Jump to content
Sign in to follow this  
Mircea

Probleme Motor Matiz

Recommended Posts

nu imi merge in 2 pistoane doar trepideaza usor motorul nu merge rotund ...am avut prb cu mersu in 2 pistoane si eu erau fisele le am schimbat am rez treaba .dar cu trepidatia usoara imi trepideaza scaunu din dreapta acolo se vede

Edited by EM!L
Nu mai cita integral mesajul anterior! Foloseşte AddReply sau FastReply din partea de jos a paginii şi majusculele acolo unde se impun.

Share this post


Link to post

Salutari la toata lumea!

De ceva vreme am o problema cu matiz-ul (Euro4 fabr.2007), la prima pornire dimineata.

Porneste normal, motorul se tureaza putin (nu foarte tare) si dupa aprox. 5-6 sec. turatia

scade brusc circa 1-2 sec. pana aproape sa se opreasca, apoi revine la normal.

Are cineva idee cam ce ar avea?

Share this post


Link to post

Fa-i un idle learn. Foloseste cu incredere functia a forumului, te va salva de multe :)

Share this post


Link to post

va salut pe toti!de curind am schimbat o mazda 626 cu un matiz din ratiuni financiare(costuri intretinere).matizul este din 2004,are 180000km,merge destul de bine,cu exceptia faptului ca are un tacanit ca de diesel.am verificat jocul culbutori,este ok,ma gindeam la xa cu came sau axele culbutori admisie-evacuare.am gasit chiulasa completa sh la 5 mil.acest tacanit ae accentueaza cind o accelerez,practic eu nu aud motorul de acest tacanit.la relanti se aude ca cel mai bun diesel din lume.nu7 trepideaza la relanti,porneste la sfert de cheie,nu mi se aprinde check-ul.a vazut-o un mecanic si a zis ca pot merge asa cu ea,ca motorul nu bate,nu consuma ulei.doar motorul nu are prea multa viata in el.ma gindesc ca o fi ambreiajul sau faptul ca am trecut de 2000cc la 800.fostul proprietar mi-a zis ca e segmentata de vreo 10000km si ca are ulei aral 10w40.in rest merge destul de bine si are un consum de 5.5 in afara[stau la tara]

Share this post


Link to post

#1. doar motorul nu are prea multa viata in el

#2. e segmentata de vreo 10000km si ca are ulei aral 10w40.

#1. Caută pe forum discuţiile privitoare la viteza optimă de schimbare a treptelor în cazul Matizului (probabil nu ai turometru montat de fostul proprietar). Dacă îl subturezi e normal să ţi se pară "anemic".

#2. Există topic dedicat uleiurilor în care găseşti recomandări privitoare la tipul/marca ce se potriveşte cel mai bine motorului tău. Dacă citeai în carte ai fi găsit, de asemenea, recomandări. 10w40 clar nu e printre ele. Dacă zici că motorul a fost "făcut" recent, utilizează un MotorFlush înainte de schimbare şi pune un ulei bun 5w30 ;)

(ex: Valvoline Synpower). Nici nu mă miră faptul că găseşti motorul lipsit de vlagă.. probabil îl subturezi şi în loc de ulei ai.. "marmeladă" :) Spor la căutat/citit.

Share this post


Link to post

Buna ziua, adaug cateva simptome si rezolvarea:

simptome: mers al motorului neregulat la relanti+vibratie mare a motorului , lipsa de putere in mers, socuri in mers ("mers in suturi"), miros de gaze nearse, (simptomele nu erau constante..uneori mergea bine) daca opream si asezam fisele de la bujii parea sa mearga bine dar dupa cateva sute de metri apareau iar probleme.

rezolvare: schimbare fise bujii (model koreea-40RON setul). Dupa schimbare am fost uimit de faptul ca la relanti nu se misca deloc blocul motor (nu vibreaza) si se accelereaza mai usor.

