Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

AZOT IN LOC DE AER

Recommended Posts

Vipere, numesti scule adevarate, "bidoanele" alea cu care se plimba ei de la o masina la alta!?!? :o

Pe ce te bazezi? Nu de alta, dar ca sa ma bazez si eu! Sau te referi la alte aparate?

Share this post


Link to post

Aseara am incercat sa-mi umflu si eu roata cu aer la OMV. Bidonasele lor minune n-au fost in stare sa bage mai mult de 1.9

Share this post


Link to post

La Lukoil-ul unde alimentez de pe vremea matizului au manometrele foarte bune care se opresc cand ajung la presiunea programata. Fata de alte benzinarii...

Cred ca am sa ma azotizez si eu daca e numai 30000 de roata. ca 100000 parca nu-mi vine sa dau. La Matiz chiar nu se merita la cati pori aveau montanele mele, mai avea putin si iesea si cuiul prin pori, nu numai aerul.

P.S. : la mine in manualul de la Reno scrie ca se face presiunea cu pneurile RECI. Daca nu ai cum atunci se va creste presiunea cu 0,2-0.3 bari. La astea daca eu vin cu ele calde la vulcanizare (ca n-am cum sa vin cu ele reci si nici nu stau sa astept pana vor ele sa se raceasca) ce presiune imi pun?

Share this post


Link to post

Dar daca va spun ca eu merg cu al meu Cielo cu o presiune de max 1.6 pe fata si de 1.2 pe spate, ce credeti? :dizzy: (e adevarat ca merg tot timpul in Bucuresti si sunt singur in masina, iar rotile sunt pe 13)

Bineinteles ca sunt foarte atent la gropi si reduc f mult viteza, iar cand plec la drum fac presiunea cum trebuie.  <img src= ">

Share this post


Link to post

Am bagat azot in gumarii de iarna cind i-am pus pe masina; peste citeva luni, cind am verificat presiunea ... ghici? exact cit bagasem in iarna; la 30k/roata, io zic ca merita, cu aer normal pierdeam cam 0.2/luna ... masuratorile le-am facut cu acelasi aparat, in conditii oarecum identice (temperatura exterioara ~15gC, dimineata pe racoareeeee ... :) ) :) ) , masina nerulata).

Share this post


Link to post

E bun asa daca nu se pierde.

Da mergi si acu cu gumarii de iarna? :shock:

@Mike: da care-i rostul? in afara ca strici cauciucurile mai ai vreo placere la condus? eu o faceam tot timpul la 2.2 si simteam masina cand scadea sub 2.0 si ma duceam iar sa-i fac presiunea.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post
Da mergi si acu cu gumarii de iarna?  :shock:

Shit happends :-W

 

Masuratoarea de presiune am facut-o la sfirsitul lui aprilie, cind am considerat sezonul de iarna incheiat. La Brasov nu era incheiat > :)

Share this post


Link to post

@laurentiu 83: trebuie sa-ti zic ca eu nu prea fac raliuri cu masina si drept sa zic nici nu am obiceiul sa merg le linia de tramvai sau alte obiceiuri pt a taia cauciucuri si de tocit s-au tocit uniform si deloc accentuat sau altcumva care sa dea de banuit vre-un defect.

Iar cu placerea, tocmai ca nu simt toate porcariile de gropii din Bucuresti si la suspensiile moi ale modeluluiGLE este mult mai confortabil rulajul.  <img src= ">

 

PS gumele de iarna nu constituie un impediment pt mine deoarece nu simt vre-o diferenta majora fata de cele de vara( sa fie oare feelingul de vina :-? )

Edited by Mike1

Share this post


Link to post

Pt ca azi am avut o "pana", adica mi-a desfacut un destept ventilul... a trebui sa apelez la o vulcanizare normala ca sa pot pleca de acolo. Asa ca am bagat aer, nu azot pur.

