Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Dispare benzina cu plumb

Recommended Posts

Benzinele cu plumb vor disparea treptat de pe piata, pina la sfirsitul anului 2004 insa posesorii de autovehicule, care utilizau acest carburant nu trebuie sa se ingrijoreze. Ei vor putea ca de la 1 august, in locul benzinelor cu plumb comercializate de Petrom, sa cumpere benzina Eco Premium. In plus, noul produs va fi vindut in paralel cu vechile produse pina la epuizarea stocurilor. Deocamdata nu se stie cit va costa Eco Premium. Cert este faptul ca acest tip de benzina este interzis celor care au autovehicule prevazute cu catalizator. Specialistii considera ca utilizarea benzinelor fara plumb nu reprezinta un pericol pentru masinile construite sa foloseasca benzina cu plumb.

 

Din anul 2005, benzinele cu plumb vor disparea de la statiile de comercializare a carburantilor din Romania si vor fi inlocuite cu alte tipuri de benzina. Cei mai mari producatori de carburanti de pe piata romaneasca sint SNP Petrom si Rompetrol. Daca aceasta din urma nu mai produce de anul trecut benzine cu plumb, de la 1 august si Petrom renunta la fabricarea acestor sortimente. In schimb, Rafo Onesti nu a renuntat inca la producerea benzinelor cu plumb.

Disparitia benzinelor cu plumb nu insemna ca soferii care au masini echipate sa functioneze cu acest tip de carburant nu vor mai avea cu ce sa-si alimenteze autoturismele. Petrom va scoate pe piata un inlocuitor: benzina Eco Premium. Specialistii sustin ca noul sortiment poate fi utilizat de toti posesorii de autoturisme care pina acum au folosit benzine cu plumb. In plus, pina la epuizarea stocurilor, noul tip de benzina va fi comercializat in paralel cu benzinele Premium si Super Plus (care contin plumb). Directorul general al Competrol, Florin Oprescu, declara ca stocurile de benzine cu plumb pe care le detine sucursala Petrom Bucuresti se vor epuiza pina la 30 octombrie, dupa care nu se va mai aproviziona cu aceste produse. “Vom comercializa in paralel si benzina Eco Premium, dar din octombrie nu vom mai vinde benzine cu plumb”, spune Oprescu.

 

Pretul Eco Premium, necunoscut inca

 

Una dintre necunoscutele legate de noul tip de benzina al Petrom este pretul la care urmeaza sa fie vinduta. Surse autorizate declara ca Eco Premium necesita costuri mai mari de productie decit benzinele cu plumb si trebuie redusa acciza pentru ca aceasta sa poata fi comercializata daca nu mai ieftin, cel putin la pretul pe care il au benzinele cu plumb. “Daca s-ar introduce acciza de la benzinele Euro, Eco Premium ar fi mai ieftina decit benzinele cu plumb. Pretul trebuie echilibrat printr-o scadere a accizei la acest tip de carburant”, afirma sursa citata. Oficialii Petrom, cei mai in masura sa ofere detalii despre noul tip de carburant, nu au fost ieri de gasit.

Directorul general al Lukoil Romania, Nicolae Ciornii, declara ca, la ora actuala, singurele tari din Europa care mai produc benzina cu plumb sint Romania si Serbia. Lukoil comercializeaza - prin cele 235 de statii proprii - si benzina cu plumb pe care o achizitioneaza de la Rafo. “De la 1 ianuarie 2005 nu vom mai vinde benzina cu plumb”, sustine Ciornii. Reprezentantii Rompetrol declara ca au renuntat inca de anul trecut la fabricarea benzinelor cu plumb, locul acestora fiind luat de benzina E Plus. Produsul a aparut pe piata la pretul la care erau vindute benzinele cu plumb. In prezent, cele doua rafinarii apartinind grupului (Petromidia si Vega) produc numai carburanti Euro. Rompetrol isi comercializeaza produsele prin 200 de statii de distributie, din care 80 proprii. Micii benzinari asteapta si ei introducerea pe piata a noului produs. “Posesorii de masini nu vor fi in nici un fel afectati. Faptul ca se renunta la benzinele cu plumb este un lucru bun”, declara Paul Gheorghiu, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari.