 

de acum trei zile am avut probleme, am fost la un service care a scos si bagat mufe, a turat motorul (au facut si un test drive dar nu s-a observat pe moment) si nu a stiut ce sa -mi spuna. Am tot citit forumul, m-am hotarat sa schimb fisele si de doua zile merge fara probleme. (si cand sa ma bucur ca am rezolvat problema..azi noapte mi-au spart masina..(ca doar e marti, 13) au indoit rama geamului portierei fata..nu se mai poate deshide nici geamul..au incercat sa fure radio-CD-ul dar era prins in rama si au abandonat...nu au furat nimic)

 

Matiz Euro2, 2004, 75mii Km-teoretic (bujii NGK BPR5EY-11, Valvoline SYN POWER 5w30 schimbate acum 2 luni)

 

Multumesc

Edited by cristiangabi

Share this post


Link to post

#2. Există topic dedicat uleiurilor în care găseşti recomandări privitoare la tipul/marca ce se potriveşte cel mai bine motorului tău. Dacă citeai în carte ai fi găsit, de asemenea, recomandări. 10w40 clar nu e printre ele.

nu zau?

post-3429-127904902981_thumb.jpg

Edited by argon

Share this post


Link to post
<br>#1. Caută pe forum discuţiile privitoare la viteza optimă de schimbare a treptelor în cazul Matizului (probabil nu ai turometru montat de fostul proprietar). Dacă îl subturezi e normal să ţi se pară "anemic". <br>#2. Există topic dedicat uleiurilor în care găseşti recomandări privitoare la tipul/marca ce se potriveşte cel mai bine motorului tău. Dacă citeai în carte ai fi găsit, de asemenea, recomandări. 10w40 clar nu e printre ele. Dacă zici că motorul a fost "făcut" recent, utilizează un MotorFlush înainte de schimbare şi pune un ulei bun 5w30 <img src="http://www.gmclub.ro/forum/public/style_emoticons/Yahooz/30000000.gif" class="bbc_emoticon" alt=" ;) "> <br>(ex: Valvoline Synpower). Nici nu mă miră faptul că găseşti motorul lipsit de vlagă.. probabil îl subturezi şi în loc de ulei ai.. "marmeladă" <img src="http://www.gmclub.ro/forum/public/style_emoticons/Yahooz/10000000.gif" class="bbc_emoticon" alt=" :) "> Spor la căutat/citit.<br><b><b><br></b></b><br>
e posibil sa o subturez din cauza tacanitului care se amplifica odata cu acceleratia.daca ii schimb vitezele inainte nu se mai aude mare lucru.iar cu uleiul asa am luat-o[de 1 saptamina].o sa il schimb,dar am zis intii sa vad care e treaba cu tacanitul.e mai rentabila o chiulasa second hand sau un ax cu came si ax culbutori noi?ms<br><br><br>

Share this post


Link to post

Salut am o broblema cu matizu meu an 1999 am fost la 4 mecanici pana acum nici unu nu stie ce are :( cand pornesc masina la relanti CATEODATA NU TOT TIMPU scate turatia si urca trebuie sa ma joc cu pedala de acceleratie cateodata am noroc si pleaca cateodata am ghinion si mi se opreste in intersectie am fost sa reglez avansul la reglat un nene dupa ureche tot nu merge av vazut ca defapt se regleaza cu nu stiu ce lampa am fost la alt service sa o regleze cu lampa au spus ca imi ia bani degeaba, ca defapt este de la distributie ca este noua si au puso cu un dinte mai jos sau ceva de gen am fost la al 3lea service au spus sa o pun pe tester pe la radacineni ceva de gen mai multe informati nu dau ca de toti ne-am nascut invatati asta este romania  <img src= (">

Probleme:

-Daca o accelerez la plecarea de pe loc trebuie s-o iau foarte incet ca daca apas mai tare pe acceleratie da sa moara de la viteza a 3 se comporta normal numai viteza 1 si 2 imi face probleme.

-Am observat cand parchez masina si plec in casa,dupa n ore cand vreau sa plec cu ea are cateva picaturi pe ciment exact sub cureaua de distributie.

-Se cam incinge motorul

-Nici caxonu nu imi merge am urmarit traseul firului plus si intra intrun releu si din releu pleaca un fir pe baterie am pus claxonul direct pe baterie si merge sa fie releul ars ? tin sa mentionez ca am schimbat papuci din mufa de la releu am curatat bine mufa si tot nu merge.

As dor idca poate cineva sa ma ajute cu o sugestie sau cu un nume de service bun cu tester etc care sa stie mecanici cu ce se mananca.

