Jump to content
Sign in to follow this  
Witch

Experiment Social

Recommended Posts

Pentru cei dintre voi care au timp si vor sa participe la efectuarea unui studiu, nu trebuie decat sa raspunda cu DA sau NU la textul urmator si sa argumenteze raspunsul in 1-2 fraze. Este Foarte Important sa va mentionati VARSTA! Dupa incheierea "votului" am sa va spun ce se testeaza, iar in cateva zile voi avea si interpretarea rezultatelor.

 

Iata textul:

"La numai cateva luni de la nasterea lor, maimutele Tara si Malawi au fost aduse in gradina zoologica din Berlin si date in ingrijirea unei mame adoptive. Adaptarea in noul habitat s-a produs destul de usor, simpaticele maimute devenind una din principalele atractii ale Gradinii berlineze. Pe de alta parte o asociatie independenta pentru drepturile animalelor a dat de urma mamei lor naturale (aceasta traind intr-o rezervatie naturala din Sudul Africii, alaturi de alte maimute din aceeasi specie) si a propus conducerii gradinii zoologice eliberarea celor doua maimute si reintoarcerea acestora in habitatul lor natural. In urma studiilor privind structura, dezvoltarea, modul de viata si relatiile cu mediul, zoologii sustin ca exista sanse egale ca animalele revenite in mediul natural sa se adapteze sau sa nu supravietuiasca vietii in salbaticie".

 

Luand in considerare toate cele expuse mai sus, dvs. ce credeti? Se vor adapta si vor supravietui sau nu maimutele Tara si Malawi? Argumentati in cateva fraze raspunsul dvs.

 

 

Multumesc (de asemeni celor care au completat deja)

Edited by Witch

Share this post


Link to post

Da (vor supravietui), dar nu se stie cat.

 

Notiunea de "supravietuire" nu e din pacate definita. Raspunsul este dat in ideea ca a supravietui inseamna ca nu fac infarct si mor de indata ce "pun piciorul" in jungla. Zoologii respectivi sunt oameni de stiinta, ei... cerceteaza. Eu unul sunt inginer si ma... enerveaza lipsa de precizie.

Note

1. Nu mai zic ca nu se poate raspunde cu da sau nu la o intrebare care zice "e laie sau balaie?". Aviz amatorilor de studii.

2. Varsta se calculeaza din profil (cercetarea presupune si calcule, nu-i asa?

Share this post


Link to post

In primul rand multumesc pentru raspuns. In al doilea, lipsa de precizie are o explicatie pe care o voi da la timpul potrivit, la fel si obiectul de studiu. Cat despre varsta, am calculat-o din profil (cu toate ca sunt umanista).

Share this post


Link to post

supravietuiesc

instinctul nu moare niciodata...

Share this post


Link to post

Si eu zic ca vor supravietui - bineinteles ca initial vor avea unele probleme de adaptare, dar sunt mamifere si, mai ales, primate - or astea sunt cele mai adaptabile dupa om - doar sunt verii nostri :D

Varsta: 26 de ani

Edited by ticodriver

Share this post


Link to post

@Ticodriver

Pai ia trimite un forumist in jungla si vezi, se adapteaza? :D

 

Eu spun ca poate s-ar adapta... insa pentru ce riscul? Sunt deja adaptate la gradina zoologica, pentru ce sa riste cineva sa le trimita intr-un loc unde au sanse doar 50% sa se adapteze? Pare un risc absolut inutil.

Share this post


Link to post

:o fftopic: AND mai e pe aici? :mrgreen: Oricum, ce bun era @maximus la casa omului.

Edited by ticodriver

Share this post


Link to post

Banuiesc ca citesti si te distrezi... :D

Actiunea in sine este stupida: puii provin dintr-o rezervatie naturala, sunt luati de acolo si adusi la zoo si apoi cineva vrea sa-i duca inapoi (unde s-au nascut de fapt), si se intreba daca vor supravietui. Eu unul n-am inteles logica actiunii.

Oricum am o vaga senzatie ca cineva face mishto de noi.  <img src= ">

Share this post


Link to post

NU face absolut nimeni misto de voi. Am foarte mare nevoie de raspunsuri la aceasta intrebare. Dupa cum am mai spus detaliile nu sunt importante in text, el nu trebuie sa aiba o logica ce depaseste bunul-simt. Dupa ce mai primesc raspunsuri am sa explic exact despre ce era vorba si ce-si propune sa masoare experimentul. Pana atunci as dori sa-mi raspundeti fara sa analizati foarte mult problema (de aceea am cerut si-un raspuns destul de restans:2-3 fraze). In cateva zile voi interpreta rezultatele si le voi posta aici, pe forum, pentru a sti si voi in ce v-ati implicat. Momentan nu pot spune mai multe pentru ca scopul meu este sa nu influentez in niciun fel raspunsurile.