 

Din 2005, numai carburanti Euro

 

Pina la sfirsitul anului 2004, toate rafinariile din Romania trebuie sa indeplineasca normele Euro 3, noile reglementari urmind sa intre in vigoare din 2005. Guvernul a aprobat, la inceputul acestui an, un proiect de hotarire privind conditiile de comercializare a benzinelor si motorinelor, act normativ care transpune in legislatia nationala prevederile unei directive UE referitoare la calitatea aerului si protectia mediului. Directiva prevede, in principal, introducerea pe piata a benzinei si motorinei cu un continut redus de sulf pentru a micsora emisiile de poluanti

 

Exigente si la motorina

 

O directiva a UE impune ca, dupa data de 1 ianuarie 2009, continutul de sulf din motorina sa fie de maximum 10 mg/kg (parti pe milion). Ceea ce inseamna ca si producatorii romani de carburanti trebuie sa raspunda acestei cerinte.

Petrom a elaborat de anul trecut un program de masuri care prevede ca, pina la finele anului 2006, intreaga productie de motorina a companiei sa se incadreze in standardele europene Euro 5. La inceputul anului 2004, rafinaria Arpechim Pitesti a obtinut, in premiera in Romania, motorina cu un continut de sulf mai mic de 10 parti pe milion (ppm). Punerea in functiune a acestei instalatii permite Petrom sa ofere, anual, pietei interne si externe aproximativ 500 de mii tone de motorina Euro 5. Totalul investitiilor pe care Petrom trebuie sa le realizeze pentru ca intreaga productie de carburanti a rafinariilor sale sa respecte normele Euro 3 se ridica la 100 de milioane de dolari

 

1.000.000 de masini trebuie sa schimbe carburantul

 

Potrivit statisticilor furnizate de analisti ai pietei auto din tara noastra (APIA) si de Serviciul de Inmatriculari al Politiei Romane, parcul national este “batrin”. Astfel, mai mult de jumatate din cele aproape doua milioane de autovehicule existente la noi au o vechime mai mare de zece ani, majoritatea fiind echipate cu motoare care functioneaza cu benzina pe baza de tetraetil de plumb. In aceste conditii, este de presupus ca retragerea acestui combustibil va produce o oarecare panica printre detinatorii de “bolizi” cu carburator, in special in rindul celor care strunesc Dacii fabricate inainte de 1998.

 

Pina acum, batrina Dacie si benzina pe plumb aveau o relatie de mare afectiune. Pe vremea lui Ceausescu, cind combustibilul se dadea pe baza de cartela, Dacia mergea cu orice. “Alchimistii epocii de aur” foloseau tetraetilul de plumb ca principal ingredient in combinatie cu gazolina pentru a realiza benzina “perfecta” pentru masina lor. Tot plumbul, in combinatie cu kerosenul utilizat la avioane, ajuta la producerea unei superbenzine, cu o cifra octanica superioara.

 

Constantin Stroe: “Nu vor fi probleme pentru Daciile vechi”

 

Constantin Stroe, cel mai mare sef roman de la Dacia-Renault, a tinut sa precizeze ca retragerea benzinei cu plumb de pe piata nu este o tragedie, cu conditia ca inlocuitorii sa fie superiori combustibilului folosit in prezent de majoritatea automobilelor din parcul national. “Reactiile motoarelor existente pe Dacii la alimentarea cu alti combustibili decit benzina care are la baza tetraetilul de plumb ne-au dat multa bataie de cap. Specialistii uzinei noastre au facut, de-a lungul timpului, mii de teste in acest sens. Astfel, nu s-a descoperit nici un efect negativ. A fost o mica problema la scaunul supapelor, dar nimic care sa impiedice buna functionare a motoarelor. Multi dintre asa-zisii specialisti in mecanica si tehnica a motoarelor sustin ca utilizarea unei benzine fara plumb intr-un propulsor ca acelea care echipeaza Daciile mai vechi de sase ani, pe carburatie, este daunatoare, grabind fenomenul de uzura. Nimic mai neadevarat. In concluzie, nici o Dacie, dintre cele care nu au motoare pe injectie, nu va avea de suferit daca se va folosi un alt tip de benzina”, ne-a precizat vicepresedintele de la Dacia-Renault, lansind si o ipoteza: “In tara noastra, si piata carburantilor este in plina transformare. In aceste conditii, n-ar fi exclus ca rolul producatorului Petrom, acela de principal furnizor al benzinei cu plumb, sa fie luat de o alta companie. Probabil ca vor exista producatori si importatori de combustibili care sa comercializeze benzina cu plumb mai ales din considerente economice, pentru ca este un produs mai ieftin. Este insa o supozitie”. (Laurentiu Ciornei)

