabricata in 1976. A trebuit sudata, nu de alta, dar atunci nu gaseam pedala in magazinele de piese.

Share this post


Link to post

@Lucian - nu e primul caz de levier de schimbator rupt la Dacie de care aud; mai stiu vreo 2 cazuri...de data asta ambii barbati :P

Share this post


Link to post

Cei care isi rup levierele le rup din cateva motive: au ghinion, au mecanici de 2 lei, sunt puternici sau sunt deosebit de puternici. Avand in vedere ca totusi se putea repara destul de usor, nimeni nu-si facea probleme referitoare la schimbator (o sarma, un patent ceva - aveu toti prin portbagaj). Tin minte ca atunci cand a rupt doamna levierul (sau ce-o fi rupt), dupa ceva timp de mestereala (a fost dusa pe un canal- ceva) ne-am intors acasa (deci se poate), iar a doaua zi a primit un levier nou (pe care-l are si acum masina, daca n-o fi casat-o al 'nspelea propietar.

Share this post


Link to post

leviere ca leviere, dar sa vezi ce nasol e sa iti cada roata pe drum. Acum 3 ani, veneam de la Cluj acasa sper Huedin, si ajung bine mersi in Huedin, las pe unchiumeu acasa si cand sa ies de sub un gang dintre blocuri sa plec acasa, hurrr si masina se opreste brusc si inclinata in partea stanga in fata. Ies afara si b-( sa vezi faza, roata din fata partea stanga era sub masina. Asa de bune erau piesele respectiva ca s-au rupt amandoua rotulele, si cea superioara si cea inferioara + ca planetara o fost gata , indoita si ea. Dar astea sunt aventurile cu vechile nostre masini, care doamne fii laudat te folosesti de ele asa cum sunt. Cu matizu meu, nu m-as baga pe terenurile cu care am fost cu dacia lui batranu, sincer

Share this post


Link to post

Cum timp de 1 an si jumatate pana la cumpararea Matizoiului am avut si eu o Dacia 1300 din '78 si una 1300 cu elemente de 1310 din '83, amintirile, mai ales cele neplacute, au fost destule, dar tot ma bucuram de a fi pilot.

Din ce imi aduc aminte rapid:

- jiglere... pauzele mici si dese ( pe marginea drumurilor) cheia marilor succese :wallbanger:

- caldura... nici macar cu celebrul carton de la radiator nu puteam sa stau in bluzon in masina, nici macar cu 2 bluzoane pe mine

-CARPA cu care stergeam parbrizul

- dezaburirea luneta.. doar in cazul in care aveam pasager pe locurile din spate, se rezolva prin pasarea carpei cu care de obicei stergeam parbrizul pentru o vizibilitate cat de cat

- sistemele electrice - afectate de trecerea vremii si a mainilor fostilor proprietari - am ajuns de vreo 2 ori noaptea acasa fara lumini, alergat dupa diversi cetateni ale caror masini aveau lumini

-levierul schimbatorului de viteze: rupt, din fericire exact cand plecam de acasa (in fata portii) ... mama lui de marche-arriere, apropo.. apasatul pe maneta ? remember? :mda:

- cablu de ambreiaj rupt in intersectie, fara nici un efort din partea soferului

- cablu de acceleratie cazut, asemenea in intersectie- pierdut butoiasul care il prindea in clapeta de la carburator

- franele, mers si fara cea de picior, deh... a 2-a si frana de mana pana la oprire, mers prudent pana la cel mai apropiat mester

-pierdut odata fulia de la vibrochen, din nou norocos ca eram la 20 de m de casa. Zgomot urat de tot

-tobele- no comment

-electromotorul si pornirea de sub capota

-mersul fara ceas de viteza: la cea din '83 nu mergea deloc

-SARMA (cu care am legat cablul de acceleratie la loc, pana la primul mester care avea un butoias din ala prin piesele de schimb, dar multifunctionala de altfel, nelipsita din portbagaj)

-trusa de scule, care continea neaparat chei de 10-13, 16-17, patent, surubelnite de toate neamurile, cheie de bujii, perie de sarma si cred ca mai erau si altele

-piesele de schimb aferente trusei de scule, incepand cu multifunctionala SARMA, apoi bujii, PLATINA etc.