 

10x again to everyone

Edited by Witch

Share this post


Link to post

@Moshu: fata chiar e serioasa in ce face in viata de zi cu zi. Am fost, cred, primul care i-a raspuns (cel putin de pe forum). Sigur nu face misto de noi.

Share this post


Link to post

Nici nu mi-a trecut prin cap ca ar fi neserioasa... N-as avea cum pentru ca nu ne cunoastem. Dar actiunea n-are pentru mine logica, ce vrei, inginer d-ala batran si coclit.

Si pentru ca ai intervenit tu, avocatul vrajitoarei :D , am sa uit ca sunt inginer si incerc un raspuns:

Sigur vor supravietui, pentru ca se vor intoarce de unde au plecat. Conditie: sa fie (re)acceptati in grup.

Edited by Moshu

Share this post


Link to post

nu se specifica perioada de timp pe care puii au petrecut-o la gradina zoologica. stiu ca ai spus ca detaliile nu conteaza,dar cred ca e o diferenta daca au stat o luna sau 2 ani.

 

totusi cred ca raspunsul este DA, cred ca s-ar readapta in jungla.

Share this post


Link to post

Supravietuiesc cu siguranta.

Am si eu un catel mic, si observ ca animalele au simturile foarte devoltate (pe mine ma lasa masca unele lucruri, si mi se par greu reproductibile la rasa umana). Un animal isi va recunoaste cu siguranta mama, chiar dupa o anumita perioada de timp. Catelul meu isi recunoaste mama (a se intelege sotia) chiar si dupa 2 luni de absenta de acasa si o simte de la cateva sute de metri distanta. Si-a intalnit mama naturala dupa 7 luni, si se vedea apropierea dintre cei doi. Sare la usa si latra inca de cand parchez masina in fata blocului.

Daca un om, printr-un accident, ar ajunge intr-o padure sau pe o inslua pustie, departe de civilizatie, oare nu va supravietui? Nimeni nu va gandi ceva de genul "o sa mor, asa ca nu mai are rost sa fac nimic". Cu siguranta isi va gasi un adapost, va improviza, va cauta hrana, etc...

Un mare plus pentru animale este faptul ca nu depinde asa de mult de "confortul" propriei case. Se vor adapta mai usor cu un nou mediu si o noua casa. In schimb, de ex., unii din noi resimt multe lipsuri chiar si atunci cand merg in vizita la tara, se creeaza opinia ca in mediu rural e o lume rupta de civilizatie.

Instinctul de supravietuire le va da mari sanse celor doua... parerea mea (23 ani).

Share this post


Link to post

Da , vor supravietui cu siguranta. Un alt studiu, pe rudele apropiate adica pe om, a demonstrat ca puii, implicit copii indepartati de la mama naturala si reintegrati au o agresivitate marita, sunt oarecum paranoici, nu au incredere usor in nimeni si deci, in cazul celor doua maimutici cred ca asta le va fi de mare folos la intoarcerea in jungla. In plus, instinctul de supravietuire este foarte puternic, primeaza peste afectivitate si maimutele sunt oricum niste primate foarte inteligente, asa riscul de a deceda se justifica in procent mai mare prin hazard: accidente, incendii, otraviri, atacuri ale altor animale etc.

 

L.E.: scuze ca nu ma pot limita la cateva propozitii scurte, dar am stam mai bine si m-am gandit. In primul rand lipsesc date importante din ipoteza. Nu e foarte clar sexul maimutelor, cel putin numele african nu imi spune nimic. Apoi, avand in vedere faptul ca mamutele au o societate foarte bine pusa la punct, cele doua expate pot sa se reintegreze si sa se adapteze perfect sau pot fi excluse, marginalizate. Si in acest caz, fiind doua, tot se descurca. Si apoi, totusi sunt animale si traiesc dupa legile lor. Daca macar una din maimute este un exemplar dominant, sigur vor fi ok in salbaticie, si datorita faptului ca au crecut impreuna cea puternica o va ocroti si pe cea slaba. Pentu exemplificare imi permit sa folosesc exemplu unui partid socialist roman, in era post-revolutionara :) .

 

L.E. 2. : nu vreau sa devin agasant, desi poate e prea tarziu :) , dar mi-am mai adus aminte de ceva... de mult... de printr-o carte de antropologie parca... "omul ... fiinta sociala" ceea ce ma face sa cred ca si aceasta trasatura am mostenit-o de undeva, asa ca in final dau un 80& sanse de supravietuire si 20% sansa de a nu se re-adapta si, deci, de a se pierde.

 

Si, ca sa nu uit, desi nu vreau sa imi aduc aminte :P , anul asta in octombrie implinesc 25 de ani.

Edited by silviustel

Share this post


Link to post

Nu vor supravietui,-plecand de la premiza ca personalitatea, implicit COMPORTAMENTUL le-au dezvoltat in captivitate....(ai spus ca la cateva luni au fost aduse in ZooGarden), acu spune-ne cate luni??? si-au dezvoltat pesonalitatea in captivitate sau in jungla?