 

L-am intrebat pe baiatu de la vulcanizare, cit mi-a bagat? A zis ca 2. Ok, zic eu. De la vulcanizare m-am dus direct unde stiu eu baietii cu azotu, pe Fundeni. N-am facut mai mult de 20 de minute intre cele doua vulcanizari. Ce presiune credeti ca aveam cind am ajuns?

2,5 bar!!! :shock:

A controlat si la rotile alelalte, care au azot pus in urma cu mai mult de doua saptamani. Alea ok, 2.0! :thumbl:

 

Exista doua variante... ori baietanu m-a mintit sau s-a inselat... ori s-a dilatat aerul in cauciuc din cauza caldurii.

 

Concluzia: bagati AZOT baieti!

Share this post


Link to post

Nu neaparat te-a mintit, ceasurile folosite nu sunt verificate metrologic si arata aiurea.

Share this post


Link to post

Eventuala eroare de dilatare este:

 

(QN-QO)*0.21

 

Sa nu uitam ca diferenta de presiune o reprezinta compusul oxigen (azotul avand tot 2.0), ceea ce ne da niste cifre in afara oricarui tabel (225% pt O2 fata de N2).

 

Daca ar fi asa ar insemna ca in conditii de autostrada, calduri mari, etc, un cauciuc ar putea urca linistit la niste presiuni care ar face franele sa lucreze la randament redus, ar micsora stabilitatea, etc. Este logic atunci ca nu ai putea conduce o masina sport cu aer in roti.

 

Si stiu destule masini pregatite (printre care E55 AMG, M5, 745, etc) care n-au vazut azot in viata lor. Azotul are si el calitatile lui in roti, din pacate mult mai putin spectaculoase decat cele trambitate de stim noi cine service.

 

Reclama lor e o mare spaga in presa. Dealtfel unul din citatele mele preferate este extras din presa romaneasca intr-o reclama (ne)mascata la Sama: "Azotul este un gaz care nu îşi modifică temperatura". (Hint: Google is your friend)

 

Cine stie cunoaste. Ah, si respectiv la "molecula de azot e mai mare si cauciucurile nu mai scapa", un alt hint. Mendeleev.

 

Poate pretul azotului acopera costul unor valve mai bune si a unui manometru calibrat?

Share this post


Link to post
Iar daca e dimineata si e racoare si-mi arata 1.9, le las asa ca la cald ajung la 2.0...

 

in toate manualele de intretinere scrie mare ca presiunea nominala se aplica pneurilor reci!, adica la o temperatura a mediului ambiant in jur de 20 de grade, fara rulaje, care incalzesc aerul in cauciucuri.

Share this post


Link to post
... Ah, si respectiv la "molecula de azot e mai mare si cauciucurile nu mai scapa", un alt hint. Mendeleev.

N-am fost niciodata prea bun la chimie... iar acum as putea spune ca am uitat de tot, insa mi-a explicat cineva ceva (tot degeaba, se pare, ca n-am retinut :redface: ) despre masa moleculara, densitatea moleculei si parca de pe acolo rezulta si chestia cu molecula de azot care e "mai mare"!

Share this post


Link to post

Molecula mai mare frate insa cat de mare a.i. sa nu scape prin pori...? Eu zic ca daca ai jante si cauciuce klumea nu mai scapara nici aerul la fel de mult.

PS: Azotul intr-adevar se pune la masinile de curse pt ca la o explozie nu ...explodeaza...precum oxigenul...adica nu ARDE! In schmib nu variaza in volum asa de mult cu temperatura...poate de aceea se mentine presiunea mai constanta...daca ai jante si cauciuce klumea desigur!

Share this post


Link to post

Azotul e mai bun decat aerul "chior" pentru ca nu contine vapori de apa. Vaporii de apa sunt cei care produc incalzirea in timpul rularii, si nu aerul in sine. Chestia ca nu se modifica presiunea cu temperatura e o tampenie, PV=vRT indiferent de gaz. Goodyear spune ca nu exista diferente de comportament intre azot si aer uscat.