 

Parerea specialistului

 

Sala Sandrino: “Folosirea benzinei fara plumb la masinile fara catalizator produce o poluare mai mare”

Sala Sandrino este recunoscut in lumea automobilistilor de la noi ca un cal breaz si respectat ca un “doctor” in motoare. Patron al unui service in Bucuresti, Sandrino se ocupa in principal de repararea (probleme de mecanica) si pregatirea bolizilor care participa la Campionatul National de raliuri. In opinia sa, folosirea la masinile cu carburator (fara injectie si catalizator) a combustibililor care n-au la baza tetraetilul de plumb nu produce modificari negative de functionare. “Era normal sa se ajunga la faza in care benzina cu plumb sa fie retrasa de pe piata. Este un semn de civilizatie. Din punctul de vedere al modificarilor pe care le-ar putea suferi un motor obisnuit sa functioneze cu benzina pe plumb si care brusc este alimentat cu un alt fel de combustibil, nu sint prea multe de spus. Exista, bineinteles, posibilitatea de a explica tehnic ce inseamna aceasta schimbare, dar nu in termeni care ar putea fi intelesi de toata lumea. Intra in discutie coeficientul de umplere, vaporizare, unghiul de inclinare a scaunului supapelor etc. Important este ca motorul n-are de suferit, chiar daca alimentarea este un pic diferita. Este bine insa ca fiecare dintre cei care urmeaza sa schimbe combustibilul sa treaca pe la mecanic pentru ca acesta sa realizeze un nou reglaj al masinii. Fiecare motor are individualitate si procentul de alimentare se face pentru fiecare in parte”, ne-a indicat “doctorul” Sandrino

 

Any comments?  <img src= ">

Share this post


Link to post

Only 2 :

 

1. Comentul 1 se scheama LPG!!!!

2. Comentul 2: 'Sell the fkn'g car!' shi chiar va fi aplicat in cazul meu!

8)

Respekt

Share this post


Link to post

E un semn de civilizatie.Eco premium de la OMV e benzina f.pb. dar aditivata pt. a putea merge si dacia.Eu daca bag benzina de 500.000 la 4-5 luni, mi se rupe.GPL rules!!

Share this post


Link to post

"E un semn de civilizatie" - este foarte bine spus.

 

Urmatorul plin il voi face cu benzina fara plumb ca sa incep sa o obisnuiesc cu tipul asta de benzina.

 

La GPL nu o sa trec 100%.

 

Mai astept sa se dezvolte piata si in domeniul asta.

Share this post


Link to post
Pentru HITMAN: eu zic sa te cam grabesti cu "sell"-ul, caci pe urma nu prea mai ai cui sa sell-uiesti!

Share this post


Link to post

Nu prea cred ... am auzit ca in tirg pretul Berlinei a sarit cu 200E de cind au fost retrase din fabricatie ...

Share this post


Link to post

Ai dreptate FLEX. Shi unde mai bui ca a mea Berlina are carburator (deci e muuuuult mai ushor de reparat) e bine intretinuta shi are 56.000 km.

Practic Berlinele SH acum au devenit cele mai accesibile mashini de cumparat, tzinind cont ca bariera de entry level la mashiniile noi s-a ridicat mult de tot acum, cu aparitzia Loganului de 5000 care costa de fapt 8000!

Gata cam atit despre berlina ca dupa aia CNA-ul ma muta la Bursa! :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post

Staţi dom'le liniştiţi... aşa mă-ngrijoram când am ieşit din ţară, "ăia n-au benzină cu plumb, ce naiba o să fac". Una la mână, se poate pune benzină fără plumb fără nici o problemă. Doi la mână, chiar şi în ţările vestice, există la benzinării aditivi "cu plumb": faci plinul cu "fără", torni o sticluţă cu aditiv şi gata, mergi liniştit.

Share this post


Link to post

Taica-miu merge la Dacie cu benzina fara plumb adusa de la moldoveni de ani de zile si nu are nici o problema.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...