Si desi am vazut ca majoritatea vb dpdv al instinctelor..care raman...COMPORTAMENTUL e mai important, si el e dat de mediul in care individul traieste...daca nu au invatat cum sa fuga de pradatori...pai poate sa urle instinctu de foame-n ele..ca tot aia e... dupa ce-s mancate... :D (sa nu mai vb de conditia fizica..daca au si prizat in Zoo...scot limba dupa 50 de m de alergat...se joaca pradatorul cu ele cum se joaca pisica cu soarecele dupa ce il ameteste > :) )

 

PS: multe instincte se pierd si o sa dau 2 stupid ex: ne nastem cu reflexul de supt si cu cel de agatat(un brebenel se agata cu degetele..si chiar are forta > :) ).....pai cand crestem...putem sa punem in palma orice...ca stangem doar de ce vrem...bine...partea cu suptul mai lasa sechele... =)) (a nu fi inteles gresit, vb de barbati si bautura)

 

PS: ar trebui s adai de bat ca t eajutam l astudiul acesta...ai cautat p enet si nu ai gasit nik related ? Problema este veche, vad doar ca ai imbracat-o cu haine mai colorate( daca iti amintesti de 2 frati alea alea..crescuti in medii diametral opuse...samd....)

Oricum bafta multa la studiu.

 

 

SI ultimul PS: puteai sa faci un sondaj mai usor si cumva asemanator... adica, supravietuieste un neamt (care are toate instinctele OK) cu 100 de euro pe luna in Romania ?

 

:drinkers:

 

28 de Primaveri

Edited by tuf5075

Share this post


Link to post

Nu mi-am propus sa reinventez roata. Am sa anunt ce vroiam sa studiez. Lipsa de detalii din text are un rost, acela ca nu vreau sa va influentez raspunsurile in niciun fel. Studiul l-am facut deja cercetatorii zoologi care au cocluzionat ca sansele de suprvietuire sunt absolut egale (50-50%). Ceea ce imi trebuie este o opinie a voastra (pentru care multumesc si eventual dau si de baut dar numai suc, doar suntem forum de automobilisti).

 

Unchiu: multam’ de incredere

 

Abram Burel: la valoarea mea de umanista cate profiluri am vizualizat, sa va calculez varstele(pe care ati uitat sa mi le spuneti), voi visa la noapte numai ani de nastere

Share this post


Link to post

Daca in rezervatia respectiva nu au dusmani naturali, vor supravietui. N-am auzit de canibalism intre maimute

Share this post


Link to post

...

 

Spuneam prostii! Scuze! (ce buna e chestia asta cu editarea)

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

@tuf5075, da este adevarat, reflexul de supt este un reflex arhaic mostenit de la maimute. Insa maimutele sunt inca animale si sunt cu multe zeci de mii de ani in urma noastra. Ele au aceste instincte pastrate si inca puternice.

Share this post


Link to post

Parerea mea ca ceea ce zic cercetatorii e adevarat. E adevarat si faptul ca primatele se pot adapta etc etc, dar sunt atatia factori (independenti de cele 2 maimute ) care ar trebui luati in calcul, incat oricine ar da un raspuns ferm DA sau NU s-ar hazarda. Deh, si eu sunt inginer si mie se pare ca "datele probelemei sunt insuficiente".

Share this post


Link to post

@Which

Daca zoologii au dat deja un raspuns, de ce ne mai intrebi pe noi si nu mergi pe mana lor? :-?

Sau, de ce ai bagat indiciul asta in enunt? Daca lipsea, intrebarea era mai putin dubioasa... :-?

Share this post


Link to post
Insa maimutele sunt inca animale si sunt cu multe zeci de mii de ani in urma noastra. Ele au aceste instincte pastrate si inca puternice.

Imi permit sa te contrazic si dau un exempl foarte stupid: ia orice animal( sa spunem un leu-sa materializam exemplul) de la Zoo si desfa-i cusca, langa cusca sa fie o cireada de antilope...si pune-i in locul unde i s-a pus ani de-a randul mancarea- carnea obisnuita, masa lui ...si de unde zici ca o sa se hraneasca???? :D

:drinkers:

Edited by tuf5075

Share this post


Link to post

Din antilope.

Macar sa ucida cateva, si apoi probabil ca se va duce si pe la troaca lui eterna de mancare. De ce crezi ca e periculos sa hranesti animale la zoo? Normal ele sunt hranite de ani buni in troacele lor, nu? Totusi de ce ataca cu ferocitate? Este vorba de instincte.

Edited by silviustel

Share this post


Link to post

Ti-as raspunde prin clasicul DEPINDE...si aici intervin atat de multi factori...

Si daca e asa cum spui tu...cum ramane cu dresorii de la circ ce isi baga capul in gura leului????? NU mai sunt acele INSTINCTE???? :D

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...