-MESTERUL - adica nenea ala care ii stia toate chichitele de numa ma duceam la el si ii ziceam nene tremura sau scartaie si ii dadea rapid de cap

Si cea mai cea amintire: pierdut singurul set de chei ale masinii undeva pe dig, masina si ea parcata evident tot pe dig, ca doar nu plecam de la scoala sa ma duc pe jos la plaja. Distractie mare, masina din fericire descuiata, deci cu acces la portbagajul cu trusa minune. Desfacut capacul ala de sub volan, desfacut priza de la contact, observat 3 fire: conectat 2 cate 2, observat ce se intampla. Cu sarma din portbagaj si niste papuci facut ustensila de shuntat contactul, pe care in 5 min l-am demontat ca sa nu am surpriza blocarii volanului.

Plecat acasa. Ajuns la birou la mama, am cerut chei de la un nene care trebaluia pe la propriul exemplar 13xx si am incuiat masina. A urmat dialogul:

"-Stii, am pierdut cheile de la masina... :redface:

-Si masina???

-E la scara...

-Ai gasit chei potrivite la colegi?

-Nu prea...

"

Acum ma gandesc ca Politia a lipsit de pe strazi in ziua aia in care eu conduceam in picioarele goale o masina pornita dupa procedeul mai sus descris, cu matzele atarnand, al carei talon nu era la mine :osanale:

A doua berlina, cea din '83 intentionam sa o pastrez pentru carat diverse chestii grele si utile la lucrul in casa- BCA, ciment, var etc. La doua saptamani dupa cumpararea Matizoiului s-a luat decizia unanima in familie de a vinde Berlina intrucat nici un membru conducator auto nu se mai uita la ea.

 

De bine despre ele sunt de zis, mai mult despre cea mai batrana, cu care, dupa schimbarea setului motor, intr-o noapte de vara, am atins viteza maxima constructiva ( pe ceasul din bord ): 140 si un pic km/h la vale si cu mari emotii, coborat imediat la o viteza sigura: 80 km/h.

Probabil ca ar fi mult mai multe, dar la ora asta nu imi mai aduc aminte chiar tot.  <img src= ">

Edited by andrew

Share this post


Link to post

Ia sa dezgrop acest topic deoarece am acordul proprietarului masinii cu care s-au petrecut toate acestea (aka Gigikent):

Se intampla acum aproape 4 ani, cand eram student la Iasi in anul 1. Ma suna Alex prin primavara ca mai are nevoie de un sofer pentru un drum pana la Baia Mare, era un campionat de culturism acolo. Asadar a trebuit sa faca un ocol prin Iasi. Inca nu-i vazusem masina, de-abia o cumparase, avea numere rosii la ea, era facuta prin 95 si fusese a directorului de la Rulmentul Barlad, masina destul de rabla, obosita rau (am vazut mai tarziu). Din ce am vorbit cu prietenii din Galati, masina era buna. Cand sa plec la drum vad cam ce era de capul ei. Masina intra intr-a 1-a cam cum se baga normal a 3-a, a doua intra cu injuraturi iar a 5-a trebuia tehnica. Nu mai zic de marsarier la care trebuia sa duci schimbatorul pana in zona 4-5, si de acolo sa il intorci cu o smucire scurta si violenta spre marsarier si vezi daca intra; intra cam la a 3-4a incercare, daca aveai noroc, daca nu, te saturai si o impingeai.

