Jump to content
Sign in to follow this  
BogdanG

Alternativa La Centrala Termica Pe Gaz

Recommended Posts

Dar compresorul functioneaza cand folosesti aparatul la incalzire? Nu vad de ce ar functiona.

Share this post


Link to post

Si nu ai temeri referitoare la fiabilitatea lor? Nu sunt echipamente proiectate sa functioneze non-stop.

Share this post


Link to post

@tolin_afc> Multumesc pentru sfaturi, cand o sa ajung diseara acasa o sa forjez centrala si calorifele la maxim.

 

P.S. O sa am o saptamna "incinsa" :) )

Multumesc inca odata

Share this post


Link to post

Satori, cum sa nu functioneze compresorul =)) Esti de gazeta ce sa mai, pai si de unde am caldura daca nu functioneaza compresorul ?

 

ALX, nu am nici cea mai mica temere pentru ca am aparate de firma si anume :Samsung la parter, Whirlpool dublu split (compresoare Toshiba ) la et1 si eukohama Clima (compresor Hitachi) la mansarda .Acest eukohama este cel mai stupid aparat dintre toate, deoarece inloc sa opreasca ventilatorul cind termostateaza, cum fac celelalte aparate, el continua sa ventileze astfel se creeaza o senzatie de disconfort . Oricum A/C ul de la mansarda merge cel mai putin deoarece acolo este cel mai cald. Compresoarele nu functioneaza NON-STOP pentru ca nu au cum, adica ar fii prea cald :D , ele termostateaza la diferite intervale iar cind ingheata condensatorul atunci degivreaza. Este acelasi sistem ca la frigider numai ca este inversat :P

 

 

PS> nici centrala termica nu merge NON-STOP si ea termostateaza :P

PS2> ACul eukohama este cel mai batran, adica are deja 3 ani si a functionat aproape nonstop iarna vara (la un magazin) timp de 2 ani (1 an a stat pe dreapta) . Din specificatiile producatorilor un compresor de AC este conceput sa functioneze 10 ani .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

Prin non-stop ma refeream la functionare normala, dependenta de temperatura. Si totusi, eu intelesesem ca aceste aparate de a/c nu sunt proiectate pentru o folosinta continua ci doar a 20-30 de zile pe an si la cele mai scumpe in jur de 90 de zile pe an.

 

Intr-un certificat ar trebui sa scrie durata si conditiile de functionare proiectate. Ai citit?

Share this post


Link to post

La Samsung dupa 5000h de functionare intra in modul de service, trebuie introdus codul de deblocare si porneste. De ce au facut asta? Pentru ca exista temerea ca dupa 5000h de functionare, userul sa nu fii curatat filtrul asa ca baietii cu oki mici ii obliga pe useri sa sune la service cind se blocheaza aparatul si sa schimbe filtrul .

Chiar l-am intrebat pe vecinul care mi-a instalat aparatele daca exista vreo durata de viata si mi-a spus ca rezista ani de zile fara probleme, oricum cel putin cit este termenul de garantie la compresor care la toate aparatele (mai putin eukohama-3 ani deci a expirat ) este de 5 ani.

 

NU am gasit decit ceva de genul, durata medie de utilizare 5 ani

 

ALX, conteaza foarte mult cum functioneaza aparatul, probabil ca ai vazut la firme aparate care vara stau pe 16 grade si iarna pe 32 grade, acele aparate nu au sansa sa termostateze decit atunci cind degivreaza. Daca stii sa folosesti un aparat cum trebuie acesta o sa mearga bine si o sa consume putin . La mine aparatele functioneaza ceva de genul: merg 3 minute, stau 9 minute si tot asa, este de fapt o medie pentru ca ziua mai mult stau decit merg si noaptea merg cam 1/2 . Eu am o medie de consum de 1.5 kw/h iar puterea aparatelor este de 4.5 kw/h iar puterea termica oferita este de 14kw iar temperatura maxima pe care am obtinut-o a fost de 28 grade la -5 grade afara . Oricum am mai facut un calcul si la 24 grade am un consum cu 7kw/zi mai mare iar la 26 grade sar 55kw/zi deci deja nu mai merita .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post
O sa am o saptamna "incinsa"
Cand te apuci de reglat, lasi un radiator deschis complet atat pe tur cat si pe retur, deobicei cel de la baie sau primul de la centrala incepand. Asta ca sa aiba centrala intotdeauna o sarcina certa.

Share this post


Link to post

La noi nu e nimeni acasa in timpul zilei, daca pe timpul zilei as da la o temperatura mai mica, sa zicem 15 grade iar seara cand ajungem acasa sa o dam pe 25 de grade? :-?

Sau daca se raceste sta mai mult seara pana se incalzeste si n-am facut nici o treaba?