Share this post


Link to post

Vin si eu cu un inceput de problema destul de ciudat: de ceva vreme, matizul meu euro 2 face o figura ciudata, pur si simblu la turatii mari incepe sa se auda un zgomot gros, aproape ca de toba sparta din zona motorul. Nu se intampla tot timpul si nici motorul nu pierde din putere. De asemenea, fenomenul se manifesta indiferent daca masina este sau nu in viteza.

Share this post


Link to post

Salut am si eu o MARE problema cu 'buburuza' mea. AM un mariz euro 2 din 2005, problema e: cand pornesc motoru imi sta acelerata tare apoi dupa 5 min isi revine DAR nu e asta problema ... problema e ca dupa alea 5 minute imi moare motoru si cand plec cu ea cam in 200 m mi se opreste sau imi merge in suturi ... rog ajutatima stau cu ea pe dreapta de 5 luni nimeni nu ii da de cap, am schimbat 5 delcouri 2 IAC-uri bobine nu mai zic va ROOOOOOG ajutatima..

Share this post


Link to post

Ce faceai dupa ce schimbai atatea delcouri si atatea IAC-uri ?

Share this post


Link to post
<br>Ce faceai dupa ce schimbai atatea delcouri si atatea IAC-uri ?<br>
<br><br>ce sa fac le ducem inapoi... le-am luat de pe alte masini<br><br>

Share this post


Link to post

Intrebarea era ala: ce faceai la masina dupa ce le montai ? Postare #1628 nu ti-a zis ceva ?

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Intrebarea era ala: ce faceai la masina dupa ce le montai ?

 

dadeam cheie si plecam cu ea sa vad daca mai face

 

si tot la fel facea in 200 m murea motoru.. daca dadeam in o treapta inferioara pornea iar iar mergeam 200 m iar murea am pus si piesele mele pe alta masina la aia nu facea

Share this post


Link to post

Citeste la #1628.

Share this post


Link to post

mecanicu nu mi-a zis nimik... ce trebuia sa zica? mi-a zis '' nui de la delcou si IAC''e din calculator dar si pe ala lam schimbat...

 

a si apropo am fost la o reprezentanta daewoo si nici macar bujii nu aveau pe stoc...

Share this post


Link to post

Si nici Matiz euro 2 nu mai exista in 2005 parca.

Share this post


Link to post

Pentru cei cu probleme de: vibratii la motor, mers neregulat: cei care stiu tot repeta: reset/iddle learn (sau puteti folosi numai iddle learn ca sa nu umblati la componente) si in mod normal se rezolva aceste probleme. De asemena incercati ca atunci cand plecati dimineata cu masina sa o porniti si sa o lasati la relanti 5-10-15 sec apoi sa plecati- deci sa nu porniti si apoi sa plecati in forja..

-de exemplu, daca opriti motorul si reporniti..sau nu porneste, asteptati si il reporniti, este posibil sa se declanseze procedura de iddle learn si atunci trebuie sa asteptati 10-20 sec pana se stabilizeaza relantiul. De asemenea daca atunci cand mergeti cu AC si se infraneaza cand dati drumul la ambreaj trebuie sa repetati procedura iddle learn corect- cu prnirea AC-ului

-daca ar fi probleme cu aprinderea (pentru cei care au tot schibat bujii, fise, delcouri) simtomele se combina cu faptul ca masina scoate fum in mers...sau miros specific de benzina nearsa. deci vibratiile si mersul neregulat sunt de la altceva..nu de la aprindere..mai intai incercati iddle learn, daca nu se rezolva cereti la service sa verifice toti senzorii daca sunt in parametrii normali (ca nu sunt foarte multi). Asta este problema cu cei de la service: desi au aparatura de ultima ora, ei tot isi dau cu parerea prin inlocuirea pieselor.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Citeste la #1628.

 

am incercat si cu reset/iddle learn dar dejeaba tot asa face..

Share this post


Link to post

La cat este reglat avansul (10'), daca s-a schimbat delco ?