Am plecat din Iasi pe la 5 dupa-amiaza, era cu o saptamana inainte de Pasti. Eram 5 in masina, portbagajul plin de benzina luata de la moldoveni luata cu discount de vreo 5-6 mii litrul, peste 130 de litri am avut la noi, de a ajuns tot drumul, miros de benzina inauntru, etc. Ajungem noi pe Iasi-Tg Frumos, zic sa-i dau a 5-a. Incerc eu, nu merge,"bai alex, incerca tu, mie nu-mi intra""nici mie""mergem cu a 4", pana la urma am reusit, prinzand si smecheria. Dupa aceea, pe la Falticeni incepe sa se intunece, asa ca aprindem farurile. Observ ca nu se aprinde prea bine farul din dreapta, daca sting proiectoarele nu mai mergea faza lunga, si alte kkt-uri dintr-astea. Normal ca injuram de toti d-zeii, ca urma sa mergem toata noaptea pana la Baia Mare. Am mai borfait pe la fire si am rezolvat-o cat de cat de am putut sa continuam drumul. Pe la Borsa-Viseu am luat o groapa si am pierdut un capac de pe jantele Canada, a zburat intr-o rapa si nu l-am mai recuperat. Am oprit, am verficat rotile, erau ok, am facut si o pauza de o tigara si am admirat luna plina cum se reflecta in prapastia din zona aia si am constatat si ceva zapada ramasa pe marginea drumului.

Pe la 8 si jumatate dimineata eram in Baia Mare dupa ce ne-am mai schimbat intre noi. Pin Baia Mare la o parcare am incercat sa o parchez cu spatele, am incercat de vreo 3-4 ori sa bag marsarier, n-a mers, asa ca "ia jos cu totii si impingeti" :) ) Am fost la concurs, etc, ne-am culcat la 8 seara la un hotel vai de steaua lui cu baie pe hol si am adormit cum am pus capul pe perna si asta pentru 12 ore in care n-am mai stiut nimic de mine.

La intors, am ales varianta Vatra Dornei Piatra Neamt Iasi, plecand la 4 dupa-amiaza din Baia Mare. Pana in Pasul Tihuta, nimic deosebit. La un moment dat, ma chinuiam sa depasesc un papuc. Il depasesc eu la un moment dat, dupa care vad in oglinda cum se ia dupa mine, ma depaseste, opreste pe mijlocul drumului, eu il depasesc prin dreapta cand tocmai cobora o ditamai golema care cauta ghioaga prin masina. Ce sa mai opresti, da-i inainte. Ma intrebam ce naiba are asta cu mine cand ma lamuresc gibonii din masina:"pai eu i-am aratat cotul, el i-a aratat degetul mijlociu si apoi i-am pus avariile" :dizzy: . Asa ca da-i nene pe serpentine, ca tot eram incepator si n-aveam nici 10 mii de km la activ. Dupa 2-3 curbe mi-a intrat adrenalina in sange, asa ca am intrat si eu pe felie, stiu ca mi-au schimbat baietii muzica si mi-au bagat ceva de dat jar, asa ca dai inainte cu 70 la ora prin curbe deosebit de periculoase, de faceau pe ei cei din masina. L-am lasat pe dobitocul cu papucul vreo 2 km in spate, el a fost mai putin inconstient ca mine. Am intrat in Vatra Dornei atat de vijelios de am luat toate gropile intalnite in cale.

Ar mai fi si etapa Piatra Neamt-Iasi, despre care nu prea mai am ce sa zic, in afara de o pana de cauciuc pe drum. Mai pot sa zic doar ca, dupa ce a ajuns in Galati, masina a intrat in service deoarece pocnise contraaripa dreapta si trebuit resudata, bagat cric si bucati de traversa de cale ferata intre amortizoare, etc. Moment in care am vazut cat e de plina de chit masina.

Inca o isprava, din septembrie 2004.