Share this post


Link to post

Cand intri pe normal, asa sa faci. Deocamdata, lasa centrala sa mearga vreo 3 zile, sa tina o temperatura mai mare, 22-24'C, cu toate usile interioare deschise, pentru a stabiliza toata incinta. Dupa ce echilibrezi instalatia, stabilesti ce program vrei la termostat, pana atunci ai nevoie sa nu fi influentat de factorii exteriori. Observatiile de pe termometru sa le faci la sfarsitul ciclului de incalzire si la 10 min dupa ce l-ai asezat intr-o camera. Treaba este migaloasa in lipsa unui termometru cu raspuns rapid, dar merita. Ideal este sa ai aceasi temperatura in tot spatiul, +/- 0,5'C, cu un plus de 2'C in baie. Dupa terminarea echilibrarii, inchizi usile la camerele nefolosite si stabilesti din robinetul de tur temperatura dorita, dar sa nu inchizi complet radiatoarele, sa lasi cel putin o tura de robinet. Efectul il vezi in perioada geroasa cand vei mai regla robinetii de tur.

Share this post


Link to post

Inca odata multumesc! :) >-

Share this post


Link to post

Stai putin ca echilibrarea centralei trebuia facuta de firma care a instalat centrala, vezi sa nu dezechilibrezi instalatia. Mai bine intreaba la firma care ti-a facut instalatia .

 

Echilibrarea instalatiei este o treaba super migaloasa, adica asta am facut toata seara asta la socri si cu greu am reusit sa avem aceiasi temperatura in toata casa. Oricum cind echilibrezi instalatia trebuie sa ai apa la 60 grade ca sa-ti iasa bine, daca o faci la 40 grade cind vei da la 60 iar o sa fie dezechilibrata, succes !!!

Share this post


Link to post

Unde ai auzit mata firma care sa ofere gratis acest serviciu ? Calculul necesarului energetic al unei incaperi este anevoios prin natura lui, dar cand este facut din considerente comerciale (costuri minime sau costuri maxime). Sigur ca este migaloasa operatiunea in lipsa unui aparat performant, dar nu se strica ceva. Ea poate fi reluata oricand si de catre oricine. Daca mai tii minte ceva de la aritmetica, aplici metoda injumatatirii intervalului si ajungi mai repede la optim (cu alte cuvinte pleci cu robinetul la jumatatea cursei), dupa care, in functie de informatia de pe termometru treci pe 1/4 sau 3/4. Succes (bafta, cu stima).

Share this post


Link to post

La vecinii mei firma care a facut instalarea s-a ocupat de echilibrarea instalatiei, la unii a iesit bine iar la altii mai prost, deh in functie de pretul platit . Acum la mine si la socru meu daca noi ne-am facut instalatia singuri tot noi trebuie sa o echilibram :)

Share this post


Link to post

Are cineva idee cat costa manopera pt instalat o centrala ( pe lemne, dar probabil ca pretul e asemanator cu oricare centrala cu cazan de fonta) fara pus calorifere? Instalarea probabil presupune instalarea vanelor de amestec, pompa, racord la cos de fum, la boiler pt acm, etc.

Share this post


Link to post
Satori, cum sa nu functioneze compresorul =)) Esti de gazeta ce sa mai, pai si de unde am caldura daca nu functioneaza compresorul ?

 

De la o rezistenta? Cand e frig, compresorul nu functioneaza, corect? Ai o rezistenta care incalzeste aerul.

Gazeta inginerului, da.

Share this post


Link to post

Asa ziceam si eu, dar nu e cu rezistenta, e o pompa de caldura ( se deschid niste supape si se inverseaza cursul ) .

Ce ma mira e ca nu sunt instalate si aceste rezistente pentru temperaturi sub ~-15 grade cand randamentul scade sub 100% .

Edited by Esperatul

Share this post


Link to post

Bai deci pana l aurma ca o concluzie la aceasta data exista o alternativa pentru centralele pe gaza care sa fie si mai ieftina !?!? Ca pe bune nu prea inteleg daca s-a tras sau nu o concluzie pe aici !

Share this post


Link to post

Daca exista o alternativa mai ieftina, o avea toata lumea in case. Problema este: ce alternativa ai cand nu dispui de o teava de gaz in casa ?

Share this post


Link to post

@Satori, dupa cum a explicat si Esperatul este vorba de o pompa de caldura, adica se reverseaza mecanismul si face cald (inauntru) si frig afara. Exista A/C uri care fac defrostul cu rezistenta electrica, dar e vorba de instalatii mari de peste 30.oooBTU unde dureaza foarte mult reversarea sistemului .Instalatiile mari sunt folosite in incinte mari si sunt concepute sa functioneze si la -20 grade. O instalatie de 36oooBTU Haier costa 4000E si consuma 4.5kw , iar rezistenta care face dezghetarea are 6kw.

@Tolin nu stiu cit de ieftin este sa-ti umlpi casa cu A/C uri, eu am 4 buc si nu stiu cita lume si-ar permite . Pe mine m-au costat A/Curile cit 3 centrale dar eu am anticipat seriozitatea celor de la gaze care de 2 luni se tot coiesc sa-mi traga 10m de teava :o

@Zeu, pina la urma pentru mine cea mai buna alternativa a fost A/C ul

Share this post


Link to post

Pai exista o evolutie in toate de ex. in mediul rural din ce in ce mai multi prefera centrala pe lemne, anul trecut nu era asa..La Dumbravita oamenii au inceput sa-si faca iar sobe si sa renunte la gaze...