In plus cica oxigenul in cantitate de mai mare de 2% duce la imbatranirea cauciucului, asa ca daca ai bagat azot si apoi competezi cu aer ai pierdut avantajul asta, insa la mine cel putin cauciucul se uzeaza mult inainte sa apuce sa imbatraneasca pe interior :)

Chestia cu evadarea oxigenului datorita permeabilitatii cauciucului e alta frectie. Este adevarat, insa se pierde mult mai mult prin neetanseitati decat prin permeabilitate, asa ca nu e nimeni scutit de verificat presiunea indiferent daca umple cu aer sau azot. Cel putin asta recomanda michelin...

Share this post


Link to post

Am pus si eu azot in pneuri la tico si nu am observat nici o diferenta .

Share this post


Link to post

Inainte sa bag azot,trebuia sa fac presiunea cam la o luna (anvelope Continental).

Am bagat azot acum 7-8 luni si de atunci nu a mai pierdut deloc.Parca este totusi putin mai rigida cu azot...

Share this post


Link to post

Este mai rigida cu azot, am remarcat si eu... Si nu pricep de ce?!? Tot ce pot sa gasesc logic este ca manometrele sunt diferite si ori indica mai putin, ori indica corect si cu aer aveam o presiune mai mica :)

In orice caz, masina se comporta mai bine cu azot in roti, decat cu aer, fie si prin faptul ca la ora 7 dimineata sau la ora 14 rotile arata la fel.

Share this post


Link to post

probabil placebo :)

Share this post


Link to post
[...]De la vulcanizare m-am dus direct unde stiu eu baietii cu azotu, pe Fundeni.[...]

 

Unde exact pe fundeni? merci!

Share this post


Link to post

Am pus si eu ieri Azot in caucioace, din fericire gratuit, ca altfel nu cred ca eram convins ca merita..

Macar acum stiu ca am o preiune masurata cu aceleasi aparate..

Bine ca am prins o oferta gratuita, era in fata la academia militara o masina si un punct de lucru, similar cu cele michelin, unde verificau aerul conditionatr si oferea azot pt caucioace gratuit.. a celor de la Sama.. cred ca altfel, preturile sunt destul de mari la ei

Din pacate nu mi-a mers netul sa dau alarma .. pacat

Share this post


Link to post
Unde exact pe fundeni? merci!

Cum vii dinspre Colentina, fix dupa ce cobori de pe pod, pe dreapta!

 

 

 

 

... Am bagat azot acum 7-8 luni si de atunci nu a mai pierdut deloc.

Te-am luat! Vezi data mesajului de mai jos. N-am mai facut presiunea la Matiz de atunci! Un an si 2 luni! :banana:

 

Tunning frate! :) )

Mi-am bagat azot in caucioace!

Share this post


Link to post

In ultima pagina a documentului asta exista opinia celor de la goodyear legata de respectivul subiect. E drept, la camioane... Concluzia? Frectie :)

http://www.goodyear.com/truck/pdf/radialre...etread_S5_V.pdf

 

Undeva gasisem un pdf asemanator a celor de la michelin. Explicau ca nu azotul aduce avantaje, ci lipsa vaporilor de apa. Insa recomandau pastrarea aceluiasi intervar de verificare a presiunii ca in cazul umflarii cu aer.

 

La urma urmei e normal, aer nu se pierde doar prin porozitatile cauciucului ci si prin neetanseitati. Daca s-ar pierde doar oxigenul prin pori, dupa un numar oarecare de completari in pneu ar ramane doar azot pur... moaca :D

Share this post


Link to post

Aerul nu are 70 + ceva% azot in el ? In plus, intr-un pneu nu poti introduce numai azot pentru ca nu poti scoate tot aerul din el.

 

Mi-au pus si mie azot in pneuri, dar n-am remarcat ceva deosebit, e adevarat, nici n-am cautat diferente.

Share this post


Link to post

78%.... poluarea asta :D Respiram aer cu azot, bem apa cu hidrogen... mancam fripturi cu carbon... au bagat astia chimicale pana si in laptele matern :D

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...