 

IAC-ul nu se schimba ca bujia:

- se scoate siguranta de la ECM;

- se scoate conectorul de la IAC;

- se scoate IAC-ul;

- se curata locasul lui;

- se pozitioneaza varful viitorului IAC la 28mm fata de baza;

- se monteaza in locas;

- se conecteaza;

- se pune la loc siguranta la ECM;

- se pune cheia de contact pe ON timp de 10s;

- se pune cheia de contact pe OFF timp de 10s;

- se porneste motorul fara a apasa pe vreo pedala;

- se asteapta incalzirea motorului pana la temp de regim;

- se opreste motorul;

- se asteapta minim 10s pana la o noua pornire.

 

N-ai scris ceva din cele de mai sus, asa ca puteai schimba 100 de delco-uri si 100 de IAC-uri, rezultatul este acelasi.

  • Like 1

Share this post


Link to post

dar nu cred ca e de acolo k parca nu se alimenteaza si imi ticaie releul ala mare din mijloc asta cand nu ma lasa so pornesc pe capac scrie ca e releul de la pompa de benzina.

Share this post


Link to post

Ti-am raspuns la ce ai postat. Ce are motorul se poate constata cu el in fata, doar.

Share this post


Link to post

mersi ... am sa vad tre sa ii dau eu de capat... demontez buburuza bucata cu bucata si o iau de la un cap si o fac eu pana la urma ca de service is satul credema am 5 luni de cand umblu din service in service

Share this post


Link to post

La cat este reglat avansul (10'), daca s-a schimbat delco ?

 

IAC-ul nu se schimba ca bujia:

- se scoate siguranta de la ECM;

- se scoate conectorul de la IAC;

- se scoate IAC-ul;

- se curata locasul lui;

- se pozitioneaza varful viitorului IAC la 28mm fata de baza;

- se monteaza in locas;

- se conecteaza;

- se pune la loc siguranta la ECM;

- se pune cheia de contact pe ON timp de 10s;

- se pune cheia de contact pe OFF timp de 10s;

- se porneste motorul fara a apasa pe vreo pedala;

- se asteapta incalzirea motorului pana la temp de regim;

- se opreste motorul;

- se asteapta minim 10s pana la o noua pornire.

 

N-ai scris ceva din cele de mai sus, asa ca puteai schimba 100 de delco-uri si 100 de IAC-uri, rezultatul este acelasi.

Din cate am citit prin manualul de service, se asteapta pana cand temperatura motorului ajunge la cea de regim doar cand se face procedura de invatare a ralantiului. Pentru cea de reset la o valoare default(adica cea de mai sus, cu 10s IGN ON-10 sec IGN-OFF) nu se specifica se se incalzeasca motorul la temperatura de regim.

post-5484-127978265742_thumb.jpg

In traducere(pentru cei la care engleza nu e punctul forte):

- Procedura incercuita cu rosu(care dupa parerea mea ar trebui sa poarte numele de Procedura de Reset a IAC-ului):

1. Se pune contactul pentru 10 secunde.

2. Se ia contactul si se mentine asa timp de 10 secunde.

 

- Procedura incercuita cu verde(care ar trebui sa poarte numele de Procedura de Setare a IAC-ului):

1. Se pune contactul pentru 5 secunde.

2. Se ia contactul si se mentine asa pentru 10 secunde.

3. Se pune contactul pentru 5 secunde.

4. Se trece pe liber(park pt. cutie automata) si se porneste motorul.

5. Se lasa motorul sa mearga pana cand temperatura lichidului de racire trece de 85 grade(cred ca cel mai ok e sa fie lasat pana porneste ventilatorul radiatorului, avand in vedere ca fara tester nu se poate stii temperatura antigelului).

6. Se porneste AC-ul timp de 10 secunde(daca este echipata cu asa ceva).

7. Se opreste si mentine oprit AC-ul timp de 10 secunde(daca este echipata cu asa ceva).

8. Daca masina este echipata cu cutie automata se trece in Drive in timp ce se mentine pedala de frana apasata.

9. Se porneste AC-ul timp de 10 secunde(daca este echipata cu asa ceva) - Depinde de pasul 8. Daca nu aveti cutie automata, nu mai este nevoie sa se faca.

10. Se opreste si mentine oprit AC-ul timp de 10 secunde(daca este echipata cu asa ceva) - Depinde de pasul 8. Daca nu aveti cutie automata, nu mai este nevoie sa se faca.

11. Se opreste motorul. Procedura este completa.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...