Plec eu si cu Alex in delta, la Chilia Veche. Drumul Tulcea-Chilia Veche e putin spus praf, se mai ascund si bolovani si altele prin pamantul ala. Noi i-am dat fugareala ca sa ajungem la timp la bac la Galati, la intoarcere, altfel ori plateam traversarea noaptea de ne usca, ori ocoleam pe la Giurgeni. Asa ca i-am dat viteza prin toate gropile de acolo. La un moment dat, ia Alex o groapa (sau piatra, nu mai stiu) si vedem cum scade presiunea la ulei iar la relanti clipoceste becul. Oprim noi, vedem ca nu pierde ulei pe nicaieri, asa ca da-i inainte, daca este presiune cat de cat, mai merge. Trecem noi bacul, intram in Tulcea si, dupa iesire, simtim un miros de cauciuc ars pe drum. Ne gandeam ca e de la incalzire, cine stie ce cauciuc topit p-acolo, mai deschideam geamurile, dar era cam racoare, nu puteam sta mult asa. Cand ajungem la bac sa intram in Galati, vede Alex motivul: roata stanga spate statea cas, probabil puntea rupta si caucicul freca in contraaripa. Din fericire, ajungem fiecare la casele noastre. Cateva zile mai tarziu ducem masina la service, eu mergeam in spatele masinii lui si imi venea si mie miros de cauciuc ars. Devizul a fost de vreo 14 milioane :redface: , si a inclus shimbarea puntii spate, care era forfecata, a unui amortizor spate cu tija strambata, o anvelopa noua, un lonjeron pe fata schimbat, scutul motor, baia de ulei, pompa de ulei (nimerisem fix in sorb) si alte cateva maruntisuri.

Am astea ar fi amintirile despre Dacia lui Gigikent, de la care am amintiri si mai placute cu sincroanele lui facute muci, pe care a refuzat mod constant proprietarul sa le repare, preferand sa intre in viteza din a 5-a incercare iar fiecare drum cu masina sa-l faca pe subsemnatul sa se simta ca la prima ora de conducere la scoala de soferi.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Bine ca ai scris ca eu n-as fi avut rabdare sa scriu atata.Acum e mult mai usor de completat. :)

Mai intai de toate tin sa precizez ca masina aia m-a lasat osingura data in drum(nu iau in calcul penele de cauciuc ca alea se intampla si la care mult mai mari) si asta din cauza benzinei de la petromul din tecuci(sapt trecuta am trecut pe langa el si in sfarsit era in demolare).In rest a mers saraca masina de-a vazut jumate de tara.

Chiar si cu puntea crapata, cauciucul topit si amortizorul strambat a mers, a ajuns la politie pt constatare dauna, apoi la service, pe rampa si mai apoi si-a dat duhul si cauciucul.

Faza cu pompa de ulei a fost concurs de ghinioane.Intre scut si baia de ulei (in dreptul pompei de ulei) cazuse o garnitura.Scutul indoit a presat garnitura care a hait baia care a stricat pompa.

Puntea nu stiu cum s-a putut rupe ca o zgarietura nu avea pe ea.Pot doar sa presupun ca erau prea rigide amortizoarele( abia le schimbasem).

Iar la capitolul cutie ar fi fost prea mare cheltuiala sa o fac atat timp cat eu ma obisnuisem cu ea.Cand nu mai intra a 5-a era semn ca se slabisere suruburile care fixau oala in podea.Iar marsarierul intra in proportie de 50 la suta.Deci mergea si asa...

In orice caz cu toate chestiile care le-am patit cu ea am amintiri frumoase, pacat ca dintre toti prietenii din perioada aceea, mai sunt prieten doar cu Laurentiu...

Share this post


Link to post

Hai ca vad ca nimeni nu s-a dat pe spate cu scaunul la o accelerare. Eu am patit-o de am ramas cu o mana agatat de volan si cu scaunul proptit in bancheta din spate. A fost show, si am avut si noroc. Tot o ragalie de dacie.

Trecand peste asta, sincer, am avut si experiente placute. Totul este cat de ingrijita e acea masina. Eu (defapt ai mei) erau antidacie, am facut "scoala" pe mosckwich, dar am mers si cu dacii, mai bune, mai proaste. Eu zic ca este o masina acceptabila daca este intretinuta bine, cei drept nu am o experienta vasta in domeniu.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...