Timpul trece gazele se tot scumpesc ..Cum zicea un tip care ti-e tie simpatic Romania poate sa-si asigure independenta politica prin energie nucleara si hidro.. :D ..Deci cred ca in curand s-ar putea sa avem toti in case aere ..conditionate (de cata fasole mancam )....

Share this post


Link to post

La cit costa acum gazul metan asa este, oricum cel mai mult merita pompa de caldura dar trebuie sa ai unde fora 2 puturi de 40 m pentru incalzirea condensatorului . Deja tehnologia pompelor de caldura a evoluat mult, au aparut pompe care nu necesita apa pentru incalzire ci merg cu aer .

http://www.solaria.ro/catalog/Pompe-de-cal...-DIMPLEX/0/0/1/

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

Centrala pe lemne este buna in gospodariile rurale, unde este prezenta tot timpul o persoana dispusa sa mai bage un lemn pe foc si care au spatii de depozitare si de pregatire. Centralele cu alimentare automata, bune pentru lefegii, sunt o alternativa mai scumpa decat cele pe gaz, investitia doar in centrala insemna consumul a cel putin 4 sezoane de iarna platite in avans. Pentru casele de vacanta, incalzirea electrica la tarif de weekend este o solutie folosita de tot mai multa lume. Dar cea mai buna solutie ramane izolarea constructiei. La un necesar de maxim 7 KW poti adopta orice solutie doresti. Astept sa vad si eu in RO constructii izolate cu polistiren de 10 cm, ca Germania si Austria a trecut deja la 15 cm.

Share this post


Link to post

Bai Bogdane deci ca sa ne intelegem ca deh eu inteleg mai greu deci EXISTA ALTERNATIVE, CHIAR SI IN ZIUA DE AZI asta spui tu daaa!?!..Sau nu inteleg io!?! Ar fi fain daca ne-ai da si niste repere adica unde se folosesc sursele astea de caldura daca au ceva limite (de ex. inghata apa la - tzs grade celsius etc etc)!...Ce zici n eluminezi si pe mine!?!  <img src= ">

 

Pt Maitre : mai si ce frig e iarna la aia pai asa ar cam trebui sa ne izolam casele cu polistiren de 50 cm ...Hai mai pai mai bine le facem direct din polistiren si le izolam cu caramida !!!! :D

Share this post


Link to post

Nu cred ca la case centrala pe lemne e o alternativa, decat daca iti pica lemnele din cer.

In primul rand lemnele costa aprox 100ron/m cub . O centrala pe lemne care sa nu te nenoroceasca e doar una pe gazeificare, la noi sunt asa:

Orlan,

Visseman ( care le preiau de la orlan si le modifica un pic ) ,

Junkers ,

Ferroli (astea sunt destul de recent aduse ),

Atmos ( preturi relativ bune, 2 calitati , cele ieftine ( drevo ) incep de la 40 de mil ( DC18S de 20kw ) , cele scumpe ( Generator ) cu schimbator imbunatatit de caldura si suprafata mare ceramica incape de la 60 de mil (DC20GS de 20kw ). Randamentul e 81-89% . O centrala atmos de 20kw acopera ~300m cubi si consumul este de ~3kg/h sau 15-20 metri cubi pe sezon . Problema e ca au fosrte putine elemente de automatizare incluse in pret, care ai nevoie sa le iei separat si costa de rup ( un laddomat 21 e 12 mil si mai ai vane de amestec, termostati, etc)

Arca - cele mai bune dupa parerea mea, pereti de 8mm, f scumpe, randament 90% modelele sunt Aspiro si Turbogen. Cea mai mica e de 30kw si o estimare pt instalare + centrala a fost de 100-120 mil in functie de diferite aspecte.

 

Dezavantaje:

- autonomie mica: ~12 ore, se pot imbunatati cu rezervoare de acumulare dar nu stiu cat sunt de bune

- ai nevoie de camera speciala inafara casei

- ai nevoie de cos de fum conform legii

- are nevoie de curent non stop, daca ramane fara curent face bummm

- are nevoie de apa curenta pt racire, care poate ingheta daca centrala nu functioneaza

- o groaza de chestii trebuie instalate ( vane de amestec, pompa, boiler acm, eventual rezervoare de acumulare, etc )

- sunt foarte scumpe greu scapi sub 100 mil per total fara calorifere

- curatarea centralei

- lemnele: cumparate, depozitate min 2 ani pt uscare ( stiti cat ocupa 30 mc de lemn?!? ) ,taiate, sparte aranjate , carate, etc, e un iad.

Si eu am pamant unde am copaci pt foc dar nu pot sa-i tai datorita contralelor si marcatul e foarte complicat, prefer sa cumpar lemn.

Edited by Esperatul

Share this post


Link to post

Coane eu nu ma pricep poate ai dfreptate da' cred ca daca ar fi asa complicat am ingheta la Moeciu... Toata valea aia, toate pensiunile sunt pe lemne, gaze nu-mi amintesc sa fi vazut pe acolo!?!?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...